Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Наравно да нису, али таква је модерна употреба...
ja sam mislio da za mene vazi da sam neki moderni teolog :hahaha:

zico, nemas pojma.
Ад је старозаветни, ишли су и добри и лоши, пакао је новозаветни (разваљени ад), иду само лоши
znaci, pakao i ad su jedna te ista lokacija, pod zemljom?
i ko prodje mitarstva garant nema sanse da ide nazad u zemlju, u pakao, po tebi?
Рај је изнад ''видљивог неба'' и изнад граничног дела неба - поднебесја, док је пакао испод земље
zico, nemas pojma! sedi i uci

https://forum.krstarica.com/threads/od-h-ad-es-a-do-pakla-gehene-i-obratno.892003/

Pa to je vidljivo iz svega ostalog.
Ako je zmija prevarila coveka onda sotona nema nikakve veze sa prevarom niti ima pravo na ovu zemlju.
Ako ovo nekome nije jasno, onda taj zaista veze nema...
Ovo je strasno.
Otkrivenje 12,9I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svijet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njezini zbačeni biše s njom.
Otkrivenje 20,2I uhvati aždahu, staru zmiju, koja je đavo i sotona, i sveza je na hiljadu godina,
Saglasan sam da je zmija iz Postanja simbol za Satanu, ali stanoviste da je djavo pricao kroz zmiju koja mu je sluzila kao medijum je cisto tvoja konstrukcija.
Poenta je da ne mozemo doslovno shvatati sve iz Postanja.
A slucaj sa magaricom je drugi dogadjaj i nema veze sa Postanjem.

ja sam mislio da za mene vazi da sam neki moderni teolog :hahaha:

zico, nemas pojma.

znaci, pakao i ad su jedna te ista lokacija, pod zemljom?
i ko prodje mitarstva garant nema sanse da ide nazad u zemlju, u pakao, po tebi?
Не, нису иста локација, иако су доле... пакао је много гори и ужаснији од ада, нешто као ад на квадрат... степени надоле, који ти баш и не волиш да спознајеш

А теби са змијом која говори?
Znaci nije ti ni to?
Kroz magaricu je progoviro andjeo Bozji.
Sotona je bivsi andjeo i ima iste te sposobnosti.
Imas milone priemra u svetu ljudi koji su imali posao sa demonima kako govore kroz njih.
Pa to je opste poznato.
Kada je Patar izgonio demona na primer koji je govorio kroz vracaru.

Evo kako demoni govore kroz ljude:
Djela apostolska 16,16A dogodi se kad iđasmo na molitvu da nas srete jedna robinja koja imaše duh pogađački i vračajući donošaše veliki dobitak svojijem gospodarima.

Djela apostolska 16,17Ova pođe za Pavlom i za nama, i vikaše govoreći: ovi su ljudi sluge Boga najvišega, koji javljaju nama put spasenija.
Djela apostolska 16,18I ovako činjaše mnogo dana. A kad se Pavlu dosadi, okrenu se i reče duhu: zapovijedam ti imenom Isusa Hrista, iziđi iz nje. I iziđe u taj čas.
Djela apostolska 16,19A kad vidješe njezini gospodari da iziđe nad njihova dobitka, uzeše Pavla i Silu i odvukoše ih na pazar ka knezovima.

Saglasan sam da je zmija iz Postanja simbol za Satanu, ali stanoviste da je djavo pricao kroz zmiju koja mu je sluzila kao medijum je cisto tvoja konstrukcija.
Poenta je da ne mozemo doslovno shvatati sve iz Postanja.
A za magaricu kroz koju jen progovorio andjeo nisi nikada citao?
Cak i kroz ljude:

Evo kako demoni govore kroz ljude kao medijume:
Djela apostolska 16,16A dogodi se kad iđasmo na molitvu da nas srete jedna robinja koja imaše duh pogađački i vračajući donošaše veliki dobitak svojijem gospodarima.

