Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Calamity- cetiri pistolja, :)

- - - - - - - - - -

v. 7): I form the light, which is grateful and pleasing, and I create darkness, which is grievous and unpleasing. I make peace (put here for all good) and I create evil, not the evil of sin (God is not the author of that), but the evil of punishment. I the Lord order, and direct, and do all these things.

http://www.biblestudies.net/didgodcreateevil.html

" и стварам зло, не зло греха (Бог није аутор тога), него зло кажњавања. Ја YAHuah наређујем и управљам и чиним све ово."
Znaci Isaija 45 7: Gradi mir i stvara Zlo, i ti sad si pametan i dajes vidjenje privatnog sajta, iz USA.
Pa kako se setio da postavis, sta o ovome pisu pravoslavci, da vidimo kako je to iz tog ugla :?:

Niko nikog ne tera da prihvata nista ,zivot tih ljudi svetitelja ,cudesa koja su tvorili Bozjom Silom i njihove netljene mosti govori kakva je Pravoslavna vera

- - - - - - - - - -

Pravoslavlje uci smirenju ,predavanju volji Bozjoj ,pokajanju,borbu sa strastima ,telom,djavolom ,prastanju ,ljubavi i molitvi prema svima,da covek odbaci sebe i obuce se u Hrista ....

Pravoslavlje je taj uzak put koji vodi spasenju ,svi ostali putevi vode u propast ,uljuljkavaju coveka u gresima ,Pravoslavlje pokazuje covekov pad ,grehe ...i zato Pravoslavlje kao sto sama rec kaze Pravilno slavi Boga

Da li ti razumes, da onome ko Svevisnja otvori duhovne oci i ko je u kontaktu sa Svevisnjim, ima "znanje", a ne da ceka da mu pravoslavci objasnjavaju, kada su i oni zabludele ovcice, :?:

A šta je tebi potvrda da su ti duhovne oči otvorene i da to što vidiš jeste upravo Božija stvarnost, a ne holoogram koji ti projektuje ekipa oko palog heruvima zaklanjača?

Predrasuda je problem. Treba da gledaš je li nešto istina ili ne...ne vezano ko to iznosi.

Apsolutno se slazem, i gledam istinu,a ona nije u SPC, ciji si ti predstavnik, :)

- - - - - - - - - -

A on je kao u direktnom "kontaktu" sa Svevisnjim ,pa sve kao zna ...

Nisam kao Mesija, ali sam Bogom osvedocen.
A u kakvom si ti kontaktu, osim sto pises o dogmatici tradicionalnog pravoslavlja, :?:

- - - - - - - - - -

Ne da izgleda, nego je 100 %, sto se u tvom slucaju ne desava, :)

Niko nikog ne tera da prihvata nista ,zivot tih ljudi svetitelja ,cudesa koja su tvorili Bozjom Silom i njihove netljene mosti govori kakva je Pravoslavna vera

- - - - - - - - - -

Pravoslavlje uci smirenju ,predavanju volji Bozjoj ,pokajanju,borbu sa strastima ,telom,djavolom ,prastanju ,ljubavi i molitvi prema svima,da covek odbaci sebe i obuce se u Hrista ....

Pravoslavlje je taj uzak put koji vodi spasenju ,svi ostali putevi vode u propast ,uljuljkavaju coveka u gresima ,Pravoslavlje pokazuje covekov pad ,grehe ...i zato Pravoslavlje kao sto sama rec kaze Pravilno slavi Boga

A ko je te mrtve ljude proglasio svetiteljima :?:
Da li Svevisnji igde govori o njima i da li ih Mesija potvrdjuje :?:
Da bi se obukao u Hrista, prvo , treba da se krstis u Hrista , Galatima 3, 27.
Kom smirenju pravoslavlje uci, da li to mislis na monahe i monahinje, koji su pobegli od sveta, pa utehu traze po manastirima :?:
A koliko je pravih, Bogu vernih pravoslavaca u majci Srbiji :?:
A gde u biblijskom tekstu pise da je pravoslavlje taj uzak put, Mesija Nikada o pravoslavlju nije pricao, ali znamo da je to put koji vodi Hrist , koji je glava novom Jerusalimu.

