Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Hm... Možda :)
To bi možda i bio odgovor na moju dugogodišnju dilemu: "smisao privođenja u postojanje ljudi (npr. ustaša Ljubo Miloš) koji su odbacili Božiji dar spasenja".
Razrešenje te dileme uvek sam ostavljao apofatici (nesaznajnosti) bezgranične Božije ljubavi...
Čak je i jedan sv.Siluan Atonski, kada je molio Boga da mu da odgovor na slično pitanje, od Boga dobio poruku da o'ladi, da to nije njegova briga... :)

- - - - - - - - - -

Nije mi to jasno...
Ni ovih 144.000 besmrtnih na nebu, ali ni ovi ostali što će na zemlji imati večni život, po tebi, neće umreti?
U čemu je, onda, razlika besmrtan & onaj koji ima večni život?
Ja je ne vidim

Iscitavam malo temu unazad i vidim da ste se dotakli i broja 144.000. Misliim da se i oni uklapaju u diskusiju, ne radi dileme vecnog zivota vs besmrtnosti, vec bas radi primera stanja posle smrti.
Iz otktovenja znamo da su to jevreji, muska deca, nevina i neiskvarena koja ce doci sa drugim dolaskom Hrista, a iz jevandjelja nam je poznato da su sa Hristovim vaskrsnucem ustali i pravednici iz svojih grobova i mnogi su ih poznali. Meni se nekako uklapa da je ovaj broj 'zapecacenih' ustvari broj dece koju je Irod pogubio u vreme Hristovog rodjenja. Njihova je zrtva u tom smislu jedinstvena i priblizna Hristovom stradanju, zato su dobili zig bozji kojim im je mesto u carstvu bozjem zagarantovano.

a vi, sta mislite :)

Pavle govori vernicima kako treba ziveti, kao da ce Hristos doci ne samo pre moje smrti nego danas, treba biti spreman i imati dovoljno svetla u sebi a ne trcati u zadnji cas po zalihe. Sutra moze biti kasno /poznata prica/

a ima jos prica o dobrim delima i kako se vrednuju kao napr. o fariseju i cariniku, o bludnom sinu..., ali jnajbolju pricu sam cula od jedne vrlo duhovne osobe
Kako kaze jednog dana imao je priliku da mu u susret ide nesrecan i po izgledu siromasan covek, koji je u hodu gledao u zemlju i nije ocekivao ni od koga ni pomoc ni milostinju, Ovom nasem pripovedacu je bilo tesko od tolikog ocaja iscrpljene duse da ga je kad su bili blizu dohvatio rukom za rame da mu skrene paznju iz njegove izgubljenosti, a i da zastane kako bi mu dao nesto novca i nade da nije sam. Sve to sto je on dao /bezvredno/ taj covek mu je vratio neprocenjivo vredno svojim ocima i pogledom. Kaze to je bio 'angel unaware'.
Poenta je, sto ne ide od srca ne ide ni do srca.

Tehnicki gledano, potpuno je svejedno kad ce doci Isus, svima ce se suditi po milosti bozijoj. I ko to zeli treba da se priprema bez obzira da li ce se to desiti za vreme njegov zivota ili ne.

Pavle medjutim ocekuje da ce biti ziv za vreme drugog Isusovog dolaska.

Zasto ne?

Uvek treba argument, negiranje nije argument.

Ali argument koji ima glavu i rep.

Vecinu tekstova su napisali anonimni vernici, a dela su pripisali poznatim licnostima kako bi dobila na tezini. Smatra se da je Pavle napisao 7 poslanica, ostale dolaze u kasnijem periodu i resavaju probleme tog perioda. To ne umanjuje vrednost poslanica, samo se ne moze izvlaciti zakljucak, sta je Petar znao, pozivajuci se na Petrovu poslanicu.

Do pomenutog zakljucka su dosli analizom teksta i raspolozivog materijala. Katolici prihvataju ove nalaze, ali milsim da ih pravoslavne crkve ignorisu.

Tehnicki gledano, potpuno je svejedno kad ce doci Isus, svima ce se suditi po milosti bozijoj. I ko to zeli treba da se priprema bez obzira da li ce se to desiti za vreme njegov zivota ili ne.

Pavle medjutim ocekuje da ce biti ziv za vreme drugog Isusovog dolaska.

da se ponavljam? ili da ti malo pazljivije procitas prethodne postove?

Ti si potegao Petrovu poslancu, vratio sam te na problem.

