Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa, kako zna sve?
Zato što vidi šta se dogodilo?
Ili zato što pretpostavlja najverovatnije moguće ishode?
kako arhitekta koji pravi namenski plan kuce zna koju prvu crtu da ubode..ta krajnja namena ili tacka omega odredjuje ovu prvu crtu..e tako i boza vec id prvog momenta svet je usmeren na stvaranje coveka

kako arhitekta koji pravi namenski plan kuce zna koju prvu crtu da ubode..ta krajnja namena ili tacka omega odredjuje ovu prvu crtu..e tako i boza vec id prvog momenta svet je usmeren na stvaranje coveka
Jasno je meni da je celo stvaranje usmereno na čoveka.
Ali to nije odgovor na pitanje.

A to sa početnom i krajnjom tačkom i linijom do, šta se tu događa?
Zna li se od početka gde ide ta linija?

Jasno je meni da je celo stvaranje usmereno na čoveka.
Ali to nije odgovor na pitanje.

A to sa početnom i krajnjom tačkom i linijom do, šta se tu događa?
Zna li se od početka gde ide ta linija?
pa naravno da se zna sve ali i on je tu da pripomogne..zovne na primer majstore i na taj glas majstori se odazivaju..i eto na kraju stigne kuca kakvu je arhitekta zamislio..

pa naravno da se zna sve ali i on je tu da pripomogne..zovne na primer majstore i na taj glas majstori se odazivaju..i eto na kraju stigne kuca kakvu je arhitekta zamislio..
Ali, šta se zna?
Ko i šta je uradio i će uraditi tokom vremena?
Ili ono "ups, vidi, pogreši Adam, šta ćemo sad da radimo.... Nema frks, će popravimo stvari"

Ne, ne mislim.
Bog je vec unapred znao i video svaki potez koji smo svojevoljno napravili i koji ćemo svojevoljno napraviti u toj partiji
za izabrane apsolutno..u rim 8 zarez 28 ovako pise a one koje odredi njih i prizva a koje prizva one i opravda a koje opravda one i proslavi a onda pitanje sledi ako je bog s nama ko ce na nas haha

2. Timoteju , glava 1.

8 Stoga nemoj da se stidiš svedočanstva o našem Gospodu, ni mene, njegovog sužnja. Nego, pridruži mi se u zlopaćenju za evanđelje pomoću sile Boga,

9 koji nas je spasao i svetim pozivom pozvao – ne zbog naših dela, nego zbog svog nauma i milosti. Ta milost nam je data u Hristu Isusu pre postanka sveta,

10 a objavljena nam je sada kada se pojavio naš Spasitelj Hristos Isus. On je obesnažio smrt i učinio da život i neraspadljivost zasijaju kroz evanđelje,

Ne, ne mislim.
Bog je vec unapred znao i video svaki potez koji smo svojevoljno napravili i koji ćemo svojevoljno napraviti u toj partiji
Pa i ja sam tog gledišta.
Bog je večnost znači bezvremeni, samo ima jedan paradoks u mojoj glavi. Ako vidi našu budućnost onda je to već bilo. To sa vremenom nikako da skontam. Ipak onu moju teoriju sa putevima i raskrsnicama ću se držati, nekako mi je to najlogičnije

Bog je večnost znači bezvremeni, samo ima jedan paradoks u mojoj glavi. Ako vidi našu budućnost onda je to već bilo. To sa vremenom nikako da skontam. Ipak onu moju teoriju sa putevima i raskrsnicama ću se držati, nekako mi je to najlogičnije
kako bilo kad nije bilo ali bice..

