Стефан Немања- између жупана Вукана и кнеза Михаила

Не зна се тачно када је Белош умро, али је поживео дуже после одласка с кратке власти у Рашкој. Као мртав се помиње 1198. али вероватно умро бар 10 година раније. У сваком случају, он је доживео дубоку старост.
Ово за претходне постове из ВИИЈ се слажем. Јако је збркано и зрело за неко ново приређивање, уколико не постоји неко издање мени непознато. Углавном, и ја користим издање које си ти поставио.

Нема колико знам само су га преименовсли у Уроша 2 Примислава али нико дасе дотакне тога како из Филипоља је смењен и коју му је други земљу дао ?
Дакле стоји огромна рупа овде а Кинам је био савременик догађаја и очевидац неких Хонијат пише мало касније о свему томе.

Сад којом ад хок варијантом скидсш с власти великог жупана у Расу из Филипоља?!?
Да, свакако збркано, уколико је Филипов град Пловдив што ја мислим да јесте.
Приметио сам још оар стварчица ја још од раније и није ми најјасније шта они тада све убрајају у Македонији.
За Уроша Првог се каже да је друговао с Белом Слепим по Македонији док су били млади. Шта је све ту Македонија ја немам баш прецизно неко мишљење.

Не може бити најмлађи брат изгрешио сам већ га замењује Белушем па после млађим братом Десом.
Ово би могао бити најстарики син Уроша 1 и најстарији брат Уроша другог.
Не знам шта да ти кажем, читао сам и оне који сматрају да су Урош Други и Примслав једно лице, и оне који сматрају да су двојица. Таман се ставим на једну страну онда на другој видим пристојне аргументе.
Тако да сам лично става, пола-пола. Не могу да одредим.

Да, свакако збркано, уколико је Филипов град Пловдив што ја мислим да јесте.
Приметио сам још оар стварчица ја још од раније и није ми најјасније шта они тада све убрајају у Македонији.
За Уроша Првог се каже да је друговао с Белом Слепим по Македонији док су били млади. Шта је све ту Македонија ја немам баш прецизно неко мишљење.

Па очигледно да Рашка није само једна територија ако би и био Урош 2 Примислав.
Подтавља се питање територије којем је владао што је опет чудно према територијама на Дунаву којима ратују Београд ,Земун ,Кладово.
Која је онда била граница између Рашке и Византије?
Прво Урош 2 није најстарији колико знам већ млађи од Белуша и нема ми логике дасе зове Првослав.
То име и код Порфирогенита исправњају Примислав,(Првослав) свакако првенац.

@NickFreak
У сваком случају, чудно је да једну особу називају час Урошем час Примиславом, па не користе нпр. Урош Примислав уколико је једно лице. За Стефана Немању то чине као и раније за Војислава.
Не знам, оставио бих могућност да тај Урош може бити и Урош Први.

@NickFreak
У сваком случају, чудно је да једну особу називају час Урошем час Примиславом, па не користе нпр. Урош Примислав уколико је једно лице. За Стефана Немању то чине као и раније за Војислава.
Не знам, оставио бих могућност да тај Урош може бити и Урош Први.

Дс ли би био жив и како га уклопити у власт Уроша ,Десе , Белуша јер Белуш долази још једном прекида прву Десину владавину?

Па очигледно да Рашка није само једна територија ако би и био Урош 2 Примислав.
Подтавља се питање територије којем је владао што је опет чудно према територијама на Дунаву којима ратују Београд ,Земун ,Кладово.
Која је онда била граница између Рашке и Византије?
Прво Урош 2 није најстарији колико знам већ млађи од Белуша и нема ми логике дасе зове Првослав.
То име и код Порфирогенита исправњају Примислав,(Првослав) свакако првенац.
Мени је чак падало напамет да би Србија била део Македоније као веће целине, тако ми делује кад читам о том 'друговању' Уроша I и Беле Длепог по Македонији.

Дс ли би био жив и како га уклопити у власт Уроша ,Десе , Белуша јер Белуш долази још једном прекида прву Десину владавину?
Прво помињу тог Уроша, па Десу који преотима власт, па Примислава, Белоша , и на крају опет Десу.
Није ми најјасније када Урош I завршава с влашћу.

Мени је чак падало напамет да би Србија била део Македоније као веће целине, тако ми делује кад читам о том 'друговању' Уроша I и Беле Длепог по Македонији.
Зашто гсане би назвали оцем Белуша и Десе? Таста мађарског краља?
Може бити најстсрији син Уроша првог из неког другог брака а и он је био ожењен Ромејком.

Зашто гсане би назвали оцем Белуша и Десе? Таста мађарског краља?
Може бити најстсрији син Уроша првог из неког другог брака а и он је био ожењен Ромејком.
Сам почетак и опис везан за Уроша I је доста збуњујућ, односно односи су мало измешани. Ако би дословно читали односе исплао би да ке Белош оженио Урошеву ћерку, односно своју сестру. Чак се на почетку мешају односи чини ми се Коломана и Беле, где се наводе као браћа а у ствари су син и синовац.