I kako to tradicionalni pravoslavci slave Boga, da li:
-kada pale svece :?:
-kada idu na zadusnice :?:
- kada se mole svim mrtvim ljudima, da ih pred Bogom zastupaju,a lepo pise da je jedini Mesija koji je zastupnik pred Bogom :?:
- kada upotrebljavaju obicnu vodu za osvestavanje objekata i naoruzanja :?:
- kada veruju u mitarstva :?:
- kada veruju da dusa luta 40, iako pise da se Duh vraca Bogu, kada ljudsko bice umre :?:
- kada postuju i mole se Mariji :?:
- kada se mole za mrtve, koji nit ih cuju, nih ih vide :?:
- kada svestenstvu se ljube ruke :?:

Kom smirenju pravoslavlje uci, da li to mislis na monahe i monahinje, koji su pobegli od sveta, pa utehu traze po manastirima :?:
A gde u biblijskom tekstu pise da je pravoslavlje taj uzak put, Mesija Nikada o pravoslavlju nije pricao, ali znamo da je to put koji vodi Hrist , koji je glava novom Jerusalimu.

- kada se mole svim mrtvim ljudima, da ih pred Bogom zastupaju,a lepo pise da je jedini Mesija koji je zastupnik pred Bogom :?:
- kada veruju da dusa luta 40, iako pise da se Duh vraca Bogu, kada ljudsko bice umre :?:

Koliko tema da otvorimo?
Ili da se konačno usudiš pa otvoriš tu svoju jednu, na kojoj bi i trebao da izložiš ono u šta misliš da bi svi trebali da verujemo?

Koliko tema da otvorimo?
Ili da se konačno usudiš pa otvoriš tu svoju jednu, na kojoj bi i trebao da izložiš ono u šta misliš da bi svi trebali da verujemo?

Ovo ti nije odgovor.
Eto, otvori temu, da li je pravoslavlje po Bozijm merilima, :)

- - - - - - - - - -

Jednu, ali vrednu,a u njoj mozes sve ovo sto sam izlozio, pa da argumentoramo, :)

Ko prica o monasima?
Ja verujem u Boga koji nije Bog mrtvih nego zivih u odnosu na tebe
BOg je proglasio i proslavio "te mrtve ljude" svetiteljima...celo Otkrivenje govori o svetim

Ja sam krsten u ime Oca Sina i Svetoga Duha
E tako ti da se krstis kako pise u Pismu i kako je Bog zapovedio pa tek onda mozes nesto da kazes

Monasi i monahinje ne "beze" u manastir nego su potpuno posvetili svoj zivot Bogu
A posto verujes samo u Sola Scripturu sta onda ima dalje da pricam...mada realno ti i ne verujes

Stalno pisem u sta verujem, kroz odgovore drugima, :)

Ovo ti nije odgovor.

- - - - - - - - - -

Jednu, ali vrednu,a u njoj mozes sve ovo sto sam izlozio, pa da argumentoramo, :)

Pa, ako nisi primetio, ja sam i otvorio ovu temu i naslovio je sa "Stanovište Pravoslavne Crkve...".

Evo, recimo, ako sam ja otvoren da saslušam tvoje učenje i sledim ga (ukoliko zaključim da je ok), zašto me onda teraš da jurim fragmente tog tvog učenja po X tema?
Ako ti se stalo da širiš ono što smatraš da je istina, zar nije svrsishodnije da to krene na jednoj temi?

A da ne bude da ti nisam odgovorio čak ni na ove off-ove:
-kada pale svece
Sama po sebi, sveća ne znači ništa. Sveća napravljena od pčelinjeg voska mora biti praćena molitvom. Jer, molitva je ta koja dejstvuje time što je Bog prihvati, a ne materija od koje je sačinjena sveća.
Voštana sveća je i svojevrsna žrtva prinosa Bogu? Kakva žrtva? Pa, eto, postojalo je vreme u kojem nije bilo struje, pa je za ljude fizička svetlost nakon zalaska sunca imala dodatnu vrednost. Ta svetlost dobijala se uljanim lampama ili svećama. Nijedno ni drugo nisu bili bagatelna roba. Namena sveće da gori ne nama živima, nego onima koji su usnuli u Gospodu. To je maleni znak žrtvene ljubavi da je čovek spreman da se odrekne neke ugodnosti, zarad onih koje voli. U slučaju paljenja sveća, odriče se fizičke svetlosti, zarad toga da upokojenima kroz molitvu zasija ona nestvorena božanska svetlost projavljena na gori Tavorskoj.

