Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Mislim da to predstavlja Isusa koji je pre Vaznesenja bio 40 dana.
Ali neki sveštenici su govorili da se pomen daje još i 3 i 9 dana.
Post (veliki) isto 40 dana ali simboliše Isusov post u pustinji.
A za babine ne znam
40 je čest biblijski broj koji označava punoću nekog puta, čina ili procesa, tj. okončanje nečega nakon ispunjenja.
U kontekstu smrti čoveka, 40 bi mogao značiti punoću tog procesa umiranja.
Ne znamo.
Ono što sam video iz Velikog Trebnika, a pdf imate na Scribdu, imate čin Opela i čin Parastosa.
Ispravite me ako grešim, ali ja nisam video poseban tekst parastosa za 40. dan.

pa da, ali za koga pedagogija, ako je covek umro, - vidi iznad sam editovao

mislim da nisi u pravu, da se samo neki plase mitarstvima, a ne svi - nije to pedagoski
Pedagogija za žive na ovom svetu.
"Čuvenih" 20 Teodorinih mitarstava (koji se često uzimaju maltene kao dogma) jesu solidna pedagoška paralela sa Lestvičnikovom Lestvicom duhovnog uzrastanja i "hijerarhije" grehova kao smetnji

Upravo ovaj stav da se trebamo moliti za pokoj dusa preminulih, ne samo do 40 dana ili bilo kog roka, ni malo ne ide na ruku ovoj, ipak novoj, teoriji o vaskrsenju i strasnom sudu odmah posle telesne smrti.

Nađi mi jedno mesto gde sam ma i u daljoj implikaciji natuknuo besmislenost molitve za preminule
Molitva za upokojene itekako ima smisla.
I Bog ih tako ustrojava tako da onome za koga se molimo pomogne u bilo trenutku kada mu je bilo potrebno, bilo kada je živ, bilo u času smrti.

Pa zar cemo ``sola scriptura``? :)
Nalazi se u Crkvi koja je tvrdjava i cuvar istine po Apostolu Pavlu. Probacu narednih dana da izvucem dosta stvari iz samih crkvenih Bogosluzbenih tekstova. Za sad recimo kratki tekst od starca Kleope:
Kolega, to "nismo mi protestanti, pa da koristimo sola Scriptura" nije valjan kontraargument.
To tako ne ide.
To što naša Pravoslavna Crkva ima i Pismo i Predanje, ne znači da Predanje nije i ne treba da bude utemeljeno u Pismu.
Na to "Pa zar cemo ``sola scriptura``?", ja bih mogao da te pitam "pa zar ćemo SINE SCRIPTURAE? ili "pa, zar ćemo CONTRA Scripturae??"
Ne, nego je pravilan pristup: Pismo sa Predanjem i Predanje sa Pismom.
Svako Predanje koje:
  • nema potpore u Pismu ili
  • čija logika prkosi ili je nesaglasna Pismu, ili
  • koje Pismu ne daje dosledno i smisleno tumačenje, tj. koje nije vezivno tkivo Pismu
jeste kandidat za "predanje".

Од смрти и до 40 дана након смрти, када се дешава појединачни суд душе и Бог разрешава где да останемо, на добром или лошем, до коначног суда, то је време пролазно, нестално време, за праведнике и за грешнике.
I kako to miriš sa onim što kaže ap. Pavle?

I kao što ljudima predstoji jedanput umreti, a potom sud ( Božiji)

Jedan sud, o kojem govori ap.Pavle VS "privremeni" i "konačni".

Nađi mi jedno mesto gde sam ma i u daljoj implikaciji natuknuo besmislenost molitve za preminule
Molitva za upokojene itekako ima smisla.
I Bog ih tako ustrojava tako da onome za koga se molimo pomogne u bilo trenutku kada mu je bilo potrebno, bilo kada je živ, bilo u času smrti.
Ne, nisam to rekao. Naravno da nisi to napomenuo, nego je pitanje zasto bi se mi molili za umrle ako su oni po toj teoriji, vec vaskrsnuli i vec im je sudjeno? Cemu molitva kad je vec game over? To mi reci.

