Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Збачени смо са небеса тј. из раја смо отерани надоле...

Зато и морамо да се успињемо, ти ко да си заборавио са се Христос се телом вазнео изнад неба небеса, изнад целог раја?

Мораш кроз образце Христове поимати Хришћанство, не би се Бог у телу уздизо у рај џаба, да тако и не мора
znači i hrist je prolazio mitarstva :D

znači i hrist je prolazio mitarstva :D
Без заустављања... тачније, пала је бежанија у поднебесју... а и како друго од земље ка рају, него уздизањем у вис?

Ти би вероватно неки инстант премештај у рај, смета ти летење?:)

То што теби није јесно Вазнесење Христово, твој је проблем

Ћути, кад ништа не знаш о светим животима Немањића
ma pusti njih, ne znaš ni ti, crkva ih proglasila da su sveti i to nam je što nam je.
nego siđi malo na zemlju, ti si rukobludio grešno i sad si pokajani rukobludnik, jel tako?

Po drugovima gnosticima i starim Egipćanima, garant hoćemo. Sigurno su u pravu :D
Pa ako prevarise pre svega, Presvetu Bogorodicu, Svete od Atanasija Velikog , Zlatoustog, Grigirija Bogoslova, Vas. Velikog, ave Doroteja, Palame, Serafima Sarovskog, Justina Popovica i mnogobrojne ostale... biram da budem prevaren. ;)

Без заустављања... тачније, пала је бежанија у поднебесју... а и како друго од земље ка рају, него уздизањем у вис?

Ти би вероватно неки инстант премештај у рај, смета ти летење?:)

То што теби није јесно Вазнесење Христово, твој је проблем
ti ko da si bio tamo :D
pa ti nisi vernik

Po drugovima gnosticima i starim Egipćanima, garant hoćemo. Sigurno su u pravu :D
Свети оци нису гностици... то те јевреји и латини научили да ''апокрифашиш'' учење светитеља попут светог Макарија и Антонија Великог...

А колико је тај западњачки отпад ''у праву'', злодела најбоље показују

ti ko da si bio tamo :D
pa ti nisi vernik
Верници нису незналице... ево ти једна поукица...

''Постоје знања која претходе вери, као и знања која долазе након вере'' -
+ свети Исак Сирин +

Pa ako prevarise pre svega, Presvetu Bogorodicu, Svete od Atanasija Velikog , Zlatoustog, Grigirija Bogoslova, Vas. Velikog, ave Doroteja, Palame, Serafima Sarovskog, Justina Popovica i mnogobrojne ostale... biram da budem prevaren. ;)
Ako prevariše Hrista i Apostole i ostale svete koji nisu verovali u mitarstva, biram da budem prevaren. ;)

P.s. Ovo za Bogorodicu i mitarstva potiče ti gnostičkog apokrifa, čisto da znaš.

Uzgred, zašto bi Hristos svoju voljenu majku, onu koja je časnija od Heruvima i slavniju neuporedivo od Serafima, uvek blaženu i preneporočnu, slao đavolima na mitarstva, a nepoznatog razbojnika sa Golgote direktno proveo u raj?
Ima li to ikakve logike?

Poslednja izmena:
šta ti osećaš, da li si osećao da ćeš prolaziti nekakva mitarstva dok nisi sve to pročitao? zašto te zanima što se ne može objasniti niti tačno ustvrditi šta se dešava nakon smrti?

Верници нису незналице... ево ти једна поукица...

''Постоје знања која претходе вери, као и знања која долазе након вере'' -
+ свети Исак Сирин +
da vera za ovaj život kako se duhovno razviti a ti meni pričaš nakon smrti kao da si posmatrao duše.
kapiraš? pričaš o nečemu što veze nemaš i tvrdiš da je istina. ako si vernik onda tako i napiši "ja verujem da je tako" i neće biti nesuglasica u diskusiji.

Ako prevariše Hrista i Apostole i ostale svete koji nisu verovali u mitarstva, biram da budem prevaren. ;)

P.s. Ovo za Bogorodicu i mitarstva potiče ti gnostičkog apokrifa, čisto da znaš.

Uzgred, zašto bi Hristos svoju voljenu majku, onu koja je časnija od Heruvima i slavniju neuporedivo od Serafima, uvek blaženu i preneporočnu, slao đavolima na mitarstva, a nepoznatog razbojnika sa Golgote direktno proveo u raj?
Ima li to ikakve logike?
apsolutno NEMA

ali se ide metodom: ebo sam ti ženu a ti veruj kako hoćeš ali tako je :D

kad baš moram ovako nisko da poredim

apsolutno NEMA

ali se ide metodom: ebo sam ti ženu a ti veruj kako hoćeš ali tako je :D

kad baš moram ovako nisko da poredim
Mene je cela ova priča o mitarstvima samo dodatno udaljila od vere u to.
Naročito nakon dodatnog istraživanja.

