Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Evo, neka bude da "pojma nemam".
Hajde, objasni ti, koji ti imaš pojma :)
Већ ти објасних, то је ваздушни простор између раја и земље испуњен демонима...

Пошто од тебе одговор никад нећу добити због некомпетенције и слабог читања светих отаца схвати

1. духови митарства бораве у ваздуху и спречавају пут нашем људском духу, који се одвојио од тела, да се пење ка своме Родитељу
  2. само крштени људи, Хришћани имају ту борбу дух против духова, јер је посланица писана Хришћанима на не антихришћанима и јеретицима, сети се да су отпадници свој дух ''отелесили'' и учинили уземљеним због прљавшине духа
  3. битка се одвија у реалном простору, стварна је и ужасно тешка, да је чак и Богородица молила Христа пред Успеније да на митарствима не види нити једног препречивача
  4. само је један пасус довољан из посланица да се докаже митаство онима који знају да слушају, а не да глуме учитеље

Ето све си лепо обајснио како мислим, још само да схватиш чему МЕСНИ ПРИЛОГ ''у''
ni ja nemam pojma zasto mesni prilog U
ja sam mitarstva shvatio kao vrata pakla, a izgledalo je da smo se slozili da se vi nadate da prodjete kroz njih kao kroz vrata, a ne da se zadrzvate [u mesnom prilogu] U NJIMA.
препречивача

e, sad mi jasno

Poslednja izmena:
Hristovim vaskrsenjem smrt je pobijedjena. Tako da ne možeš porediti Lazara sa nama danas. "Mrtvaci" mogu biti i živi ljudi kao fariseji, ogrezli u grijehu i licemjerju.
Ocigledno ti propovedas drugo jevandjelje.
Nije to biblija nisu to apsotoli sto ti govoris.

Pa pobedjena jer je osigurano da ce svi verni vaskrsnuti.
Kod tebe nema mrtvih svi su zivi.
medjutim to nije biblija.

Pogledaj.
Medjutim ti ne vidis ovo ti vidis samo neke stvari.
A to nije ozbiljan pristup.

1. Solunjanima 4,15Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli.
1. Solunjanima 4,16Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
1. Solunjanima 4,17A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.
Po tvom jevandjelju nema mrtvih, po pavlovom ima.
Pa ko si ti da nisi veci od Pavla?
Nisi, nego si doneo drugo jevandjelje koje nije pastoslko.

Tek prilikom Hristovog drugog doalska pocinje zivot kaze Pavle, mrtvi u Hristu ustaju.

Pavle kaze necemo preteci umrle.
Pa po ebi su oni vec na nebu zive, kako ih mozemo preteci?

Pa ne mozemo, ali u tvom novom jevandljeu su oni sve pretekli.

Ako je duša besmrtna, onda smrt nije stvarna smrt, niti je Vaskrsenje stvarni lek za smrt.
Čemu, onda, Vaskrsenje Hristovo?
Da nas izvuče iz Šeola i preda đavolima na mitarstva?
Da nas izvuče iz Šeola i od propadljivosti. Hristos, novi Adam, podiže palog čovjeka i nudi mu šansu da postane dio vječnosti.

Kako smrt pobeđena, ako je duša besmrtna?
Сад питаш о догмату Искупљења и донекле Васкрсења... смрт је побеђена духовно Воскресенијем Христовим, јер више не иду сви људи под морање у ад, већ само грешници, а не ко пре и грешни и праведни... то је та победа, што је пакао уништен за праведнике, иако за грешнике и даље остаје боравиште

Већ ти објасних, то је ваздушни простор између раја и земље испуњен демонима...

Пошто од тебе одговор никад нећу добити због некомпетенције и слабог читања светих отаца схвати

1. духови митарства бораве у ваздуху и спречавају пут нашем људском духу, који се одвојио од тела, да се пење ка своме Родитељу
  2. само крштени људи, Хришћани имају ту борбу дух против духова, јер је посланица писана Хришћанима на не антихришћанима и јеретицима, сети се да су отпадници свој дух ''отелесили'' и учинили уземљеним због прљавшине духа
Pavle ne govori o mitarstvima, niti o zagrobnom putu duše.
  1. битка се одвија у реалном простору, стварна је и ужасно тешка, да је чак и Богородица молила Христа пред Успеније да на митарствима не види нити једног препречивача
To je iz apokrifa zvanog Vaznesenje Marijino.

A onako realno, razmisli, ima li logike da Hristos istog dana bez mitarstava uvede u raj razbojnika koga prvi put vidi na Golgoti (znam za priču da su se sreli u Egiptu prilikom bekstva svete porodice), a svoju rođenu majku prepusti da se boji đavola na mitarstvima?
  1. само је један пасус довољан из посланица да се докаже митаство онима који знају да слушају, а не да глуме учитеље
Apsolutno neutemeljeno

i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;

То су протестантски преводи ''душосмртних теолога''

Прави је превод УСНУЛИ У ХРИСТУ, јер Бити у наручју Очевом или Аврамовом као беба, не значи да си мртав, већ да те нунају уснулог

Ocigledno ti propovedas drugo jevandjelje.
Nije to biblija nisu to apsotoli sto ti govoris.