Meni na Hilandaru otac Vasilije jednom utrapi na stotine listova sa imenima za pominjanje. Ustvari svakom od nas a bese nas vise. To su bili listovi ili cedulje ko zna koliko stari i ko zna kad su doneseni tu od strane vernika. Bogami potraja to citanje dosta, ali to je praksa u manastirima. Na Hilandaru ih monasi procitaju svake subote. Svu onu hrpu listova.
I sta sad? Ako sledeci put odem, i neko mi da te papire za pominjanje, da kazem: Casni oci dzaba krecimo, ovo sve vec zavrseno? :)

Casni oci dzaba krecimo, ovo sve vec zavrseno?
Ne kažem ja da je završeno, nego to tvrdi Isaija u proroštvu "koji od početka javljam kraj" ;)
Šalu na stranu, liturgijsko pominjanje upokojenih je potpuno smisleno (i sam dajem imena svojih upokojenih bližnjih), jer Božija perspektiva nadilazi ljudsko vreme i ljudsku ograničenost vremenom i prostorom, baš kao što sam već pominjao u objašnjenju zašto sveznanje Božije ne narušava našu slobodnu volju.

Bog od početka zna kraj, zna sva naša dela koja ćemo učiniti, sve naše misli koje ćemo misliti, reči koje ćemo izgovoriti, MOLITVE KOJE ĆEMO MOLITI. Njegov plan i domostroj spasenja upravo se temelji na tom Znanju.
I On svet ustrojava, na osnovu toga, tako da u Carstvo dovede sve koje je moguće dovesti.
I to ustrojavanje podrazumeva uzimanje u obzir i molitava i liturgijskih pominjanja. Nebitno kada ih mi uznosimo za upokojene, Bog ih tako sabira i rasporedi kada su tim upokojenim bili potrebni.

Konkretno, ako molim Boga za svoje preminule roditelje, duboko sam uveren da je Bog to ustrojio tako da im je molitva, koju govorim sada, pomogla i kada su bili deca i kada su prolazili kroz životne izazove, ali i u času njihove smrti.

Bog vidi celu sliku, mi vidimo vremenski fragment

Ne kažem ja da je završeno, nego to tvrdi Isaija u proroštvu "koji od početka javljam kraj" ;)
Šalu na stranu, liturgijsko pominjanje upokojenih je potpuno smisleno (i sam dajem imena svojih upokojenih bližnjih), jer Božija perspektiva nadilazi ljudsko vreme i ljudsku ograničenost vremenom i prostorom, baš kao što sam već pominjao u objašnjenju zašto sveznanje Božije ne narušava našu slobodnu volju.

Bog od početka zna kraj, zna sva naša dela koja ćemo učiniti, sve naše misli koje ćemo misliti, reči koje ćemo izgovoriti, MOLITVE KOJE ĆEMO MOLITI. Njegov plan i domostroj spasenja upravo se temelji na tom Znanju.
I On svet ustrojava, na osnovu toga, tako da u Carstvo dovede sve koje je moguće dovesti.
I to ustrojavanje podrazumeva uzimanje u obzir i molitava i liturgijskih pominjanja. Nebitno kada ih mi uznosimo za upokojene, Bog ih tako sabira i rasporedi kada su tim upokojenim bili potrebni.

Konkretno, ako molim Boga za svoje preminule roditelje, duboko sam uveren da je Bog to ustrojio tako da im je molitva, koju govorim sada, pomogla i kada su bili deca i kada su prolazili kroz životne izazove, ali i u času njihove smrti.

Bog vidi celu sliku, mi vidimo vremenski fragment

Da li se po ovome sada cela Crkva treba usredsrediti na molitvu da Bog ne dozvoli sagresenje Adama i Eve?
Oprosti, ali ovo o ovakvom vremenskom kretanju Boga mi najblaze receno, izgleda kao Spilbergov scenario za neku dobru seriju filmova. Koje referanse koristis da bi potkrepio ove tvrdnje? :)

Tom vremenskom masinom ili time warp kako je nazivas, se sve moze podvesti pod ljudsku logiku, sve objasniti a nista ne objasniti. A naravno moze biti i selektivno, jer kad bi se u tu masinu ubacilo ono Apostolovo ``potom`` onda se vrlo lako taj potom-period mogao odnositi na Drugi Hristov dolazak i Strasni Sud, sto u sustini i jeste tako. Zar ne? :)

Opet i ono pitanje, zasto bi Hristos dolazio po drugi put da sudi zivima i mrtvima ako je sve vec reseno i ako su se i Vaskrsenje i Sud vec zbili?

