Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nije to jedini primjer. Ima ih još dosta. Navodio sam ovdje.
Parabola o bogatašu i Lazaru ima simboličke elemente, ali jasno pokazuje da duše ne spavaju.
Nema logike da Isus ovakvim , navodno izmišljenim pričama, dovodi ljude u zabludu.
Procicemo sve za redom,obecao sam ti, "a ja kad obecam..." ;)
....daj da prvo rascistimo sa ovim. !
Dakle,jel ceo primer simbolika ili nije ?
Odgovori mi pitanje i da idemo na sledeci tekst.

Nije to jedini primjer. Ima ih još dosta. Navodio sam ovdje.
Parabola o bogatašu i Lazaru ima simboličke elemente, ali jasno pokazuje da duše ne spavaju.
Nema logike da Isus ovakvim , navodno izmišljenim pričama, dovodi ljude u zabludu.

Biblija te demantuje. Nefeš nije uvijek čovjek. I duše su svjesne nakon smrti. Eno brdo primjera sam naveo. Samo slijep ili zlonamjeran čovjek ih ne može vidjeti.
Ovih dana si odbacio ucenje o girecrm paklu a sada ga koristis ponovo?

Zar insu sebi malo kontrovezan?

Naveo si samo poluistine i vadjenje izvan konteksta.
Nefes su i zivitonje.
Prica bogatasa i lazara je parabola ne istiniti dogadjaj.
Isus nigde ne uci o paklu, on samo pominje ono sto su neki jevreji verovali poprimivsi od neznabozaca.
A to je da bogati ide u raj a siromah u pakao.
Isus im je uputio svoju poruku.
Da se radi siromastva ne gubi spasenje i da cak bogati mogu da ga izgube.
Stari zavet nigde ne uci o paklu.
Ne postoji takvo ucenje.
Evo:
https://forum.krstarica.com/threads...nje-o-postojanju-pakla-nije-biblijsko.878654/

Poslednja izmena:
Procicemo sve za redom,obecao sam ti, "a ja kad obecam..." ;)
....daj da prvo rascistimo sa ovim. !
Dakle,jel ceo primer simbolika ili nije ?
Odgovori mi pitanje i da idemo na sledeci tekst.
Nije cijela priča. Avramovo naručje jesu blaženstva/utjeha koju Lazar osjeća na onom svijetu. Pečenje vatre je isto simbolika za grižnju savjesti i slično. Ali dogadjaj se odvija u Šeolu/adu/paklu. Duše su, kao što vidimo, svjesne, ne spavaju. Zašto bi Isus koristio primjer iz , kako vi tvrdite, paganskih učenja?

Postoje 2 važna tvrdjenja 2 ucenja o ovom pitanju.
1.
Dusa je nešto zivo u coveku koja koristi telo kao kaput ili stan. Kada covek umre dusa napusta telo i nastavlja da živi zavisno od onoga sto je cinilo telo. U raj ili pakao?
Sto znači da je dusa to jest covek besmrtan on ustvari ne umire već nastavlja da živi.
2. Dusa je celokupni covek od mesa i krvi, kostiju i daha zivota koji dolazi od Boga koji nije nešto svesno, zivo ,već sila zivota koja je deo jednog zivog bica, nešto poput elktricne energije. Tek kada dah zivotni stupi u kontakt sa materijom iz tih komponenata nastaje jedno zivo biće, nazvano ziva dusa. Kada covek umre on ne postoji vise on ne živi niti u raju niti u pakao.
On ceka dan Isusovog dolaska i vaskrsenja mrtvih iz praha zemlje a dah zivotni (energija) ne nešto svesno, zivo,se vraca Bogu. Covek se posle smrti nalazi u nesvesnom stanju kao sto Isus simbolicki smrt naziva snom.
Oni koji veruju kako je opisano pod brojem 1. kažu kao argument da oni koji veruju kao pod brojem 2. ustvari kažu da covek nema dusu. Da je bez duse.
Takva izjava dolazi u nedostatku argumenta i nije tacna i postena.
Covek je dusa, celokupni covek. On nema neko zivo biće u sebi.
Covek jeste zivo biće on je dusa.
Postoje dve komponente koje cine zivo svesno biće. Bez tih komponenta covek nije zivo biće niti kao telo niti kao duh. A to je Materija, telo i sila zivota koja dolazi od Boga ali ne neko zivo biće duh koji ulazi u njegovo telo.
To će mo dokazati!!!!!!!!!!!!!!
----------------------------------------------------

Ovih dana si odbacio ucenje o girecrm paklu a sada ga koristis ponovo?

