Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ja mislim da sam razumeo, ako nisam slobodno me ispravi. Moguće da smatraš da pravednici vaskrsavaju odmah nakon smrti:) ali u drugom telu tj. duhovnom kako si naveo. Zato za njih nema smrti dok nepravednici ne vaskrsavaju odmah nakon smrti već čekaju dan suda

Svako dobro

Vraćam se na ovu poruku...
Kako ti razumeš ovo?
Pitanje važi i za kolegu Statlera

zaista,zaista vam kažem, долази час и већ је настао, када ће мртви чути глас Сина Божијега и чувши га, оживеће. И изаћи ће ће они који су чинили добро у васкрсење живота, а они који зло, у васкрсење суда

Vraćam se na ovu poruku...
Kako ti razumeš ovo?
Pitanje važi i za kolegu Statlera

zaista,zaista vam kažem, долази час и већ је настао, када ће мртви чути глас Сина Божијега и чувши га, оживеће. И изаћи ће ће они који су чинили добро у васкрсење живота, а они који зло, у васкрсење суда

Odličan tekst i odlično pitanje. Prvi deo rečenice može da ima dovsstruko značenje. Mrtvi koji će svakako vaskrsnuti u vreme dolaska Hristovog i to uima prvenstveno značenje. Sa druge strane postoji i verovatnoća da Isus misli i na mrtve "duhovno" koji će "oživeti" duhovno na glas Sina Božijega.

Što se drugog dela rečenice tiče jasno je da ukazuju na vaskrs pravednika i grešnika. Jedni da pirme nagradu a drugi sud.

U onom prvom delu kada Isus kaže "već je nastao" čas može da ukazuje upravo na to duhovno vaskrsenje.

Dodao bih opet još jedan komentar u vezi izraza "ide čas i već je nastao kada će mrtvi čuti glas sina Božijega"...

To i već je nastao taj čas..mogao bi ukazivati zapravo na Hristovu misiju koja je obuhvatla i vaskrsenje mrtvih...Lazara itd. Isus je vaskrsavao za vreme svoje misije te je time pokazao kako će to izgledati kada mrtvi kolektivno čuju glas Sina Božijega. Dakle, "ide čas" bi ukazao na onaj dan kada svi mrtvi verni u Hristu vaskrsnu na Njegov poziv dok bi pak izraz "i već je nastao" mogao bez problema i logično da se odnosi na vreme kada Hristos to radi. Naravno, da u nekom duhovnom smislu se može podrazumevati na duhovni vaskrs ali sada sam razmišljao i shvatio da je važan kontekst Isusovog govora a On govori ovde pre svega o vaskrsenju mrtvih. Tako u tom kontekstu treba i gledati. Isus govori o budućem vaskrsu ali i o vremenu kada On to čini na zemlji pa zato kaže "i već je nastao"

Eto da dopunim svoj komentar, možda i boljim tumačenjem.

Bogu hvala.

Posle smrti, ako covecije telo nije spaljeno, ulazi u lanac ishrane. Pojesce ga crvi i mikrobi, a u nekim slucajevima bice kvalitetno djubrivo za biljke. U ekstremnim slucajevima sluzice kao ishrana i coveku - kanibalizam. Ljudima je lpotdrebna uteha u strahu od smrti, pa su skloni da veruju da postoji Nebesko carstvo i veciti zivot na onom svetu.

Posle smrti, ako covecije telo nije spaljeno, ulazi u lanac ishrane. Pojesce ga crvi i mikrobi, a u nekim slucajevima bice kvalitetno djubrivo za biljke. U ekstremnim slucajevima sluzice kao ishrana i coveku - kanibalizam. Ljudima je lpotdrebna uteha u strahu od smrti, pa su skloni da veruju da postoji Nebesko carstvo i veciti zivot na onom svetu.

Gospodar materije može sastaviti sve atome na jedno mesto ponovo..to je onda isto telo:). To jeste proces koji će se dogoditi.