Da li se po ovome sada cela Crkva treba usredsrediti na molitvu da Bog ne dozvoli sagresenje Adama i Eve?
Oprosti, ali ovo o ovakvom vremenskom kretanju Boga mi najblaze receno, izgleda kao Spilbergov scenario za neku dobru seriju filmova. Koje referanse koristis da bi potkrepio ove tvrdnje? :)

Tom vremenskom masinom ili time warp kako je nazivas, se sve moze podvesti pod ljudsku logiku, sve objasniti a nista ne objasniti. A naravno moze biti i selektivno, jer kad bi se u tu masinu ubacilo ono Apostolovo ``potom`` onda se vrlo lako taj potom-period mogao odnositi na Drugi Hristov dolazak i Strasni Sud, sto u sustini i jeste tako. Zar ne? :)

Opet i ono pitanje, zasto bi Hristos dolazio po drugi put da sudi zivima i mrtvima ako je sve vec reseno i ako su se i Vaskrsenje i Sud vec zbili?
Kako "koje reference"? Stalno ih prilažem.
Hajde, osvrni se na ovo
https://forum.krstarica.com/threads...kovom-stanju-posle-smrti.823932/post-38879982

Nemoj se hvatati za pojam "time warp". Naravno da se taj pojam nećeš naći u patrističkoj literaturi. Nije meni problem da uvek koristim crkvenu i teološku terminologiju i da govorim "blagočestivim" jezikom, ali sam hteo da upotrebim taj izraz radi boljeg razumevanja ljudi koji možda i nisu ucrkovljeni ;)

Ako ti je nerazumljivo i nelogično objašnjenje nadilaska ovozemaljske i ljudske perspektive, onda mi ponudi svoje viđenje kako to da se Slobodna Volja i Božije Sveznanje međusobno ne isključuju. Da čujem? :think:

A što se tiče pitanja o Adamu i Evi...
Dobro je pitanje.
Kako zamisliš to da im Bog "ne dozvoli" sagrešenje? Pa, oni su imali upravo jedno i samo jedno polje (drvo poznanja) za ispoljavanje svoje slobodne volje.
Kako to da im ne dozvoli? Da ukloni drvo iz Edena? Da im ga skloni iz vidokruga?
Pa i da uradi tako, kako bi, onda, njih dvoje pokazali saglasnost svoje volje sa voljom Božijom?

U krajnjoj liniji, zašto misliš da prinosi i molitve koje sada prinosimo nisu i na to uticale, da scenario ne bude crnji nego što je već bio?
Jer, setimo se da ipak nisu umrli po kušanju tog ploda, iako je rečeno da će umreti (ok, možemo sad uvesti u priču ontološka smrt, duhovna smrt i sl.), ali u kontekstu razgovora Boga i Adama&Eve, "smrt" je značila smrt

I treće u vezi s tim pitanjem, to je već postavio Bogomoljac na temi o neispunjavanju molitvi
Сви који нешто моле од Бога и не добијају, не добијају свакако из једног од ових разлога:
или због тога што пре времена траже,
или због тога што траже недостојно или из сујете,
или због тога што би се погордили или олењили ако добију то што траже.
...Св. Јован Лествичник (525-608)
A ja nešto dopunio
To je to :ok:
...ili što im to nije na korist, iako misle da jeste...

Poslednja izmena:
Ok. Znaci sam si svojim razmisljanjem dosao do ovih zakljucaka. :)

Mislim da opet trebam izneti stav Crkve prema ovom pitanju tako da cu ponovo postaviti najkrace moguce objasnjenje iz katihizisa:

Када ће бити опште васкрсење?
Накрају света. када нађе Бог да је број спасених и изабраних испуњен.

У каквом су стању душе мртвих до васкрсења?
To је стање које претходи вечном блаженству или вечним мукама, према њиховим делима докле су били у телима на земљи.

Којим судом је осуђена душа на привремено блаженство, односно на привремено мучење?
Тзв. Посебним или Привременим судом.

Када бива Посебан суд?
Одмах после смрти личности.

На коме се суду одређује вечно блаженство или вечна мука?
На последњем општем суду, који ce зове и Страшни суд.

Када ће бити Последњи суд?
Накрају света, после васкрсења мртвих.

Каква је разлика између Посебног и Последњег суда?

На Посебном суду суди се само души једне личности, а на Општем последњем суду биће суђено zаједно и души и телу.

