Znam da nije prava tema, ali posto je vec pokrenuto "pravno" pitanje, ja bih zamolio da mi neko odgovori na sledece:
Члан 98. (Zakon o Vojsci Srbije)
Професионално војно лице је дужно да ради дуже од пуног радног времена кад потребе службе то захтевају.
Прековремени рад не може да траје дуже од осам часова недељно нити дуже од четири часа дневно.
Изузетно од одредбе става 2. овог члана, професионално војно лице је дужно да ради и дуже у случајевима: наређених мера приправности; ванредног и ратног стања; за време вежбовних активности; за време службе дежурства; у приликама које захтевају да се продужи започети рад чије би обустављање или прекидање имало штетне последице за оперативну способност команде, јединице или установе Војске Србије, или би нанело знатну материјалну штету или угрозило живот и здравље војних лица и других грађана, о чему одлуку доноси надлежни старешина оперативног нивоа командовања односно помоћник министра одбране за лица из свог састава.
1. Sta podrazumeva “stetne posledice za operativnu sposobnost jedinice?
2. Ko je “nadlezni staresina operativnog nivoa komandovanja”?
3. Da li tu spada obavljanje strazarske sluzbe?
Veoma cesto se desava da se moje kolege, pa i ja licno, angazujemo za razne poslove i zadatke (uredjenje kruga na izdvojenom objektu, izvrsenja gadjanja, obavljanje strazarske sluzbe i sl.) u vanradno vreme ili vreme koje prelazi 40 casova nedeljnog rada i za to nam se isplati dnevna naknada troskova tj. trupna dnevnica (jer se objekat-streliste nalazi van mesta sluzbovanja) kao nadoknada za rad duzi od punog radnog vremena.
1. da li, pored trupne dnevnice, imamo pravo i na preraspodelu radnog vremena,
2. da li nam pripada uvecanje plate za rad nocu?
Ako nekome predstavlja problem, odgovor moze i na e-mail.