Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Duša nastavlja da živi.
U stvari sve se sleže sa učenjem naše crkve.
Telo je trojstvo:
Duh, duša i telo.
Telo - Skup, mesa, kostiju i krvi
Duh - Bioplazmatično telo, telo of fine materije
Može se snimiti Kirlijanovim fotografijama.
Na tim fotografijama se vide i amputirani organi (prst, ruka...)
Ovo telo se raspada vrlo brzo posle smrti.
Pošto je uvek bilo "vidovitih" ljudi",
oni su tu izmaglicu videli kao "Belog goluba koji je odleteo..."
Duša - Ono što jesmo, naša misao ....
I ovo je vrsta energije.
A energija je neuništiiva, samo menja oblike.

U istočnim religijama duša samo menja telo.
7 života bez greha je proživei BUDA.
Ceo covek je dusha.

Da mu je stalo samo do duše, ne bi imao potrebu da On sam vaskrsava, niti da mi u Njemu vaskrsavamo.

Jeste,
Bogu je stalo samo do naše duše.
Naše telo služi Mu svega na taj način da bi preko njega mogao da utiče na našu dušu.
(Na pravednog Jova je dozvolio sve moguće pošasti ali na njegovu dušu ne.)
Dušu Bog želi slobodnu, da Mu se ona dragovoljno prikloni.
*
- To što je Bogočovek Hristos vaskrsao,
da li znači da Mu je bilo stalo do Svog tela tako da bez njega On ne bi bio On? Ne.
- Da nije vaskrsao, da li bi to značilo da je Bogočovek, Drugo lice Božje, umro, nestao? Da su mu ljudi presudili i ukinuli Ga? Ne, naravno da ne.
- Da li je Hristos vaskrsao zato što je imao potrebu da vaskrsne (kako si napisao)? Ne. On je vaskrsao zbog nas, da nam se pokaže kao pobedilac smrti. Nije imao potrebu.
- ''Mi u Njemu vaskrsavamo''. Ne. Mi ćemo tek da vaskrsavamo (da zadobijemo novo telo, jer, vaskrsenje je novo otelovljenje) posle strašnog suda. Do tada, živećemo kao duhovna stvorenja, samo sa svojom dušom.

2. Korinćanima

Ali pošto imamo isti duh vere, kako je napisano: »Poverovao sam, zato sam govorio«, i mi verujemo i zato govorimo, 14 znajući da će onaj koji je vaskrsao [Gospoda] Isusa vaskrsnuti i nas sa Isusom i sa vama zajedno postaviti preda se.

Prema tome, ako je ko u Hristu - novo je stvorenje; staro je prošlo, vidi, postalo je novo.

007A3435-368C-448E-BAF3-09CD77FEE664.jpeg

Čitam prvu poslanicu sv. apostola Petra i naletim na deo koji smo ovde negde pominjali deo o propovedi "duhovima u tamnici".

“Duhom je takođe sišao u tamnicu da propoveda duhovima, koji su nekada, u Nojevo vreme, bili neposlušni Bogu. Bog je strpljivo čekao da se oni pokaju dokle god se gradilo plovilo u kome se nekolicina, to jest, osam duša spaslo kroz vodu, koja je pralik krštenja, koje vas sada spasava.”
‭‭1. Petrova‬ ‭3:19-21‬ ‭

Sad sam obratio pažnju na ono što je okolo toliko često citiranog mesta o propovedi, tj o kome se tu radi

Čitam prvu poslanicu sv. apostola Petra i naletim na deo koji smo ovde negde pominjali deo o propovedi "duhovima u tamnici".

Duhom je takođe sišao u tamnicu da propoveda duhovima, koji su nekada, u Nojevo vreme, bili neposlušni Bogu. Bog je strpljivo čekao da se oni pokaju dokle god se gradilo plovilo u kome se nekolicina, to jest, osam duša spaslo kroz vodu, koja je pralik krštenja, koje vas sada spasava.”

Sad sam obratio pažnju na ono što je okolo toliko često citiranog mesta o propovedi, tj o kome se tu radi
to ti je dobar primer razlike izmedju dusa i duhova

mi diskutanti smo duse [zive], tipkamo prstima po tastaturama, a duhovi nemaju tela... odatle i bestelesne sile itd, redovi andjela, koji se isto nazivaju duhovi, a znamo i da postoje zli dusi [neki su citali i dostojevskog pride]

Moze i ovako da se kaze, tj. da se definise - ko god ima telo zove se dusa, i ''zato i uzdisemo u ovom telu otezali, ... jer je prvo dusevno, a potom duhovno'' [pod navodnicima su 2 citata-omaz ap. PAVLU].

Poslednja izmena:

“Duhom je takođe sišao u tamnicu da propoveda duhovima, koji su nekada, u Nojevo vreme, bili neposlušni Bogu. Bog je strpljivo čekao da se oni pokaju dokle god se gradilo plovilo u kome se nekolicina, to jest, osam duša spaslo kroz vodu, koja je pralik krštenja, koje vas sada spasava.”