Зашто не би душе праведника одмах после одласка из овог живота уживале вечно блаженство у Небеском царству?
Зато што оне чекају на све нас остале, на које оне нису изгубиле успомену и за које се увек и ватрено залажу.

Има ли још који разлог?
Има. Оне чекају да буду сједињене са својим васкрслим телима, као и Христос. Мноштво људских бића разликоваће се од мноштва анђела у Царству небеском што ће бити у духовним телима, докле су анђели потпуно бестелесни.

Ok. Znaci sam si svojim razmisljanjem dosao do ovih zakljucaka. :)

Mislim da opet trebam izneti stav Crkve prema ovom pitanju tako da cu ponovo postaviti najkrace moguce objasnjenje iz katihizisa:

Када ће бити опште васкрсење?
Накрају света. када нађе Бог да је број спасених и изабраних испуњен.

У каквом су стању душе мртвих до васкрсења?
To је стање које претходи вечном блаженству или вечним мукама, према њиховим делима докле су били у телима на земљи.

Којим судом је осуђена душа на привремено блаженство, односно на привремено мучење?
Тзв. Посебним или Привременим судом.

Када бива Посебан суд?

На коме се суду одређује вечно блаженство или вечна мука?
На последњем општем суду, који ce зове и Страшни суд.

На Посебном суду суди се само души једне личности, а на Општем последњем суду биће суђено zаједно и души и телу.

Зашто не би душе праведника одмах после одласка из овог живота уживале вечно блаженство у Небеском царству?
Зато што оне чекају на све нас остале, на које оне нису изгубиле успомену и за које се увек и ватрено залажу.

Има ли још који разлог?
Има. Оне чекају да буду сједињене са својим васкрслим телима, као и Христос. Мноштво људских бића разликоваће се од мноштва анђела у Царству небеском што ће бити у духовним телима, докле су анђели потпуно бестелесни.
Nemoj mi taj pristup izolovanja mene nasuprot Predanja, pa mi citirati knjigu Katihizis (btw, takvi oblici katihizisa Q&A su nastali kod rimokatolika).
To je nekorektno.
Takođe, nemoj to "ja to nisam video u Predanju i Pismu". Jer, to ne znači da to ne postoji, nego da za to ne znaš.

Postavljao sam i stvari iz Pisma i otačke tekstove.
Ako nešto izgleda kao patka, hoda kao patka, oglašava se kao patka, onda je to patka.

A kad već insistiraš:
Када бива Посебан суд?

Jedan sud...

Poslednja izmena:
Nemoj mi taj pristup izolovanja spram Predanja, pa mi citirati Katihizis (btw, takvi oblici katihizisa Q&A su nastali kod rimokatolika).
To nije korektno.

Postavljao sam i stvari iz Pisma i otačke tekstove.
Ako nešto izgleda kao patka, hoda kao patka, oglašava se kao patka, onda je to patka.

A kad već insistiraš:

Jedan sud...
Stvar je u tome da onaj ko nije znao katihizis napamet, nije mogao upisati Teoloski. Izgleda da su prestali traziti to :).

Ako recimo trebamo odbaciti katihizis kao veroucenje da li onde trebamo odbaciti i Bogosluzbene spise? Trebnik je jedan i jedini u Pravoslavnom svetu i koristi se svakodnevno na svakom mestu gde se nalazi Pravoslavni klir. Evo sta kaze sama Bogosluzbena knjiga:

