Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
dakle ja - moja dusa/bice - ne postaje drugi covek/bice, ali ne moze biti ni ista licnost koja je do tada sigurno nesto podrazumevala - ne moze na temelju tog starog LICNOSNOG graditi novo

covek-bice ostaje isto, a licnost se menja, stari ja sam nepopravljiv, potreban sam novi ja sa zalogom licnosti DUHA SVETOGA, KOJA NIJE KOMPATIBILNA SA MOJOM STAROM LICNOSTI
човек = личност. нови човек је Павле, стари човек је Савле. Павле је другачији од Савла, али није неко други. он је исти, али другачији. преображен. преображење није поништење човека, неко његово узрастање у пуноћи мере Христове.

Kroli je dosao kasnije 2009. A za to zahvali psihijatrima :P
Silom su me naterali da postanem materijalista ponovo, a onda i ateista, uveravajuci me da sam sve sanjao i da Bog ne postoji :P
Bio sam ateista koji veruje u natprirodno, jer sam to doziveo, al eto me opet uz Isusa :P
E, pa onda nemoj da nam kopiras kroulija ovde, jer mnogi su UZ Isusa, a da njegova licnost nije u njima, ni oni u njemu.
Mi smo krstenjem dobili zalog licnosti Duha Svetoga cak. Znaci nema stare licnosti vise, jer ti vidis da cak i ovde imamo ljude koji se grade kisnim glistama i ovi nesretni js se grade skakavcima iz laznog tkrivenja - necemo tim putem da idemo, da na taj nacin negiramo ZAPRAVO transformisemo svoje JA, NEGO CEMO TOTALNO DA GA iznegiramo. Naravno, necemo kupovati ni price onih koji su umislili da su napoleoni, neke druge licnosti, jer im se ne svidjaju njihove sadasnje licnosti. To je vrlo delikatno pitanje odricanja samoga sebe, svoje duse... tek smo ga naceli.

човек = личност. нови човек је Павле, стари човек је Савле. Павле је другачији од Савла, али није неко други. он је исти, али другачији. преображен. преображење није поништење човека, неко његово узрастање у пуноћи мере Христове.
preobrazenje je upravo ta nova licnost, jer da nije ne bi imena ljudi menjali zbog toga - upravo je promena imena dokaz u prilog mojoj tvrdnji, pavle nije ista licnost savle, covek je isti glavom i bradom, ali je licnost druga, PROMENJENO JE LICNO IME CAK, dokaz crno na belo.

каква нова личност?! друга личност је други човек.
човек = личност
malo si se zbunuo, ajde ponovo, sta tvrdis, kada pravis razliku izmedju drugog i drugacijeg?
каква нова личност?! друга личност је други човек. не другачији, него други. ми се током времена мењамо, остајемо исти, али ипак постајемо другачији. али иако другачији, не постајемо неко други. јер човек је биће динамике, а не статике. ми нисмо дати, ми смо задати, и као бића и као личности.

ako pavle postaje savle i kaze da vise u njemu ne zivi stari covek, sta je to? on je postao novi covek, ista glava i brada, a nije ista licnost, stara se ne moze promeniti, umrla je u njemu, a nova licnost se rodila, u kojoj zivi licnost duha svetoga... valja vam se nanovo roditi - sta je to ako ne znak da je stara licnost mrtva?

licnost stara je umrla, a covek ziv, sta je to? to ti je ponovno rodjenje DUHOM

jel Hristos rekao da tako mora, citirah ti jevandjelje?