Zar insu sebi malo kontrovezan?

Naveo si samo poluistine i vadjenje izvan konteksta.
Nefes su i zivitonje.
Isus nigde ne uci o paklu, on samo pominje ono sto su neki jevreji verovali poprimivsi od neznabozaca.
Ne postoji takvo ucenje.
Evo:
https://forum.krstarica.com/threads...nje-o-postojanju-pakla-nije-biblijsko.878654/
Čuš, nije istiniti događaj. Ne nego je Hristos koristio motive iz egipatske mitologije. Stvarno si neozbiljan.
Za paklenu vatru sam objasnio Robiveku.
https://forum.krstarica.com/threads...kovom-stanju-posle-smrti.823932/post-44253730

Postoje 2 važna tvrdjenja 2 ucenja o ovom pitanju.
1.
Dusa je nešto zivo u coveku koja koristi telo kao kaput ili stan. Kada covek umre dusa napusta telo i nastavlja da živi zavisno od onoga sto je cinilo telo. U raj ili pakao?
Sto znači da je dusa to jest covek besmrtan on ustvari ne umire već nastavlja da živi.
2. Dusa je celokupni covek od mesa i krvi, kostiju i daha zivota koji dolazi od Boga koji nije nešto svesno, zivo ,već sila zivota koja je deo jednog zivog bica, nešto poput elktricne energije. Tek kada dah zivotni stupi u kontakt sa materijom iz tih komponenata nastaje jedno zivo biće, nazvano ziva dusa. Kada covek umre on ne postoji vise on ne živi niti u raju niti u pakao.
On ceka dan Isusovog dolaska i vaskrsenja mrtvih iz praha zemlje a dah zivotni (energija) ne nešto svesno, zivo,se vraca Bogu. Covek se posle smrti nalazi u nesvesnom stanju kao sto Isus simbolicki smrt naziva snom.
Oni koji veruju kako je opisano pod brojem 1. kažu kao argument da oni koji veruju kao pod brojem 2. ustvari kažu da covek nema dusu. Da je bez duse.
Takva izjava dolazi u nedostatku argumenta i nije tacna i postena.
Covek je dusa, celokupni covek. On nema neko zivo biće u sebi.
Covek jeste zivo biće on je dusa.
Postoje dve komponente koje cine zivo svesno biće. Bez tih komponenta covek nije zivo biće niti kao telo niti kao duh. A to je Materija, telo i sila zivota koja dolazi od Boga ali ne neko zivo biće duh koji ulazi u njegovo telo.
To će mo dokazati!!!!!!!!!!!!!!
Već sam odgovorio Aeternum, ali da ponovim pošto ignorišeš očite stvari:

Nije uvijek duša=čovjek.

Evo primjer:

"A кад се растављаше с душом (nefšah) те умираше ...” (1. MOJ.35.18)
https://biblehub.com/text/genesis/35-18.htm

Još jedan:
"Гсподе Боже мој, нека се поврати у дете душа (nefeš) његова” (1.Car. 17.21)
https://biblehub.com/text/1_kings/17-21.htm

Jel ti stvarno misliš da živimo u 19. vijeku pa da ne možemo na internetu provjeriti adventističke podvale?

Nije cijela priča. Avramovo naručje jesu blaženstva/utjeha koju Lazar osjeća na onom svijetu. Pečenje vatre je isto simbolika za grižnju savjesti i slično. Ali dogadjaj se odvija u Šeolu/adu/paklu. Duše su, kao što vidimo, svjesne, ne spavaju. Zašto bi Isus koristio primjer iz , kako vi tvrdite, paganskih učenja?
Pa kada ti verujes na primer da se slon penje na drvo i da zbog toga biva sve veci.
Sada ja uzmem tvoj priner i kazem:
A da li bi moj pas poceo da raste kada bi poceo da se penje na drvo?

Znaci li da ja sada verujem da se od toga raste?
Ne.
Samo sam kroz tvoje verovanje hteo da ti uputim poruku da to nije tako.

Konceot pakka ne postoji u bibliji.

Pokazi nam gde iko od apostola ili Isus kaze kako ce ljudi zavrsiti tamo posle smrti i peci ce se.
Kako oni kazu to je negde pod zemljom ili gde vec?
Pa kaze, tamo loze andjeli vatru pa se ljudi kuvaju u loncu ili bilo sta.
Ajde pokazi.

