stanovi i plate

Sve i da dobijete gore navedeno,u kojoj to vojsci bilo gde na svetu covek ide na posao i nosi sendvich od kuce:dash:
Da nije tragedija bilo bi komedija:confused:
Cene u kantinama su takve da bi i Miskovic mogao da pozavidi na zaradi koju odredjena lica imaju u svom dilu sa vojskom.:azdaja:

K-dant jedinice JE DUŽAN DA pripadnicima Vojske OBEZBEDI hranu adekvatnu njihovim psihofizičkim naprezanjima.
Iz tog razloga i nećemo dobiti naknadu za topli obrok jer se pretpostavlja da nam je ishrana u toku radnog vremena obezbeđena!

K-dant jedinice JE DUŽAN DA pripadnicima Vojske OBEZBEDI hranu adekvatnu njihovim psihofizičkim naprezanjima.
Iz tog razloga i nećemo dobiti naknadu za topli obrok jer se pretpostavlja da nam je ishrana u toku radnog vremena obezbeđena!

A gde si to procito da je k-dant duzan da ti obezbedi ishranu?Da ne ocekujes mozda da ti kuva ili mozda isprzi jaja?:worth:

P.S. Glava 7.
Ne smem da citiram članove,jer ima 'oznaku'.
A dužnost k-danta je sprovođenje tih mera!
Nemojte se čuditi što toliko daleko ulazim u detalje. Setite se plata koje su nam zakidali protivno Zakonu- na kraju je ispalo da je sve trebalo da se reši upravnim postupkom jer je to nadležnost komandanta! E, pa, neki od nas su to znali i rešavali su to upravnim postupkom, dok su se ostali zaleteli tužbama...

To se uopste ne odnosi na nas.

Drugo,zna se kada su propisani obroci rasporedom dn.radnog vremena.
Tako da onaj u kuhinji sprema dorucak i rucak za tacno odredjeno vreme. A tebe ne sleduje ni jedan od ta dva obroka.

1. U toku radnog vremena se mora doručkovati, jer je neprirodno 8h raditi bez hrane.
2. SVI MORAJU DA JEDU, što je nemoguće postići u kantini, a i za to služi restoran(a ne kancelarijski sto- da srpski oficir burekom ne umasti akta u radu).
3. Neka biraju: ili da daju pare za topli obrok kojim ćemo imati šta da kupimo u starešinskom restoranu, ili neka nam ne daju novac, ali da nam obezbede hranu!
Ja znam da je ovo mnogima čudno i da će se podsmevati ovim razmišljanjima kao nekada Žilu Vernu... ali doći će vreme kad će biti sasvim normalno u 10:00 otići u restoran na doručak... baš kao što to rade 'univerzalni'-NATO-vojnici koji su naši uzori!

1. U toku radnog vremena se mora doručkovati, jer je neprirodno 8h raditi bez hrane.
2. SVI MORAJU DA JEDU, što je nemoguće postići u kantini, a i za to služi restoran(a ne kancelarijski sto- da srpski oficir burekom ne umasti akta u radu).
3. Neka biraju: ili da daju pare za topli obrok kojim ćemo imati šta da kupimo u starešinskom restoranu, ili neka nam ne daju novac, ali da nam obezbede hranu!
Ja znam da je ovo mnogima čudno i da će se podsmevati ovim razmišljanjima kao nekada Žilu Vernu... ali doći će vreme kad će biti sasvim normalno u 10:00 otići u restoran na doručak... baš kao što to rade 'univerzalni'-NATO-vojnici koji su naši uzori!

MUP vec dugo vremena ima takve restorane, sa normalnim da nazovem, proizvodjackim cenama. Normalno je ako neko radi od 8 do 4 ili od 9 do 5 da ima pauzu za rucak, koju moze da iskoristi u jednom takvom restoranu.
Ja sam ranije odlazio u restoran MUP-a i bio sam prijatno iznenadjen uslugom i ponudom. Vise kuvanih jela, corba, salata i neka poslastica bila je 2006 od 80 do 130 dinara zavisi sta izaberete. Ne znam sada kakve su cene ali nisu sigurno puno vise.
Znaci, ne znam koliko su te cene regresirane, ali cinjenica je da niko ne zaradjuje na zaposlenima u MUP-u. Oni su tu da rade, a kulturna ishrana je nesto sto je podrska tom radu i osecaju vrednosti svakog pripadnika. U vojnim kantinama se isto covek lepo oseca, muzika, cene malo vise nego na crnogorskom primorju, usluga slicna, a samo jos more fali pa da bude kompletan uzitak... ;-)

da li neko zna na koji nacin nam uzimaju od ove bedne plate doprinos za nezaposlene i ko to ima pravo da nam uzimaju od plate za nesto s cim nismo saglasni i na koi nacin ovo da sprscimo i kako da nam vrate ovo sto su do sad uzeli to godisnje bar meni izlazi oko 5000

da li neko zna na koji nacin nam uzimaju od ove bedne plate doprinos za nezaposlene i ko to ima pravo da nam uzimaju od plate za nesto s cim nismo saglasni i na koi nacin ovo da sprscimo i kako da nam vrate ovo sto su do sad uzeli to godisnje bar meni izlazi oko 5000

To je zakonom regulisano.