Poslednja izmena:
E, pa onda nemoj da nam kopiras kroulija ovde, jer mnogi su UZ Isusa, a da njegova licnost nije u njima, ni oni u njemu.
E pazi, Kroli je samo tehnika, on je proucavao sve i svasta, ali centralna stvar tu je da predjes iz racionalnog u iracionalno :P
to je onaj cuveni "ambis" koji treba da predjes :P
Inace Crowley je bio pun crnog humora, pa su njegovi tekstovi prepuni toga :P
Recimo bas onaj odeljak o krvnoj zrtvi, to je cista satira, tu kaze ko smo mi da protivurecimo Pavlu, a svo vreme pljuje po Bogu
koji trazi krvnu zrtvu i decu pogotovo, u drugim knjigama :P
Problem je u tome da ljudi humor tumace bukvalno i onda ide sto sledi :P

E pazi, Kroli je samo tehnika, on je proucavao sve i svasta, ali centralna stvar tu je da predjes iz racionalnog u iracionalno :P
to je onaj cuveni "ambis" koji treba da predjes :P
ma, jasno mi je, imas temu o tertulijanu, jeretiku
to sve prozilizali iz ocrnjvanja racija, jer su navodno humanizam i reneansa zloupotrebili racio na racun boga, i onda je vernicima dodeljena uloga iracionalnih
ja tu ulogu ne igram, niti preskacem ambise, niti provalije
pa i izmedju pakla i raja je provalija i nema preskakanja, tebe su slagali da ima - pogresio si sto su kupio tu laz, ma od koga da si je kupio
Recimo bas onaj odeljak o krvnoj zrtvi, to je cista satira, tu kaze ko smo mi da protivurecimo Pavlu, a svo vreme pljuje po Bogu
meni licemerje nije smesno, razumem i satiru i crni humor, ali ako je licemerje primarno, onda badava maska humoristicka, ja se ne smejem
dakle, nemam nista protov humora, ali nemoj da njime maskiras licemerje kao krouli koji je bio seronja - ODRECI GA SE, JAVNO

pogresio si sto su kupio tu laz, ma od koga da si je kupio
Nije laz, samo kada pocnes da razmisljas iracionalno dolazis do istina. Recimo da uverenja ljudi upravljaju svetom, i da je kako verujes tako ce ti biti.
Na zalost, nije samo kako ti verujes, nego kako veruju i drugi, jer medjusobno interagujemo :P
meni licemerje nije smesno, razumem i satiru i crni humor, ali ako je licemerje primarno, onda badava maska humoristicka, ja se ne smejem
Ma cela ta fora je da se oteraju ljudi od tih tekstova i da ih skrene na stranputicu, dok samo oni u visem stanju mogu iz toga nesto da izvuku.
Komplet svi magijski tekstovi su takvi. Kao neke sifre gde treba da provalis esenciju i odbacis zezanciju :P

Vidi, ja amerikanac sada rizikujem da me ubace ljudi u nanovorodjene protestante

Born again - Wikipedia

ali ne mogu ti drugacije objasniti Šta znači biti nanovo rođeni Hrišćanin?
jel smo kao ljudi zivi? jesmo; pa sta je to onda umrlo ako ne stara licnost? zasto bi se neko nanovo radjao, zaPRAVO sta je to sto se radja, ako ne nova licnost?

Logično, slijedi pitanje, „Zašto neko treba da se nanovo rodi?“ Apostol Pavle u Efescima 2:1 kaže, „I vas [oživi sa Hristom]koji bijaste mrtvi zbog prijestupa i grijehova svojih” (glagol „oživi sa Hristom“ je kontekst iz Efescima 2:5).

3 Ili ne znate da svi koji se krstismo u Isusa Hrista, u smrt Njegovu krstismo se?
4 Tako se s Njim pogrebosmo krštenjem u smrt da kao što usta Hristos iz mrtvih slavom Očevom, tako i mi u novom životu da hodimo.
5 Jer kad smo jednaki s Njim jednakom smrću, bićemo i vaskrsenjem;
6 Znajući ovo da se stari naš čovek razape s Njime, da bi se telo grešno pokvarilo, da više ne bismo služili grehu.
7 Jer koji umre oprosti se od greha.
8 A ako umresmo s Hristom, verujemo da ćemo i živeti s Njim,

1. Nije laz, samo kada pocnes da razmisljas iracionalno dolazis do istina. Recimo da uverenja ljudi upravljaju svetom, i da je kako verujes tako ce ti biti.
  2. Na zalost, nije samo kako ti verujes, nego kako veruju i drugi, jer medjusobno interagujemo :P

3. Ma cela ta fora je da se oteraju ljudi od tih tekstova i da ih skrene na stranputicu, dok samo oni u visem stanju mogu iz toga nesto da izvuku.
  4. Komplet svi magijski tekstovi su takvi. Kao neke sifre gde treba da provalis esenciju i odbacis zezanciju :P
  1. Ko igra lutriju veruje da ce da se obogati, ali sipak
  2. To je javno mnjenje, objasnjenje je vrlo racionalno.

