Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ali sta da radimo?
Dok je Noje propovedao 120 godina i Duh sveti ga je u tome vodio.
Niko nije poslusao.
Sve je to bilo u mraku.

Dok je Isus propovedao uz sva ona cuda.
Niko nije poslusao.

Samo neke nevolje mogu da pokrenu ljude.
Zato Isus i najavljuje nevolje u poslednje vreme.

A uvek je masa mislila da je u pravu.

Mi zivimo u vreme kao u vreme nojevo.
Bibljska istina je Nojeva barka.
Ali niko to nece kao i tada sto nisu hteli barku
Svako ima svoju pricu.
Dok ne dodje voda i odnese sve.
Tada je kasno.

Nije Noju bilo lako sigurno.

Praviti brod a vode nigde.

Ismejavanja, pravljenje od njega budalu, neznalicu 120 god, mozemo da zamislimo.

Zar je danas drugacije?

Ne

Evo nadjoh tekst za ove sto veruju u zadgrobni zivot.
Rimljanima 6,23Jer je plata za grijeh zivot posle smrti, a dar Božij je život vječni u Hristu Isusu Gospodu našemu.
Da postoji zivit posle smrti, biblija bi kipila od ovakvih stihova.

Medjutim citamo, smrt, smrt, snrt
A evo i za one koji ne veruju u zagrobni zivot:
Rimljanima 6,23Jer je plata za grijeh smrt, a dar Božij je život vječni u Hristu Isusu Gospodu našemu.

ako je tebi doprlo do svesti da je pogresio, pogresimo svi mi, pa priznamo, nista strasno... ali ovde se radi o sustini vere, sta nam Hristos kaze
Не знам за тебе, ја немам проблем са тим да светитељи погреше.
Ово што си ти написао није грешка.
А сада одлазим ономе који ме је послао, и нико од вас ме не пита: куда идеш? Него је жалост испунила ваше срце, зато што сам вам то казао. Али ја вам говорим истину: добро је за вас да ја одем. Јер ако не одем, помагач - утешитељ неће доћи до вас; ако пак одем, послаћу вам га. И када он дође, доказаће свету да има греха, и праведности, и суда. У погледу греха - што не верују у мене; у погледу праведности - што одлазим Оцу и нећете ме више видети;
у погледу суда - што је владар овога света осуђен.

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=carnic&lang2=&book=43&chap=16

Демони нису саставни део човека. Откуд ти то ?
koliko puta da ti ponovim
za mene demoni znače sve ono negativno što imamo u sebi
bes, srdžba, jarost, ljunja, ljubomora, zavist, predrasude, optuživanje, osuđivanje...

čuo si za izreku "borim se sa svojim demonima"?

e zapamti kad napišem demoni mislim na ovo što sam upravo napisao, znači ne verujem da su to nekakva bića koja opsedaju čoveka i isključivo pričaju na aramejskom, latinskom i engleskom jeziku.

ok?

Управо и то ја кажем. Демони постоје не као део нас, већ као наговор споља.
Мада су у неке демони ушли и потпуно их обузели, нпр, демонизовани људи причају необичним језиком, или се необично понашају.
Лично знам човека који је био присутан када је демон говорио, мислим да је био арамејски, немој ме држати за реч.
Више пута сам видео демонизоване људе.
Видећеш и ти, знам неке које нису веровали, па када су видели, променили су плочу.

Управо и то ја кажем. Демони постоје не као део нас, већ као наговор споља
ako imaš u sebi (a nikog nema da nema) seme zla (sve već nabrojano ono negativno) i ako ga pustiš napolje poludiš, recimo od zavisti, to te razjeda kada pređe u opsesiju.
čovek nađe krivca, naravno, opravdanje jer trenutak slabosti nekakvo čudovište iskoristilo.