Čuš, nije istiniti događaj. Ne nego je Hristos koristio motive iz egipatske mitologije. Stvarno si neozbiljan.
Za paklenu vatru sam objasnio Robiveku.
https://forum.krstarica.com/threads...kovom-stanju-posle-smrti.823932/post-44253730

Već sam odgovorio Aeternum, ali da ponovim pošto ignorišeš očite stvari:

Nije uvijek duša=čovjek.

Evo primjer:

Još jedan:

Jel ti stvarno misliš da živimo u 19. vijeku pa da ne možemo na internetu provjeriti adventističke podvale?
A to.
P vec sam ti to objasnio.
Opet koristis prevod i zloupotrrbljavas svesno znacenje..
Tu se ruah pogresno prevodi s dusom.
Rastavlja se od ruha a ruah nijr dusa.
Dusa se takodje prevpdi i zivot.
Rasrtaljai se sa zivotom.
Ti nametno i svesno manipulises previöodom jer nemas dokaza za svoje pogresno ucenje.

VEROVANJE POD TACKOM 1. JE USTVARI PLATONSKI VID DUSE
I ne samo Platonski I pre njega nalazimo u Egiptu takve stavove KOJI JE PRIHVACEN U MRACNOM SREDNJEM VEKU OD KATOLIKA A KASNIJE KAKO SE JEDNA CRKVA ZA DRUGOM ODVAJLA od Katolika SAMI SU PONELI OVU njihovu ZABLUDU.
Mnogi će biti iznenađeni kada otkriju da ideja o besmrtnosti duše nije proistekla od Jevreja iz spisa Starog Zaveta, već uzeta od Platona ili čak I pre.
Ideja o besmrtnosti duše potiče mnogo ranije od osnivanja glavnih današnjih religija. Antički grčki istoričar Herodot (5. vek pre Hrista) nam govori u svojoj istoriji da su stari Egipćani bili prvi koji su učili da duša čoveka može biti odvojena od tela, i da je besmrtna. Ova egipatska ideja je postojala vekovima pre nego što su hinduizam, budizam, hrišćanstvo i islam došli na scenu.
Egipćani su prvi koji su tvrdili da je duša besmrtna … Ovo mišljenje su neki među Grcima u različitim periodima vremena, usvojili kao svoje (citat iz Euterpa, druga knjiga Herodotove Istorije).
Paganski Grci su dobili koncept besmrtne duše od Egipćanima! Najvažniji zastupnik među starim Grcima o ideji besmrtne duše, bio je atinski filozof Platon (428-348 pne), koji je bio Sokratov učenik. Platon je bio osnivač „Akademije”, instituta za filozofsko i naučno istraživanje nedaleko izvan Atine.
Pre Sokrata, grčki filozofi nisu imali stvarne koncepcije o bilo kojem nematerijalnom elementu u čoveku. Filozofi Sokrat i Pitagora su bili među prvim Grcima koji su usvojili egipatski pogled. Oni su potom imali veliki uticaj na Platonovu misao. Platon je bio taj koji je popularizovao koncept besmrtne duše širom grčkog sveta.
U Phaedo – jednom od najpoznatijih Platonovih dela – Platon priča o Sokratovom poslednjem razgovoru sa svojim prijateljima, poslednjeg dana Sokratovog života. Sokrat im je izjavio:
Budite hrabri, i ne žalite za mojom smrću … Kada me položite u moj grob, recite da ste sahranili samo moje telo, a ne moju dušu.
U knjizi X iz Republike – još jedan od glavnih Platonovih dela – on je ponovo napisao: „Duša čoveka je besmrtna i neprolazana.”
--------------------------------------------------------------

Pa kada ti verujes na primer da se slon penje na drvo i da zbog toga biva sve veci.
Sada ja uzmem tvoj priner i kazem:
A da li bi moj pas poceo da raste kada bi poceo da se penje na drvo?

Znaci li da ja sada verujem da se od toga raste?
Ne.
Samo sam kroz tvoje verovanje hteo da ti uputim poruku da to nije tako.

Konceot pakka ne postoji u bibliji.

Pokazi nam gde iko od apostola ili Isus kaze kako ce ljudi zavrsiti tamo posle smrti i peci ce se.
Kako oni kazu to je negde pod zemljom ili gde vec?
Pa kaze, tamo loze andjeli vatru pa se ljudi kuvaju u loncu ili bilo sta.
Ajde pokazi.
Ti kao da se tek sad budiš. Pa o čemu pričamo do sada?

A kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u naručje Avraamovo; a umrije i bogati, i zakopaše ga. I u paklu kad bješe u mukama podiže oči svoje i ugleda izdaleka Avraama i Lazara u naručju njegovu, Lk. 16,22-23

"I ne bojte se onijeh koji ubijaju tijelo a duše ne mogu ubiti; nego se bojte onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu". Mt 10,28

Tada će reći i onima što mu stoje s lijeve strane: idite od mene prokleti u oganj vječni pripravljeni đavolu i anđelima njegovijem. Mt. 25,41

I izlaziće i gledaće mrtva tjelesa onijeh ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umrijeti i oganj njihov neće se ugasiti, i biće gad svakom tijelu. Isaija 66,24

Platon i Jevreji
Jevrejske zajednice iz davnina su bile duboko pod uticajem grčke filozofske ideje. Mnogi pretpostavljaju da platonski pogled duše zarobljene u telu nije bi oništa novo za Jevreje. Ali pogledajmo svedočanstvo lično jevrejskih ucenih ljudi:
Verovanje da duša nastavlja svoje postojanje posle raspada tela nije… nigde izričito naučavana u Svetom Pismu … Verovanje u besmrtnost duše je došlo Jevrejima kroz kontakt sa grčkom misli a narošito kroz filozofiju Platona, njenog glavnog zastupnika, koji je naveden na to kroz misterije Orfik (Tajanstven) i Eleusinian u kojima su vavilonski i egipatski stavovi čudno izmešani. (Jevrejska enciklopedija, članak, Besmrtnost duše , The Jewish Enczclopedia, Imortaitz of the Soul http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=118&letter=I).
Mnogi CE BITI biti iznenađeni KADA otkrijju da ideja o besmrtnosti duše nije proistekla od Jevreja iz spisa Starog Zaveta, već uzeta od Platona.
Kao što ćemo videti, Stari Zavet ima potpuno drugačiji stav!
-------------------------------------------------------

Ti kao da se tek sad budiš. Pa o čemu pričamo do sada?

A kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u naručje Avraamovo; a umrije i bogati, i zakopaše ga. I u paklu kad bješe u mukama podiže oči svoje i ugleda izdaleka Avraama i Lazara u naručju njegovu, Lk. 16,22-23
Ovo smo vec objasnili.
Sam si odbacivao ovih dana postojanje oakla.
Sada ga odjedsred kotistis.
Kada si u nevolji i pakap ti je dobar.
Cas veruje cas ne.😄
Ne postoji takvo ucenje.
Evo:
https://forum.krstarica.com/threads...nje-o-postojanju-pakla-nije-biblijsko.878654

Ovo smo vec objasnili.
Sam si odbacivao ovih dana postojanje oakla.
Sada ga odjedsred kotistis.
Kada si u nevolji i pakap ti je dobar.
Cas veruje cas ne.😄
Ne postoji takvo ucenje.
Evo:
https://forum.krstarica.com/threads...nje-o-postojanju-pakla-nije-biblijsko.878654
Nisam odbacivao postojanje pakla, zašto se baviš podmetanjem? Govorio sam o paklenim mukama - da Bog ne muči već nepokajani grešnik Božije prisustvo osjeća kao oganj. Muči se i savješću.

Priča o bogatašu i Lazaru smještena je na onom svijetu a duše razgovaraju. Ne spavaju, kao što vi tvrdite.

"I ne bojte se onijeh koji ubijaju tijelo a duše ne mogu ubiti; nego se bojte onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu". Mt 10,28

Tada će reći i onima što mu stoje s lijeve strane: idite od mene prokleti u oganj vječni pripravljeni đavolu i anđelima njegovijem. Mt. 25,41

I izlaziće i gledaće mrtva tjelesa onijeh ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umrijeti i oganj njihov neće se ugasiti, i biće gad svakom tijelu. Isaija 66,24
Prvi tekst pogubiti u paklu.
Namerno pogresno prevedeno.
Ti to znas, pricali smo o tome mnogo puta.
Pravo znacenje te reci je grob ne pakao.

Drugi tekst ne goviri o paklu.
Vec oganj vecni.
Cak taj tekst negira pakao.
Jer dogadjaj se desava tek u buducnosti kada Isus dodje.
A vas pakao gori sada.
Opet manipulacije.

Stih u Isaiji se ne desava u paklu.
Niti pominje pakao.
Sano navedes neku vatru i pokusas da kazes da je to pakao.
Kako te nije sramota?

Rec je i spaljenoj zemlji na kraju.
Nena ni u jednom stihu koji si naveo pakao.
Sve same tvoje manipulacije a usudjujes se da kritikujes JS za to?
Pa ti si 10 puta giri od njih. ?

