Jovan Prezviter
Iskusan
- Poruka
- 5.532
Ja ne verujem, a Pavle ne govori o telesnom vaskrsu, vec naglasava da postoje razlicita tela.
Ok, dakle misliš da Pavle govori o nekakvom "netelsnom" vaskrsu. Ti veruješ u telsesni. Ok.
Ali mislim da je jedini problem tvoje tumačenjke ili shvatanje 1. Korinćanima 15. Pavle koristi izvesne "termine" koje pak ti možda ne razumeš najbolje pa je tu problem. Dakle, problem je u terminologiji i shvatanju iste. Lepo si zaključio da u svim poslanicama apostolskim se jasno govori o telesnom vaskrsu i u jevanđeljima.
Međutim, kada Pavle govori o "duhovnom" telu kao što rekoh on koristi Biblijski izraz "duhovno". Pod time podrazumeva, kao što rekoh ranije u kontekstu kako Pavle koristi izraz "duhovno", duhovni rod ili duhovni život. Telo koje je sklono ka "duhovnom" životu a ne više telo koje je sklono ka "neduhovnom" životu. To je i jeste poenta celog Jevanđelja i uopšte celog izveštaja Pisma o čovekovom padu i planu spasenja. Mi smo u ovom sadašnjem stanju zarobljeni pod "stihije" sveta i naše stanje je jadno i bedno. Mi sami svojom silom i svojim pokušajima da se spasemo i dostignemo Božanski ideal pravednosti je nemoguć. Naše telo je slabo, raspadljivo, sklono grehu i duhovnoj nečistoti i svaki iskren čovek će to jasno videti i priznati. To je gledište svetog Pisma i apostola i proroka. E sada kada Hrstos ponovo dođe On će obnoviti ovaj grešni poredak u kome smo sada i to će se apsolutno odraziti i u fizičkom smislu. Sve će se preobraziti u savršenstvo i onaj prvobitni oblik u kakavom je proizišao svet stvoren pre pada u greh.
E zato Pavle govori o "duhovnom" telu nasuprot sadašnjem "neduhovnom". I ne zaboravi Pavle jasno govori o "telu". Dakle, nema spora da Pavle govori o telesnom vaskrsu. Samo moramo razumeti terminologiju svetog apostla Pavla jer postoji tendencija od I veka da se neke Pavlove poslanice pogrešno tumače. Ali za time nema potrebe jer i sam apostol Petar će nas uputiti na vrednost i istinitost poslanica apostola Pavla i pokušajima nekih da ih izvrnu. Čuj kako apostol Petar o tome kaže:"I trpljenje Gospoda našega držite na spasenje; kao što vam i ljubazni naš brat Pavle po danoj mu premudrosti pisa. Kao što o ovome govori i u svim svojim poslanicama, u kojima imaju neke stvari teške za razumeti, koje nenaučeni i neupućeni izvrću, kao i ostala pisma na svoju pogibao", 2. Petrova 3,15.16
Da li si primetio koliko apostol Petar govori afirmativno o poslanicama apostola Pavla?

Ako te pak i dalje buni taj izraz iz 1. Korinćanima 15 hajde molim sagledaj sad ovaj tekst iz jevanđelja gde sam Isus u svom izrazu i opisu ovoga ide još dalje od Pavla i ovo bi još više moglo vući na nešto netelsno. Čuj šta naš Gospod Isus kaže Nikodimu..ko može naslediti carstvo nebesko:"Odgovori Isus: zaista, zaista ti kažem:ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije. Što je rođeno od tela, telo je; a što je rođeno od Duha, duh je", Jovan 3,5.6. Mislilš li da Isus ovde kaže da čovek obraćen Duhom Svetim postaje neki duh? Ne, ovde Isus govori o nanovom rođenju čoveka koja podrazumeva sada stremljenje ka stvarima Duha Svetoga tj. novom duhovnom životu. Vidiš, Isus ovde koristi identičan stil izražavanja kao Pavle kasnije..govori o "duhu" ili "duhovnom telu" ili "rodovima duha" o kojima govori sveti apostol Pavle u Galatima 5,23.24.25.
Eto moj Pustos, to je kontekst Pisma bez koga se ne može razumeti neki tekst izdvojivši ga samog za sebe i pridavši mu neki smisao i značaj koji se nama čini na prvi pogled ispravnim. "Svo je Pismo od Boga dato"..kao što će dalje reći tekst iz Poslanice i nadahnuto istim Duhom. Zato ne može biti protivurečnosti među apostolima ni u kom smislu.
Svako dobro ti želim i molim da razmisliš o ovome. Tvoja odlukai tvoj zaključak.
Šalom!
- - - - - - - - - -
Ali, onda se, možda, mora reći i obrnuto: nije telo tamnica duše, već je telo – sloboda duše, jer telo je duša kao ljubav, duša kao opštenje, duša kao život, duša kao kretanje. I zato duša, gubeći telo, odvajajući se od tela, u suštini, gubi život, umire, čak, i ako to umiranje duše nije potpuno iščeznuće, već uspenje ili san.
No, zaista, svaki san, a ne samo san smrti, jeste izvesno umiranje organizma, jer u snu spava i ne dejstvuje upravo telo i tada [za čoveka] nema života, osim onog prizračnog i nestvarnog, nema ničega osim sna. Ako je tako, onda Hrišćanstvo – kada govori o oživljenju tela, ne govori o oživljenju kostija i mišića kao takvih, jer su kosti i mišići i sva materija materija, i sve tkivo našega sveta sastavljeni tek od nekoliko osnovnih elemenata i, u krajnjem ishodu, od atoma, a u atomima nema ničeg specifično ličnoga, ničega večno moga.
Hrišćanstvo govori o obnovljenju života kao opštenja, ono govori o onom telu duhovnom [/B]koje smo mi sami tokom čitavog svog života sazdali sebi ljubavlju, brigom za drugoga, opštenjem, izlaženjem iz sebe. Hrišćanstvo ne govori o večnosti materije, već o njenom konačnom oduhovljenju, o svetu koji će potpuno postati telo čovekovo, a to znači – život i ljubav čovekova; o svetu koji će potpuno postati priopštenje Životu.
[/COLOR]
Odlično pisano!