-kada idu na zadusnice
Mi u molitvi treba uvek da se sećamo svih upokojenih i da za njih molimo milost Božiju.
Naravno, nije to uvek slučaj i ne radimo to uvek.
Zato je Crkva, iz didaktičkih razloga, utvrdila Zadušnice, više njih tokom godine, kako bi se bar tada setili njih, pomolili se za njih, a i sami podsetili da se ne brinemo za mnogo, jer je samo jedno potrebno

- kada se mole svim mrtvim ljudima, da ih pred Bogom zastupaju,a lepo pise da je jedini Mesija koji je zastupnik pred Bogom
Nema više mrtvih ljudi
A Bog nije Bog mrtvih nego živih; jer su njemu svi živi

- kada upotrebljavaju obicnu vodu za osvestavanje objekata i naoruzanja
Opet, fizička voda nije ništa. Molitva je sve. Kropljenje vodom je metafora raspršivanja molitve i izlivanja Božijeg blagoslova.

- kada veruju u mitarstva
Ne veruju u mitarstva.

- kada veruju da dusa luta 40, iako pise da se Duh vraca Bogu, kada ljudsko bice umre

- kada postuju i mole se Mariji
Smisao poštovanja nije sama Marija, Majka Isusova, nego je poštovanje u konačnici usmereno na Oca, Sina i Svetoga Duha.
Poštujemo Mariju kao onu koju je Otac udostojio da pruži zemaljsko telesno rođenje njegovom Sinu.
To nije mala čast i Bog ne bira bilo koga za tako uzvišen poziv.

- kada se mole za mrtve, koji nit ih cuju, nih ih vide

- kada svestenstvu se ljube ruke
Opet, ne ukazujem ja počast svešteniku kao čoveku samom po sebi, nego počast njegovom svešteničkom prizvanju.
Time iskam blagoslov koji je on dobio rukopoloženjem od svog episkopa, a ovaj od svoje sabraće episkopa i tako unazad sve do samih Apostola koji su prvi polagali ruke.
Za mene, to je poštovanje Apostolskog prejemstva i blagoslova koji se time prenosi.

Eto, je li ok?

Poslednja izmena:
Ti ces da mi kazes :lol:

- - - - - - - - - -

Moze i 1000 puta da ti postavi ,ne vredi
Ja cu da ti kazem, jer nema ko drugi, a taj tvoj bog je, ni manje ni vise, neuk. I zloban. I genocidan, pobio je silnu egipatsku decu i decu egipatskih robova i potopio celokupno covecanstvo osim Noja i clanove njegove porodice. I pored toga veliki deo ljudskog roda je sa velikim felerima. Sta ces, felericna smo bozija sorta. A, stvoreni smo po njegovom liku, znaci isti smo kao on? Ili je on isti kao mi?

Ovo ti nije odgovor.

- - - - - - - - - -

O pravoslavlju ima sijaset otvorenih tema kao najmasovnijoj religiji u Srbiji .... ne pije ti ovo vodu :)
Moje lično mišljenje je (na koje imam apsolutno pravo)da je smešno da neko ko ne sme da se izjasni kojoj verskoj zajednici pripada komentariše druge :D

Poslednja izmena:
Ko prica o monasima?
Ja verujem u Boga koji nije Bog mrtvih nego zivih u odnosu na tebe
BOg je proglasio i proslavio "te mrtve ljude" svetiteljima...celo Otkrivenje govori o svetim

Ja sam krsten u ime Oca Sina i Svetoga Duha
E tako ti da se krstis kako pise u Pismu i kako je Bog zapovedio pa tek onda mozes nesto da kazes

Monasi i monahinje ne "beze" u manastir nego su potpuno posvetili svoj zivot Bogu
A posto verujes samo u Sola Scripturu sta onda ima dalje da pricam...mada realno ti i ne verujes

Hvala Bogu, krstila me majka u crkvi,a onda sam se ja krstio po uzoru na Mesiju, kao zreo covek, jer su se tako i rani vernici kstavali.

Kako je to Bog proglasio i proslavio mrtve ljude :?:

Jel Bog odredio ljudskim bicima da musko i zensko budu jedno telo, ili da budu monasi i monahinje :?:
U bibl. tekstu lepo pise da se i vladike trebaju zeniti.