Koncept u kojem đavoli suštinski sude i presuđuju (a Bog radi samo žalbu po molitvama i dobrim delima živih za upokojene) krši svaku logiku Pisma.

Ako smo već šta i grešni, nismo dužni đavolima (Oni nisu ništa učinili za nas), nego Hristu, jer nas je On otkupio. Skupo nas je platio svojim životom.
I sve nam oprostio.
Ne sećam se da je nakon Krsta đavolima ostavio ikakva prava nad nama.

Hristu, a ne đavolima, je Otac dao pravo da sudi. Hristos svoje pravo nije delegirao đavolima. Čak je rekao da ni On sam nikome ne sudi, nego da je Njegova reč sudija.

I treće, Apostol Pavle jasno kaže da ćemo mi suditi anđelima (palim), a ne oni nama.

da vera za ovaj život kako se duhovno razviti a ti meni pričaš nakon smrti kao da si posmatrao duše.
kapiraš? pričaš o nečemu što veze nemaš i tvrdiš da je istina. ako si vernik onda tako i napiši "ja verujem da je tako" i neće biti nesuglasica u diskusiji.
Брате, схавати да после вере долазе духовна знања... а после знања долазе созерцанија, виђења и сл... узми читај иночке књиге ако ми не верујеш да је тако...

Ниси свестан колико си слаб за вери и знању, а камо ли у сагледавању или (''не смем ни да кажем'')

evo ti samo ova jedna epizoda: avva justin vs sv j. zlatousti, ko je OSUDJEN I IZBACEN [jevandjelje po Jovanu], PA MI RECI DA VASI TEOLOZI NE UCE SUPROTNO najvecim crkvenim autoritetima, sta kaze dogmatika, ko je osudjen i izbacen [jevandjelje po Jovanu]? condemned and cast out. - omilija kod zlatoustog, ne znam sad tacno koja, ali klikni, pa vidi

prijatelju, jel shvatas ti da ste zamenili Hrista sa luciferom [luconosom] kod kesariijskog andreja, a kod justina sa knezom ovoga sveta - to su kardinalne greske da bih ja tek tako isao kod vas da ista polazem
Да си лепо написао да ниси ни полагао догматику, разумео бих, овако, не вреди разговарати.
Прво пишеш "ми теолози", па онда крећеш у "ваши теолози". Не знам ни ко сте ви теолози ни који смо то ми теолози.
То да ли ти хоћеш да полаже нешто, то је сад питање за неку другу тему, него од када си постао теолог ?

cekaj malo, jel ti pokrivas ovog zilota da ne odgovori na pitanje odakle mu da su mitarstva sfera koja okruzuje zemlju, jer ako je nesto u podnebesju, ne znaci da je sfera koja obuhvata celu zemlju i preci nam put na nebo

a sto se tice vaseg neznanja o nebu (nad nebesima, svrh nebesa, više svih nebesa (Filipljanima 2,7-9) i o Bogu koji se sagiba da vidi što je na nebesima i na zemlji (Psalam 113,6), zasto ne ptas zilota gde je on polagao dogmatiku o PODNEBESJU, i podnebesnim duhovima?
Набаци још мало питања и оптужби да би избегао да одговориш на питање.

Koncept u kojem đavoli suštinski sude i presuđuju (a Bog radi samo žalbu po molitvama i dobrim delima živih za upokojene) krši svaku logiku Pisma.

Ako smo već šta i grešni, nismo dužni đavolima (Oni nisu ništa učinili za nas), nego Hristu, jer nas je On otkupio. Skupo nas je platio svojim životom.
I sve nam oprostio.

Hristu, a ne đavolima, je Otac dao pravo da sudi. Hristos svoje pravo nije delegirao đavolima. Čak je rekao da ni On sam nikome ne sudi, nego da je Njegova reč sudija.

I treće, Apostol Pavle jasno kaže da ćemo mi suditi anđelima (palim), a ne oni nama.
Ама баш ништа ниси схвати како треба око царинарница... уместо да схавтиш да је то због твоје непокајаности, ти кривиш учење Црквено за сопствену смутњу чије узроке ниси отклонио

На митарствима је рат добрих анђела и људи, против демона, јер сваки неокајан грех даје предност демонима, а сваки окајан и заглађен анђелима и душама које се пењу ка рају...

Догмат о Искупљењу који не схваташ, баш и говори да нам је Бог отворио пролаз ка рају, јер су сви људи пре Васкрсења Христовог ишли у шеол...

Дакле, ДОБИЛИ СМО УСЛОВНУ, а не аутоматску прођу као рају, јер Бог свакоме даје по делима...