Da li je Isus stvarno sisao u pakao da propoveda onima koji se tamo kuvaju ili pecu?

Posto smo vec oko toga ranije imali stotine diskusija, dok su nasi modovi jos isli u osnovnu verovstno, ja sam to zapisao da nebi morao uvek iznova.
Pa ko hoce da nauci nesto, neka procita.
Ko nece, ne mora:

https://forum.krstarica.com/threads/da-li-je-isus-sisao-u-pakao-duhovima-u-tamnici.869408/

Da li je Isus stvarno sisao u pakao da propoveda onima koji se tamo kuvaju ili pecu?

Posto smo vec oko toga ranije imali stotine diskusija, dok su nasi modovi jos isli u osnovnu verovstno, ja sam to zapisao da nebi morao uvek iznova.
Ko nece, ne mora:

https://forum.krstarica.com/threads/da-li-je-isus-sisao-u-pakao-duhovima-u-tamnici.869408/
Да ли грчки, руски, грузински итд. преводи имају исту погрешку у преводу као и српски, па због тога имају исто тумачење?

Да ли грчки, руски, грузински итд. преводи имају исту погрешку у преводу као и српски, па због тога имају исто тумачење?
Zavisi od potrebe.
Kako kome treba tako prevodi.
Ko je iskren, istrazivace sta znaci.
Ko je na forumu spreman da trazi i dlaku u jajetu, ne razumem da i sve ovo sam ne moze da istrazi pored dasanjih tehnickih mogucnosti?
Hebrjeski jezik vecinom ima za svaku rec tri do cetiri zancenja.
Cesto prevodioci izaberu po potrebi.
Medjutim, koja je ispravna rec, odlucuje kontekst gde rec stoji.
To kazu jevreji,strucnjaci za taj jezik.
Od 24 minuta.

Pa i neko nase knjizevno delo, ako neko hoce da prevede, mora da zna dobro jezik i kulturu, uslove u vremena pisanja itd.
Pa i tada nije lako.

Ko nece, ne mora:
ma da, vazno je samo sta si ti pisao, a ne znas da procitas da nije pakao ili peklo [pecenje], nego ad, had, hades na grckom, ili sheol jevrejski.
uobrazenko, da bi tebe neko citao, prvo moras da znas o cemu govoris, a ti nemas pojma.

Pa sto odma ne kazete da se u paklu ljudi ne kuvaju ili ne pecu vec samo suncaju?

Jel to neko novo ucenje oko suncanja ili sta?
hehehe, nema sunca, tamo je mrak, tama, tamnica, evo, objasnjavam ovde, silizak nad/u ad, je jedno, a pakao drugo mesto - na trecim nebesima;
dva su razlicita mesta pakao i ad, jedno je dole, a drugo gore... nemoguce da ovo nije jasno, opet su vam se pomesale stvari.
Hristos je sisao u AD (tamnicu, carstvo mrtvih, seol, podzemlje, grob), u utrobu zemlje. Tim mrtvima je tada propovedao Jevandjelje, i po vaskrsenju ce i oni primiti sud zajedno sa zivima (1. Petrova 4,5-7). Na drugoj strani PAKAO je mesto, mozda je bolje reci stanje VECNIH: muka, prekora...

dok su nasi modovi jos isli u osnovnu verovstno, ja sam to zapisao da nebi morao uvek iznova.
ajde priznaj, kada si zapisao jel si bio adventista tada, ti i ona vesna, i jel sam ja to citao na serbian kafeu, i naravno komentarisao kako vi nemate pojma?

pa, ako jesam, odakle tebi pravo da sada uobrazis, a meni ne das to isto pravo? satro sam vam nauku, a ako nisam ja, onda onaj makarije, se secas njega?

Poslednja izmena:
hehehe, nema sunca, tamo je mrak, tama, tamnica, evo, objasnjavam ovde, silizak nad/u ad, je jedno, a pakao drugo mesto - na trecim nebesima;
dva su razlicita mesta pakao i ad, jedno je dole, a drugo gore... nemoguce da ovo nije jasno, opet su vam se pomesale stvari.

ajde priznaj, kada si zapisao jel si bio adventista tada, ti i ona vesna, i jel sam ja to citao na serbian kafeu, i naravno komentarisao kako vi nemate pojma?

pa, ako jesam, odakle tebi pravo da sada uobrazis, a meni ne das to isto pravo? satro sam vam nauku, a ako nisam ja, onda onaj makarije, se secas njega?
A znaci gresnici idu i nebo u pakao?
Nisam znao da je to vase pravoslavno ucenje?

Na trecem nebu?
Pa Pavle kaze da je to raj ne pakao.
A sta to rade na nebu nego da se,suncaju posto kazes ne peku?
A da nije i ba bebu mrak?

Sto bi ti nekome satro nauku tvrdeci da je pakao na trecem nebu.
Uhh.