Djela apostolska 16,17Ova pođe za Pavlom i za nama, i vikaše govoreći: ovi su ljudi sluge Boga najvišega, koji javljaju nama put spasenija.
Djela apostolska 16,18I ovako činjaše mnogo dana. A kad se Pavlu dosadi, okrenu se i reče duhu: zapovijedam ti imenom Isusa Hrista, iziđi iz nje. I iziđe u taj čas.
Djela apostolska 16,19A kad vidješe njezini gospodari da iziđe nad njihova dobitka, uzeše Pavla i Silu i odvukoše ih na pazar ka knezovima.

Druze ja ne mogu tebe da ucim da bi ti onda znao i mogao da diskutujes smanom.
To je koa da diskutujem sam sa sobom.
A to je dosadno.

Zli duhovi govore iz ljudi:

Djela apostolska 19,13I počeše neki od Jevreja, koji se skitahu i zaklinjahu đavole, spominjati nad onima u kojima bijahu zli duhovi ime Gospoda Isusa govoreći: zaklinjemo vas Isusom koga Pavle propovijeda.
Djela apostolska 19,15A duh zli odgovarajući reče: Isusa poznajem, i Pavla znam; ali vi ko ste?
Djela apostolska 19,16I skočivši na njih čovjek u kome bješe zli duh nadvlada ih, i pritište ih poda se tako da goli i izranjeni utekoše iz one kuće.
Ko ovo ne zna o cemu da oprucamo o cemu?
Pa ovo je osnova, azbuka.

Nisi ti nista.

Evo kao zli duh govori iz Saula:

1. Samuilova 18,10A sjutradan napade Saula zli duh Božji, te prorokovaše u kući,
Ni ovo ti nije iz Postanja.

Nego, ako vec doslovno shvatas, kako to Bog kaze Adamu kad se sakrio iza drveca "Adame, gdje si". Zar sveznajuci Bog ne zna gdje je?
Takodje ga pita "ko ti kaza da si go". Kako to?

cekaj, a pokajanje, a vlast da se razresuje grehova? ja mislim da razumem da vi nastojite ljude da naterate da se poprave strahom, ali po meni je to negativan pristup, jer onda proizilazi da se samo kukavice i strasljivci spasavaju, da de sistija i mene niste dovoljno uplasili... Gde je strah moj veli Gospod?

ako se ja bojim tih demona, onda o kakvoj borbi mi pricamo? ko ce da se boji onda Boga, ako vi uterujete strah od djavola? da ih vi malkice, te djavole, ne velicate, kao strasni duhovi itd? Nije li BOG STRASAN?
Ретко се ко довољно и истински покаје... да се људи кају, лако би пролазили кроз митарства, али пошто гомиле грехова не исповеде, дужни су да их образложе као рачун на митарствима...

Човек је крив а не Искупитељ Христос што не користе свету тајну покајања ревносно, зато и гину људи на митарствима ко расада, јер се неисповеђени греси морају платити јавним врлинама или неким другим капиталом благодати...

Ni ovo ti nije iz Postanja.

Nego, ako vec doslovno shvatas, kako to Bog kaze Adamu kad se sakrio iza drveca "Adame, gdje si". Zar sveznajuci Bog ne zna gdje je?
Takodje ga pita "ko ti kaza da si go". Kako to?
Или да је наг Адам створен, а био је обучен у светлу одећу нетрулежности... тешка је то тема за јс материјалаисте у духовности, није Стари Завет лагано штиво за схватање као Нови Завет (у којем су се још више обрукали са буквализмом и квазиалегоријама)

Не, нису иста локација, иако су доле... пакао је много гори и ужаснији од ада, нешто као ад на квадрат... степени надоле, који ти баш и не волиш да спознајеш
dakle, pakao je jos dublji od ada, zemljino jezgro?