E, to i jeste paradoks.
Bogu je sve ovo već gotovo, ZAVRŠENO.
Kraj i Eshaton.
Nama, u zemaljskoj stvarnosti, još uvek nije.
Ali nam se završava telesnom smrću kojom i mi ulazimo u tu nebesku stvarnost

kako bilo kad nije bilo ali bice..
Kako nešto što nije bilo može da se vidi.
Zar moji putevi nisu moj izbor?
A recimo ima primera da čovek prođe ovaj zemaljski pakao (rat, glad...) A ujede ga zmija kad se opusti i krene na pecanje i rikne. Zar nije on imao izbor da krene baš tuda ili mu je zacrtano

E, to i jeste paradoks.
Bogu je sve ovo već gotovo, ZAVRŠENO.
Kraj i Eshaton.
Nama, u zemaljskoj stvarnosti, još uvek nije.
Ali nam se završava telesnom smrću kojom i mi ulazimo u tu nebesku stvarnost
Sve je završeno u očima Boga ali mi još uvek živimo u tom planu. Opet se vraćamo na tzv sudbinu.
Mnogo je zamršeno (meni) jer ako je to u umu Boga mi samo idemo putem koji nam je ucrtao.
Bež bre glava me zabole :hahaha:

Sve je završeno u očima Boga ali mi još uvek živimo u tom planu. Opet se vraćamo na tzv sudbinu.
Mnogo je zamršeno (meni) jer ako je to u umu Boga mi samo idemo putem koji nam je ucrtao.
Bež bre glava me zabole :hahaha:
Šta podrazumevaš pod sudbinom tj predestinacijom?
Šta je tu pred- određeno?

Kako onda tumačiš ovo?
ja kada sam nasao engleza koji je sa istorijskog stanovista raskrinkavao apokalipsu [objavio knjigu, ima na amazonu], prvo me je isprozivao upravo za predodredjenost, ali ne u vremenskom kontekstu, vec u kontekstu vere i dela, kao da ja zagovaram spasenje verom bez dela, da je dovoljno da verujemo - to je ta predodredjenost za koju sam ja morao da se pravdam da ne verujem tako, vec da dela iz vere proisticu... Bog predodredjuje jer je Bog, a mi delamo jer verujemo da trebamo, iduci iz vere u dela, a ne zanima nas sta i koliko ce ta dela kod Boga doprineti da eventualno On promeni svoje miljenje o nama.
Bog vec zna kakvi smo, i cak kakvi cemo da budemo, a mi cinimo dobra dela ubogima, prosto jer su ubogi, a ne da bi nam ugled porastao kod Boga. Ne cinimo mi dobro zbog nas, ako drugima cinimo, veczbog tih kojima treba, a kada smo mi licno u pitanju, resavamo se grehova zbog nas, da bi nam bilo bolje [samo stanoviste prati, NJIH, NAS]
Tako i ti, sta je ucinjeno, ucinjeno, ne mozes popraviti proslost, ali zato buducnost, pa vidi koliko mnogo ima da se popravlja, kakva crna predodredjenost nego da se bacimo na posao [to ti ja najlenjiji od svih kazem].
To da li je zemaljskih 40 dana ujedno i 40 nebeskih... Sumnjam.
To je tren.
40 dana, kao što rekoh, jeste verovatno metaforičkih, 40 kao biblijska metafora za punoću nečega
uf, jel smo ispratili diskusiju sa southom - trebnik, parastos za mrtve , pa 3., 9. i 40, dan i bese na pola godine, godinu?
pa sam ja iskopirao 3. - SV. Trojica, 9 - andjeoski cinovi, i 40 - vaznesenje
ne razumem zasto kazes da li traje kao tren ili ne, who cares?
Mi ovde imamo TRI Lica, pa citavu hijerarhiju LICA, pa LICE za koje kazu - niko se ne pope na nebo osim Onog LICA koje i sidje, i sad odjednom umrli ide na nebo na pojedinacni, svoj sud, zapravo Bozji sud? I jos ako moze da eskivira mitarstva. MA, mi imamo problem ovde

Poslednja izmena:
Ne razumem.
Čovek postaje "duša živa" onog trenutka kad mu Bog udahne dah/duh životni.
covek trenutaka - ok, i koji je to trenutak?
adam nije izasao iz materice, te mu je zato uDAHnut zivot, a svi ljudi koji se radjaju su zive duse i pre nego se rode, kao fetusi, pre nego pocnu da disu

Back