primer u psihologiji šizofrenija (koji verski fanatici smatraju opsednutost demonima)
Shizofrenija (ili šizofrenija) je duševna bolest koja oboleloj osobi onemogućava razlikovanje stvarnih (realnih) od nestvarnih (nerealnih) doživljaja ili iskustava, ometa logičko razmišIjanje, normalne osećajne doživIjaje prema drugim osobama, te narušava njeno društveno funkcionisanje. Kod shizofrenih poremećaja dolazi do promene određenih funkcija mozga. Posledica toga su promene mišljenja, zapažanja i afektiviteta, u globalu, promene psihe. Izgleda da postoji genetska predispozicija za razvijanje bolesti. Među ljudima čiji je roditelj bolestan, ili brat ili sestra, njih 10-15 odsto će razviti poremećaj. Kod dece čija oba roditelja imaju shizofreniju, njih 40 odsto će razviti bolest. Stopa rizika ostaje nepromenjena, bilo da su decu odgajali roditelji, bilo da su deca bila usvojena.

Не знам за тебе, ја немам проблем са тим да светитељи погреше.
Ово што си ти написао није грешка.

У погледу греха - што не верују у мене; у погледу праведности - што одлазим Оцу и нећете ме више видети;
у погледу суда - што је владар овога света осуђен.
https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=carnic&lang2=&book=43&chap=16
pa ovde nema greske jer si izostavio izopaceno tumacenje justinovo, osim parafraziranaja i citiranja jevandjelja
[ja sam mislim da varas samoga sebe, jer prosto ne mozes ni da poverjes da je moguce sta ti pricam, da se Hristom zameni knez ovoga sveta]

ni ja nemam problem da ljudi pogrese, ali ovo sto je justin napisao je ne samo greska vec HULA:

Duh Sveti pokaraće svet još „za sud, što je knez ovoga sveta osuDJen“. Da, ljudi, su izvršili sud nad Bogom: najsramniji i najodvratniji, kakav ni demoni nisu izvršili kad je u pakao sišao. Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja. https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-jovanu/18/?pismo=lat
Ria, jel i ti isto imas neko svoje uvrnuto tumacenje da strasni sud ide jer su zlocinci raspeli Hrista, jer te justin naucio, ili imas isti mind set kao on? ja vas razumem, ali to nije hriscanstvo sto vi verujete. Jel ti jos uvek ne shvats da ste IZOPACILI JEVANDJELJE, cak pripisali Hristu da je tzv. KNEZ OVOGA SVETA, carnicev prevod vladar? jel carnic kriv za vase naopako shvatanje? uporedi drige prevode - KNEZ ili PRINC https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Ivan&prijevod=sve&glava=16

Poslednja izmena:
i pričao sa igumanom koji mi je rekao da otkrivenje nije trebalo da bar u pravoslavnoj bibliji uđe u nz jer nije liturgijska knjiga
i koliko puta treba da ti napišem a ti da zapamtiš, ja nemam veze sa knjigom otkrivenja nit je citiram za svoje potrebe na ovom pdf-u
Ma, ja tebe odlicno razumem, hvala za info, ali, valjda razumes i ti mene isto: ja tebe ne napadam, vec trazim od tebe da mi se pridruzis u raskrinkavanju; trazio bih i od tog igumana isto... jer prodje zivot, i sam kazes 20-30 godina... i?

Буквално је исто виђење кад првосвештенику Исусу мењају прљаве хаљине, као у визији свете Теодоре, где се мења духовна одећа...
ma, po ugledu na lazno otkrivenje i drugi su plagirali sz proroke, pa onda pripisivali toj teodori kao da je ona to ucinila [pokvarenluk]

Zaharija 3,3A Isus bijaše obučen u haljine prljave, i stajaše pred anđelom.
Zaharija 3,4A on progovori i reče onima koji stajahu pred njim: skinite s njega te prljave haljine. I reče mu: vidi, uzeh s tebe bezakonje tvoje, i obukoh ti nove haljine.

ako imaš u sebi (a nikog nema da nema) seme zla (sve već nabrojano ono negativno) i ako ga pustiš napolje poludiš, recimo od zavisti, to te razjeda kada pređe u opsesiju.
čovek nađe krivca, naravno, opravdanje jer trenutak slabosti nekakvo čudovište iskoristilo.