Ovih dana si odbacio da postoji goreci pakao a sada je tvoj glavni dokaz goreci pakao?
Zar te nije sramota?

Ali šta sa verovanjima hrišćanskog sveta?

Možemo pomisliti da svakako ovde možemo pronaći doktrinu o besmrtnj duši nezavisno od bilo kog grčkog uticaja.
Mnogi od ranih teologa i naučnika koji su ispovedali hrišćansku veru uključujući i takve ljude kao što su Origen, Avgustin i Tertulijan – su tesno povezani sa (platonizmom).
Na primer, Tertulijan (155-220 posle Hrista) je napisao: „Jer neke stvari su poznate i kroz prirodu: besmrtnost duše, na primer, mnogi veruju … Ja mogu dakle da koristim Platonovo mišljenje, kada izjavljujem: ”Svaka duša je besmrtna„ (”Anti-Nikejski Oci„, volumen III).
Zapazite da , to je Platonovo mišljenje koje je citirano!
Avgustin Hiponski (354-430 posle Hrista) - smatra se najvećim hrišćanskim misliocem – isto je naučavao nematerijalnu i duhovnu prirodu ljudske duše. Ali zapazimo izvor njegovog učenja. Enciklopedija Britanika navodi:
”On [Avgustin] je spojio religiju Novog zaveta sa platonskom tradicijom grčke filozofije.
„Tradicionalna zapadna filozofija, počevši od starih Grka … je oblikovala osnovne zapadne koncepte o duši.”
Doktrina o besmrtnosti duše je ZAISTA izgrađena na temeljima biblijskih pogrešnih prevoda, pogrešnih pretpostavka i aljkavog istraživanja. Malo njih je imali DUHOVNE HRABROSTI da iznova pogledaju bez predrasuda ovo pitanje i prihvate istinsko Biblijsko učenje.
Činjenica je da kada JE svrgnuta lažna doktrina o besmrtnoj duši, zajedno sa njom pada podjednako paganski i lažni koncept raja i pakla – jedan od stubova tradicionalnog hrišćanstva!
-------------------------------------------------

Nije uvijek duša=čovjek.

Evo primjer:

Još jedan:

Misli na Zemlji naravno da propadnu jer osobe ovdje više nema već je u nekom drugom svijetu.
A koji je to svijet vidi se u priči o bogatašu i Lazaru (Luka 16,19-25). Takođe i u Otkrivenju 6,9-11:

I kad otvori peti pečat, vidjeh pod oltarom duše pobijenijeh za riječ Božiju i za svjedočanstvo koje imahu. I povikaše glasom velikijem govoreći: dokle, gospodaru sveti i istiniti! ne sudiš i ne kaješ krvi naše na onima što žive na zemlji? I dane biše svakome od njih haljine bijele, i rečeno im bi da počinu još malo vremena, dokle se navrše i drugari njihovi i braća njihova, koji valja da budu pobijeni kao i oni.
Pise da je covek dusa.
ne moze metafora da ti bude ucenje.
Kada je u pitanju ucenje jasno pise.

Ukrsenje se suproti ucenju o besmrtnosti duse
a ja sam ti lepo napisal stihove o stanju mrtvih
nema prezivljavanja duse.

u Bibliji pise da je covek postao dusha ziva.
prilikom stvaranja
1 Mojsijeva 2: 7 Jehova Bog je stvorio čoveka od zemaljskog praha i udahnuo mu u nozdrve dah života,
i čovek je postao živa duša.

covek = dusha
covek umire = dusha umire

Ali šta sa verovanjima hrišćanskog sveta?