3. ko od cega, baba, ustipci, ...? ti si provalio, a meni sipak ustipci? ni 1 da izvucem?
  4. aha, znaci fora je u zeznciji, da samo izabrani mogu da provale sifre? e, pa hvala ti sto si mi dokazao iracionalno

Poslednja izmena:
Mi smo krstenjem dobili zalog licnosti Duha Svetoga cak. Znaci nema stare licnosti vise, jer ti vidis da cak i ovde imamo ljude koji se grade kisnim glistama i ovi nesretni js se grade skakavcima iz laznog tkrivenja - necemo tim putem da idemo, da na taj nacin negiramo ZAPRAVO transformisemo svoje JA, NEGO CEMO TOTALNO DA GA iznegiramo. Naravno, necemo kupovati ni price onih koji su umislili da su napoleoni, neke druge licnosti, jer im se ne svidjaju njihove sadasnje licnosti. To je vrlo delikatno pitanje odricanja samoga sebe, svoje duse... tek smo ga naceli.

preobrazenje je upravo ta nova licnost, jer da nije ne bi imena ljudi menjali zbog toga - upravo je promena imena dokaz u prilog mojoj tvrdnji, pavle nije ista licnost savle, covek je isti glavom i bradom, ali je licnost druga, PROMENJENO JE LICNO IME CAK, dokaz crno na belo.

malo si se zbunuo, ajde ponovo, sta tvrdis, kada pravis razliku izmedju drugog i drugacijeg?

ako pavle postaje savle i kaze da vise u njemu ne zivi stari covek, sta je to? on je postao novi covek, ista glava i brada, a nije ista licnost, stara se ne moze promeniti, umrla je u njemu, a nova licnost se rodila, u kojoj zivi licnost duha svetoga... valja vam se nanovo roditi - sta je to ako ne znak da je stara licnost mrtva?

licnost stara je umrla, a covek ziv, sta je to? to ti je ponovno rodjenje DUHOM

jel Hristos rekao da tako mora, citirah ti jevandjelje?
мислим да ти и ја различито схватамо појам личност. за тебе је личност пре свега карактер, а за мене је то само биће човеково, његова душа.

мислим да ти и ја различито схватамо појам личност. за тебе је личност пре свега карактер, а за мене је то само биће човеково, његова душа.

pa, nemoj sad da mesamo i uvodimo jos i karakter, ako vec imamo dovoljno pojmova, covek, i licnost/dusa; ne shvatamo mi razlcito pojmove, nego je tebi. tesko da razumes, nisam siguran da mozes, a neces, u stvari ne znam... oko pojmova racunaj da se odlicno razumemo

Po Marku

https://sr.wikipedia.org/wiki/Ko_čuva_svoj_život_izgubiće_ga

onda nista, hvala ti na diskusiji

pa, nemoj sad da mesamo i uvodimo jos i karakter, ako vec imamo dovoljno pojmova, covek, i licnost/dusa; ne shvatamo mi razlcito pojmove, nego je tebi. tesko da razumes, nisam siguran da mozes, a neces, u stvari ne znam... oko pojmova racunaj da se odlicno razumemo

Po Marku

https://sr.wikipedia.org/wiki/Ko_čuva_svoj_život_izgubiće_ga

onda nista, hvala ti na diskusiji
ја то Марково “нека се одрекне себе”, сматрам да одрицање од својих страсти, жеља и потреба, тј. свог ега. не и одрицање од своје личности, јер моја личност је моје биће, тј. моја душа. и Марко помиње душу, али ту мисли на живот.

