Stav Biblije prema natprirodnim pojavama i misterijama

• Začetnik teme Začetnik teme EdZR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Greska.Bog zeli da uz Njegovu pomoc postanemo sveti,jer je to jedino moguce.

U čemu je greška? Ovo što sam napisao za bogove? Nema tu greške, bogovi po obličju a ne po suštini, jer smo u suštini samo zemlja."Budite vi, dakle, savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski". Ne možemo, naravno, u apsolutnom smislu biti kao On, ali slični možemo. Zato nas je i stvorio. Mi ustvari govorimo o istom, samo što se tebi ne sviđa taj termin (ako je u njemu "greška"). Ali nisam ja to izmislio, to sam preuzeo. Da, uz Njegovu pomoć, sami ne možemo ništa.

Vidim da ovde mnogi ne vole citate, jer to kao dokazuje nepostojanje sopstvenog mišljenja, ali ja mislim da je dobro navoditi mišljenja i reči ljudi koji su pametniji/mudriji/iskusniji od mene, o kojoj god se temi radilo. Svi smo mi ograničeni našim razumom, a verujem da postoje ljudi kroz koje je savršeni razum, tj. Bog govorio, pa zašto ih onda ne bih citirao.

Ne, citiranje nije odsustvo sopstvenog mišljenja, ali preterano oslanjanje na tuđa mišljenja, vremenom dovodi do gubitka ličnosti. Generalno, sve što je preterano, ne valja i to je fakat.
E sad, to što je neko ukoričio svoje misli, ne znači da je dotična osoba pametna, mudrija ili iskusnija od bilo koga drugog. Prihvatanje nečijeg mišljenja ili stava, zdravo za gotovo je ono što ograničava naš razum. Da bi se koristio razum, potrebno je razumevanje, da bismo išta (pa i ono što citiramo) razumeli, potrebno je da uključiti vijuge, što je nekima mnogo teško i lakše im je da nabubaju tuđe :lol:
Drugim rečima, delimično se slažem sa tobom :)

Inače, ja nemam sumnje da je Bog pravedan, i da sve ima svoj smisao i svoje značenje. Problem je što to ne vidim uvek, jer razum ljudski i razum Božji ne mogu da se porede. Otuda i moja pitanja i sumnje, jer kako neko nesavršen može da shvati Savršenstvo.

Slažem se sa tobom, sve ima svoj smisao i značenje, a to što to ne vidiš uvek nije zato što te razum ograničava, već zato što ti je Bog dao da vidiš onoliko koliko treba, a tvoja mudrost će se ogledati u tome da preko toga više ne tražiš... da se tako izrazim :) Tvoja pitanja i sumnje su ljudske prirode, a što se savršenstva tiče... sve je savršeno u nesavršenosti :)

Ono što mnogi Hrišćani ne znaju, jeste da Bog želi da i mi sami postanemo bogovi, ali želi da sami dođemo do toga!

Amin! :ok:

Oko toga je čitava priča! Razlika između sveca i najvećeg grešnika je u odlučnosti. Svako od nas može da postane svet.

Što reče Hese, u svakom kriminalcu čuči svetac, u svakom detetu čuči starac itd

Ne verujem u postojanje vremenskih petlji, u smislu da se iz svakog vremenskog trenutka račvaju milijarde kombinacija od kojih je svaka moguća, pa saglasno sa tim postoji isto toliko paralelnih stvarnosti. Ne možeš da se vratiš u trenutak koji je prošao i izmeniš tok. Dakle,od milijardi kombinacija, ti biraš samo jednu, pa postoji samo jedna budućnost, koju poznaje samo Bog, a ponekad je otkrije izabranim ljudima. Mi možemo samo da naslutimo šta će se u budućnosti desiti, jer nam nije moguće da vidimo sve faktore koji utiču na budućnost. Dakle, ono što će se u budućnosti desiti je poznato (ne svima),zacrtano, a do toga vode naše odluke, koje su donešene slobodnom voljom(i one su oduvek poznate Bogu,dakle isto zacrtane u vremenu, ali njihovo donošenje je slobodno, nije zacrtano). Uh, ovo baš nije lako svariti. :)

Vremenskih petlji, možda i ne, ali raznih puteva koji vode do istog cilja - da. Putevi su različiti kako bismo mogli praktikovati slobodu volje, a cilj... e to je već priča za sebe i sasvim nova tema koja ima na težini gotovo isto kao i tvoj prethodni post :lol:
Sam si lepo rekao, ovo je vrlo teško svariti :)

Slažem se, već mi se sviđaš. :)

:D

... već zato što ti je Bog dao da vidiš onoliko koliko treba, a tvoja mudrost će se ogledati u tome da preko toga više ne tražiš...

Možda je baš ovo odgovor na moje pitanje o smislu stvaranja propalog čoveka. Možda nije odgovor koji želim, već odgovor koji mi treba. Vreme će mi pokazati. I jeste tajna u jednostavnosti, najsrecniji sam bio u detinjstvu kad su drugi brinuli za mene. Samo što često zaboravim da sad ima Neko mnogo veći ko brine o meni.