Korincanima 12,2Znam čovjeka u Hristu koji prije četrnaest godina (ili u tijelu ne znam; ili osim tijela, ne znam: Bog zna) bi odnesen do trećega neba

2. Korincanima 12,4Da bi odnesen u raj, i ču neiskazane riječi kojijeh čovjeku nije slobodno govoriti.

Kada bi bar malo citao bibliju, onda bi mozda mogao nekoga da satres?

Tvoja tvrdnja da je pakao na nebo, i to jos na trece, jos vise me je razocaralo u pravoslavlje.
Pa ti si sada satro pravoslavnu nauku.

Poslednja izmena:
Na trecem nebu?
Pa Pavle kaze da je to raj ne pakao.
A sta to rade na nebu nego da se,suncaju posto kazes ne peku?
A da nije i ba bebu mrak?
Jeste, kosmicka tama je najcrnja.

Da li neko moze sada da porekne 2. knjigu Enohovu i 3. nebo u kome su i raj i pakao, po njoj? Ne, nego cak postoje pokusaji plagiranja i prepisivanja iz iste kao tudja (neki kazu svoja, ali tako ne pise) iskustva, ...

ajde ti meni reci odakle su onda pali pali andjeli, i da li ces ti da ides tamo odakle su oni pali?
da nece neko od vas mozda u onaj rajski vrt odakle sam ja adam?
bolje priznaj da nemas pojma.

jer je provalija
A preko svega toga postavljena je velika provalija između nas i vas, da ne mogu da pređu oni koji žele odavde k vama, niti da pređu k nama oni odande. Tada reče: molim te onda, oče, da ga pošalješ u kuću moga oca, jer imam petoro braće; neka ih uveri - da ne bi i oni došli na ovo mesto mučenja. Ali Avraam reče: oni imaju Mojsija i proroke, neka poslušaju njih. On pak reče: ne, oče Avraame, nego ako im ko iz mrtvih dođe, pokajaće se. Reče mu: ako ne slušaju Mojsija i proroke, neće ih pridobiti ni onaj ko vaskrsne iz mrtvih.

— Jevanđelje po Luki

1. Petrova 4,6Jer zato se i mrtvima propovijedalo evanđelje, da budu suđeni kao ljudi tijelom, a po Bogu da žive duhu.

Ovo je tacniji tekst.

Tekst ne govori da mrtvi zive negde kao duhovi.
Vec tekst govori o proslosti, da se mrtvima koji su sada mrtvi u vreme apostola, a dok su bili zivi, takodje propovedalo i da zive po duhu.
Po Duhu svetome.
I oni ce primiti sud jednoga dana, jer su za zivota culi jevandjelje.
Komentar izvornog teksta brockhausen starana tri ped devet kaze to sito.

Osim toga imamo protiv stihvoe:

Otkrivenje 14,13I čuh glas s neba gdje mi govori: napiši: blago mrtvima koji umiru u Gospodu otsad. Da, govori Duh, da počinu od trudova svojijeh; jer djela njihova idu za njima.

Jovan 5,25Zaista, zaista vam kažem: ide čas i već je nastao, kad će mrtvi čuti glas sina Božijega, i čuvši oživljeti.

Kako mogu zivi oziveti?
Osim ako su mrtvi...?
20200522_164628.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Sto bi ti nekome satro nauku tvrdeci da je pakao na trecem nebu.
Uhh.

Korincanima 12,2Znam čovjeka u Hristu koji prije četrnaest godina (ili u tijelu ne znam; ili osim tijela, ne znam: Bog zna) bi odnesen do trećega neba
cekaj malo, a zasto bi se uzimao origen kao da navodi knj. otkrivenja, a ne i za 2. enoha? vidi, nize, zacrveneo sam.
https://en.wikipedia.org/wiki/2_Enoch
Dates ranging from the 1st century BCE to the 10th century CE have been proposed, with the late 1st century CE often preferred. The date of the text can be deduced solely on the basis of the internal evidence, since the book has survived only in the medieval manuscripts (even if a reference to 2 Enoch could be found in Origen's De Principis i, 3:3)

onda je jasno odakle kod ap. pavla to sto ti navodis
This account is thought to have been known by and to have influenced the apostle Paul who described his experience of being taken up to the third heaven (2 Corinthians 12:2-4).

• 2. In the second heaven, Enoch finds darkness: a prison where rebel angels are tortured.
  • 3. In the third heaven, he sees both paradise represented as the garden of eden (also guarded by angels) (as in 2 Corinthians 12:2) and hell where bad men are tortured.

dakle, buduci da ne znas engleski
  • na drugim nebesima je tama, tj. tamnica za pale andjele
  • na trecim nebesima su i raj i pakao, ali iz jevandjela znamo da je provalija medju njima, i da nema prelazenja
onda, ti ako se meni potsmevas, izvoli ti daj lokacije, ako se ne slazes sa ovim sto sam ja naucio,a mani me brojanja do 666,777, itd, to je druga tema o zigu, pecat i sl. Ovde daj argumentaciju protiv moje, koja nije moja, nego ti navodim odakle je.

Lada pozdrav i tebi, pa se ukljuci u diskusiju ponekad bar.

Poslednja izmena:

Back