2019-11-27 (3).png

A ovo su Statije.
Bogoslužbena knjiga TRIOD.
Za Veliku Subotu
  • Živote kako umireš? Kako i u grobu boraviš, a rušiš carstvo smrti, i mrtve iz Ada vaskrsavaš?
  • Kao zrno pšenično, zašavši u nedra zemlje, uzvratio si prebogat klas, vaskrsavši ljude koji su od Adama
  • Skinuvši Te, Reči, s drveta mrtva, u grob Te sada Josif položi, no vaskrsni spasavajući sve kao Bog
  • Uznesen bivši na drvo, i žive ljude sauznosiš, a budući pod zemljom, vaskrsavaš one koji pod njom leže
  • Poslušavši, Reči, Oca Tvoga, sišao si čak do Ada strašnoga, i vaskrsao si rod ljudski
  • Voljom pokazao si se, Reči, u grobu mrtav, no živiš, i ljude kao što si predrekao, podižeš Spase moj, vaskrsenjem svojim
  • Ti Reči, kao davalac života, na Krstu prostrt Judejce nisi umrtvio, nego si vaskrsao i njihove mrtve
  • Usnuo si malo, i oživio si pomrle, a vaskrsavši, Dobri, vaskrsao si usnule od veka
  • Da ste se, o Judejci, postideli bar onih mrtvih, koje vaskrse Životodavac, Kojega vi iz zavisti ubiste
  • Iako si bio viđen mrtav, no živeći kao Bog, umrtvljene ljude oživeo si, umrtvivši moga umrtvitelja
  • Iako se u grob sahranjuješ, iako u Ad silaziš, ipak si, Spase, grobove ispraznio, i Ad si obnažio, Hriste Premudrost Božija koja izliva struje života, zalazeći u grob oživljava, one koji su u nezalaznim mestima Ada
  • Kada si položen u Grob, Sazdatelju Hriste, temelji se Ada pokolebaše, i grobovi se ljudi otvoriše
  • Када си сишао к смрти, Животе бесмртни, тада си Ад умртвио блистањем Божанства; а када си умрле из преисподње васкрсао, све Силе Небеске клицаху: Животодавче Христе Боже наш, слава Теби

Poslednja izmena:
Verovanje je da vaskrsavaju u svojoj telesnoj punoći, kao zrele osobe.

To onda znači da će dobiti zrelu, formiranu ličnost, onako "na gotovo".

Koja je onda poenta ličnosti? Nema onda ni privida slobode, autonomije...

Jedini odgovor bi bio da će takva vaskrsnuta ličnost biti, u stvari, ovaploćenje one Ličnosti
koja sve vreme postoji u Umu Božjem. Kao ideja. To je onda čist Platon.
I zapisano je u Bibliji "pre nego što si u utrobi začet poznavao sam te..."
Dobro je poznato da su Oci Crkve svi bili listom (neo)platonisti.
Samo su katolici doživeli pad u aristotelijanstvo (zanimljivo, ubrzo negde posle raskola).

Samo što ovoliki platonizam Crkva nikada nije odobravala (predegzistencija duža itd..).

To onda znači da će dobiti zrelu, formiranu ličnost, onako "na gotovo".

Koja je onda poenta ličnosti? Nema onda ni privida slobode, autonomije...
Ako dopuštaš,
Dopunio bih prvi odgovor ovim
Ono što veliki učitelji Crkve kažu, jeste da Eshaton neće biti statika, več dinamika, večno kretanje i uzrastanje u dobru, bez kraja.
Takođe, postoji tumačenje da će u Carstvu, "svi biti u svojim najboljim godinama", što si i pomenuo, nebitno u odnosu na uzrast u kojem su umrli.
Činjenica jeste da je naša ličnost određena našim životom, događajima i ljudima koji je okružuju i s kojima interaguje, te da nije moguće da beba koja umre tek tako, preko noći, hokus-pokus, uzraste u uzrast 33godišnjeg čoveka, jer tu nedostaje ŽIVOT koji je proživljen, a koji kao put povezuje ta dva stanja.
ALi, imajući u vidu stav iz prve rečenice, onda je i smisleno da se to uzrastanje ima dogoditi u Eshatonu, tj. da oni uzrastaju u punoći Carstva

logicna su ova mitarstva..treba se duh odvojiti od duse a oba od tela..deluje prosto a vala nije..
Zašto bi se to odvajalo, kad nam se u Evanđelju obećavaju
  • Kontinuitet života i
  • Vaskrsenje
?

I kako mitarstva logična, kad su u toj postavci demoni nezavisni javni tužioci, anđeli branioci po službenoj dužnosti, Bog sudija lišen emocija?

Priča o mitarstvima daje prevelika stvarna prava demonima. Oni su tu deo pravnog sistema, maltene.

Priča o mitarstvima gubi iz vida osnovne činjenice, da su:
- demoni oni koji varaju, a
- ljudi oni koji su prevareni

Pa mitarstva postavljaju stvari naglavačke: naime, tu se sudi prevarenima, a kaznu u vidu mučenja sprovode upravo varalice. Niđe veze

Tu kao da nigde ne postoji Bog koji je, nas radi, umro na krstu.
I čemu smrt na krstu, ako se, posle toga, vlast nad dobrim delom ljudi predaje demonima?

Pomozite mi da razumem, ako mislite da je ovo učenje nešto mnogo važno

Back