O pravoslavlju ima sijaset otvorenih tema kao najmasovnijoj religiji u Srbiji .... ne pije ti ovo vodu :)
Moje lično mišljenje je (na koje imam apsolutno pravo)da je smešno da neko ko ne sme da se izjasni kojoj verskoj zajednici pripada komentariše druge :D

Znaci i tebi da nacrtam: krsten u SPC, biblijski pravoslavac,a ne tradicionalni, u crkve ne idem, jer Svevisnji ne obitava u njima, i sta je u stvari rec crkva, to Mesija je lepo objasnio:

Ono što Hristos kaže Svetom Petru odnosi na Crkvu kao opšteljudsku zajednicu: "A i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati".

Znaci i tebi da nacrtam: krsten u SPC, biblijski pravoslavac,a ne tradicionalni, u crkve ne idem, jer Svevisnji ne obitava u njima, i sta je u stvari rec crkva, to Mesija je lepo objasnio:

Ono što Hristos kaže Svetom Petru odnosi na Crkvu kao opšteljudsku zajednicu: "A i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati".

Isus o steni vere koju je iskazao Simon.

A rekao je još "tamo gde se troje skupi u moje ime, onde sam i ja među njima"
Gde su ti ostali? ;)

И, иако су те ствари тек понеггде натукнуте у Предању, полако обликујем мишљење у складу с оним што су унеколико систематизовали неправославни теолози Емил Брунер и Карл Ранер, а то је теза о тренутном васкрсењу након смрти које се одвија у духовном телу, о коме и говори ап.Павле у 1.Коринћанима 15.
Васкрсење је суштина наше вере.
теза о тренутном васкрсењу je isto rusenje vere u vaskrsenje, jer mi ne znamo ni dan ni cas, iz nase perspektive, ap Pavle se stavlja u nasu perspektivu DANAS, SAD, OVOG CASA, U ovom trenu oka, i da [vam] ja licno dodjem za milion godina, opet cu isto da [vam] kazem, ali ja sam vec ponudio odgovor davno ovde, evo opet
Medjutim, treba preslišati celokupnu situaciju, te ustanoviti na koji način djavolskim planom se nastoji rušiti vera u vaskrsenje, pazite, VERA VERNIKA U VASKRSENJE, A NE U SMRT:
  • 1. KORINĆANIMA 15,51-52 Evo vam kazujem tajnu: Svi nećemo pomreti, a svi ćemo se promeniti, ujedanput, u trenu oka, pri poslednjoj trubi, jer će zatrubiti, i mrtvi će vaskrsnuti neraspadljivi. i mi ćemo se promeniti.
  • 1. SOLUNJANIMA 4,14-18 Jer ako verujemo da Isus umre i vaskrse, tako će i Bog one koji su usnuli u Isusu dovesti s njim. Jer vam ovo kazujemo Rečju Gospodnjom da mi koji budemo živi o dolasku Gospodnjem, nećemo preteći one koji su usnuli. Jer će sam Gospod sa zapovešću, glasom arhandjela i sa trubom Božijom, sići s neba, i prvo će mrtvi u Hristu vaskrsnuti, a potom mi živi koji ostanemo bićemo zajedno s njima uzneseni na oblacima u sretanje Gospodu u vazduhu, i tako ćemo svagda s Gospodom biti. Tako utešavajte jedni druge ovim rečima.
    (Opširnije o onima koji misle da samouznesenjem pretiču)