vidi, zar su onda raj i pakao odeljeni velikom provalijom koja sprecava mesanje onih koji se tese i muce? iz price o ubogom lazaru:
podiže svoje oči i vide izdaleka Avraama i Lazara u njegovom naručju.
Tada povika: oče Avraame, smiluj se na mene i pošalji Lazara da umoči vrh svoga prsta u vodu i da mi rashladi jezik, jer se mučim u ovom plamenu.
A Avraam reče: sinko, seti se da si primio svoja dobra u svom životu, a Lazar isto tako zla; on se sad ovde teši, a ti se mučiš. A preko svega toga postavljena je velika provalija između nas i vas, da ne mogu da pređu oni koji žele odavde k vama, niti da pređu k nama oni odande.

kako ga je video, iz utrobe zemlje, gde vlada mrak, grcki hades-nevidljivo?

priznaj da gresis, pa idi na moj lnk i probaj da shvatis da je i raj i pakao na trecem nebu, a ta mitarstva su vrata pakla

ad je podzemlje

u suprotnom, nastavljas da srljas sa mnogima koji su se dogovorili ljudskim sporazumom ko je visi, ko ide gore, a ko je nizi, i ko ide dole, ljudska hijerarhija, a znas da tako nije u CARSTBU NEBESKOM, sto je u ljuydi visoko, mrzost je pred Bogom, najmanji su najveci, deca /... ma kome ja pricam, odrodjeni ste svi od jevandjelja 100%, ucite naopako, ali uvek ima nekih JS da se upre prstom, gorih

Poslednja izmena:
Jesam. Je li to iz Postanja?
Валамову Магарицу Бог је просветлио и да види Анђела и да проговори људским гласом...

Не даје анђео бесловеснима дарове, јер су анђели само служитељи људи... Бог је магарици отворио уста, Божија сила је то урадила, а не Анђео...

ЈС лупета опасно о старом завету...

Ретко се ко довољно и истински покаје... да се људи кају, лако би пролазили кроз митарства, али пошто гомиле грехова не исповеде, дужни су да их образложе као рачун на митарствима...
tako veruju isto i satanisti, da su duzni satani i njegovim demonima, samo mi vas iz pristojnosti ne nazivamo satanistima, nego mitar ekipom

koliko je kome dano, toliko ce se od njega traziti, rece Hristos

jel' shvatas ti koliko ja znam, koliko je meni dato, ko me vodi za ruku vec decenijama, kome sam duzan, ko ce od mene da trazi?

svako je svom gospodaru duzan da obrazlaze, jel tako posteno?

ja razumem da si ti duzan nekim tamo demonima, ali shvati ja sam duzan GOSPODU BOGU, MNOGO VISE,pa vec godinama opovrgavm ne samo sektaska ucenja, nego i neke vase/nase nazovi autoritete za koje se ispostavlja da nisu imali pojma ako su pravili kardinalne greske, izopacivali

i sad ce mene koji jedini dizem glas protiv laznog otkrivenja da sudi neki za stomakougadjenje, jer nekad mi se jede slano,a nekad slatko, nekad ljuto, a nekad kiselo - jel se vi to samo salite? znaci ako neko moje dete voli slatkise, i ono ce da bude...?

da nisu vrata pakla, ta vasa mitarstva bi bila teska sprdacina. cekamo apdejt mitarstava, da malo modernizujete te nivoe grehova.

Poslednja izmena:
Видећеш ужасне, дивље, окрутне, немилосрдне и бестидне демоне где као црни Етиопљани стоје пред тобом. И сам њихов изглед гори је од сваког мучења
Jok, to zavisi kolko verujes u Boga. Ako se mnogo plasis to ces videti
Ко су по теби ''духови злобе у поднебесју'' - људи или ђаволи?
djavoli koji govore kroz ljude. Direkno obracanje i imenovanje nije dozvoljeno na ovom forumu

„Јер, иако живимо у телу, не боримо се по телу. Јер оружје нашег војевања није телесно, него силно Богом на рушење тврђава: да рушимо помисли, и сваку висину која се подиже на познање Божје, и робимо сваки разум на послушност Христу“ (2. Кор. 10,3-5).