Apropo ovoga prosto MOOORAM da citiram Sv.vladiku Nikolaja Velimirovića::)
"Mi često u dobri čas sretamo čoveka, koji i nehotično razgoni oblake u našoj duši rešavajući neki naš intimni problem. Često čujemo u društvu reč koja nam je dobro došla; često izrečemo iznenadno neku reč, koja je slušaocu dobro došla. Ili dobijemo pismo od nekoga baš onda kad nam treba. Ili zamršeni u tkivo životno mi očajno rezonujemo po našoj malenoj pameti, kako će se to sve razmrsiti, dok se iznenadno ne dogodi nešto, što razmršava i raščišćava naš položaj. I susret, dakle, i reč i pismo, i događaj-sve su to signali bilo za kaznu, bilo za opomenu, urazumljenje, ohrabrenje, podstrek ili pokajanje."
Ovo sam lično osetio X puta, ne govori nam Bog samo kroz čuda, već i kroz svakodnevni život. Samo treba otvoriti oči. Ovo gore je odlomak iz knjige "Indijska pisma", govori se o Istoku, Zapadu, Balkanu (religijama, nauci,zabludama Istoka i Zapada, spiritualizmu...), i preporučio bih svima da je pročitaju. :bye:

Možda je baš ovo odgovor na moje pitanje o smislu stvaranja propalog čoveka. Možda nije odgovor koji želim, već odgovor koji mi treba.

Kad ovako nešto pročitam (boldovano), naježim se od miline jer shvatim da ovaj svet možda i neće načisto propasti.
Osoba koja ovako nešto javno prizna je mudra i smela, a to se danas jako retko sreće... Poštovanje :)

Vreme će mi pokazati. I jeste tajna u jednostavnosti, najsrecniji sam bio u detinjstvu kad su drugi brinuli za mene. Samo što često zaboravim da sad ima Neko mnogo veći ko brine o meni.

Uvek je brinuo i nikada neće prestati.

Apropo ovoga prosto MOOORAM da citiram Sv.vladiku Nikolaja Velimirovića::)
"Mi često u dobri čas sretamo čoveka, koji i nehotično razgoni oblake u našoj duši rešavajući neki naš intimni problem. Često čujemo u društvu reč koja nam je dobro došla; često izrečemo iznenadno neku reč, koja je slušaocu dobro došla. Ili dobijemo pismo od nekoga baš onda kad nam treba. Ili zamršeni u tkivo životno mi očajno rezonujemo po našoj malenoj pameti, kako će se to sve razmrsiti, dok se iznenadno ne dogodi nešto, što razmršava i raščišćava naš položaj. I susret, dakle, i reč i pismo, i događaj-sve su to signali bilo za kaznu, bilo za opomenu, urazumljenje, ohrabrenje, podstrek ili pokajanje."
Ovo sam lično osetio X puta, ne govori nam Bog samo kroz čuda, već i kroz svakodnevni život. Samo treba otvoriti oči. Ovo gore je odlomak iz knjige "Indijska pisma", govori se o Istoku, Zapadu, Balkanu (religijama, nauci,zabludama Istoka i Zapada, spiritualizmu...), i preporučio bih svima da je pročitaju. :bye:

Kad si morao, neka si citirao :) Uostalom, vladiku Nikolaja vredi citirati.
Šta reći, oduševio si me. Tvoja volja da razmišljaš i preispituješ svet oko sebe i ono najteže - sebe, je za pohvalu, pa mogu reći da si na pravom putu, ali naravno, samo iz moje perspektive :)
:cao:

Ko u citatima iz Biblije vidi "moje ubjedjenje" tome nije dobro.

U citatima niko ili bar niko normalan
ali izbor citata već dosta govori
Ali ako su samo citati, to onda pruža sliku slabog karaktera, mediokriteta, koji ne može da kaže ništa od svoje pameti i od sebe, već zna da kači isečke koje vadi po svom nahođenju. To baš ne zavređuje mnogo pažnje.

U citatima niko ili bar niko normalan
ali izbor citata već dosta govori
Ali ako su samo citati, to onda pruža sliku slabog karaktera, mediokriteta, koji ne može da kaže ništa od svoje pameti i od sebe, već zna da kači isečke koje vadi po svom nahođenju.
Procitaj naslov teme ponovo. :rida:
To baš ne zavređuje mnogo pažnje.

Pa sto onda komentarises? :hahaha1:

Knjiga poput biblije nema stav. Naslov teme je malo naivan, ako je već o njemu reč.
Biblija nije predizborni pamflet, mada je najviše onih koji je tako koriste, no to je opet njihov problem.
Izjašnjavanja tih i takvih su ono što ne zavređuje mnogo pažnje. To sam hteo da kažem.
Oni viču, Biblija je Božija reč, a znaju li uopšte šta u njoj piše?
Ili samo znaju da seckaju iz nje i da nam te froncle lepe na nos, kao suviše smo glupi za njihove misli pa evo gde treba da gledamo i šta da čitamo.
Pouka? Nauk? Blaga reč koja bogougodno kaže put? Ni slučajno. Penal u glavu, sa urednom numeracijom.
Pljuvanje? Anatemisanje? Satanizovanje? Kol'ko 'oćeš.

