Stav Biblije prema natprirodnim pojavama i misterijama

• Začetnik teme Začetnik teme EdZR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I ispade da čovek nije hteo da se ubije, već ga motiv ubio. xaxaxaxaxa...Ja bih motiv odmah strpao u zatvor!
Pa da...šta god da čovek odabere on je to izabrao...tj motiv ga natero'.

Znači ovako...čovek baca loptu ka košu...lopta prolazi kroz obruč koša. Zaključak: Lopta prolazi kroz obruč jer je motiv naterao, da nije ušla, opet je motiv naterao da ne-uđe....i ako postoje dve mogućnosti, koja god da se dogodi motiv je pobedio... super teorija, nema šta.

.одговор
Isto tako pogresno mnogi misle da cim u ruci drze napunjen pistolj njime mogu i da se ustrele. Ono najmanje sto je za to potrebno jeste mehanicko sredstvo za izvodenje, a glavna stvar je neki nadasve jak i zbog toga redak motiv koji ima ogromnu snagu, koja je pak neophodna da nadvlada uzivanje u zivotu, ili, tacnije, strah od smrti; tek nakon sto je takav motiv nastupio, on zaista moze da se ustreli, a i mora, jer inace znaci da je neki jaci protivmotiv, kada je takav uopste moguc, sprecio taj cin.

Da,ali si za mene,na primjer,objekat,jer te opazam.

Опажаш њено тело које је објекат , а не оно што зовемо "субјекат сазнавања" и што је корелат сваког објекта и што је несазнатљиво. Субјекат је доступан само непосредној свести

Pa,stani,ko je tvorac mojih motiva? Individualna ili metafizicka volja?

Сваки опажај ,сваки објекат, цео појавни свет јесте објекативација "ствари по себи" или те метафизичке воље.

Док оно што налазиш у самосвести и зовеш "воља"..такође је објективација исте. Где је као што сам већ написао." stvar po sebi , istina, u velikoj meri zbacila svoje velove, ali još se ne pojavljuje sasvim naga."

Ja sam nekada volio čokoladu, imao sam ogrovan motiv :lol: za čokoladom. I jednog dana saznam da čokolada nije dobra za zdravlje, ja i dalje imam motiv za čokoladom, ali meni razum kaže da je ona nezdrava...ja poslušam razum i na sve načine ignorišem motiv koji mi kaže uzmi red čokolade...posle više vremena ja više nemam potrebu za čokoladom. Dakle, ja mogu da odbacim greh, iako me greh mami na razne načine, ja sam u stanju da mu se otrgnem iz ruku i pobegnem. Ali postoje i oni koji nisu spremni da se bore, već kažu: "sudmina mi je zacrtana, zašto bih se ja izašta trudio?" i onda nastavi da jede čokoladu i oboli od neke bolesti. I opet će reći "nisam ja kriv, kriva ej sudbina!" Koji više primer navesti da bi ljudi videli koliko bežimo od odgovornosti?

Uzasno ali istinito. Nisu oni krivi, vec oni samo igraju svoju ulogu u ovom svetu.
Tacno tako, motiv ih je naterao.

Није баш тако. Правни систем због ових чињеница о слободи воље као што је говорио Шопенхауер не губи своје важење. Нико никоме неће опростити што је нешто учинио само зато што није могао да не учини.

Оно што се ту осуђује јесте његвово биће које је слободно изван појаве...а не деловање у овом појавном свету које је нужно. Јер да је злочинац био неко други ..да је имао други карактер, он не би то учинио. Можда чудно звучи али крив је зато што није неко други и што је такав какав је. Слобода је у ессе..или у суштини...а нужност у операри...или у деловању.

А имајући ово на уму можемо објаснити и своју јадну ситуацију на овом свету у који смо доспели рођењем. Јер наш карактер који ето откривамо...далеко је од блаженог...зато смо и овде где смо...

"Живот је пакао." Шопенахауер.

А ови верници нису ни свесни да су усред пакла него се труде да не оду некада у њега.

Опажаш њено тело које је објекат , а не оно што зовемо "субјекат сазнавања" и што је корелат сваког објекта и што је несазнатљиво. Субјекат је доступан само непосредној свести

Da,ali opazas manifestacije tog subjekta saznavanja.
Onda njeno tijelo ne postoji ako ga neko ne opaza.

А имајући ово на уму можемо објаснити и своју јадну ситуацију на овом свету у који смо доспели рођењем. Јер наш карактер који ето откривамо...далеко је од блаженог...зато смо и овде где смо...

А ови верници нису ни свесни да су усред пакла него се труде да не оду некада у њега.

Ne znam sto stalno citiras ovog mizantropa? Za njega je svakako bio pakao.

Da,ali opazas manifestacije tog subjekta saznavanja.
Onda njeno tijelo ne postoji ako ga neko ne opaza.

Какве манифестације тог субјекта сазнавања.

ПОгелдај овај блог ( није дугачак) ако те стварно интересује о чему се ту ради у супротном ме поштеди

ко сам ја
http://forum.krstarica.com/entry.php/4952-Ko-sam-JA

Сваки опажај ,сваки објекат, цео појавни свет јесте објекативација "ствари по себи" или те метафизичке воље.