Na bruto platu se zaracunavaju sledece stavke :

- POREZ NA PLATU 12% ( s tim sto samo za ovu stavku se od bruto plate oduzima 5560 din koji se neoporezuje,pa se na ostatak racuna 12%)

- DOPRINOSI ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE u iznosu od 11% na bruto zaradu,

- DOPRINOSI ZA ZDRASTVENO OSIGURANJE u iznosu od 6,15% na bruto platu,

- DOPRINOSI ZA NEZAPOSLENE u iznosu od 0,75% na bruto platu.

Verovatno bi mogucnost da biras da li hoces ili neces da placas ove doprinose dovela do toga da deo ljudi nece da placa npr i doprinose za zdrastveno osig.
A posle bi ti isti trazili pravo na lecenje.

a gle, topli obrok i regres su vezani za zakon o radu...taj clan zakona kaze da je poslodavac duzan da obezbedi nekih 6 tacaka a 5-ta i 6-ta su upravo topli obrok i regres. do pre neki dan nesto nije bilo kako treba pa su tek tada doneli neku uredbu ili sta vec - isto su objavila sva sredstva informisnja...mislim da se nasi vezuju upravo za to i da ce nepravda tek sada biti ispravljena..

niko to tebi ne oduzima od plate. ti dobijes koliko ti je odredjeno, a drzava da preko tvoje plate te doprinose.i kada bi bilo to ukinurto, ti licno nista veci iznos nebi dobio.

Čuvarska služba. Personalac hoće da nam ukine naknadu za noćni rad, jer tu naknadu smatra suvišnom zato što dobijamo 'uvećanje zarade zbog posebnih uslova pod kojima vršimo službu', pravdajući to članom 83. stav 4. Zakona o VS, smatrajući naknadu za noćni rad- 'odredbom iz opštih radno-pravnih propisa o uvećanoj zaradi'(na koju, po njegovom tumačenju, nemam pravo)!?
Šta da mu radim???

Čuvarska služba. Personalac hoće da nam ukine naknadu za noćni rad, jer tu naknadu smatra suvišnom zato što dobijamo 'uvećanje zarade zbog posebnih uslova pod kojima vršimo službu', pravdajući to članom 83. stav 4. Zakona o VS, smatrajući naknadu za noćni rad- 'odredbom iz opštih radno-pravnih propisa o uvećanoj zaradi'(na koju, po njegovom tumačenju, nemam pravo)!?
Šta da mu radim???

1. Naknada zbog posebnih uslova (dodatni koeficijent - 25% osnovnog koeficijenta plate) se ostvaruje na osnovu rešenja o plati koje se donosi po službenoj dužnosti.

2. Noćni rad (rad u vremenu od 2200 do 0600 sledećeg dana) se ostvaruje putem radne liste u koju se upisuje broj ostvarenih sati noćnog rada za tekući mjesec.

3. Naknada za noćni rad je propisan Pravilnikom o platama i drugim novčanim primanjima profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, tako da ne spada u odredbu opšte radno-pravnih propisa.

4. Ukoliko ti neupiše noćne sate u radnu listu piši zahtjev da ti se isplati naknada za sate noćnog rada. U tom slučaju mora da ti pismeno odgovori i obrazloži zašto je prihvatio ili odbio tvoj zahtjev.

5. Ukoliko ti odbije zahtjev piši žalbu na drugi stepen i u žalbi navedi da ti je uskraćeno pravo iz radnog odnosa i upozori ih da time čine krivično djelo iz člana 163. Krivičnog zakona republike Srbije

Član 163.​
Ko se svesno ne pridržava zakona ili drugih propisa, kolektivnih ugovora i drugih opštih akata o pravima po osnovu rada i o posebnoj zaštiti na radu omladine, žena i invalida ili o pravima iz socijalnog osiguranja i time drugom uskrati ili ograniči pravo koje mu pripada, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

A šta se podrazumeva pod 'posebni uslovi pod kojima vrši službu'?
Da li se rad u smenama smatra 'vršenjem službe pod posebnim uslovima', jer PS tačka 411. takav rad smatra osnovnim načinom organizacije rada. Naknada za to ('uvećanje zarade za smenski rad i rad noću') postoji u Zakonu o radu, ali je naš Pravilnik izostavlja. Da li na tu naknadu imam pravo?
(Krivično pravo mi je 'specijalnost' i poslastica, i nikada ne ispustim da u žalbi navedem takvu legitimnu 'pravnu pretnju')

A šta se podrazumeva pod 'posebni uslovi pod kojima vrši službu'?
Da li se rad u smenama smatra 'vršenjem službe pod posebnim uslovima', jer PS tačka 411. takav rad smatra osnovnim načinom organizacije rada. Naknada za to ('uvećanje zarade za smenski rad i rad noću') postoji u Zakonu o radu, ali je naš Pravilnik izostavlja. Da li na tu naknadu imam pravo?
(Krivično pravo mi je 'specijalnost' i poslastica, i nikada ne ispustim da u žalbi navedem takvu legitimnu 'pravnu pretnju')

Pod posebnim uslovima rada se podrazumjeva sve i svašta, od nemogućnosti izbora mjesta službovanja pa do uzbuna.

