Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Не постоји враћање душе у небиће. Ни једна душа неће престати да постоји. Питање само у ком ће она односу бити са Богом, са светитељима и са својим ближњима у вечности.
Да ли ће бити у заједници са светитељима и са Богом, или неће.

Tema je sta crkva kaze o "covjekovom stanju nakon smrti"? Odgovor je postoji duhovni svijet i zivot nakon smrti, ali po crkvi to je cekaonica za vaskrsenje: "Cekamo vaskrsenje mrtvih i zivot buducek veka." Cekaju Sudnji Dan.
Ali pitanje je zasto? Ako vec postoji duhovni zivot na nebesima? Zasto cekati sudnji dan? Dakle Sudnji Dan je centralan. Dolazi sudnji dan, na zamlju, neizbjezan je, i to se ceka, po crkvi. Centralna tema je Apokalipsa.
Хришћани чекају Христа, а не апокалипсу, судњи дан је управо то што му име каже дан суда, а не апокалипса, апокалипса може бити само у материјалном свијету, како би она могла утицати на душе покојника и зашто би је они исчекивали.

Хришћани чекају Христа, а не апокалипсу, судњи дан је управо то што му име каже дан суда, а не апокалипса, апокалипса може бити само у материјалном свијету, како би она могла утицати на душе покојника и зашто би је они исчекивали.
Netacno. Sudnji Dan je ovo:

"И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја."

Netacno. Sudnji Dan je ovo:

"И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја."
Управо тако, долазак Христа, видиш да се нигдје не спомиње апокалипса.

Управо тако, долазак Христа, видиш да се нигдје не спомиње апокалипса.

Apokalipsa je grcki naziv za poglavlje u Bibliji koje mi zovemo Otkrovenje. To je dio Biblije. I taj pasus iz Ocenasa je baziran na tom poglavlju, Apokalipsi. A tamo je objasnjeno da ce biti unistenje, ono sto mi zovemo narodski apokalipsa, smak svijeta.
Hricani u to vjeruju, smak svijeta, ovde na zemlji, a ne neki sudnji dan u duhovnom svijetu koji si ti izmislio, kako ces ti ici kod Isusa u duhovni nevidljivi svijet da on tebi licno sudi. Ne, nego smak svijeta, sudnji dan na zemlji, i dolazak vjecnog raja ovdje na zemlji.

Apokalipsa je grcki naziv za poglavlje u Bibliji koje mi zovemo Otkrovenje. To je dio Biblije. I taj pasus iz Ocenasa je baziran na tom poglavlju, Apokalipsi. A tamo je objasnjeno da ce biti unistenje, ono sto mi zovemo narodski apokalipsa, smak svijeta.
Hricani u to vjeruju, smak svijeta, ovde na zemlji, a ne neki sudnji dan u duhovnom svijetu koji si ti izmislio, kako ces ti ici kod Isusa u duhovni nevidljivi svijet da on tebi licno sudi. Ne, nego smak svijeta, sudnji dan na zemlji, i dolazak vjecnog raja ovdje na zemlji.
Ништа нисам измислио него ти бркаш појмове, хришћани чекају Христа, апокалипса их не занима. Средиште је на Христовом другом доласку, то је главни догађај, а не апокалипса.

Ништа нисам измислио него ти бркаш појмове, хришћани чекају Христа, апокалипса их не занима. Средиште је на Христовом другом доласку, то је главни догађај, а не апокалипса.
Netacno. Otkrovenje je dio Biblije, na tvoju zalost, i hriscanima ponovni dolazak Isusa je kako pise u ocenasu, da se sudi zivima i mrtvima i da dodje vjecni raj ovozemaljski, bice strasni sud i smak svjeta, to je jedan dogadjaj, sudnji dan. Ne moze se odvojiti strasni sudnji dan od dolaska Isusa. Ne dolazi Isus ko Tito da uziva u ruzama koje publika baca ispred svecane povorke. Ne, nego dolazi na strasni sudnji dan da unisti i obnovi za vjeke vjekova. To je hriscanstvo. Dolazi smak svijeta!

Sveti Marko Efeski o "ociscenju dusa" (mitarstva?).
But if souls have departed this life in faith and love, while nevertheless carrying away with themselves certain faults, whether small ones over which they have not repented at all, or great ones for which – even thought they have repented over them – they did not undertake to show fruits of repentance: such souls, we believe, must be cleansed from this kind of sin, but not by means of some purgatorial fire or a definite punishment in some place (for this, as we have said, has not been handed down to us). But some must be cleansed in they very departure from the body, thanks only to fear, as St. Gregory the Dialogist literally shows; while others must be cleansed after the departure from the body, either while remaining in the same earthly place, before they come to worship God and are honored with the lot of the blessed, or – if their sins were more serious and bind them, for a longer duration – they are kept in hell [i.e., Hades], but not in order to remain forever in fire and torment, but as it were in prison and confinement under guard. (First Homily: Refutation of the Latin Chapters concerning Purgatorial Fire, by St. Mark of Ephesus. Qtd. In "The Soul After Death, p 208f).

