Staroslovenska mitologija, slike, pesme i poneka reč

Ко су божанства на овој слици?
Srecna-Nova-srbska.jpg
Mислим да је ово само стилизована "слика" Одина. У прилог томе говоре кациге, скандинавски мач, додуше са мало скраћеном дршком и на крају ове маце са страна су недвосмислено валкире. Тако да је мало вјероватно да има икакве везе са србима, осим што се неко погрудио да то тако представи.

Mислим да је ово само стилизована "слика" Одина. У прилог томе говоре кациге, скандинавски мач, додуше са мало скраћеном дршком и на крају ове маце са страна су недвосмислено валкире. Тако да је мало вјероватно да има икакве везе са србима, осим што се неко погрудио да то тако представи.
Jeste to je Odin mada nije jasno šta predstavljaju ove dve cure kod Svaroga

Odin
edda-nordijska-mitologija-1.jpg

Odin nema oko i uvek je predstavljen sa svoja dva gavrana Huginom (misao) i Muninom (sećanje)

Poslednja izmena:

Grešiš kolega, Da je u pitanju Odin, ne bi nikako bio bez svog magičnog koplja, da ne uzimamo u obzir njegova dva gavrana i dva vuka ?

Ovo ti je Perun Pravedni, Perun Hiperborejac, bog nas Srba, bog naših predaka, sa dve ratnice - Amazonke kao telesnom gardom.

Postoji legenda o Živinoj kosi koja kaže da njenu kosu spaljuje zli duh, a to navodi Svetovida, njenog pratioca, da joj napravi kosu od čistog zlata. Gotovo identična priča postoji i u nordijskoj mitologiji. Naime, boginji Sifvragolasti bog Loki odseca kosu na spavanju. Onda joj patuljci prave novu, zlatnu kosu. Tumačeći imena ovih boginja može se zaključti da je reč o istom božanstvu, i da Siva i Sif predstavljaju zemlju, koja kad rađa je prekrivena žitom, dok u drugom dobu godine ostaje bez svoje „zlatne kose„, to jest žita.

Živa
3ab0bd801cf126e1a07db5305d5a07de1b3cfa45.jpg

Суђаје или суђенице
Иако су Словени веровали да се будући догађаји могу мењати, веровали су такође да се на људску судбину не може драстично утицати. Она је одређена непосредно по рођењу и не може се променити, иако се могу изменити многи појединачни догађаји који ће на крају довести до ње. Тако је Вук Караџић записао: „Народ наш мисли да је свакоме човјеку суђено шта ће му се у вијеку догодити и каквом ће смрти умријети, и да се човјек од суђења не може сачувати.“ Иста божанства судбине, да их тако назовемо, познају сви Словени, али под мало другачијим именима

Odin nema oko i uvek je predstavljen sa svoja dva gavrana Huginom (misao) i Muninom (sećanje)
Зато сам и рекао да је слика стилизована, односно да је само прилагођена, а да је као "узор" послужио Один.
Grešiš kolega, Da je u pitanju Odin, ne bi nikako bio bez svog magičnog koplja, da ne uzimamo u obzir njegova dva gavrana i dva vuka ?

Ovo ti je Perun Pravedni, Perun Hiperborejac, bog nas Srba, bog naših predaka, sa dve ratnice - Amazonke kao telesnom gardom.
Ма можемо ми колега рећи да ова слика представља и Вука Мандушића, ако је тако видимо.
Једноставно питање је кад је ова слика настала, не знам да ли има сачуваних кипова или идола који изображавају Перуна, па сам само изнио своје мишљење да је слика настала као плод маште аутора, а по лику објешеног бога.
Што се тиче ових љепотица, о амазонкама знамо много више из грчких него из словенских извора, тако да не знам која би била веза са Перуном, сем тога главно оружје амазонки су лук и стријела, чак легенда каже да су им одсијецане десне дојке због лакшег руковања луком, а овдје видимо копље и мач а то је оружје валкира.

Зато сам и рекао да је слика стилизована, односно да је само прилагођена, а да је као "узор" послужио Один.

Ма можемо ми колега рећи да ова слика представља и Вука Мандушића, ако је тако видимо.
Једноставно питање је кад је ова слика настала, не знам да ли има сачуваних кипова или идола који изображавају Перуна, па сам само изнио своје мишљење да је слика настала као плод маште аутора, а по лику објешеног бога.
Што се тиче ових љепотица, о амазонкама знамо много више из грчких него из словенских извора, тако да не знам која би била веза са Перуном, сем тога главно оружје амазонки су лук и стријела, чак легенда каже да су им одсијецане десне дојке због лакшег руковања луком, а овдје видимо копље и мач а то је оружје валкира.
ornamentika kojom je ukrašen presto je tipično nordijska ali to nije čudno jer su se Sloveni i Nordijci graničili i samim tim prihvatali određene uticaje jedni od drugih

cela ova slika je plod mašte autora,nisu korišteni verodostojni uzori,kojih je doduše malo jer su bili načinjeni od drveta koje nije trajno
Kao i hramovi slovenskim bogovima

cela ova slika je plod mašte autora,nisu korišteni verodostojni uzori,kojih je doduše malo jer su bili načinjeni od drveta koje nije trajno
Kao i hramovi slovenskim bogovima
Управо то и говорим, колико ми је познато, нема помена о неким светилиштима послије 15-16 вијека, а аутор је дефинитивно под утицајем германске митологије, што ће нас вјероватно одвести до аријевског поријекла, намјерно или случајно питање је сад,,😁.

Управо то и говорим, колико ми је познато, нема помена о неким светилиштима послије 15-16 вијека, а аутор је дефинитивно под утицајем германске митологије, што ће нас вјероватно одвести до аријевског поријекла, намјерно или случајно питање је сад,,😁.
autor je nadahnut da ne kažem istripovan
A na arijevsko poreklo se nekad smejem a nekad naježim :zcepanje:

Svarožić je u slavenskoj mitologiji bog mladog Sunca, ognja i ognjišta. Sin je boga Svaroga i Vide. Neki izvoru spominju i Ladu kao njegovu majku. Daždbog mu je brat. Čuvar je vatre koju je naslijedio od svog oca Svaroga. Kao i vatra, Svarožić ima dvojake osobine. S jedne strane je dobročinitelj i zaštitnik života, a s druge je uništavatelj sposoban prouzročiti najveće katastrofe. Zbog toga je bio poštivan kao bog rata i borbe, ali i kao simbol rođenja i preporoda.

Iako nema puno izvora u kojima se spominje bog Svarožić, zna se da je bio jako štovan. U starijim izvorima ga se prikazuje kao ratnika te ima ratničke osobine. Kasnije je postao bog ognjišta i vatre koji donosi toplinu i svjetlo u domove i štiti dom od zloduha. Svarožića su prikazivali kao čovjeka koji nosi klobuk protiv žege i vrućine. U desnoj ruci ima rog obilja, a na lijevom boku mač kojim sječe zloduhe i zle ljude jureći na svojem konju. Na prsima je imao sliku crnog bika.

http://mitologije.com/slavenska-mitologija/svarozic/

Da ne spamujemo,mada mi je prijatno,ne znaš li slučajno gde su nalazišta staroslovenskih naseobina i artefakata na Balkanu?
Да не лупам сад, одавно ми то није у жижи интересовања, па сам заборавио и оно мало што сам знао, али рецимо да у западном дијелу Републике Српске све врви од топонима који недвосмислено вуку поријекло из старословенског, има доста локалитета са надгробним споменицима са глагољицом, али колико су истражени стварно нисам у току.

Back