Тек кад схватиш да је Господ Пут, схватићеш да није аутомат који без заслуга ДРЖАЊА ИСПУЊАВАЊА ОНОГО ШТО НАМ ЈЕ ЗАПОВЕДИО, ми људи, не испуњавамо услов да будемо искупљени...

Изучи Новозаветни условност Православни, наспрам АУТОМАТИЗАЦИЈЕ Латина, па ћеш полако почети да разумеш духовну борбу...

То што ђаво више нема права, ДА СВАКОГ одводи у пакао, не значи безусловну слободу од поновног служења демонима, јер то нарушава концепт слободне воље да се греши или врлинује

Брате, схавати да после вере долазе духовна знања... а после знања долазе созерцанија, виђења и сл... узми читај иночке књиге ако ми не верујеш да је тако...

Ниси свестан колико си слаб за вери и знању, а камо ли у сагледавању или (''не смем ни да кажем'')
kad se naduvaš marihuane viđaš svašta i to duhovno
ja probao pre 25 godina
prvo koristiš logiku
da li je moguće da sve ovo što vidimo nastalo iz ničega, za mene je to nemoguće, znači verujem da postoji neko nadbiće koje je sve ovo stvorilo a to nadbiće nazivamo Bog.
dalje : svako ima svoju predstavu boga
dalje: ljudi su se interesovali šta je to bog
dalje: smišljali i opisivali kako oni vide boga
dalje: nađu one koji ne razmišljaju pa im servira svoje viđenje
dalje: oni obični prihvate pa dodaju nešto svoje
dalje: sledeće generacije takođe dodavaju još ali svoje

i umesto da te približe izvoru oni te udaljavaju, ti kao za sad zadnji produkt si daleko od boga jer tebe više zanima ko je šta pisao nego šta ti osećaš.
pa imaš od jedne religije hiljadu pravaca i svi za sebe tvrde da su najbolje razumeli ono što je već nadodavano u knjizi koju zoveš svetim pismom.
i vratimo se iskrenom prostom verniku koji ne zna za razne sirine, palame i ostalu bratiju bolje i od tebe i od mene zna šta je bog.
a mi smo fariseji, optužuješ rukoblud a nemilice smo ga trošili, blud takođe, samougađanje takođe itd
a to je tek samo hrišćanstvo

i da klasika kada se sagovornik ne slaže
slab, ne zna ništa
to se zove projekcija, a tvrditi o nečemu da je istina činjenica a blage veze nemaš šta je to što tvrdiš od drugih šta si čuo a nisi doživeo je arogancija
a arogancija je slepost

Za njega ne znam odakle potiče, ali se za priču o prolasku Bogorodičine duše kroz mitarstva zna se gnostički apokrif u kojem je to navedeno
Црква се том идијотијом око Митарства безгрешних по благодати - увек јасно одређивала...

Безгрешни по благодати пролазе кроз поднебесје као муње, уз свечану пратњу милијарде анђела и светих, неретко и самог Христа, као Богородица што је имала част, да је на својим рукама Бог унесе у рај...

Дакле, у Православљу је све јасно као дан, поднебесје неки прођу брже и славније, а неки килаво и на једвите јаде

Poslednja izmena:

I sve nam oprostio.

to su bre đavolja posla
kada kažem đavolja mislim na ljude koji smišljaju takve priče koje udaljavaju hrišćanina od hrista
ako je napisano
hrist: meni je data vlast i na nebu i na zemlji
kakve sotone đavoli demoni aždaje, oni su tada po pismu završili svoje

И о ваведењу своме, наравно да је причала Богородица... Апостоли су тада били обични рибари, а многи се још нису ни родили, да би били сведоци уживо

Богородица је била жена духовник (амма) апостолима у Јерусалиму, тако да им је причала на поуку све из свога живота у кратким цртама...

Тако да су нам доста тога од Богородице пренели, што велики апостоли Петар, Марко и Јован, што њихови ученици тј. мали апостоли Лука, Јуда и сл...

to su bre đavolja posla
kada kažem đavolja mislim na ljude koji smišljaju takve priče koje udaljavaju hrišćanina od hrista
ako je napisano
hrist: meni je data vlast i na nebu i na zemlji
kakve sotone đavoli demoni aždaje, oni su tada po pismu završili svoje
Управо ви, који се правите паметнији од апостола, одвраћате људе од Христа...

Апостолско предање вернима је писано и неписано, и ко ког било шта од тога одбацује, има дух гордости у себи

Управо ви, који се правите паметнији од апостола, одвраћате људе од Христа...

Апостолско предање вернима је писано и неписано, и ко ког било шта од тога одбацује, има дух гордости у себи
misliš ono ko šiša šta hrist kaže kad je bitnije apostolsko predanje?

Back