Možemo pomisliti da svakako ovde možemo pronaći doktrinu o besmrtnj duši nezavisno od bilo kog grčkog uticaja.
Mnogi od ranih teologa i naučnika koji su ispovedali hrišćansku veru uključujući i takve ljude kao što su Origen, Avgustin i Tertulijan – su tesno povezani sa (platonizmom).
Na primer, Tertulijan (155-220 posle Hrista) je napisao: „Jer neke stvari su poznate i kroz prirodu: besmrtnost duše, na primer, mnogi veruju … Ja mogu dakle da koristim Platonovo mišljenje, kada izjavljujem: ”Svaka duša je besmrtna„ (”Anti-Nikejski Oci„, volumen III).
Zapazite da , to je Platonovo mišljenje koje je citirano!
Avgustin Hiponski (354-430 posle Hrista) - smatra se najvećim hrišćanskim misliocem – isto je naučavao nematerijalnu i duhovnu prirodu ljudske duše. Ali zapazimo izvor njegovog učenja. Enciklopedija Britanika navodi:
”On [Avgustin] je spojio religiju Novog zaveta sa platonskom tradicijom grčke filozofije.
„Tradicionalna zapadna filozofija, počevši od starih Grka … je oblikovala osnovne zapadne koncepte o duši.”
Doktrina o besmrtnosti duše je ZAISTA izgrađena na temeljima biblijskih pogrešnih prevoda, pogrešnih pretpostavka i aljkavog istraživanja. Malo njih je imali DUHOVNE HRABROSTI da iznova pogledaju bez predrasuda ovo pitanje i prihvate istinsko Biblijsko učenje.
Činjenica je da kada JE svrgnuta lažna doktrina o besmrtnoj duši, zajedno sa njom pada podjednako paganski i lažni koncept raja i pakla .
-------------------------------------------------

IDEMO DALJE argumentovano U OTKRIVANJU ISTINE:
Evo da vidimo šta kažu neutralni Prevodioci komentatori Originalnog Biblijskog Teksta iz Svetog Pisma da li oni nalaze dusu koja živi u coveku posle smrti, u svetom pismu?
I da li nam i oni daju potvrdu za sve ovo gore receno?
BIBLIJSKI KOMENTAR BROCKHAUS KAžE SledećE:
Važno za pravo razumevanje reci DUSA u Starom i Novom zavetu je, da se sa tom reci dusa nesmatra nešto posebeno Zivo od tela od coveka; već se sa time uvek misli ceo covek od mesa i kostiju. Covek nema (psyhe ) DUSU; NEGO on je (psyhe) dusa. (covek je ziva dusa) ON CINI KAO JEDINKA ZIVU DUSU. S telom I kostimai.
Što se tiče stanja duse posle smrti u Novom zavetu je jasno da ona ne odstupa od celokupnog coveka ne u dva dela telo I dusa u smislu da živi van coveka posebno dalje.
U novom zavetu u originalnom tekstu pod dusom, se uvek misli na celokupnog coveka ne na dva dela gde jedan nastavlja da živi.
Ucenje Platonske filosofije I ucenje nekih religija o dusi koja živi izvan coveka Novi zavet NEPOZNAJE.
Biblijski komentar Brockhaus Elbelfeder Biblija sa Grckog na Nemacki strana 1042-1042.
Dakle profesionlani prevodioci I komentatori tekjsta kažu da se u biblijskom teksu o DUSI u stvari nalazi ucenje gore opisano pod brojem 2 a ne ucenje pod borjem 1 koje oni opisuju kao plkatonsko gde dusa nastvlja da živi.
U Bibliji ne postoji takvo ucenje illi ikakav dojam na tako nešto.
Brockhaus nije religiozna zajednica već jedna od najpoznatijih neutralnih izdvackih kuca u svetu.
Koja je napravila svoj cenjeni kvalitetni Elbelfelder prevod Bilbije sa komentarom na koji su radili najbolji strucnjacima.
Jer ime ove kuce ne dozvoljva drugacije ili neke izjave koje bi okrnjile njihov ugled ili ga poljuljale.
I ne samo njihov komentar mnostvo komentara koje mozete naći kažu takođe isto.
Zar ne moze neki teolog da se javi I u javnosti pobije ovu izjavu BROCKHAUSENA gore I hiljade stampnaih Biblija I komentara Kuce BROCKHAUS zavrse na otpadu papira jer ih niko više neće kupovati jer su lažni I nepouzdani.
Ne, to nikada nebi smeli da rizikuju.
Bas kada bi tvrdili suprotno desilo bi se tako jer bi to bila neistina koja se lako može pobiti i dokazati da nije istina ...

Sada ćemo da vidimo šta kaže Biblija I da anliziramo originalne reci koje pominju dusu šta one u stvari znace?
Zašto oni to tako kažu?
---------------------------------------------

Pise da je covek dusa.
ne moze metafora da ti bude ucenje.
Kada je u pitanju ucenje jasno pise.

Ukrsenje se suproti ucenju o besmrtnosti duse
a ja sam ti lepo napisal stihove o stanju mrtvih
Nije u svim bibljskim slučajevima čovjek jednako duša. Eto naveo sam ti par primjera.
Vaskrsava tijelo. To je valjda jasno.
“ Ко верује у Мене ако и умре, живеће. И свако ко живи и верује у Мене неће умрети вавијек ” (Јн. 11.25-26)

Šta Biblija stvarno kaže!