Pavle je preneo netacnu objavu od Isusa.

Pustos, ti si počeo da provlačiš tezu kako je Pavle nekakav solista, maltene samoproklamovani, van ostalih apostola.
Citiranje Petrove poslanice imalo je za cilj da ti ukaže da to nije istina...

p.s. Hajde, stvarno, saberi se i utvrdi šta želiš od ove diskusije. Imam utisak da želiš da se raspršimo u milion offova. Meni to nema smisla...

Kako da ne, pa zar deca ne izrastu u liku svojih roditelja i predaka

Ko ih nije vidio odrasle ne moze da ih pozna.
Jeste da ima i slicnosti, ali to nije dovoljno.
Ali nije rec o tome.

- - - - - - - - - -

Uz to besmrtno telo, menja malo coveka.
Hrista su jedva poznali.

A vaskrsenje ce se desiti u stanju u kom je neko umro.

Da bi se poznali medju sobom.
Zivi ljudi se ne vide duze pa ne mogu da se poznaju iako su se znali.

Ko ih nije vidio odrasle ne moze da ih pozna.
Jeste da ima i slicnosti, ali to nije dovoljno.
Ali nije rec o tome.

- - - - - - - - - -

Uz to besmrtno telo, menja malo coveka.
Hrista su jedva poznali.

A vaskrsenje ce se desiti u stanju u kom je neko umro.

Da bi se poznali medju sobom.
Zivi ljudi se ne vide duze pa ne mogu da se poznaju iako su se znali.

pa i oni nose rane Irodovi dzelata, kao i Isusa sto su po ranama i srcu/ljubavi/ poznali tako ce i tu decu

po tebi ce znaci ljudi vaskrsavati bolesni, slepi, hromi ?

Pustos, ti si počeo da provlačiš tezu kako je Pavle nekakav solista, maltene samoproklamovani, van ostalih apostola.
Citiranje Petrove poslanice imalo je za cilj da ti ukaže da to nije istina...

p.s. Hajde, stvarno, saberi se i utvrdi šta želiš od ove diskusije. Imam utisak da želiš da se raspršimo u milion offova. Meni to nema smisla...

1. Pavle, apostol ne od ljudi ni preko čovjeka, nego kroz Isusa Hrista i Boga Oca koji ga vaskrse iz mrtvih,

Magistre, prestani sa licnim prozivanjima i diskutuj, ako zelis.

Pavle naglasava da je njegovo pravo na propoved doslo od Isusa, ne od ljudi. Ne ja.

Pavle jeste solirao, po njegov svedocenju tri godine je propovedao do prvog susreta sa Petrom, a 14 godina do drugog.
To ne znaci da oni nisu uvazavali jedan drugog, ali ni da su imali identicne stavove, posebno po pitanju postovanja jevrejskog zakona.

Magistre, prestani sa licnim prozivanjima i diskutuj, ako zelis.

Pavle naglasava da je njegovo pravo na propoved doslo od Isusa, ne od ljudi. Ne ja.

Pavle jeste solirao, po njegov svedocenju tri godine je propovedao do prvog susreta sa Petrom, a 14 godina do drugog.
To ne znaci da oni nisu uvazavali jedan drugog, ali ni da su imali identicne stavove, posebno po pitanju postovanja jevrejskog zakona.

O čemu da diskutujem? O validnosti i autoritetu Pavla?
O validnosti vizija?
O verodostojnosti knjiga Novog Zaveta?
To je forsirani off samo sa poslednje 2 strane...
Da ne idem od početka...

Ne prozivam tebe, samo te molim da se fokusiraš.
Ova tema ima jasan naslov, ima jasnu uvodnu poruku i diskusiju koja se razvila.
Ne može i ne treba da se pretvori u temu opšte prakse...

U pravu si.

Zaboravio sam da pravoslavlje ne mari za validnost Biblije, vec je prihvata kakva jeste.

Povuci cu se sa teme.

Kanon knjiga Novog Zaveta utvrđen je u Nikeji 325. godine.
Pa, pobogu, zar ti misliš da ne postoji nijedan bibličar u Pravoslavnoj Crkvi, ali i u Rimokatoličkoj i protestantskim zajednicama?
Ali, shvati to je posebna i vrlo obimna tema koja nadilazi i tvoje znanje (pročitao sam ovu i ovu knjigu) i moje znanje (pročitao sam ovu i ovu knjigu)

Back