Mnogo toga je rečeno u ove dve poslanice, što ne traži od nas ništa drugo do da verujemo, jer ni Pavle nije ovo objavio zbog sebe ili mene ili bilo kog drugog pojedinca koji je ili će hoditi po ovoj zemlji, već zbog TELA CRKVE U ČIJE ZAJEDNIŠTVO JEDNOM VEROM PRISTUPAMO. Nema ovde vere sa smrću, nikada je u istinitih hrišćana nije ni bilo, čak i ako OKUSIŠE SMRT, usnuše. Nema ovde 1.-og, 2.-og vaskrsenja, niti bilo čega što bi sablaznilo vernika, niti ovu UTEHU iko može "uklopiti" u bilo koje od lažna 2 vaskrsenja, jer ako je 1. nema u lažnom otkrivenju zajedništva sa onima koji su ostali živi, a ako je 2. onda Pavla nema u 1., te bi se ili zvao 3. Dolazak ili, kako i piše u lažnom otkrivenju, mrtvi oživljuju sami od sebe. Ili možda neki bezumnik misli stvarno da je pametniji od svih apostola, pa da veruje ne u 2. Dolazak, nego još i više u 3.? Ili su, pardon, će po lažnom otkrivenju 1. vaskrsenje biti na nebu, a ne na zemlji, kako bi se 2. dolazak poklopio sa 2. vaskrsenjem, a to će već izvestiti zemljane neki od duhova, svedoka-proroka npr. OTK.14,6? Koliko se pseudohrišćanskih sekti našlo u ovoj prozivci? Eno bezumnika pravi sektu-slagalicu 3. dolaska, i još se smeje, govoreći treća...
Nema ovde nikakve sumnje: Ako pravoslavna (a i ja sam pravoslavan) misli da jedina prava, mora se izjasniti, a ne sme biti najsuzdržanija, čak zabranivši čitanje lažnog otkrivenja na službi. Ako postoji dijalog sa rimokatolicima, u svetu komunikacije i globalizacije, odgovorne su da argumentovano i pravovremeno otimaju stado iz ruku pseudohrišćanskih sekti, kao domaćin čovek da se postave. Ne nose svi istu odgovornost, nego će se tražiti pojedinačno koliko je kome dato, ili zaista nekih neće ni biti da bi se tražilo od njih. Koliko je kome dato u najširem kontekstu.

Poslednja izmena:
trenutno ''vaskrsenje'', a jasno je da se radi o permanentnom koje za cilj ima rastvaranje, DEOBU jednog i jednokratnog SVEOPSTEG - za tu zloveru sleduje ovo onima koji ce dobiti permanentno - VECNO umiranje, evo

• 2. Solunjanima:
  • 1,6-10 Pošto je pravedno u Boga da uzvrati muku onima koji vas muče, a vama stradalnicima spokojstvo sa nama kada se javi s neba Gospod Isus s andjelima sile svoje, u ognju plamenome, koji će osuditi one koji ne poznaju Boga i ne pokoravaju se JEVANDJELJU Gospoda našega Isusa Hrista. Takvi će biti osudjeni na večnu pogibao od LICA Gospodnjega i od slave sile njegove kada dodje u onaj Dan da se proslavi u svetima svojima i pokaže se divan u svima verujućima, jer poverovaste SVEDOČANSTVU NAŠEMU.
  • 2,12 Da budu osudjeni svi koji ne verovaše istini, nego zavoleše nepravdu
  • 2,13-14 ... u svetinji Duha i veri istine, na koje nas prizva kroz JEVANDJELJE NAŠE, (1. Solunjanima 1,5 Jer JEVANDJELJE NAŠE nije propovedano samo rečju, nego i u sili i u Duhu Svetome...), da zadobijete slavu Gospoda našega Isusa Hrista.

Ово питање првенствено упућујем православним хришћанима. Мада, ако има и римокатолика или традиционалних протестаната овде, такође бих волео да чујем и њихово мишљење.
Елем, шта је наша вера у погледу стања човека након смрти?
Ја сам, више се вежући за Цркву пре неких 24 године прихватио, по инерцији, оно мишљење о бесмртној души која надживљава тело после смрт и иде у привремени рај/пакао до Васкрсења.
Касније, читајући, пролазио сам кроз кроз сазнања о томе да душа није бесмртна по природи, него по благодати.
Па сам се суочавао и са тврдњама о "спавању" душе или обитавању у сећању Божијем.
И све то ми није баш легло сасвим.
Најпре, није ми се уклапало у оно што ми се чини као Библијско схватање где нема душа која је као нематеријални самосвесни ентитет стављена насупрот телу који је само одело. "Душа", тј "Душа жива" је ознака за ЦЕЛОГ ЧОВЕКА.
А онда оно још важније, не уклапа ми се у чудесност и ван моћи сваког разумског поимања значаја Васкрсења Христовог.
Васкрсење је суштина наше вере.
Срж.
Васкрсење као поновно успостављање човека, целог човека.
И, иако су те ствари тек понеггде натукнуте у Предању, полако обликујем мишљење у складу с оним што су унеколико систематизовали неправославни теолози Емил Брунер и Карл Ранер, а то је теза о тренутном васкрсењу након смрти које се одвија у духовном телу, о коме и говори ап.Павле у 1.Коринћанима 15.