Ја не них искључио ни могућност, мада је то вероватно недоказиво, да су Урош и Стефан Вукан синови в.жупана Вукана а не синовци. Не би било први пут да се такви односи измешају.

Сам почетак и опис везан за Уроша I је доста збуњујућ, односно односи су мало измешани. Ако би дословно читали односе исплао би да ке Белош оженио Урошеву ћерку, односно своју сестру. Чак се на почетку мешају односи чини ми се Коломана и Беле, где се наводе као браћа а у ствари су син и синовац.
У суштини писац на почетку меша Белоша и Белу Слепог.

@NickFreak ,
Овде мислим да сам погрешио, прича о Алмошу не о Бели Слепом

Ја не них искључио ни могућност, мада је то вероватно недоказиво, да су Урош и Стефан Вукан синови в.жупана Вукана а не синовци. Не би било први пут да се такви односи измешају.
То би било логичније историјски али коју је то земљу Урош 2 Примидлав добко богату за испашу ?

Друго као таоци се дају своја дева и деца најјаче влателе као јемац да се реч мора поштовати и да га не можд властелини саботирати.
Тако је било између Ногаја и Милутина.
Деца рођеног брата удеоног жупана могу бити ривали погодни да их се ослободиш али какав гарант је то Алексеју Комнину?

То би било логичније историјски али коју је то земљу Урош 2 Примидлав добко богату за испашу ?
Не знам, не наводи јој се име. Имало би логике да оно што је узео Деси да Урошу 2 . То би онда била Дендра, али не мора да значи, односно не пише јој име.

Не знам, не наводи јој се име. Имало би логике да оно што је узео Деси да Урошу 2 . То би онда била Дендра, али не мора да значи, односно не пише јој име.
Могла би бити и у Дукљи.🤣

Друго као таови се дају своја дева и деца најјаче влателе као јемац да се реч мора поштовати и да га не можд властелини саботирати.
Тако је било између Ногаја и Милутина.
Па мало је необично, предајеш синовце а брат ти влада неком облашћу скроз ка Угарској и тамо Босни. И шта би ти брат на то рекао!? Тада су с Урошем и Стефаном Вуканом предати још неки жупани (?).
И да ли би цар поверовао да су Вукану синовци толико битни?

Па мало је необично, предајеш синовце а брат ти влада неком облашћу скроз ка Угарској и тамо Босни. И шта би ти брат на то рекао!? Тада су с Урошем и Стефаном Вуканом предати још неки жупани (?).
И да ли би цар поверовао да су Вукану синовци толико битни?
@NickFreak
Узгред, Грци за неког Вукановог брата не знају, односно, не помињу га ни директно именом нити индиректно.
Било би логично да је и тај Вуканов брат међу жупанима који су предати као таоци али се то не помиње.

Дтуго необично сви напади су на Тари ,Галич , Рас ....зграде у околини Утошеви двори...
Какве везе би то имало са Македонијом и свргавањем из Филипоња одакле се уверава о стању у Србији?(Дакле буна у зом ктају је повод свргавања)
Доле се зсправо простирала Србија?
Јако тешко повезиво без конкретног комада историје који фали. Манојло Комнин је бирао најхрабрије војсковође и јурио да их ухвати и зароби касније придобије за себе.
Колико год му правили проблем волео је храбре и чврсте овом мађарском или српском Вукану је поклонио живот и после ударца преко кациге и визира који му се урезао у месо и оставио ожиљке за цео живот није га убио

акве везе би то имсло са Македонијом и свргавањем из Филипоња одакле се уверава о стању у Србији?
Неколико опција би ту имали ако читамо само тај део текста. Нпр.
Да је Македонија за њих тада нек већа област од оне коју ми сматрамо, а то је углавном она географска.
Друга, да је једноставно Филипољ у том правцу
Трећа, да је тај Примслав негде у близини Филипоља...
Вероватно би имали још коју опцију.

Колико год му правили проблем волео је храбре и чврсте овом мађарском или српском Вукану је поклонио живот и после ударца преко кациге и визира који му се урезао у месо и оставио ожиљке за цео живот није га убио
Ух, ту је исто збркано. То је неки Вучина, или тако нешто, није Вукан.
Али, када се све завршава и тај Вучина (сад дал му беше буквално тако име, пошто пипем из главе) бива ухваћен долазе посланици великог жупана (не знамо којег) да траже опрост итд. Цар наређује да се 'човек' изведе пред њега. Који човек!?
Онда се именом појављује Урош, који је пре тога ваљда био само наведен као в.жупан.

Сетих се још нечег одводио је део станлвништва ј Софију није ли тамо поставио жупана?
Ја мислим да ми такве ствари нема шансе икада да сазнамо, изузев ако се не пронађе још неки нови спис.

Back