Ništa teško za Tvorca koje je već jednom iste načinio i sastvio.

E sad što se tiče vere ili nevere svakoga pravo. Meni je pak razumnije da je tako komplikovan organizam neko sastavio nego da je nastao slučajno nekim praskom ili šta već. Vera je veća potrebna da se veruje kako je to nekim spontanim procesom samo od sebe nastalo:).

Ja tu pa pak veru nemam...svaka čast koji to veruju.

Pozdrav

Ne mogu da verujem da je ovo tekst jednog normalnog coveka.

Cekaj malo od Doboja hriscanine. Ovo je najuzasniji poziv na pomor svih koji nisu svetosavski pravoslavci.Uzasno je cititi ovakav tekst i biti svestan da taj i taskv zivi medju nama. Koji su to prozvani i pozvani hriscani da sipaju so na zemlju, tj. na otvorene rane koje otvoriste na ovoj zemlji koja ni u snu nije vasa, vec svih njenih stanovnika. Koliki je broj stanovnika ove planete stradao u najgorim mukama radi vase svetosavske misije?

Ne možeš da veruješ jer izgleda ne možeš ni da shvatiš šta je pisac hteo reći.
Zašto je to tako zapitaj sebe .......
Šta te to vodi da oko sebe vidiš samo zlo

p.s. tebe on nije nazvao nenormalnim zato biraj reči ne smao za njega nego za bilo koga ovde ...... nije teško biti fin

Upustas se u raspravu a ne znas elementarne cinjenice. Gospodar materije ne moze biti nematerijalni entitet, niti moze sastavljati atome

A što ne bi mogao? Jel može neko da mu zabrani;)

- - - - - - - - - -

Drugo, nije u pitanju komplikovan organizam, vec bilioni i bilioni celija od kojih je sastavljen zivi svet.

Ovo je već paradoks. Nije komplikovan već samo "bilioni i bilioni ćelija":). I to tako spojeni da mogu da funkcionišu...i svaka ima svoju ulogu. I to spontano. Pa baš je to jednostavno..ne znam šta bi tek bilo komplikovano:)

Jaka vera je nema šta.

Odličan tekst i odlično pitanje. Prvi deo rečenice može da ima dovsstruko značenje. Mrtvi koji će svakako vaskrsnuti u vreme dolaska Hristovog i to uima prvenstveno značenje. Sa druge strane postoji i verovatnoća da Isus misli i na mrtve "duhovno" koji će "oživeti" duhovno na glas Sina Božijega.

Što se drugog dela rečenice tiče jasno je da ukazuju na vaskrs pravednika i grešnika. Jedni da pirme nagradu a drugi sud.
U onom prvom delu kada Isus kaže "već je nastao" čas može da ukazuje upravo na to duhovno vaskrsenje.

Dodao bih opet još jedan komentar u vezi izraza "ide čas i već je nastao kada će mrtvi čuti glas sina Božijega"...

To i već je nastao taj čas..mogao bi ukazivati zapravo na Hristovu misiju koja je obuhvatla i vaskrsenje mrtvih...Lazara itd. Isus je vaskrsavao za vreme svoje misije te je time pokazao kako će to izgledati kada mrtvi kolektivno čuju glas Sina Božijega. Dakle, "ide čas" bi ukazao na onaj dan kada svi mrtvi verni u Hristu vaskrsnu na Njegov poziv dok bi pak izraz "i već je nastao" mogao bez problema i logično da se odnosi na vreme kada Hristos to radi. Naravno, da u nekom duhovnom smislu se može podrazumevati na duhovni vaskrs ali sada sam razmišljao i shvatio da je važan kontekst Isusovog govora a On govori ovde pre svega o vaskrsenju mrtvih. Tako u tom kontekstu treba i gledati. Isus govori o budućem vaskrsu ali i o vremenu kada On to čini na zemlji pa zato kaže "i već je nastao"

Eto da dopunim svoj komentar, možda i boljim tumačenjem.

