Stav Biblije prema natprirodnim pojavama i misterijama

• Začetnik teme Začetnik teme EdZR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A ti se isjekira za njega? Pa daj da vidimo sta to on jos oznacava.

Ne baš "isjekira "
Iskreno, malo mi je onaj opis jednostran i tendenciozan iako nije netačan.
Zato mišljah da se upoznam u kom montekstu je iznešen, jer vaditi iz konteksta nije na čast diskutantu.
a sam pentagram je stari simbol, što znači da ima jedan širok opseg tumačenja.

Izvinjavam se sto upadam u ovu diskusiju sa drugom temom ali me strasno zanima...kako Biblija propoveda protiv proricanja buducnosti,protiv horoskopa,astorloga..kada je ona zasnovana bas na tome...cela Biblija je jedno proprcanstvo koje treba da se ispuni...Bog pobedjuje Satanu..dobri u raj losi u pakao...ova cinjenica ume da umrtvi coveka tj covek lako izgubi smisao..zasto uopste ziveti uopste kad znamo kraj...?

Izvinjavam se sto upadam u ovu diskusiju sa drugom temom ali me strasno zanima...kako Biblija propoveda protiv proricanja buducnosti,protiv horoskopa,astorloga..kada je ona zasnovana bas na tome...cela Biblija je jedno proprcanstvo koje treba da se ispuni...Bog pobedjuje Satanu..dobri u raj losi u pakao...ova cinjenica ume da umrvi coveka..u smislu zasto ziveti uopste kad znamo kraj...?

Da,samo sto je ta prorocanstva dao Bog,a ne demonima opsjednuti ljudi.
Pa zar nije dobro sto ljudi znaju sta ih ceka ako budu losi? To im moze posluziti kao naravoucenije i uciniti da se poprave.

Izvinjavam se sto upadam u ovu diskusiju sa drugom temom ali me strasno zanima...kako Biblija propoveda protiv proricanja buducnosti,protiv horoskopa,astorloga..kada je ona zasnovana bas na tome...cela Biblija je jedno proprcanstvo koje treba da se ispuni...Bog pobedjuje Satanu..dobri u raj losi u pakao...ova cinjenica ume da umrtvi coveka tj covek lako izgubi smisao..zasto uopste ziveti uopste kad znamo kraj...?

Biblija prvenstveno ukazuje da se mora verovati u Božiju reč koja je naravno i proročka. Onaj ko proriče ili traži proročanstva ispada, da ne veruje i na to se gleda sa indignacijom.
Logično

Vrlo često simbol pentagrama prikazuje principe delovanja sila prirode i ukazuje na metode izbegavanja onih rušilačkih a korišlenje efekata onih stvaralačkih.

Na primjer?
--------------------

“UPOTREBA PENTAGRAMA JE VEOMA RASPROSTRANJENA U CRNOJ MAGIJI, ali kada se tako koristi, njegov oblik se uvek razlikuje na jedan od tri nacina: zvezda moze biti prelomljena na jednom kraku, time sto se linije ne spajaju pri vrhu; moze biti preokrenuta — sa jednim krakom nadole, a sa dva nagore; ili pak moze biti deformisana, time sto ima krake nejednake duzine. Kada se koristi u CRNOJ MAGIJI, pentagram se naziva 'znakom probusenog kopita' ili DJAVOLOVIM OTISKOM STOPALA. Zvezda sa dva kraka nagore se zove i Mendesov jarac, buduci da je naopaka zvezda istog oblika kao i jarceva glava. Kada se uspravna zvezda okrene i gornji krak padne na dno, to oznacava pad zvezde Danice.” (Videti u Bibliji “pad zvezvde Danice” ili zbacivanje Sotone u Isaiji 14,12-17)...