Da pogledamo malo o čenju Starog Zaveta. Videli smo da Jevreji koji su živeli u helenističkom svetu su priznali da su uzeli doktrinu o besmrtnosti duše od Platona. Nigde se to ne nalazi u jevrejskom Pismu.
1 Mojsijeva 2:7: „ A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa.”

Pogledajmo pažljivo: Čovek – načinjen od prašine zemaljske, a ne iz duha „postao je” duša živa. Duša je ono što je čovek. To nije nešto što čovek ima.
Jevrejski jezik dalje dokazuje ovu ideju. Jevrejska reč prevedena kao „duša” u 1 Mojsijeva 2:7 u „Ovlašćenoj verzija Biblije” (Authorized Version) je nefeš. Nefeš, uopšteno, označava ono što privremeno ima fizički život. To znači stvorenje čiji izvor života dolazi kroz disanje. To je ista reč koja se koristi često u prvom poglavlju Postanja i drugde i odnosi se na životinje.
Pogledajmo, na primer, Prva Mojsijeva 1:24: „ Potom reče Bog: neka zemlja pusti iz sebe duše žive [nefeš] po vrstama njihovijem, stoku i sitne životinje i zvijeri zemaljske po vrstama njihovijem. I bi tako ”
Ovde je izraz „žive duše” identičan jevrejskoj reči „duša” koja se koristi u 1 Mojsijevoj 2:7 i kroz ceo Stari Zavet. U biblijskoj upotrebi, divlja zver je takođe „duša”!
U Levitskoj knjizi 21:11 , Brojevi 6:6, Agej 2:13 i na drugim mestima reč nefeš se koristi čak i za mrtvo telo.
Nefeš jasno nema ništa sa bilo kojom vrstom besmrtne duše u čoveku. Duša nije odvojeni entitet od tela. To je telo! Čovek je nefeš. On je duša!
Mnogi dodatni starozavetni tekstovi otkrivaju jasno smrtnost – a ne besmrtnost – duše. Jezekilja 18:4, 20, na primer, izjavljuje da duša umre! Pročitajte za sebe: „Koja duša zgriješi ona će umrijeti.” Ako su duše besmrtne, kako ona može da umre? To je direktna kontradikcija izraza!
Nije ni čudo što jevrejski naučnici i danas moraju da ukazuju na Platona, kao poreklo doktrine o besmrtnosti duše!
--------------------------------------------------

Nije u svim bibljskim slučajevima čovjek jednako duša. Eto naveo sam ti par primjera.
Vaskrsava tijelo. To je valjda jasno.

“ Ко верује у Мене ако и умре, живеће. И свако ко живи и верује у Мене неће умрети вавијек ” (Јн. 11.25-26)
to nisu primeri nikakvi lose prevedeno ili simbolicno receno
bitno je kada se govori izravno

Covek kada umre - dusa umire.
Biblija jasno kaze o stanju mrtvih, da nisu u stanju postojanja.
“Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate,
jer im se spomen zaboravio. I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je,
i više nemaju dela nigde ni u čemu što biva pod suncem” (Propovednik 9:5, 6).
Psalmist je napisao da kad osoba umre, ‘iz nje iziđe duh, i vrati se u zemlju svoju:

taj dan propadnu sve pomisli njene’ (Psalam 146:4).

1 Mojsijeva 2: 7 Jehova Bog je stvorio čoveka od zemaljskog praha i udahnuo mu u nozdrve dah života,

a vecni zivot nema veze sa besmrtnom dusom
ziveti zauvek je vecni zivot
taj citat ti to znaci

to nisu primeri nikakvi lose prevedeno ili simbolicno receno
bitno je kada se govori izravno

Covek kada umre - dusa umire.
Biblija jasno kaze o stanju mrtvih, da nisu u stanju postojanja.
“Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate,
jer im se spomen zaboravio. I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je,
i više nemaju dela nigde ni u čemu što biva pod suncem” (Propovednik 9:5, 6).
Psalmist je napisao da kad osoba umre, ‘iz nje iziđe duh, i vrati se u zemlju svoju:

taj dan propadnu sve pomisli njene’ (Psalam 146:4).

a vecni zivot nema veze sa besmrtnom dusom
ziveti zauvek je vecni zivot
Nije loše prevedeno. U primjerima koje sam naveo koristi se izraz NEFEŠ (duša).