ја то Марково “нека се одрекне себе”, сматрам да одрицање од својих страсти, жеља и потреба, тј. свог ега. не и одрицање од своје личности, јер моја личност је моје биће, тј. моја душа. и Марко помиње душу, али ту мисли на живот.
kod marka je dusa, kod mateja zivot; kada kazemo JA, moja dusa, moj zivot, to ti je sve isto, goli zivot, a kamoli licnost koja predstavlja taj nas zivot;
ti sada uvodis i pojam ega, koji je razlicit od zamenice JA, samo u psihoanalitickoj teoriji sa dalekoistocnim uplivima, da je strast, zelja, potreba, nesto u sukobu sa nasim verskim ubedjenjima, jer prejudicira materijalno, plotsko, a koje cemo zrtvoprineti zarad imagirarnog duhovnog

Jer ko hoće da spase svoj život — izgubiće ga; a ko izgubi svoj život mene radi — naći će ga. Jer šta će koristiti čoveku ako sav svet dobije, a životu svome naudi? https://sr.wikipedia.org/wiki/Ko_čuva_svoj_život_izgubiće_ga
ja razumem tebe da ti tumacis, ko hoce da sacuva svoj raskalasni zivot, svoj egoisticki zivot itd,, ali ja tako ne tumacim, ne idem toliko daleko da bih prihvatio sta kaze Hristos, ... ali ok, opet ti hvala na diskusiji, - ja sam namerno potencirao licnost zbog ipostasi
iz grčkog. sediment, manifestacija, identifikacija, osnova, bit)

Poslednja izmena:
каква нова личност?! друга личност је други човек. не другачији, него други. ми се током времена мењамо, остајемо исти, али ипак постајемо другачији. али иако другачији, не постајемо неко други. јер човек је биће динамике, а не статике. ми нисмо дати, ми смо задати, и као бића и као личности.
Riječ υποστασις dolazi od glagola υφιστημι (od υπο + ιστημι), koji se prevodi kao "zamjena", a ima glavno značenje - oslonac, osnova. Osim toga, koristio se u smislu riječi υποσταθμη - talog, mulj. Istodobno, kako napominje protojerej Georgij Florovski, "sufiks" σις "daje temeljnom značenju nijansu statičnosti, ali ne i dinamike (ne proceduralnosti)." https://peskiadmin.ru/hr/ipostas-znachenie-znachenie-slova-ipostas-chto-takoe.html

kada kaze, zato se ja Gospod ne menjam, - imas zamenicu JA, i staticnost, nema dinamike... vidis, upravo zato trazi od tebe da se odreknes sebe, a ne da se menjas po nekom nahodjenju ili imaginarnim parametrima prevazilazenja plotskog... to je lekcija naprednija od promene karaktera i sl. da kazemo usavrsavanje u vrlinama, obracanje ka dobrom, umiranje grehu, itd...

ne znam zasto sam bas tebe uhvatio da davim sa ovim, bez ljutnje

Poslednja izmena:
kod marka je dusa, kod mateja zivot; kada kazemo JA, moja dusa, moj zivot, to ti je sve isto, goli zivot, a kamoli licnost koja predstavlja taj nas zivot;
ti sada uvodis i pojam ega, koji je razlicit od zamenice JA, samo u psihoanalitickoj teoriji sa dalekoistocnim uplivima, da je strast, zelja, potreba, nesto u sukobu sa nasim verskim ubedjenjima, jer prejudicira materijalno, plotsko, a koje cemo zrtvoprineti zarad imagirarnog duhovnog

ja razumem tebe da ti tumacis, ko hoce da sacuva svoj raskalasni zivot, svoj egoisticki zivot itd,, ali ja tako ne tumacim, ne idem toliko daleko da bih prihvatio sta kaze Hristos, ... ali ok, opet ti hvala na diskusiji, - ja sam namerno potencirao licnost zbog ipostasi
iz grčkog. sediment, manifestacija, identifikacija, osnova, bit)
не знам да моја потреба да будем у праву има везе са телесним прохтевима, али има са мојим егом.