avvi nisam nasao da kontradiktori svetom zlatoustom na ovom linku [kao kada tumaci jevandjelje po Jovanu], ali ovde preskoci da objasni ovo boldovano koje je sustina moje zamerka vama koji se samouzdizete, penjete, a samo vam mitarstva prece put - da ih nema katapultirali bi se iznad samoga Boga, i zato vam trebaju mitarstva, da ne parate nosem nebo, a mi prizemni kao zmije ionako na dnu drustvene lestvice, sta ce nama ti vasi zaprecivaci, da nas plase kao malu decu babaroga?.
И шта после мешаш са Ефесцима 6 да су нам противници демони, кад су нам они искључиви противници само на митарствима, док за живота ратујемо и са вуковима у овчијим кожама, против синова гнева и противљења, против лажних учитеља и сл...
pa, eto sada si se odao, da su ti demoni za zivota saucesnici [cini mi se da je south citirao dvojeslova], sa kojima ces se boriti tek kada umres, jer ce te tada strasni i ruzni pritisnuti, pa ces morati, ali...

Наш рат није с крвљу и с телом“, тојест с људима, јер ми знамо да људи нису ни првоузрочници ни првотворци греха и зла, већ нечисти духови – ђаволи.

PA KADA KAZE TAJ ISTI PAVLE, DOBAR RAT RATOVAH TRKU SVRSIH, jel ti shvatas da je sa zivotom zavrsio svoj/nas, a ne ce tek da ga pobvede u mitarstvima? sve si izgresio, sad ti dokazah!!!
И опет ниси одговорио на питање, дај ту Ефесцима 6 да разлучимо
zar nisi znao da Pavle U EFESCIMA 6 to govori za zivota, a ne kada se zivot zavrsi? jel nisi znao? evo to da naucis da je za ZIVOTA:
LUKA 10,17 Vratiše se pak Sedamdesetorica sa radošću govoreći: Gospode, i demoni nam se pokoravaju u ime tvoje
10,18 A on im reče: Videh satanu gde pade sa neba kao munja [OTK. 16,17 i 18; 11,19; 8,5: 4,5]

NISU demoni njih uhvatili pa ih muce i ucenjuju da im pokazuju da l su krivlji ili pravlji, nego oni zivi pokoravaju demone, e o tom ratu govori i apostol Pavle za zivota, a ne tamo kada covek vise ne moze ni da se pokaje.

Poslednja izmena:
„Јер, иако живимо у телу, не боримо се по телу. Јер оружје нашег војевања није телесно, него силно Богом на рушење тврђава: да рушимо помисли, и сваку висину која се подиже на познање Божје, и робимо сваки разум на послушност Христу“ (2. Кор. 10,3-5).

avvi nisam nasao da kontradiktori svetom zlatoustom na ovom linku [kao kada tumaci jevandjelje po Jovanu], ali ovde preskoci da objasni ovo boldovano koje je sustina moje zamerka vama koji se samouzdizete, penjete, a samo vam mitarstva prece put - da ih nema katapultirali bi se iznad samoga Boga, i zato vam trebaju mitarstva, da ne parate nosem nebo, a mi prizemni kao zmije ionako na dnu drustvene lestvice, sta ce nama ti vasi zaprecivaci, da nas plase kao malu decu babaroga?.

pa, eto sada si se odao, da su ti demoni za zivota saucesnici [cini mi se da je south citirao dvojeslova], sa kojima ces se boriti tek kada umres, jer ce te tada strasni i ruzni pritisnuti, pa ces morati, ali...

Наш рат није с крвљу и с телом“, тојест с људима, јер ми знамо да људи нису ни првоузрочници ни првотворци греха и зла, већ нечисти духови – ђаволи.