Док оно што налазиш у самосвести и зовеш "воља"..такође је објективација исте. Где је као што сам већ написао." stvar po sebi , istina, u velikoj meri zbacila svoje velove, ali još se ne pojavljuje sasvim naga."

A ta metafizicka volja je Bog?
Kakva je onda svrha individualne volje?

Pa očigledno da te je Sotona ubedio da slediš "autoritete" (sotonine igrače), pa i nije čudo što ti je ovaj živo pakao, kada imaš tako debilna razmišljanja.

Какве манифестације тог субјекта сазнавања.

ПОгелдај овај блог ( није дугачак) ако те стварно интересује о чему се ту ради у супротном ме поштеди

ко сам ја
http://forum.krstarica.com/entry.php/4952-Ko-sam-JA

"Dakle ja ne znam ko sam. To ne znate ni vi. To ne zna niko jer je "Ja" nedostupno ljudskom saznanju".
Kako onda znas da postoji JA?

Pa očigledno da te je Sotona ubedio da slediš "autoritete" (sotonine igrače), pa i nije čudo što ti je ovaj živo pakao, kada imaš tako debilna razmišljanja.

Jel. ТЕБИ СЕ овај живот и свет свиђа .. толико да се молиш оном ко га је тако дивног створио.

Штета што је господар овог света ђаво. То пише и у твојој библији узгред

А Шоепнхауер је у праву.Нећеш отићи у пакао јер си већ у њему.

"Dakle ja ne znam ko sam. To ne znate ni vi. To ne zna niko jer je "Ja" nedostupno ljudskom saznanju".
Kako onda znas da postoji JA?

Непосредним искуством.

А ако не знаш шта је то уради ову вежбу:

Radi se o tome da zamislite neku scenu u svojoj predstavi na svom "unutrasnjem platnu". Najpogodnije je da scena bude dinamicna. Recimo zamislite orla kako napada coveka.

Ovde imamo:
1) Unutrasnje "platno" ispred nas (ne naseg tela) ...nesto kao u bioskopu
2) Imamo scenu coveka koji mase rukama dok ga orao napada.

Dakle imamo i prostor i vreme, i objekte, stvari , coveka , orla, kretanje. I nista od toga nije spolja vec "unutar nase svesti.

Ali sada sledi prosto pitanje. Ko tu scenu posmatra?
Ko sedi u "bioskopu" ? I kojim "ocima" on posmatra ovog coveka i ovog orla? Nikakvih ociju tu nema. Oci su spolja i gledaju u monitor. Pa ko je taj onda sto posmatra tog orla i coveka, ako to nisam ja telo, sa svojim ocima?
Odgovor je subjekat. Ono sto saznaje a sto nikada nije saznato a sto nalazimo u sebi kao samosvest i kao svedoka , kao gledaoca ... a to nije telo, vec ono sto sve saznaje a nikada nije saznato. To je subjekat kao korelat objekta!

Непосредним искуством.

А ако не знаш шта је то уради ову вежбу:

Radi se o tome da zamislite neku scenu u svojoj predstavi na svom "unutrasnjem platnu". Najpogodnije je da scena bude dinamicna. Recimo zamislite orla kako napada coveka.

Ovde imamo:
1) Unutrasnje "platno" ispred nas (ne naseg tela) ...nesto kao u bioskopu
2) Imamo scenu coveka koji mase rukama dok ga orao napada.

Dakle imamo i prostor i vreme, i objekte, stvari , coveka , orla, kretanje. I nista od toga nije spolja vec "unutar nase svesti.

Ali sada sledi prosto pitanje. Ko tu scenu posmatra?
Ko sedi u "bioskopu" ? I kojim "ocima" on posmatra ovog coveka i ovog orla? Nikakvih ociju tu nema. Oci su spolja i gledaju u monitor. Pa ko je taj onda sto posmatra tog orla i coveka, ako to nisam ja telo, sa svojim ocima?
Odgovor je subjekat. Ono sto saznaje a sto nikada nije saznato a sto nalazimo u sebi kao samosvest i kao svedoka , kao gledaoca ... a to nije telo, vec ono sto sve saznaje a nikada nije saznato. To je subjekat kao korelat objekta!

Iskustvom? To onda mozemo primijeniti i na Boga,tj.metafizicku volju... Recimo,to moje JA emituje misli,misli se pretacu u govor,a govor se materijalizuje u nesto napisano. Isto kao sto ne vidis bakterije ali vidis posljedice njihovog uticaja na neciji organizam.
Ko je stvorio scenu orla koji napada covjeka na bioskopskom platnu?

Ozi,ne odgovori mi. Tijelo Hetfield girl je objekat. Ako ga neko ne opaza ili ne misli o njemu ono ne postoji,jel tako?

Много питаш са претензијом да нешто негираш. :roll:

Стотине генија кроз историју развоја западне филозофске мисли вековима су размишљали да би данас дошли до овог знања. Нне можош се са тим носити ако ти је то циљ. Боље се потруди да разумеш нешто од овога.

Што се тиче одговора. тачно. Њено тело (обрати пажњу) КАО ТАКВО (као објекат) не постоји ако га нико не опажа па ни она сама тј. субјекат. АЛИ, ПОСТОЈИ КАО СТВАР ПО СЕБИ. Која је трансцендентна ..или изван могућности сазнања и једна велика филозофска тема .

Толико.Поздрав. :bye:

Back