Riječ υποστασις dolazi od glagola υφιστημι (od υπο + ιστημι), koji se prevodi kao "zamjena", a ima glavno značenje - oslonac, osnova. Osim toga, koristio se u smislu riječi υποσταθμη - talog, mulj. Istodobno, kako napominje protojerej Georgij Florovski, "sufiks" σις "daje temeljnom značenju nijansu statičnosti, ali ne i dinamike (ne proceduralnosti)." https://peskiadmin.ru/hr/ipostas-znachenie-znachenie-slova-ipostas-chto-takoe.html

kada kaze, zato se ja Gospod ne menjam, - imas zamenicu JA, i staticnost, nema dinamike... vidis, upravo zato trazi od tebe da se odreknes sebe, a ne da se menjas po nekom nahodjenju ili imaginarnim parametrima prevazilazenja plotskog... to je lekcija naprednija od promene karaktera i sl. da kazemo usavrsavanje u vrlinama, obracanje ka dobrom, umiranje grehu, itd...

ne znam zasto sam bas tebe uhvatio da davim sa ovim, bez ljutnje
не, ја те ствари не разумем најбоље, а искрено, и не размишљам о томе, па зато моје мишљење и нема неку вредност. но, кроз разговор откривамо нове димензије проблема који си добро запазио.

не знам да моја потреба да будем у праву има везе са телесним прохтевима, али има са мојим егом.
lepo ti rekoh, mozda da dodam da sam i sam imao isto taj koncept ''ega'' razlicit od zamenice ''ja''; a onda sam shvatio da mi to ne treba, ja sam ja, ego sum ego, svi mi imamo potrebu da smo u pravu, samo neki bolje pazimo da kada nismo to drugi ne vide, tj, pokajali smo se u tajnosti

Ne znam.
Ali biblija zna pa sam tamo procitao..
Znaju apostoli i andjeli, zna Bog.
I to smo citali obih dana.
Ja mislim da ti ne znas i da te me zanima sta Bog, andjeli, apostoli o tome kazu u Bozjoj revi, Svetom pismu.
Ma znaš ti mnogo kada ne prihvataš učenje o duši...

Hriscanin znaci pokajanje ,zrelost ,ljubav ,prastanje a to je najteze ,,,jer neke stvari se i ne mogu oprostiti ,puno toga moze …

Dusa je besmrtna i dusa ne spava i prestanite vise sa tim jeretickim ucenjima .

Forum je idealno mesto za vezbanje smirenja i trpljenja a pogotovo Religija.

Hriscanin znaci vezbanje u dobrocinstvu u vrlinama ,ali ne pripisavati sebi nista i cuvati se gordosti .
Jedna ne istina povlaci drugu ne istinu za sobom.
Zato je vazno slusati sta nam Bog kaze:
ISUS NAZIVA PRVU SMRT SPAVANJEM:

Evndjelisti spominju četiri puta u evandjeljima za osobe koje su bile umrle da je Isus rekao da one SPAVAJU.
Dakle ne samo pisci svetoga pisma pod nadahnucem Duha svetoga, nego i sam Isus kada je živeo u telu na zemlji, upotrebljava istu simboliku za smrt.

…Jer devojka nije umrla ne go SPAVA… Matej 9,24.

…Devojka nije umrla nego SPAVA…Marko 5.39.

…Nije umrla nego SPAVA … Luka 8,52.

Sva tri spominjanja simbola SPAVA odnose e na istu osobu, Jairovu cerku.
Ona je bila doslovno umrla narikace su bile tu.
Iako su mu se pre toga rugali za naziv koji je Isus dao smrti, spava. Uskoro posle toga nisu vise.

Šta je Isus rekao za Lazara njegovog prijatelja kada je bio umro prvom smrcu?

LAzar nas prijatelj ZASPA, nego idem da ga PROBUDIM.
Onda mu rekose ucenici njegovi: Gospode, ako je ZASPAO ustace.
A Isus im rece za njegovu smrt a oni su misleli da govri sa spavanje sna.
Tada im kaza upravo: Lazar je umro.