PA KADA KAZE TAJ ISTI PAVLE, DOBAR RAT RATOVAH TRKU SVRSIH, jel ti shvatas da je sa zivotom zavrsio svoj/nas, a ne ce tek da ga pobvede u mitarstvima? sve si izgresio, sad ti dokazah!!!

zar nisi znao da Pavle U EFESCIMA 6 to govori za zivota, a ne kada se zivot zavrsi? jel nisi znao? evo to da naucis da je za ZIVOTA:
LUKA 10,17 Vratiše se pak Sedamdesetorica sa radošću govoreći: Gospode, i demoni nam se pokoravaju u ime tvoje
10,18 A on im reče: Videh satanu gde pade sa neba kao munja [OTK. 16,17 i 18; 11,19; 8,5: 4,5]

NISU demoni njih uhvatili pa ih muce i ucenjuju da im pokazuju da l su krivlji ili pravlji, nego oni zivi pokoravaju demone, e o tom ratu govori i apostol Pavle za zivota, a ne tamo kada covek vise ne moze ni da se pokaje.
Samo tako Svetosavlje deli literaturu za dz.

Видећеш ужасне, дивље, окрутне, немилосрдне и бестидне демоне
ma, manje vise kako izgledaju na oko, svom caci mogu da se prikazuju, nego kako tek zvuce, ledi se krv u venama... ah, da vi mrtvi kada oladite badava, i za zivota ste imali tvrde usi, ne cujete, samo bi da razgledate i ogledate se

Poslednja izmena:
ja adam sam odglumeo zmiju evi da bih proverio da li je dobro upamtila sa kog drveta nismo smeli da jedemo, a ne kao npr. isak sirin kojji je cak zamenio ta dva drveta koje je bilo usred... prvo su se evi pobrkali loncici - namerno je dala pogresan odgovor i jos zasolila, jer me je provalila da sam ja adam - bio zmija [sve vam lepo pise u 1. mojsijevoj, postanju]. ja adam sam za sve kriv, badava se vadite na satanu i dan-danas a Hristos vide kako pade, i rece lepo da se njemu dade sva vlast
vama nije jasno kako najprizemnija zivotinja, zmija moze da bude uzrok svog zla, i onda je poistovecujete sa satanom

za tebe simbol djavola, a za tvog kolegu zmija je djavo kao i za sve zene :dash: koje su kao arhetip eve
Zar sveznajuci Bog ne zna gdje je?
naravno da zna, ali proverava nesto drugo

U ono vrijeme Isus će apostolima: "Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite, dakle, mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!

Poslednja izmena:
Naravno zene se jezivo plase zmija ne bez razloga.
ma glume, ili im je uslo u krv
kaem ja zeni da nam je usla u garazu zmija i da viri i gleda me, ne znam kako cemo da je oteramo... jel mislis da moja zena sada zatvara garazu? ne! ko se jos boji bastenskih zmija

ljudi su bre ljubomorni, oni bi da se podizu, penju na nebo da se posluze andjeoskim lestvicama, ili da se samouznose uobrazeno, i onda im kao demoni prece put - pis zivi, jede ih ljubomora jer Mojsije PODIZE ZMIJU U PUSTINJI, a oni mogu da se podizu samo mastajuci, ili srozavajuci druge. E zato pljuju na mene adama ZMIJU, jer su ljubomorni, ja sam im djavo i satana, a kunu se u antihrista koji napisa lazno otkrivenje.

Čak Gospod govoreći unapred o vlastitom vaznesenju, i ranije govoreći protiv samouznošenja, ne tvrdi da je on nosilac radnje, već kaže da kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba da se PODIGNE (JOVAN 3,14), tj. kada PODIGNU SINA ČOVEČIJEG (JOVAN 8,28), tj. kada bude PODIGNUT (JOVAN 12,32).

e, a ljudi misle sami da se penju i samouznose, samo dok probiju zlu demonsku mitarsku blokadu.... aham, kada bi se lagali. GOSPOD SE BRE NIJE SAM PEO! vec: Desnicom se, dakle, Božijom vaznese Gospod (Dela 2,33).
sada ce d seju ljubomoru svoju izmedju mene i eve, paz' sta ti kazem, izjede ih ljubomora, jer od penjanja na nebo nema nista, ...

2 I ako bi provalili u svijet mrtvih, i odatle će ih izvaditi ruka moja. I da bi se popeli do na nebo, i odatle ću ih skinuti.
...
13 "Evo, doći će dani, govori Gospod, "kad će orač stizati žeteoca, gnječilac grožđa sijača. Gore će kapati slatkim vinom, i svi će se humovi rastapati.