Ево, да не ширим пуно у самом уводу, мислим да је довољно за сада.
Шта ви мислите?
A mišljenje ostalih?

Propovednik:
9, 5 Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.
6 I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nikada ni u čemu što biva pod suncem.
10 Sve što ti dođe na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš.
glava 12, 7 I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.

Psalam 146, 4 Iziđe iz njega duh, i vrati se u zemlju svoju: taj dan propadnu sve pomisli njegove.
Da prema Bibliji kada covek umre i dusa umire.

jasno je stanje mrtvih kada se kaze da mrtvi nista ne znaju.

Postanje ili 1. Mojsijeva 2:7 Jehova Bog, stvori coveka od praha zemaljskoga i udahnu mu u nos dah zivota;
i covek posta dusa ziva . "

Covek je postao dusa
dakle covek = dusa

a Duh se vraca Bogu.
"a duh se vrati Bogu, koji ga je dao."

Da prema Bibliji kada covek umre i dusa umire.

jasno je stanje mrtvih kada se kaze da mrtvi nista ne znaju.

Postanje ili 1. Mojsijeva 2:7 Jehova Bog, stvori coveka od praha zemaljskoga i udahnu mu u nos dah zivota;
i covek posta dusa ziva . "

Covek je postao dusa
dakle covek = dusa

a Duh se vraca Bogu.
da .ono sto jesam vrati se bogu

a Duh se vraca Bogu.
citat je odavde
Propovednik:
I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.

Psalam 146, 4 Iziđe iz njega duh, i vrati se u zemlju svoju: taj dan propadnu sve pomisli njegove.

Zasto Psalmist kaze da izidje duh i vrati se u zemlju, kad ti gore kazes da provednik kaze da se duh vrati k bogu - to je neistina, propovednik ovako kaze

7. И врати се прах у земљу, како је био, а дух се врати Богу, који га је дао.
8. Таштина над таштинама, вели проповедник,

e sad da li je ova vasa tastina laz ili neistina, kako cete je nazvati, vasa stvar, vi mozete samo tom vasem bogu kome robijate da se vratite, ali k Bogu Ocu niko ne dolazi automatski, vec jedino kroz Hrista, tako da Propovednik govori o vasoj tastini, a Psalmist vam kaze da se vracate u zemlju. Bio bi red da vise prestane sa neistinom da se duh vraca bogu, koji god JS dodje ponavljaa tu neistinu kao papagaj, a istinu koja mu stoji ispred nosa ignorise.

Jovan 14:6 »Ja sam Put, Istina i Život«, odgovori Isus. »Niko ne dolazi k Ocu, osim kroz mene. 7 Da poznajete mene, poznavali bistea i moga Oca..

Odgovoriću na ovoj temi da mi Kula Stražara ne zatrpa poruku tamo
pa cekamo de sisti-ja da vidimo hoce li on shvatiti uzrok neprijateljstva izmedju zene i zmije,
neprijateljstvo je nastalo onog trenutka kada je heruvim zaklanjač shvati da je Bog tom stvorenju iz blata i praha namenio ulogu gospodara svega stvorenog, uključujući i bestelesne sile...

Poslednja izmena:
Odgovoriću na ovoj temi da mi Kula Stražara ne zatrpa poruku tamo

neprijateljstvo je nastalo onog trenutka kada je heruvim zaklanjač shvati da je Bog tom stvorenju iz blata i praha namenio ulogu gospodara svega stvorenog, uključujući i bestelesne sile...
ma tu pricu znamo vec, djavo kriv, ko ga izmisli i zasto kad vec zgresi ga tolerise i dalje, ali ja sam pitao za uzrok neprijateljstva izmedju zene i zmije, ako mozemo da preciziramo, a da se ne stavljamo u poziciju lucifera ili satane, vec koristimo pojmove koji su opsti, da ne zbunjujemo ljude...
ali hajde da idemo vasom logikom - ako smo pod 1. privremeno manji od andjela, i ako je pod 2. coveku namenjano da gospodari, - 1. dokle, 2. kada?

mislim, sugav, bedan je to izgovor, satana me prevari, a treba da budem iznad i da gospodarim; kako, ako me prevari, - ne mene licno, nego se stavljam poziciju coveka, koji se vadi opet bedno na covecicu - i jeste sramota, GOLACI...
p.s. ste culi za mocking bird, Mimus polyglottos

Poslednja izmena:

Back