Jovan 11,11-14.

CELA NOVOZAVETNA CRKVA JE VEROVALA DA JE SMRT KAO SPAVANJE BEZ SVESTI:

Onda (Stefan) klece na kolena i povika iza glasa: Gospode!
Ne primi im ovo za greh. I ovo rekavsi umrije( original ZASPA)
Dela 7,60.
A potom ga videse jednom vise od 500 brace, od kojih mnogi žive i sad a neki pomrese (original ZASPASE) 1Korincanima 15,6.
Dakle oni koji pomrese (orginal ZASPASE) u Hristu, izgubise…
1 Korincanima 15,8.

Jer ako po Adamu svi umiru (original SPAVAJU) , tako će po Hristu svi oziveti… 1 Korincanima 15,22
.

Evo am kazujem tajnu: jer svi neccemo pomreti (original ZASPATI) a svi ćemo se pretvoriti… 1 Korincanima 15,51.

Neću vam zatajiti pak braco za one koji su umrli(original ZASAPALI) da ne zalite kao ostali koji nemaju nade. Jer ako verujemo da Isus umre I vaskrse, tako će Bog I one koji su umrli (original ZSAPALI) u Isusu dovesti snjim. Jer vam ovo kazujem recju Gospodnjom da mi koji živimo I ostanemo za dolazak Gospodnji nećemo preteci onih koji su pormli ( original ZASPALI ) 1 Solunjanima 4,13-15.

Jer odkako oci pomrese ( original teksta ZASPASE) … 2 Petrova 3,4.

OD SVIH MESTA U POSLANICAMA SAMO NA JEDNOM MESTU I NAS TEKST Vuk Karadjic, SLEDI ORIGINAL:

Jer nas Bog ne postavi za gnjev, nego da dobijemo spasenje kroz Gospoda svojega Isusa Hrista, koji umre za nas da mi , stražili ili SPAVALI, zajedno sa njim živimo.
1 solunjanima 5,9.10.

Hriscanin znaci pokajanje ,zrelost ,ljubav ,prastanje a to je najteze ,,,jer neke stvari se i ne mogu oprostiti ,puno toga moze …

Dusa je besmrtna i dusa ne spava i prestanite vise sa tim jeretickim ucenjima .

Licno smatram da nisi u pravu u vezi ovog ali hajdemo za trenutak pretpostaviti da jesi. Dakle ta dusa umrlih,dok je bila ziva bila je u telu zivog coveka jel tako ? Dali su ti zivi vernici ( jer je rec o likovima sveca iz ikona) mogli omoguciti zeni da radja,da stiti gradove, da daje rod vinovim lozama da bi vlasnig ima blagostanje ?
Pa naravno da nisu mogli,jer je to iskljucivo u domenu Boga Nebeskoga.
A zamisli tek sada kada su ti vernici umrli - sada je dusa ostala bez fizickog tela sto ce reci da je JOS MANJE U MOGUCNOSTI DA ISPUNI SVE ONO STO PRAVOSLAVNI OD NJIH TRAZE ,jer se radi o duhu ( valjda neces sporiti da je dusha zapravo duhovna materija) koji definitivno ima JOS MANJE MOGUCNOSTI FUNKCIONISANJA NEGO LI STO JE BIO SLUCAJ PRIJE TOGA,KAD JE VERNIK BIO ZIV !!! :mazi:

Da tako je spavaju kazu apostoli, Isus
Bravo!
Ti si na Bozjoj strani !!!

Isus ne spava, on Vaskrse...
Vratiću te malo u nazad na citat:
Jer ako verujemo da Isus umre I vaskrse, tako će Bog I one koji su umrli (original ZSAPALI) u Isusu dovesti snjim.
Ako za sve druge važi da su zaspali kad su umrli da li to znači da je i Isus zaspao kad je umro? Sad kažeš Isus ne spava a u ovom citatu piše da je umro, pa šta to znači?

Back