Član 83.​
Zbog posebnih uslova pod kojima vrši službu u Vojsci Srbije, a naročito zbog učešća na vežbama, logorovanjima, manevrima i uzbunama, rada dužeg od punog radnog vremena, vršenja službe dežurstva i drugih oblika unutrašnje službe, nemogućnosti izbora radnog mesta i mesta službovanja, premeštaja, vršenja službe u svim uslovima, kao i zbog drugih vanrednih situacija prouzrokovanih potrebama operativne sposobnosti, profesionalnom vojnom licu utvrđuje se koeficijent za obračun plate koji je od 20% do 50% veći od koeficijenta koji se utvrđuje na osnovu položaja i čina, a u okviru sredstava za plate obezbeđenih u budžetu Republike Srbije namenjenom za finansiranje odbrane.
Pod radom dužim od punog radnog vremena iz stava 1. ovog člana smatra se rad u slučaju preduzimanja mera pripravnosti, rad u slučaju uzbune u jedinici, odnosno ustanovi, za vreme vojnih vežbi, za vreme borbe protiv elementarnih nepogoda, za vreme dežurstva ili slične dužnosti u komandi, jedinici ili ustanovi Vojske Srbije i u prilikama koje zahtevaju da se produži započeti rad čije bi obustavljanje ili prekidanje imalo štetne posledice za operativnu sposobnost komande, jedinice, odnosno ustanove ili bi nanelo znatnu materijalnu štetu ili ugrozilo život i zdravlje vojnih lica i drugih građana.
Profesionalnom vojnom licu, uz saglasnost Vlade, pod uslovima iz stava 1. ovog člana može se utvrditi koeficijent veći od 50% od koeficijenta koji se utvrđuje na osnovu položaja i čina.
Na prava i obaveze profesionalnih vojnih lica proistekle iz posebnih uslova službe u Vojsci Srbije ne primenjuju se odredbe opštih radno-pravnih propisa o uvećanoj zaradi
.

Međutim naknada za rad u smjenama se nigdje ne spominje u vojnim propisima koji obrađuju problematiku novčanih primanja. Ta Naknada se spominje u Zakonu o radu RS (član 108.)i spada u odrebe opšth radno-pravnih propisa o uvećanju zarade.

Naknada za noćni rad i rad u dane državnih praznika se osim u pravilniku o platama (koji samo propisuje njihovu visinu) spominje u 1. stavu člana 85 Zakona o VS. tako da nespada u te "čuvene" opšte radno-pravne propise.

Član 85.​
Za časove noćnog rada, rada u dane praznika koji su zakonom određeni kao neradni dani i rada dužeg od punog radnog vremena, osim rada dužeg od punog radnog vremena iz člana 83. ovog zakona, profesionalnom vojnom licu uvećava se plata.

Po logici tvog personalca stvari stoje ovako:
  • Naknada za noćni rad je propisana opšte radno-pravnim propisom.
  • U članu 83. stav 4 Zakona o VS kaže da se opšte radno-pravni propisi ne primjenjuju na prava i obaveze PVL.
  • U stavu 1. člana 85. Zakona o VS kaže da PVL za časove noćnog rada pripada naknada
Iz toga prizilazi slijedeće:
  • Zakon o Vojsci je na osnovu člana 85 opšte radno-pravni propis
  • Na osnovu člana 83 Zakona o vojsci, Zakon o VS se ne primjenjuje na prava i obaveze PVL

Svaka mu čast. Tip je genije.

Po toj logici može ti reći da nam ne pripada ni plata jer je i ona propisana Zakonom o VS (član 81.)

Poslednja izmena:
Po meni 'posebni uslovi vršenja službe' podrazumevaju uopšteno sve što može da se dogodi u toku vršenja službe.
Dakle, naknada za to je naknada za MOGUĆNOST da se dogodi nešto od opisanog u čl.83. ZoVS. I, kada se to dogodi, za ono što iz toga proistekne, dobija se naknada koju propisuju 'vojni' pravilnici, a ne opšti radno-pravni propisi. To znači da se ne isključuje pravo na te naknade, nego upućuje gde su i čime te naknade regulisane.
E sad, rad u smenama nije uređen ni Zakonom o VS, niti nekim drugim 'vojnim' propisom, te se primenom člana 8. stav 5. ZoVS, pozivam na Zakon o radu sa kojim MORAJU biti u saglasnosti i naš Zakon, i pravilnici koji se tiču prava iz radnih odnosa.

Da li imam pravo na UTS ukoliko moja supruga poseduje stan za koji placa zakupninu ili otkupninu?Stan ima 42 kvadrata i u njemu bi stanovalo nas troje.Molio bih nekog ko se razume u ovu problematiku da mi svojim odgovorom pomogne jer odgovor svog personalca vec znam.

Back