primer u psihologiji šizofrenija (koji verski fanatici smatraju opsednutost demonima)
Демони се плаше свете воде. Неки демонизовани имају надљудску снагу.
Шизофренија је нешто друго, то је стање подељене личности (три или више личности). Те особе немају страх од светиње као демонизовани.

ma, po ugledu na lazno otkrivenje i drugi su plagirali sz proroke, pa onda pripisivali toj teodori kao da je ona to ucinila [pokvarenluk]

Zaharija 3,3A Isus bijaše obučen u haljine prljave, i stajaše pred anđelom.
Zaharija 3,4A on progovori i reče onima koji stajahu pred njim: skinite s njega te prljave haljine. I reče mu: vidi, uzeh s tebe bezakonje tvoje, i obukoh ti nove haljine.
Свето Писмо је Божије дело... писци су Његови само оруђа, али не и Чувари и преносиоци, јер су људи привремени, а Бог надвремен

Не треба да те збуњује његова (Светог Писма) постепеност у форматирању тј. прикључивању канонским списима делића ка целини, јер су и саме књиге настајале у различита времена, старозаветне вековним разликама, а Новозаветне деценијским...

Ништа ти од своје вере у Христа нећеш изгубити чињеницом да је свети Јован Богослов на ПАтмосу написао кроз перо светог Прохора књигу Откровења, већ ћеш напротив показати смирење ума, које непристрасно преиспитује своја знања и схватања...

Знај, без смиреног проверавања самог себе, сав труд око вере је узалудан

Шизофренија је нешто друго, то је стање подељене личности (три или више личности). Те особе немају страх од светиње као демонизовани.
Shizofrenija i bipolarni poremecaj nisu uvek povezani,cak retko idu zajedno. Dva totalno drugacija poremecaja licnosti.

Shizofrenija i bipolarni poremecaj nisu uvek povezani,cak retko idu zajedno. Dva totalno drugacija poremecaja licnosti.
Слични су... двоструко схватање себе биполараца кад узнапредује доводи до шизофреније тј. поцепаности и умишљаја величине...

И то нису поремећају личности већ ума, Личност тј. Ипостас је нешто друго од ума, али се код вас секулараца, та духовна разлика се негира, ваш речник је збркан, јер сте изведењаци и позајмичари из духовности, тј. психолози без Бога и Божијих оквира

Слични су... двоструко схватање себе биполараца кад узнапредује доводи до шизофреније тј. поцепаности и умишљаја величине...

И то нису поремећају личности већ ума, Личност тј. Ипостас је нешто друго од ума, али се код вас секулараца, та духовна разлика се негира, ваш речник је збркан, јер сте изведењаци и позајмичари из духовности, тј. психолози без Бога и Божијих оквира
Pa ti koristis sekularne izraze i dijagnoze. Koje ti smetaju,ali ajd, da se izgleda pametnije...
Google u pomoc, i pogledaj sta je shizofrenija a sta bipolarni poremecaj.
hint- bipolarni ljudi mogu u svojim licnostima da budu potpuno lucidni,svesni okoline i postupaka te icnosti u kojoj su se obreli. Shizofrenici potpuno gube vezu sa okolinom i stvarnoscu. To ja samo jedna 'mala' razlika.Ima ih mnogo.

To moze da prouzrokuje poremecaj.
I ima osobe koje imaju oba problena zajedno.
Nekada i treci manija, dodatno.
Ali je uticaj demona cesto jako slican.
Razlika se pravi tako sto kada se molis za tu osobu , ako su demoni bude mu tada bolje.
Ako je samo poremecaj zbog bolesti, ne bude.

Pa ti koristis sekularne izraze i dijagnoze. Koje ti smetaju,ali ajd, da se izgleda pametnije...
Google u pomoc, i pogledaj sta je shizofrenija a sta bipolarni poremecaj.
hint- bipolarni ljudi mogu u svojim licnostima da budu potpuno lucidni,svesni okoline i postupaka te icnosti u kojoj su se obreli. Shizofrenici potpuno gube vezu sa okolinom i stvarnoscu. To ja samo jedna 'mala' razlika.Ima ih mnogo.
Знам шта значе, али ти не знаш шта значе на духовном језику (јер никад ниси видео духовне третмане тих оболења ума), зато и морам да ти се обраћам секуларним језиком, који говори идијотски о поремећајима личности, уместо о поремећају ума...