Takodje, izmišljaš da tu piše da duša umire. Jasno se kaže da duh ide Bogu koji ga je dao. Dakle, ne nestaje, ne gasi se.

Nije loše prevedeno. U primjerima koje sam naveo koristi se izraz NEFEŠ (duša).

Takodje, izmišljaš da tu piše da duša umire. Jasno se kaže da duh ide Bogu koji ga je dao. Dakle, ne nestaje, ne gasi se.
U nekim prevodima u mnogim ne.
u pitanju je simbolika
ne moze jedan simbolican citat da bude ucenje
ucenje hriscanstva je uskrtsenje a ono izuzima besmrtnu dusu
ucenje isto kaze da je covek dusa

Cekaj,cekaj,dosli smo do vatre a jesu li jezik i prst sibolika ili realnost u smislu jel tamo gore ide jezik,prst, narucje i receptori topline tela ( sto ce reci i mozak i sve ostalo) ili nista od toga ne ide ???
Ako li nista od ovog ne mozemo prihvatiti kao realnost ( jer je simbolika) onda mora biti da je sibolika i sve ostalo.
Dakle ???

U nekim prevodima u mnogim ne.
u pitanju je simbolika
ne moze jedan simbolican citat da bude ucenje
ucenje hriscanstva je uskrtsenje a ono izuzima besmrtnu dusu
ucenje isto kaze da je covek dusa
Nisu ovo nikakvi simbolični citati. Uostalom, zašto citati koje ti navodiš ne bi bili simbolični?

nisi besmrtan da te obavestim
Isus kaže da jesmo.

Cekaj,cekaj,dosli smo do vatre a jesu li jezik i prst sibolika ili realnost u smislu jel tamo gore ide jezik,prst, narucje i receptori topline tela ( sto ce reci i mozak i sve ostalo) ili nista od toga ne ide ???
Ako li nista od ovog ne mozemo prihvatiti kao realnost ( jer je simbolika) onda mora biti da je sibolika i sve ostalo.
Dakle ???
Dakle, već sam ti odgovorio. Postoje simbolični elementi ali cijela priča nije metaforična već govori o stanju duša nakon smrti (u to doba, prije Isusovog vaskrsenja).

Prica bogatasa i Lazara ne potvrdjuje Raj i Pakao

Prica o bogatasu i Lazaru ne potvrdjuje raj i pakao ili da dusa živi posle smrti ili da je dusa besmrtna kako pobornici ovih ucenja žele da je prikazu, pogotovo mnogi protestanti.
Jer Raj i pakao ne postoje.
Raj tek dolazi i to je zivot na ovoj zemlji ´koja će biti ponovo obnovelna Otkrivenje 21,1-5.
Isus je ispricao ovu pricu o bogatasu i Lazaru zapisanu u luka 16 glava. Ne da pokaze da postoji pakao ili raj već je ispricao jevrejima, njima poznatu pricu koju su iznosili jevrejski ucitelji da bi im tako ukazao na neke istine koje je hteo da im iznese posto su naprimer oni smatrali da je siromah gresan a u ovoj njihovoj prici on je u raju.
Isus siromaha podize vise, dok su oni smatrali siromahe gresnicima pa zato su siromasni ili bolesni.
I tako ucili narod.
Odjedared je siromah u raju, a po njihovoj prici ovi jevreji su verovali da je bogatas u raju a siromah u paklu, međutim sada je bogatas u paklu.
Po ovoj njihovoj prici i verovanju.
Isus želi da im kaže da je biti milostiv važno a ne bogastvo ili siromastvo.
Ocigledno su slusaoci poznavali ovu pricu.
Nekada je Isus morao da im pridje i preko njihovih zabluda jer je teško bilo prici im a da se ne pobune.
Da je ovo prica a ne istina o raju ili paklu dokazacu uz mnostvo dokaza.
Ova prica ponistava samu sebe i zablude koje iznosi. Nije bilo potrebno drugo šta učiniti nego je izneti i onda joj dozvoliti da se sama prica obracuna sama sa sobom.
Slede mnostvo dokaza koji će pokazati da je ova prica samo prica i da je suprotna ucenju Biblije ucenju Mojsija i proroka i da je suprotna sama sebi.
I da ovo nije Prica kojom je Isus hteo da pokaze da ima raj ili pakao.
Isus je samo iskoristio ovu pricu da im ukaze na neke druge isitne.
On je ovu njihovu pricu i shvatanje, upotrebio u svoje svrhe.
U ovoj prici je Haos u ucenju prava zbrka sto je slika svih zabluda, duhovnog Vavilona.

Back