Pa pobedjena jer je osigurano da ce svi verni vaskrsnuti.
Kod tebe nema mrtvih svi su zivi.
medjutim to nije biblija.

Pogledaj.
Medjutim ti ne vidis ovo ti vidis samo neke stvari.
A to nije ozbiljan pristup.

1. Solunjanima 4,15Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli.
1. Solunjanima 4,16Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
1. Solunjanima 4,17A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.
Po tvom jevandjelju nema mrtvih, po pavlovom ima.
Pa ko si ti da nisi veci od Pavla?
Nisi, nego si doneo drugo jevandjelje koje nije pastoslko.

Tek prilikom Hristovog drugog doalska pocinje zivot kaze Pavle, mrtvi u Hristu ustaju.

Pavle kaze necemo preteci umrle.
Pa po ebi su oni vec na nebu zive, kako ih mozemo preteci?

Pa ne mozemo, ali u tvom novom jevandljeu su oni sve pretekli.
Već ti je objašnjeno šta znači "umrli u Gospodu/Hristu".

Poslednja izmena od moderatora:
  1. само је један пасус довољан из посланица да се докаже митаство онима који знају да слушају, а не да глуме учитеље
to hoces da kazes da borba nastupa tek u zagrobnom zivotu, tj, kada covek umre, da Pavle nije mislio da se borio sa podnebesnim duhovima za zivota?

sta nam ti kazes, da se strpimo dok ne umremo pa cemo onda da vidimo sta je ljuta borba, mi stomakougadjaci?

Već ti je objašnjeno šta znači "umrli u Gospodu/Hristu".

Evo ti sta je covek.

Drvo zivota.
Covek nema vecni zivot u sebi.
On moze da zivi vecno.
Njegov vecni zivot je zavisio od drveta zivota.
Cim je covek izgubio pristup drvetu zivota, poceo je da stari i umire.
Postanak 3,22Tada reče Gospod Bog: "Eto, čovjek sad postade kao jedan od nas, tako da spoznaje, što je dobro i zlo. Da sada samo on ne pruži ruku svoju i također ne uzme s drveta života i jede i vječno živi!"

1. Mojsijeva 3,24I izagnav čovjeka postavi pred vrtom Edemskim heruvima s plamenijem mačem, koji se vijaše i tamo i amo, da čuva put ka drvetu od života.
Na novoj zemlji ce zahvaljujuci Hristu, covek inati ponovo pristuo drvetu zivota i moci ce stalno da obnavlja svoju genetiku jeduci sa njega i tome nema kraja.
Kada bi hipoteticki tada Bog ponovo uklonio drvo zivota, covek bi ponovo poceo da umire.

Covek nije besmrtan.
Ali on ima mogucnost da vecno zivi.

Ljudi ce dolaziti svaki mesec pred Bogom da jedu od drveta zivota i obnavljaju svoju genetiku..

Blago onima koji su sada verni, imace pristup drvetu zivota.
Otkrivenje 22,2Nasred ulica njegovijeh i s obje strane rijeke drvo života, koje rađa dvanaest rodova dajući svakoga mjeseca svoj rod; i lišće od drveta bijaše za iscjeljivanje narodima.
Otkrivenje 22,14Blago onome koji tvori zapovijesti njegove, da ima vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad.

Samo koji drze 19 Bozje zapovesti ce imati vlast nad drvetom zivota.

Nekima se drvo zivota cini nemogucim.
Medjutim i sada nas razna hrana i plodovi sa drveta odrzavaju u zivotu i podstice nasu genetiku i celije.

Drvo zivota ima jos jacu funkciju da nas stalno kompletno obnavlja.

Bozji cilj je da mnogi jos dobiju taj pristup na novoj zemlji.

Poslednja izmena od moderatora:
Прави је превод УСНУЛИ У ХРИСТУ, јер Бити у наручју Очевом или Аврамовом као беба, не значи да си мртав, већ да те нунају уснулог
a kada su usnuli u Hristu, pre ili posle prolaska kroz mitarstva?

Сад питаш о догмату Искупљења и донекле Васкрсења... смрт је побеђена духовно Воскресенијем Христовим, јер више не иду сви људи под морање у ад, већ само грешници, а не ко пре и грешни и праведни... то је та победа, што је пакао уништен за праведнике, иако за грешнике и даље остаје боравиште
znaci ti tvrdis da su pakao i ad jedno te isto? ja tako nisam ucio

a buduci da znas gde su mitarstva, jel znas i za pakao ili ad gde su?

Back