Демонизација је шизофренија, а биполарија је умишљање... у првој нема човек контролу над собом добар део дана или скроз, а у другој човек себе прецењује и машта о својој величини, опасно нагињући ка првој

П.С. хвала за смајлије, баш си смешко :)

Надам се само да ниси Кијанових склоности, па да ме погрешно не схватиш... љубав има границе

1. pa sigurno nije isus izbacio sedam demona (stilski: krilatih čudovišta) nego sedam grehova.
ono što ja vidim u bibliji je suprotno od onog što zastupaju crkve.
crkva kaže: bog je stvorio sve dobro.
2. a ako je nešto dobro može i da se pokvari jel tako, dobro ne znači savršeno, savršeno ne može da se pokvari, znači samo bog iz naše perspektive je savršen proglasili smo boga savršenim,
3. a savršenstvo ne resetuje onda sistem (potop), takav bog (kako je opisan u bibliji) je ili dobar ili loš ili zao a nikako savršen. a ako je sve to isplanirao e onda je savršen. pa sviđalo ne sviđalo to nam je što nam je.
4. zatim, stvara neko biće na njegovu sliku, a mi smo i dobri i loši i zli jel tako? tako je :)
elem da nas stvorio savršene ne bi grešili. a zašto smo grešili (po nama) zar nismo na njegovu sliku? pa jesmo, tako piše i dok ne sagrešismo nismo ipak bili na njegovu sliku, nego tek nakon sagrešenja postadosmo kao i "oni" jer smo saznali šta je dobro šta je zlo. dakle bog ako je sve pre toga isplanirao onda je savršen u protivnom nije.
5. vidiš nije to tako jednostavno, bio neki anđeo gledao se u vodu video kako je bio lep i pametan pa hteo da postane bog. bog je bog, anđeo je anđeo, čovek je čovek, životinja je životinja a biljka je biljka.
ako je bogu do igrica onda su hindusi upravu, možeš u jednom životu jedno u drugom drugo.
6. od samog stvaranja nama je nacrtana medalja ili batina (dve strane, dva kraja) uzmi sinonim koji hoćeš.
dolaskom hrista uči da uzvisuješ jednu stranu a drugu da unizuješ da ne bi poganio sebe
7. šaptač je naša misao u okruženju u kojem smo, kakvi demoni, demon je simbol samo naše one druge strane medalje.
Ne bih u ovom odgovoru da obrazlažem puno, jer ovde ima dosta stvari koje su predmet ozbiljnih promišljanja.
Staviću odgovore onako kako ih ja vidim. I to po kratkim crtama, da bi lako moje stavove u vezi sa ovim što si navodio.

1. Zla strana duhovnog sveta je apsolutno postojeća i to nisu bezlične sile, naši porivi ili šta već. To su ličnosti.
Za tako nešto postoji dosta svedočanstava u Pismu

2. Bog jeste savršen, ali bića koja stvara nisu savršena, već imaju mogućnost da to postanu u Njemu. Bog s njima deli određene atribute svog bića i jedan od najvažnijih je slobodna volja. Verujem da je Bog znao da ta stvorena bića nisu u mogućnosti da sopstvenu slobodnu volju vrše uvek i na način koji im je zaista koristan. I zato ih je uskratio Svojih ostalih atributa, već im je za njih planirao OBOŽENJE, ali ne odmah već u procesu.

3. Na osnovu prethodnog, apsolutno verujem da je Bog od same (pred)večnosti znao da će sve otići u peršun, maltene neposredno nakon okončanja Stvaranja, ali da nije odustao od Svoje namere da to učini. Zašto nije odustao: 1) Zato što bi time možda i negirao Sopstveno Biće koje je zbog punoće ljubavi i života ima potrebu da to sa nekim deli. U tom smislu, odlučio je da stvori ovo što je stvorio i uz sve mane, odlučivši da je tako bolje tako neko nikako.