znači li to da imamo dva kneza ovog sveta? ili više?
ne zna im se broj po sledbenicima avve, koji je sledbenik andreja kesarijskog koji je protumacio knj. otkrivenja - tacno se vidi linija kojom su isli, a koju su posle preuzele sekte sve - to sam samo ja sa vremenske distance adama mogao da sagledam

pa diskutant ovde mi nije verovao da je nas Justin P! - zamisli da je autor JS, pa osuli bi paljbu iz sveg orudja. Kako se to zove, кад ЈУСТИН назива Христа КНЕЗОМ ОВОГА СВЕТА?
Зашто се ђаво
назива кнезом
овога света

И биће васкрсење мртвих.
pa tako lepo kazi da ne verujes u lazno otkrivenje koje ne kaze svih, vec:
5 A ostali mrtvaci ne oživlješe, dokle se ne svrši hiljada godina. Ovo je prvo vaskrsenije. 6 Blažen je i svet onaj koji ima dijel u prvom vaskrseniju; ...
ria, necemo se lagati

Poslednja izmena:
Netacno. Otkrovenje je dio Biblije, na tvoju zalost, i hriscanima ponovni dolazak Isusa je kako pise u ocenasu, da se sudi zivima i mrtvima i da dodje vjecni raj ovozemaljski, bice strasni sud i smak svjeta, to je jedan dogadjaj, sudnji dan. Ne moze se odvojiti strasni sudnji dan od dolaska Isusa. Ne dolazi Isus ko Tito da uziva u ruzama koje publika baca ispred svecane povorke. Ne, nego dolazi na strasni sudnji dan da unisti i obnovi za vjeke vjekova. To je hriscanstvo. Dolazi smak svijeta!
sta je, vuna kico, armegodoniti se nameracili da ratuju?

dolazi kraj-smak laznom otkrivenju koje mi pravoslavni nikada ne citamo na svetoj liturgiji jer smo odoleli, nismo nadvladani
zanima nas i te kako, da je unistimo jednom za svagda,

meni je ocigledno da ni ti ni ria ne verujete u lazno otkrivenje, samo ste kukavice da javno priznate da je lazno, da je od antihrista

ja adam sam se naziveo vise od svih ljudi, sada cemo da ratujemo, pa cemo da vidimo ko se boji, ne bih ja, ali armagedoniti su se bas kao nameracili, a vi kukavni niste hteli da im razbijemo lazno otkrivenje, hteli ste da gledate ARMAGEDON - sada se cuvajte!

ako ne razbijemo lazno otkrivenje i armagedonizam, onda ce i da vas zigosu, samo nemoj da bude da nisam upozoravao

Poslednja izmena:
Koliko sam shvatio nova tela, nova licnost
каква нова личност?! друга личност је други човек. не другачији, него други. ми се током времена мењамо, остајемо исти, али ипак постајемо другачији. али иако другачији, не постајемо неко други. јер човек је биће динамике, а не статике. ми нисмо дати, ми смо задати, и као бића и као личности.

каква нова личност?! друга личност је други човек. не другачији, него други. ми се током времена мењамо, остајемо исти, али ипак постајемо другачији. али иако другачији, не постајемо неко други. јер човек је биће динамике, а не статике. ми нисмо дати, ми смо задати, и као бића и као личности.
ti si bese samo dao crkveno pravo kao izborni predmet?
evo ti malo da ucis, i uporedis da li se tvoja retorika menjaja i ostajanja istim slaze sa ovim, cak i ako mislis na korenitu promenu:

Ako ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj i za mnom ide. Jer ko hoće život svoj da sačuva, izgubiće ga; a ko izgubi život svoj mene radi, taj će ga sačuvati. Jer kakva je korist čoveku ako sav svet zadobije, a sebe upropasti ili sebi naudi? [3]

Ko hoće za mnom da ide neka se odrekne sebe i uzme krst svoj, i za mnom ide. Jer ko hoće dušu svoju da sačuva, izgubiće je; a ko izgubi dušu svoju mene radi i jevanđelja onaj će je sačuvati. Jer kakva je korist čoveku ako zadobije sav svet, a duši svojoj naudi? Ili kakav će otkup dati čovek za dušu svoju? [2]

dakle ja - moja dusa/bice - ne postaje drugi covek/bice, ali ne moze biti ni ista licnost koja je do tada sigurno nesto podrazumevala - ne moze na temelju tog starog LICNOSNOG graditi novo

covek-bice ostaje isto, a licnost se menja, stari ja sam nepopravljiv, potreban sam novi ja sa zalogom licnosti DUHA SVETOGA, KOJA NIJE KOMPATIBILNA SA MOJOM STAROM LICNOSTI

Poslednja izmena:
Ako ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj i za mnom ide. Jer ko hoće život svoj da sačuva, izgubiće ga; a ko izgubi život svoj mene radi, taj će ga sačuvati. Jer kakva je korist čoveku ako sav svet zadobije, a sebe upropasti ili sebi naudi? [3]
To to. Ja sam to bukvalno shvatio 2000te :P
To je esencija Hriscanstva, to i da se otarasis love pre toga ako hoces u Carstvo :P

Ma sta si ti shvatio, usi cu ti obrati kroulijevac
Kroli je dosao kasnije 2009. A za to zahvali psihijatrima :P
Silom su me naterali da postanem materijalista ponovo, a onda i ateista, uveravajuci me da sam sve sanjao i da Bog ne postoji :P
Bio sam ateista koji veruje u natprirodno, jer sam to doziveo, al eto me opet uz Isusa :P

Back