Bogu hvala.

Prijatelju, hvala ti na trudu.
Ovih dana uglavnom sam pisao s telefona (i to na neozbiljne teme po Politici), pa nikako da se fokusiram na ovo.

Razmišljajući o ovim Hristovim rečima, bliži sam njihovom doslovnom razumevanju. I sva mesta iz Jovanovog Jevanđelja (citirana ranije) gde Hristos priča o vaskrsu i životu, nekako prosto traže od čoveka da budu doslovno shvaćena.
A ako Hristovim rečima pridodamo i onaj deo iz Mateja
("I grobovi se otvoriše, i ustadoše mnoga tijela svetih koji su pomrli i izišavši iz grobova po vaskrsenju njegovu, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima."),
kao i deo iz Marka, Luke i Mateja o Preobraženju
(Zaista vam kažem: ima neki među ovima što stoje ovdje koji neće okusiti smrti dok ne vide Carstvo Božije da je došlo u sili.... I gle, dva čovjeka govorahu s njim, a to bijahu Mojsej i Ilija, Koji se pokazaše u slavi, i govorahu o ishodu njegovom koji je imao da se ispuni u Jerusalimu,
pa opet Matej
("A ako li ja Duhom Božijim izgonim demone, onda je došlo k vama Carstvo Božije"),
pa Zlatoustovo Vaskršnje Slovo
(Васкрсе Христос, и живот живује! Васкрсе Христос, и ниједног мртвог у гробу!
i pobedničku vaskršnju pesmu
("Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima u grobovima život darova")

dolazimo na teren mnogo krupnog zaključka koji se nameće...
Zaključka koji obrće naše ustaljeno poimanje prostora i vremena...

Poslednja izmena:
Razmišljajući o ovim Hristovim rečima, bliži sam njihovom doslovnom razumevanju. I sva mesta iz Jovanovog Jevanđelja (citirana ranije) gde Hristos priča o vaskrsu i životu, nekako prosto traže od čoveka da budu doslovno shvaćena.

Da, verujem da iz samog toka Isusovog govora u Jovanu 5, 21-29 se može izvući zaključak da je fokus stavljen na doslovnom vaskrsenju. O tome se i govori. Ako znamo da je Isus pokazivao i pre i kasnije da je On gospodar nad smrću i da On vaskrsava i podiže ljude iz grobova jasno je da moramo razumeti ove Isusove reči u kontekstu telesnog vaskrsenja. Pa prateći trag ove osnovne poruke moramo i stihove "ide čas i već je nastao" smestiti u vreme kada Isus to čini vaskrsavajući doslovno ljude iz grobova. Na to se svakako odnosi "i već je nastao". Taj čas je i sada ali njegov vrhunac je u budućnosti kada će svi pravednici koji leže u gorbovima vaskrsnuti. Taj kolektivni vaskrs je pak ostavljen za onaj "poslednji dan". Zato Hristos ponavlja i kaže:"Ne divite se ovome, jer ide čas u koji će svi koji su u grobovima čuti glas sina Božijega", Jovan 5,29.

Dakle, onaj kolektivni vaskrs kada će "svi" čuti je u budućnosti. To nije ono "i već je nastao". Ovo delimično i pojedinačno vaskrsenje pripada "ovom času" ili "već je nastao" ali ono kolektivno je za budućnost. Zato Hristos u Jovanu 5,25 pak razdvaja "ide čas" u budućnosti i "već je nastao" u sadašnjosti. S tim da kao što rekoh u sadašnjem času vaskrsavaju pojedici a u budućnosti svi.