4. Ovo "stvoreni po slici Božijoj" zahteva objašnjenje, pošto se u to učitavaju stvari koje tu ne stoje. Biti stvoren po odrazu/slici/ikoni/imagu Božijem nije pitanje kvaliteta (tj. da smo odmah stvoreni savršeni i bez mogućnosti da grešim), već STATUSA. Mi smo prizvani da odražavamo Božije prisustvo u stvorenom svetu, da u njemu budemo Božiji predstavnici koji će taj svet privesti Bogu i obožiti i sebe i tvorevinu (tj. tvorevinu privesti njenoj nameni zamišljenoj od Boga)

5. Naravno da nije tako jednostavno. Isaija govori da je "heruvim zaklanjač" bio skroz i u vreme nakon što je stvoren Eden. Zašto je pao? Verovatno zato što je bio dovoljno inteligentan da uvidi Božiju nameru da od tog bića od praha proiznese nešto mnogo iznad njega samog, pa je tu bilo neverice u sposobnost bića iz prašine da to uradi, te pokušaj da se to i dokaže.
Ono što je zanimljivo jeste da nije jedini Pad onaj u Edenu. Bilo ih je više.
Drugi pad je pad "sinova Božijih", tj. svetih stražara koji su uneredili Tvorevinu Božiju onečišćenjem ljudske vrste svojim potomcima ugrozili i dolazak obećanog Mesije
Treći pad je pad onih "bogova" (isto "sinova Božijih") kojima je Bog dodelio narode na upravu (to su ti oni "anđeo/knez persije", "grčki anđeo" kako ih naziva Stari Zavet), nakon što je čovečanstvo razbaštinio usred njihovog građevinskog poduhvata u Vavilonu.
To su tri pada koja su svet dovela u stanje kakvo jeste, a kakvo je Mesija, tj. Hristos nastojao da promeni, tj. da resetuje pad i otvori novo poglavlje.

6. To nije zacrtanost. Činjenica da Bog zna, tj od samog početka, još i pre "neka bude svetlost" je znao šta ćeš ti uraditi tokom celog svog života, ne znači da je On prozrokuje da ti to uradiš. Njegovo znanje nije predodređenje za tebe. On je Stvarao imajući u vidu šta ćeš ti raditi, a ne određujući šta ćeš ti raditi.

7. Isto kao pod 1. Mi smo itekako sposobni da sebe upropastimo svojim mislima, rečima i delima. I suštinski, za to nam i nije potrebna "pomoć" zle strane. Ali, to ne znači da ta zla strana ne postoji zaista u stvarnosti, kao ličnosti, i da svim silama ne radi na tome da nas upropasti.

Ne bih u ovom odgovoru da obrazlažem puno, jer ovde ima dosta stvari koje su predmet ozbiljnih promišljanja.
Staviću odgovore onako kako ih ja vidim. I to po kratkim crtama, da bi lako moje stavove u vezi sa ovim što si navodio.

1. Zla strana duhovnog sveta je apsolutno postojeća i to nisu bezlične sile, naši porivi ili šta već. To su ličnosti.

2. Bog jeste savršen, ali bića koja stvara nisu savršena, već imaju mogućnost da to postanu u Njemu. Bog s njima deli određene atribute svog bića i jedan od najvažnijih je slobodna volja. Verujem da je Bog znao da ta stvorena bića nisu u mogućnosti da sopstvenu slobodnu volju vrše uvek i na način koji im je zaista koristan. I zato ih je uskratio Svojih ostalih atributa, već im je za njih planirao OBOŽENJE, ali ne odmah već u procesu.

