stanovi i plate

clan 83. nigde ne pominje 'pripravnost', a neki dobijaju taj dodatak za pripravnost i pored tih 25% sto svi imamo. Ako ne dobijam taj dodatak,to znaci da u vanradno vreme nisam obavezan da budem na kucnoj adresi niti bilo kako dostupan, a na uzbunu idem SAMO ako se da u toku radnog vremena!

clan 83. nigde ne pominje 'pripravnost', a neki dobijaju taj dodatak za pripravnost i pored tih 25% sto svi imamo. Ako ne dobijam taj dodatak,to znaci da u vanradno vreme nisam obavezan da budem na kucnoj adresi niti bilo kako dostupan, a na uzbunu idem SAMO ako se da u toku radnog vremena!

Pripravnost je nešto drugo (takozvnano kućno dežurstvo), i to se plaća 10 % vrjednosti radnog sata za svaki sat pripravnost. Da bi ostvario taj dodatak, blago rečeno, treba da rodiš mečku.

@coolzeero- da li onima koji rade u smenama(takav rad organizovan naredjenjem) pripada "uvecanje zarade za rad u smenama" i to za sve sate rada + uvecanje zarade za sate nocnog rada(kada se radi nocna smena od 22-06)?
Zakonom o radu je regulisano ovo uvecanje zarade, a da li je kod nas? ... ili se pozvati na ZOR?

Bitno je da u toku meseca nemas vise radnih sati nego sto je ukupan broj radnih sati za taj mesec koji priznaje RC MO i koji se dobija svakog meseca u blanko radnim listama. Sati rada preko ukupnog broja sati za taj mesec tretiraju se kao prekovremeni rad i koriste se shodno pravilniku o platama. Ukoliko radis u vremenu od 22.00 do 06.00 onda se ti sati placaju kao nocni rad. Napominjem bitno je da ukupan broj radnih sati u toku meseca ne prelazi broj sati dobijen za taj mesec (primer 22 r/d puta 8 sati= 176 r/s za mesec od toga si ti recimo radio 180 sati i to recimo 30 sati nocnog rada i 150 sati redovno. 30 sati ti se placa kao nocni rad a razlika od 176 do 180 odnosno 4 sata racuna ti se kao prekovremeno i za ta 4 sata sleduje te 6 sati slobodno). Pokusao sam da budem sto jasniji.

"Zaposleni koji radi u smenama, pri cemu smenski rad podrazumeva efektivan rad ciji se pocetak i zavrsetak pomera iz dana u dan (I,II,III smena) ili iz nedelje u nedelju, ima pravo na UVECANJE OSNOVNE ZARADE ZA S V E SATE RADA"...
"Uvecanje zarade za rad u smenama najmanje 26% na osnovnu zaradu zaposlenog"
Dakle, odvajam "uvecanje zarade za rad u smenama" od "prekovremenog" i "nocnog"... jer ta naknada se daje zbog specificnog rezima rada, a ne zbog broja radnih sati, i odnosi se na SVE sate rada, a "nocni rad" se dodaje na to.
Osim toga, onaj ko radi u smenama nema pravo na naknadu za prekovremeni rad!!! MORA mu se obezbediti 50% vise slobodnog vremena od vremena koje je radio prekovremeno!

Ako nemam dodatak za pripravnost,zakonski nisam u obavezi da budem dostupan u vanradno vreme. (U koju svrhu sluze kuriri-pozivari kad cu ja i onako tek sutradan da dodjem na posao u 07:00 ?)

Predlazem privremeni rad u Nepalu,neka MO sklopi vojni ugovor o najmu nasih staresina pa da se ide tamo,moze i Irak,Avganistan,Cad,Somalija,Kolumbija,Cecenija,Uzbekistan,Baskija,Severna irska,Skotska,Korzika itd.itd.svuda gde je par stotina evra nest,al kojih par stotina,sta ovih 250,ja sam za par stotina puta deset,daleki su to putevi,klima,dnevnice,ugrozenost,sluzba pod otezanim uslovima,a gde je sledovanje mleka,svuda gde oce da plate,ali ne lezi v...ze kako ce Ministri da kupe kajmak,a i narod se buni ne daju da zaradimo leba,kao ne mogu nasa deca u strane misije,a ovde nas mafijasi rokaju kao muve,svaki dan pljacka sa pucnjavom,te bomba,ako se zateknes tu sta onda,ne znam zasto ovi kukaju na pare,kod nas je patriotizam bitan,i ovo je narodna vojska,znaci narod ce te rani i placa racune,a u prodavnici potpisujes izjavu da si patriota i uzimas sta ti treba,bar kod mene u opstini je tako,ne znak kako kod vas.

Ma sta covek moze da saopsti?
Da smo ispali naivne ovce po ko zna koji put? Da svakog u ovoj drzavi zabole ona stvar za vojsku?
Kod nas u jedinici prosle godine se skinuo jedan potporucnik a sad i drugi! I jos ima njih koji se pitaju sta je sa tim ljudima! Valjda treba da se hrane od oficirske casti!
A ti isti pricaju kako je vojska sposobna da brani drzavu!
Sa cim i od koga? I sa kojim motivima?

Ne sme posetilac da objavi,al ukidaju plate,kazu moraju da plate kosovski dug,jer je to nasa legitimna teritorija i mi moramo da placamo dug koji su gradjani Srbije Albanske nacionalnosti napravili prema stranim poveriocima,pa je odluceno da se vojska kao patriotska snaga ove zemlje angazuje na regulisanju tog pitanja do daljnnjeg,sto znaci da se plate narednih nekoliko godina nece isplacivati,a raditi se mora.

Mislim da je taj dug trebalo prebiti na sledeci nacin: gradjani Republike Srbije, albanske nacionalnosti, vojni obveznici(koji ne znam zbog cega i po cijem odobrenju imaju beneficiju, te nisu sluzili vojni rok,za razliku od drugih vojnih obveznika,gradjana R.Srbije), da otkupe vojni rok koji nisu odsluzili u JNA,VJ,VSiCG,VS...
i da se na taj nacin otplati deo njihovog duga.

Back