Magistar Čolović;37020051 A ako Hristovim rečima pridodamo i onaj deo iz Mateja [COLOR="#0000CD":
("I grobovi se otvoriše, i ustadoše mnoga tijela svetih koji su pomrli i izišavši iz grobova po vaskrsenju njegovu, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima."), [/COLOR]

Isto mrtvi pravedni čuše glas Isusov i vaskrsnuše

- - - - - - - - - -

kao i deo iz Marka, Luke i Mateja o Preobraženju
(Zaista vam kažem: ima neki među ovima što stoje ovdje koji neće okusiti smrti dok ne vide Carstvo Božije da je došlo u sili.... I gle, dva čovjeka govorahu s njim, a to bijahu Mojsej i Ilija, Koji se pokazaše u slavi, i govorahu o ishodu njegovom koji je imao da se ispuni u Jerusalimu,

Moguće da je Mojsije vaskrsao u međuvremenu i stao sa Hristom.

("A ako li ja Duhom Božijim izgonim demone, onda je došlo k vama Carstvo Božije"),

I ovo je zanimljivo. Imamo nekoliko primera gde Isus ukazuje da nešto što se očekuje u budućnosti i u krajnjem ishodu stvari u isto vreme je i "sada" tu. Tako imamo za "antihirsta"(o čemu govori Jovan) da su i sada tj. tada pojavili antihristi ali će u budućnosti da se "antihrist" intenzivira kao i za vaskrsenje. Ovde se pak radi o "carstvu Božijem". Možemo zaključiti da se i ovde može raditi o "delimičnom" ostvarenju ili predukusu buduće stvarnosti koje verni već sada mogu okusiti ili uvideti. Carstvo Božije je "već došlo" jer je Isus pokazao silu i moć nad prirodnim fenomenima i time pokazao silinu Carstva Božijega. To kasnije mogu i apostoli Božijom pomoću i verni. Sve je to predukus Carstva Božijega koje je time već delimično prisutno ali ne još u potpunosti kada zla više neće biti ni demona ni sile greha.

I ovo je zanimljivo. Imamo nekoliko primera gde Isus ukazuje da nešto što se očekuje u budućnosti i u krajnjem ishodu stvari u isto vreme je i "sada" tu. Tako imamo za "antihirsta"(o čemu govori Jovan) da su i sada tj. tada pojavili antihristi ali će u budućnosti da se "antihrist" intenzivira kao i za vaskrsenje. Ovde se pak radi o "carstvu Božijem". Možemo zaključiti da se i ovde može raditi o "delimičnom" ostvarenju ili predukusu buduće stvarnosti koje verni već sada mogu okusiti ili uvideti. Carstvo Božije je "već došlo" jer je Isus pokazao silu i moć nad prirodnim fenomenima i time pokazao silinu Carstva Božijega. To kasnije mogu i apostoli Božijom pomoću i verni. Sve je to predukus Carstva Božijega koje je time već delimično prisutno ali ne još u potpunosti kada zla više neće biti ni demona ni sile greha.
Da ,zato mnogi pogresno tumace hiljadu godina u Otkrivenju...ta hiljadugodisnjica sada traje ,a ne u buducnosti ...u ono vreme kada je pisan Novi Zavet ta rec (hiljadu godina) na grckom je znacila vise hiljadu godina ,veci vremenski period

Nema spasenja van Hrista..
Ali Hristos će svakom dati šansu da ga upozna...

- - - - - - - - - -

Bojim se da je problem što ti ne razumeš šta ja govorim i što ne shvataš moju i SW saglasnost...
A to je iz razloga, što ti ovu temu ne živiš, nego joj pristupaš rekreativno.
I toj neobaveznosti pristupa izvodiš lake, ali plitke i netačne zaključke...