Na primjer?
--------------------

“UPOTREBA PENTAGRAMA JE VEOMA RASPROSTRANJENA U CRNOJ MAGIJI, ali kada se tako koristi, njegov oblik se uvek razlikuje na jedan od tri nacina: zvezda moze biti prelomljena na jednom kraku, time sto se linije ne spajaju pri vrhu; moze biti preokrenuta — sa jednim krakom nadole, a sa dva nagore; ili pak moze biti deformisana, time sto ima krake nejednake duzine. Kada se koristi u CRNOJ MAGIJI, pentagram se naziva 'znakom probusenog kopita' ili DJAVOLOVIM OTISKOM STOPALA. Zvezda sa dva kraka nagore se zove i Mendesov jarac, buduci da je naopaka zvezda istog oblika kao i jarceva glava. Kada se uspravna zvezda okrene i gornji krak padne na dno, to oznacava pad zvezde Danice.” (Videti u Bibliji “pad zvezvde Danice” ili zbacivanje Sotone u Isaiji 14,12-17)...

Interesantan citat, mada mi ne izgleda baš pozitivno, ako se ne varam tražili ste pozitivno značenje. Naravno ima i sijaset destruktivnih, ali to slučaj sa mnogim stvarima a ne samo sa simbolima.
Sve što Sunce obasjava, mora da baci senku, govori se.

Biblija prvenstveno ukazuje da se mora verovati u Božiju reč koja je naravno i proročka. Onaj ko proriče ili traži proročanstva ispada, da ne veruje i na to se gleda sa indignacijom.
Logično

Da to je tacno ali zar nije glavni argument Biblije protiv astrologije i ostalih prorockih ''nauka'' taj da mi nismo marionete zarobljene u kolotecini sudbine kojim upravlja neko vise bice vec da smo razumne individue sa slobodnom voljom da radimo sta sami mislimo da treba..ja ne vidim razliku izmedju ovog sto sam naveo i Biblijskog prorocanstva...u svakom slucaju postoji niki krajnji cilj koji mi ne mozemo da promenimo

Da to je tacno ali zar nije glavni argument Biblije protiv astrologije i ostalih prorockih ''nauka'' taj da mi nismo marionete zarobljene u kolotecini sudbine kojim upravlja neko vise bice vec da smo razumne individue sa slobodnom voljom da radimo sta sami mislimo da treba..ja ne vidim razliku izmedju ovog sto sam naveo i Biblijskog prorocanstva...u svakom slucaju postoji niki krajnji cilj koji mi ne mozemo da promenimo

Postoji Boziji sud koji niko ne moze da promijeni.

Mozda je ovo "pozitivno" znacenje?
“On je bio jedan od najvaznijih simbola za ucenike Pitagore, za koje su njegova matematicka ucenja bila vrlo znacajna kao pentagram, ali koji su tako|e pravili jeftin nakit njegovog oblika, kako bi se koristio kao talisman da otera zle duhove, bolest ili nesrecu. Ova simbolika se istrajno odrzala kroz citave vekove evropske istorije; primera radi, on je u Nemackoj postao Drutenfus (Druttenfuss), ZNAK ZA CINI kojima bi se sprecile vestice i vilenjaci od ulaska u stale i kolibe.”

Nisam baš siguran da te razumem.
Biblija nas upućuje na sopstvenu slobodnu volju kada nas odvraća od astrologije isl. a sa druge strane sama proriče tj iznosi Božiju reč o neminovnoj pobedi dobra nad zlom.
Ako sam dobro razumeo pitanje.
Tu nema ništa protivurečno ako čovek iskreno veruje:

Evo na primer:
Da,samo sto je ta prorocanstva dao Bog,a ne demonima opsjednuti ljudi.
Pa zar nije dobro sto ljudi znaju sta ih ceka ako budu losi? To im moze posluziti kao naravoucenije i uciniti da se poprave.

Malo je ostrašćeno ali danas su vernici izgleda takvi.
Kaže: Proročanstva je dao Bog
iliti Bog sme da prorokuje.
Mi ne smemo jer nas na tom putu čekaju zle sile kao lak plen.
I u pravu je. Taj put nije lagan.

Reci to Isusu.
005.gif

Znači Isus greši? Je l znaš ti uopšte šta pričaš? :lol:

Back