3. Na osnovu prethodnog, apsolutno verujem da je Bog od same (pred)večnosti znao da će sve otići u peršun, maltene neposredno nakon okončanja Stvaranja, ali da nije odustao od Svoje namere da to učini. Zašto nije odustao: 1) Zato što bi time možda i negirao Sopstveno Biće koje je zbog punoće ljubavi i života ima potrebu da to sa nekim deli. U tom smislu, odlučio je da stvori ovo što je stvorio i uz sve mane, odlučivši da je tako bolje tako neko nikako.

4. Ovo "stvoreni po slici Božijoj" zahteva objašnjenje, pošto se u to učitavaju stvari koje tu ne stoje. Biti stvoren po odrazu/slici/ikoni/imagu Božijem nije pitanje kvaliteta (tj. da smo odmah stvoreni savršeni i bez mogućnosti da grešim), već STATUSA. Mi smo prizvani da odražavamo Božije prisustvo u stvorenom svetu, da u njemu budemo Božiji predstavnici koji će taj svet privesti Bogu i obožiti i sebe i tvorevinu (tj. tvorevinu privesti njenoj nameni zamišljenoj od Boga)

5. Naravno da nije tako jednostavno. Isaija govori da je "heruvim zaklanjač" bio skroz i u vreme nakon što je stvoren Eden. Zašto je pao? Verovatno zato što je bio dovoljno inteligentan da uvidi Božiju nameru da od tog bića od praha proiznese nešto mnogo iznad njega samog, pa je tu bilo neverice u sposobnost bića iz prašine da to uradi, te pokušaj da se to i dokaže.
Drugi pad je pad "sinova Božijih", tj. svetih stražara koji su uneredili Tvorevinu Božiju onečišćenjem ljudske vrste svojim potomcima ugrozili i dolazak obećanog Mesije
Treći pad je pad onih "bogova" (isto "sinova Božijih") kojima je Bog dodelio narode na upravu (to su ti oni "anđeo/knez persije", "grčki anđeo" kako ih naziva Stari Zavet), nakon što je čovečanstvo razbaštinio usred njihovog građevinskog poduhvata u Vavilonu.
To su tri pada koja su svet dovela u stanje kakvo jeste, a kakvo je Mesija, tj. Hristos nastojao da promeni, tj. da resetuje pad i otvori novo poglavlje.

6. To nije zacrtanost. Činjenica da Bog zna, tj od samog početka, još i pre "neka bude svetlost" je znao šta ćeš ti uraditi tokom celog svog života, ne znači da je On prozrokuje da ti to uradiš. Njegovo znanje nije predodređenje za tebe. On je Stvarao imajući u vidu šta ćeš ti raditi, a ne određujući šta ćeš ti raditi.

7. Isto kao pod 1. Mi smo itekako sposobni da sebe upropastimo svojim mislima, rečima i delima. I suštinski, za to nam i nije potrebna "pomoć" zle strane. Ali, to ne znači da ta zla strana ne postoji zaista u stvarnosti, kao ličnosti, i da svim silama ne radi na tome da nas upropasti.
Sve je ovo ok osim 5.
Necu da komebtarisem sve.
Eden nije Adamov eden vec Bog ima svoj vrt eden. Adama je stvorio po tom principu davsi mu takodje vrt eden. Mesto boravka.

3.
Da Bog dopusta samo dobro, gde bi ostala slobodna volja?
Sloboda zahteva i dopustiti drugaciju odluku.

Niko osim Boga nije znao sta je zlo i njegove posledice.
Sada zna ceo svemir gledajuci nas.
Mi najbolje.
Posle ovoga niko nece vise poci tim putem.
Jer ima milijarde svedoka da to ne valja.
Neki su gleali licno na nama.
A novostvoreni svetovi. ce slusati od njih i nas.