• OSIJA 10,11-12 Jefrem je junica naučena, koja rado vrše; ali ću joj doći na lepi vrat; upregnuću Jefrema, Juda će orati (vidi AMOS 9,13), Jakov će povlačiti (vidi AMOS 7) Sejte pravdu, žećete milost; orite krčevinu, jer je vreme da tražite Gospoda, da bi došao i podaždio vam pravdom. (vidi JEREMIJA 4,3 itd)
  • AMOS 9,13 Evo idu dani, govori Gospod, kad će orač (vidi OSIJA 10,11) stizati žeteoca (vidi OSIJA 6,11) i koji gazi groždje sejača (vidi JEREMIJA 31,27), i gore će kapati slatkim vinom, a svi će se humovi rastapati (vidi JOIL 3,18)
  • OSIJA 6,11 I tebi je, Juda, pripravljena žetva, kad vratim roblje naroda svojega.
  • JEREMIJA 4,3 Jer ovako veli Gospod Judejcima i Jerusalimljanima: orite sebi krčevinu, i ne sejte u trnje. (RIMLJANIMA 2,38 Jer nije ono Judejac što je spolja...)
LAZNO OTKRIVENJE JE IZORANO, I RASKRCENO, NA LITURGIJI ODUVEK ZABRANJENO, A VI KAKO VAM VOLJA.

Poslednja izmena od moderatora:
ma glume, ili im je uslo u krv
kaem ja zeni da nam je usla u garazu zmija i da viri i gleda me, ne znam kako cemo da je oteramo... jel mislis da moja zena sada zatvara garazu? ne! ko se jos boji bastenskih zmija

ljudi su bre ljubomorni, oni bi da se podizu, penju na nebo da se posluze andjeoskim lestvicama, ili da se samouznose uobrazeno, i onda im kao demoni prece put - pis zivi, jede ih ljubomora jer Mojsije PODIZE ZMIJU U PUSTINJI, a oni mogu da se podizu samo mastajuci, ili srozavajuci druge. E zato pljuju na mene adama ZMIJU, jer su ljubomorni, ja sam im djavo i satana, a kunu se u antihrista koji napisa lazno otkrivenje.

Čak Gospod govoreći unapred o vlastitom vaznesenju, i ranije govoreći protiv samouznošenja, ne tvrdi da je on nosilac radnje, već kaže da kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba da se PODIGNE (JOVAN 3,14), tj. kada PODIGNU SINA ČOVEČIJEG (JOVAN 8,28), tj. kada bude PODIGNUT (JOVAN 12,32).

e, a ljudi misle sami da se penju i samouznose, samo dok probiju zlu demonsku mitarsku blokadu.... aham, kada bi se lagali. GOSPOD SE BRE NIJE SAM PEO! vec: Desnicom se, dakle, Božijom vaznese Gospod (Dela 2,33).
sada ce d seju ljubomoru svoju izmedju mene i eve, paz' sta ti kazem, izjede ih ljubomora, jer od penjanja na nebo nema nista, ...

2 I ako bi provalili u svijet mrtvih, i odatle će ih izvaditi ruka moja. I da bi se popeli do na nebo, i odatle ću ih skinuti.
...
13 "Evo, doći će dani, govori Gospod, "kad će orač stizati žeteoca, gnječilac grožđa sijača. Gore će kapati slatkim vinom, i svi će se humovi rastapati.

A JEL NISAM IZORAO LAZNO OTKRIVENJE?
Mirno ovo citam mada je tesko razumeti.

Poslednja izmena od moderatora:
Mirno ovo citam mada je tesko razumeti.
Pa imas reci koje cine recenice, grupisane u pasuse, imas VELIKA SLOVA sta je bitno, imas u zagradama reference [JOVAN tj jevandjelje po Jovanu]

oplavis npr deo teksta Mojsije PODIZE ZMIJU U PUSTINJI, PA KLIKNES DESNIM MISEM GOOGLE SEARCH I CITAS

Back