Posto nema spasenja bez Hrista, jesil ti uradio sledece:

Galatima 3, 27 Jer koji se god u Hrista krstiste, u Hrista se obukoste. :?:

Већ сам рекао да сви ми, свидело се то нама или не, биолошки мртви људи. Такође је тачно да они који верују и они који су крштени и прихватили крштење, али и они за које св.Григорије Богослов каже да су „желели крштење, али можда нису чули за њега“, су већ мртви у Христу. Ми смо сви умрли са Христом и више не живимо у овом свету. Ми смо су-житељи са светима, једући и пијући са трпезе Царства. Већ смо прошли кроз вео. Већ смо подигнути (васкрснути) и прослављени. Још увек смо у овом свету, носимо тело, али Дух Свети нас је све запечатио... Они који су се крстили, умрли су, васкрсли и запечаћени животодавним Духом. Они су дословно васкрснути из мртвих и не могу умрети, тако да смрт постаје преображај или пролаз у вечни живот у Христу, зато што је Христос васкрсао. Ово је важно, не зато што имамо бесмртну душу; по Библији, наша душа је мртва као што је и наше тело. У нашој Цркви ми не поучавамо бесмртност душе, ми не следимо ни Сократа ни Платона, већ следимо Библију. Смрт је непријатељ душе и тела, а Христос нас подиже и у телу и у души. Ми имамо наду наспрам смрти, не због некаквог природног учења, него зато што је Христос васкрсао.

- - - - - - - - - -

Saglasno Rimljanima, glava 6

Poslednja izmena:
"Znajući da Hristos usta iz mrtvih, već više ne umire; smrt više neće obladaiti njime. Jer što umre grehu umre jedanput; a što živi, Bogu živi", Rimljanima 6, 9.10

Hristos je svakako iskusio stvarnu smrt od tri dana i tako je platio otkup za čoveka. Ali kao što je Hristos vaskrsao sada i mi iammo tu mogućnost ako smo sa Hristom.

Didahi je poptuno saglasan Mateju glede formule krštenja.
Pominjanje krštenja u ime Isusa nije stvar formule nego terminologije, kojom se pravi razlika između krštenja kojim je krštavao Jovan Preteča i onog kojim su krštavali Hristovi učenici

Vrlo jasno. Tako je. Formula nije od presudne važnosti. Negde se pominje u ime Oca, Sina i Duha Svetoga a negde u ime Sina.

Sad pak, oni koji negiraju Isusovo Božanstvo još teže će objasniti zašto insistirati na krštenju samo u ime Isusovo a ne recimo u ime Oca..kako to da je važniji Sin koji jel po nekima je nastao tek na Zemlji od Oca koji je vačan:). Tako upadaju u sopstveni paradoks.

Moram da te razocaram,NE pripadam, ja sam Biblijski Pravoslavac,a Nevesta jeste Bozija crkva:
.

Dobro. Jesi li ti sam ili vas je vise?

Jos jedno pitanje da ne spamujemo ovu temu.

Da li bi ja imao pravo da po ``otkrivenju`` kao neki novi prorok, recimo ko ovaj tvoj William Branham, osnujem novu zajednicu pod nazivom `` Stub i tvrdjava Istine``, pozivajuci se na 1Tim. 3.15- Ако ли се задржим, да знаш како се треба владати у дому Божијему, који је Црква Бога живога, стуб и тврђава истине. ili bi to bilo izuzetno neinteligentno posto uzimam epitet vec postojece Crkve?

да, јер би све друго вређало наш осећај правичности. како Господ може да одбаци некога ко није имао могућност да Га спозна?! ако треба некоме да суди, онда смо то ми (хришћани) који нисмо следили Његову заповест да свим народима објављујемо (сведочимо) Радосну Вест, и да сваког човека призовемо Христу. па је њихов ход по тами уствари наша кривица. зато се надамо да ће им Спаситељ дати прилику да Га прихвате на Страшном Суду. али то је само наша нада, којом умирујемо своју савест.

Na konto ove priče, zakačio mi se jedan stih: Jovan, 6:45
U Prorocima je napisano: I biće svi naučeni od Boga. Svaki koji čuje od Oca i nauči, dolazi k meni.

Šta misliš?

v. 7): I form the light, which is grateful and pleasing, and I create darkness, which is grievous and unpleasing. I make peace (put here for all good) and I create evil, not the evil of sin (God is not the author of that), but the evil of punishment. I the Lord order, and direct, and do all these things.

http://www.biblestudies.net/didgodcreateevil.html

Back