po pismu da, što znači po veri. mnoge religije zagovaraju tu tezu, zlodusi, lunarna božanstva, karakondžule itd.
što se tiče tumačenja istog u bibliji npr kušanje isusa od strane njegove tvorevine ako bukvalno tumačiš nailaziš na paradoks prostim pitanjem: šta bi bilo da je prihvatio đavolove ponude. šta bi bilo tada sa bogom, pobedilo stvorenje tvorca...zatim ako je pobedio isusa čoveka, opet šta bi to značilo.
pošto se apsolutno isključuje ta mogućnost, ostaje nam da gledamo samo simbolički. da postimo, da ne kušamo boga i džabe sva carstva ako dušu pogubimo zbog ovozemaljske slave.
2. Bog jeste savršen, ali bića koja stvara nisu savršena, već imaju mogućnost da to postanu u Njemu. Bog s njima deli određene atribute svog bića i jedan od najvažnijih je slobodna volja. Verujem da je Bog znao da ta stvorena bića nisu u mogućnosti da sopstvenu slobodnu volju vrše uvek i na način koji im je zaista koristan. I zato ih je uskratio Svojih ostalih atributa, već im je za njih planirao OBOŽENJE, ali ne odmah već u procesu
sve se slažem sem da bi bili savršeni, sa savršenoću bi bili utopljeni u bogu i prestali bi biti ličnost, iz nebića u nebiće jer smo od savršenog dobili dah i taj dah se vraća bogu ali nismo samo od daha (duha), već i od duše (misli, osećanja) i tela. otuda u hrišćanstvu vaskrsenje, tek tada ćemo bitni potpuni tj ličnosti za sebe. i ponovo kao što je u bibliji opisan početak može doći do pobune. to je samo teorija koja ne mora biti isključena. kada isus kaže budite savršeni kao otac nebeski, nisam to bukvalno shvatio, već kao put da težimo savršenstvu jer SAMO bog je savršen.
ako je savršen, mislim, on onda ne neodustaje već samo sprovodi ono što je u predvečnosti osmislio.
kao što sam već pisao, malo je tu biblija konfuzna. te na njegovu sliku (nepogrešeni) zatim postadosmo ("grehom") kao on. status, ne znam.
više mi liči da nas je stvorio kao životinje (jer nismo bili svesni da postoji nešto dobro i nešto zlo) nego tek nakon tog tzv pada postajemo kao bogovi.
ovde se postavlja pitanje naravno logično, otkud zlo u rajskom vrtu. ako je po dogmi đavo, zašto ga krivimo kada je poslan od boga? ili zašto testira svoju tvorevinu kada već zna da ćemo pasti. jer ponavljam ako nismo znali za ta dva pojma i otkud smo znali da je smrt loša i otkud smo znali da nije dobro ne poslušati. nismo bili dresirani, kao kad keru baciš biftek I kažeš mu ne smeš to da jedeš a on instiktivno pojede jer nema blage veze o posledicama.
6. To nije zacrtanost. Činjenica da Bog zna, tj od samog početka, još i pre "neka bude svetlost" je znao šta ćeš ti uraditi tokom celog svog života, ne znači da je On prozrokuje da ti to uradiš. Njegovo znanje nije predodređenje za tebe. On je Stvarao imajući u vidu šta ćeš ti raditi, a ne određujući šta ćeš ti raditi
ovo mi liči na neki softver koji se sam apdejtuje a ja kao programer sam mu odredio granicu dokle.
jedino tako da shvatim
7. Isto kao pod 1. Mi smo itekako sposobni da sebe upropastimo svojim mislima, rečima i delima. I suštinski, za to nam i nije potrebna "pomoć" zle strane. Ali, to ne znači da ta zla strana ne postoji zaista u stvarnosti, kao ličnosti, i da svim silama ne radi na tome da nas upropasti
i ovde se slažem sem da ne verujem u takva bića, ali ne isključujem, a mislim da ako i postoje ti zlodusi nemaju veze sa nama jer su u potpuno nekoj drugoj dimenziji, a sumnjam da su toliko moćni da se šetkaju tamo amo. više mi liči na zastrašivanje ljudi. neko je shvatio da je strah moćno oružje za manipulaciju. kao ova manipulacija sa pandemijom, evo jutros čuh da postoji i neki kolumbijski soj i sad da mračim, držaće nas u ovoj pandemiji dok ne smisle novu manipulaciju.

p. s. ovo je sve moje lično razmišljanje, da mi se braća pravoslavci ne sablazne :D

Back