Ako je Božija volja da je se sledi, slediće je onaj ko izabere taj put.
ali neće, ni vašu volju, a još manje vašu iskrenu nameru.
čobani moji dragi.
Ovce može da vodi pastir, a ne iždžikljali ovan štapom.
Bog nije samo u javnim medijima, ima Ga i u nama svima. (Čobanima 2-17)

Poslednja izmena:
Sud
Zašto ružite uspomenu na njega
Slatke su vam osude i upiranje prsta
Vi, koji ne shvatate njegove patnje
zbog vas još nije skinut s'krsta

Vaše reči probijaju ruke kao klinovi
Ruke koje su vas hranile mudrošću
U vama nema zahvalnosti, ni ljubavi
Vaša srca su ispunjena surovošću

Usuđujete se da govorite u njegovo ime
Tom ohološću darujete neprihvatanje
Ubili ste sve što je predstavljao
Želju da pruži ljubav i razumevanje

Uzalud pričate, vaša dela su grešna
Uzalud dižete kule, hladan je to kamen
Uzalud se molite pod zlatnim raspećem
Uzalud, vašim rečima ugasili ste plamen

Propovedate i tumačite kako vam volja
Delite pamet koju ne posedujete
Urličete u službi sopstvenih demona
Sebičnošću nebesko carstvo oštećujete

Nije vera između korica knjige
Umuknite više i poslušajte glas
Ako ne čujete, pročitajte ovu pesmu
Da znate kako je kad neko upre prstom u vas

Jel ovo tvoja pjesma Amanuet?

Knjiga poput biblije nema stav. Naslov teme je malo naivan, ako je već o njemu reč.
Netacno.Biblija je Bozija rijec i ima vrlo jasan stav povodom okultizma.
Oni viču, Biblija je Božija reč, a znaju li uopšte šta u njoj piše?
Ili samo znaju da seckaju iz nje i da nam te froncle lepe na nos, kao suviše smo glupi za njihove misli pa evo gde treba da gledamo i šta da čitamo.
Pouka? Nauk? Blaga reč koja bogougodno kaže put? Ni slučajno. Penal u glavu, sa urednom numeracijom.
Pljuvanje? Anatemisanje? Satanizovanje? Kol'ko 'oćeš.
Onda uzmi Bibliju pa je citaj sam. Vjerovatno ce ti pokazati put kojim treba hoditi.
Zasto tako teske rijeci?

Ako je Božija volja da je se sledi, slediće je onaj ko izabere taj put.
ali neće, ni vašu volju, a još manje vašu iskrenu nameru.
čobani moji dragi.
Ovce može da vodi pastir, a ne iždžikljali ovan štapom.
Bog nije samo u javnim medijima, ima Ga i u nama svima.
Slazem se sa svim sto si rekao.
Steta sto mnogi ljudi ubijaju Boga u sebi.

Zašto te to toliko zanima? čemu ta opsednutost?
Uostalom, ti tražiš od mene da ti pišem o sebi, a to je, dušo moja, lično.
Znaš, postoji razlog zašto ti ne postavljam pitanja lične prirode... prvo, nekulturno je; a drugo, ne zanima me :)
Znaci,jos se nisi raskravila...Steta. :roll:
Nisam mislio do detalja da mi ispripovijedas.
A sta uopste ljude privlaci u okultizmu?Mozes li da izvedes neki opsti zakljucak na osnovu svog slucaja?
BTW,kako da te lijecim ako mi ne kazes simptome. :mrgreen:

Znaci,jos se nisi raskravila...Steta. :roll:

Nisam, a da me poznaješ, ne bi ni pokušavao da me otkravljuješ (kakav izraz :bljak:)

Nisam mislio do detalja da mi ispripovijedas.

Možda nisi, ali se ne bi bunio i da jesam :)

A sta uopste ljude privlaci u okultizmu?Mozes li da izvedes neki opsti zakljucak na osnovu svog slucaja?

c c c e jesi namazan :zcepanje:

BTW,kako da te lijecim ako mi ne kazes simptome. :mrgreen:

:rotf: :rotf: :rotf: no comment

Nisam, a da me poznaješ, ne bi ni pokušavao da me otkravljuješ (kakav izraz :bljak:)
Шта фали тој ријечи? Може ли -- ојужити?

Možda nisi, ali se ne bi bunio i da jesam :)

:per:

c c c e jesi namazan :zcepanje:
Како си ме прочитала,ц-ц-ц...
Поново избјегаваш да даш било какав одговор,а хоћеш да дискутујемо :roll::roll:

:eek: Што? Не свиђају ти се доктори? :per:

Поново избјегаваш да даш било какав одговор,а хоћеш да дискутујемо :roll::roll:

Naravno da želim da diskutujem, ali da te podsetim kako si mazao o nos MPMcB-u naslov teme, pa eto i ja to tebi da učinim... Ja nisam tema :mrgreen:

:eek: Што? Не свиђају ти се доктори? :per:

Ne, samo mislim da treba prvi da kušaju svoje medikamente :)

Back