stanovi i plate

Meni nije jasno kako to da se jos nismo navikli na ne organizovanost i haoticnos u nasem vodstvu?!
kako to da se na svaku pricu (najcesce neosnovanu) mi hvatamo kao da je 100% sigurna a da pri tom uopste ne pokusavamo da kontrolisemo sopstven zivot? ali zato odlucno kukamo kako nas tamo neki oficiri stalno ponizavaju?!
ne kontam zar stvarno verujete da su oficiri toliko iznad ostalih da se u svaku njihovu mora verovati bezpogovorno?!

Tajna uspeha u Vojsci je u dobrom prenosenju nervoze na potcinjene.

Tako da su zlatni momci oni koji najbolje provode.Cista fizika.

Podoficiri "kulirajmo",dobicemo svi chireve od nervoze.Provodnici ce i dalje jahati,samo neke druge,nove buduce invalide.

MAGAZIN ODBRANA U BROJU 59 OD 1. MARTA DONOSI

Tema broja je moralna komponenta odbrane. Danas se u našem sistemu odbrane i Vojsci Srbije prepoznaje stav da se moral zasniva na dobroj logistici i novcu, a sve ređe na nacionalnim osećanjima i osećanjima pripadnosti državi. Kako tvrde stručnjaci, novac nije istinsko i jedino utemeljenje morala ni u savremenim, profesionalnim vojskama sveta, koje deluju ili teže da budu pod kontrolom civilnih demokratskih institucija.

Da li ja nisam dobro shvatio ili ovi oce da kazu da na zapadu nisu bitne pare nego je samo nama stalo do para? Ja sam pricao i uvek cu pricati, ja radim za pare a ne za patriotizam. Kad bude moglo da se kupi nesto za patriotizam tad cu da radim i za to!
Kako mrzim ovaj glupavi nacin razmisljanja!

Šta reći, naši stručnjaci su ti tate za sve oblasti. Mogli bi malo da ih pošaljemo recimo u ameriku, pa da im tamo na licu mjesta objasne na kojim se istinskim načelime utemeljuje moral. A oni nama nek pošalju svoje (ne)stručnjake.

Kad ovi naši završe posao ima da pregazimo amere ko plitak potok.

Najveća glupost koju sam pročitao u, tada se još zvalo Vojska, tim novinama, je sledeće:

U upravi za odjevanje generalštaba poslije 14 godina istraživanja konačno su saopštili rezultate studije koja je šara najbolja za maskirne uniforme. I gle čuda to je ona četverobojna smeđe žuto crna šara, kao kod amera. Drugim rječima 5-10 pukovnika i ko zna koliko još civila je 14 godina trošilo državne pare i primalo plate da bi na kraju otkrili rupu na saksiji, trebalo im je samo 14 godina da dođu do istog zaključka do kog su ameri došli prije skoro 40 godina.

Za takve gluposti ima para,

Hvala, Ubootfahrer. To sam vec znao. Koliko sam razumeo, prema novom zakonu o VS ministarstvo je duzno da u roku od tri meseca donese sve relevantne zakone i akta o onim temama koje nije obuhvatio zakon. To se odnosi i na zakon o penzionom i invalidskom osiguranju. Kod nas su pojedine kolege, koje su na raspolaganju, potpisivali neka akta kojima su saglasni da zele da idu u penziju, ukoliko im se ne nadje odgovarajuce formacijsko mesto. Interesuje me da li se jos gde to desavalo.
Ovako ispade, ako nisi podoban bio kada je pravljena zadnja formacija - ides u penziju, a ko je postavljen - ide na kanal.Bravo , vojni mislioci, j....!

Interesuje me da li se jos gde to desavalo.
Ovako ispade, ako nisi podoban bio kada je pravljena zadnja formacija - ides u penziju, a ko je postavljen - ide na kanal.Bravo , vojni mislioci, j....!

Rok je bio u svim jedinicama do 29.02. da dostave predloge za prestanak PVS za sva lica koja su na raspolaganju bez obzira da li imaju pravo na penziju ili ne. A za podobnost si potpuno u pravu. Kod mene su postavili oficire sa visom a oficire sa akademijom koji nisu bili po volji sefu (citaj "cappo") stavljeni su na raspolaganje.

Ma ko ima njega ove mrvice ne zanimaju. Oni jedu i piju za dz... a mi kako se snadjemo. Sreca da kod makedonca u Zemunu ima jos peciva za 10 din, pa se nekako i provucem. Markicu odavno ne kupujem, pa to koristim za topli obrok.

@coolzeero- da li onima koji rade u smenama(takav rad organizovan naredjenjem) pripada "uvecanje zarade za rad u smenama" i to za sve sate rada + uvecanje zarade za sate nocnog rada(kada se radi nocna smena od 22-06)?
Zakonom o radu je regulisano ovo uvecanje zarade, a da li je kod nas? ... ili se pozvati na ZOR?

@coolzeero- da li onima koji rade u smenama(takav rad organizovan naredjenjem) pripada "uvecanje zarade za rad u smenama" i to za sve sate rada + uvecanje zarade za sate nocnog rada(kada se radi nocna smena od 22-06)?
Zakonom o radu je regulisano ovo uvecanje zarade, a da li je kod nas? ... ili se pozvati na ZOR?

Kod nas se dobija samo za sate od 2200do0600 nocni rad 26% od vrednosti sata.

Znam da nije prava tema, ali posto je vec pokrenuto "pravno" pitanje, ja bih zamolio da mi neko odgovori na sledece:

Члан 98. (Zakon o Vojsci Srbije)
Професионално војно лице је дужно да ради дуже од пуног радног времена кад потребе службе то захтевају.
Прековремени рад не може да траје дуже од осам часова недељно нити дуже од четири часа дневно.
Изузетно од одредбе става 2. овог члана, професионално војно лице је дужно да ради и дуже у случајевима: наређених мера приправности; ванредног и ратног стања; за време вежбовних активности; за време службе дежурства; у приликама које захтевају да се продужи започети рад чије би обустављање или прекидање имало штетне последице за оперативну способност команде, јединице или установе Војске Србије, или би нанело знатну материјалну штету или угрозило живот и здравље војних лица и других грађана, о чему одлуку доноси надлежни старешина оперативног нивоа командовања односно помоћник министра одбране за лица из свог састава.

1. Sta podrazumeva “stetne posledice za operativnu sposobnost jedinice?
2. Ko je “nadlezni staresina operativnog nivoa komandovanja”?
3. Da li tu spada obavljanje strazarske sluzbe?

Veoma cesto se desava da se moje kolege, pa i ja licno, angazujemo za razne poslove i zadatke (uredjenje kruga na izdvojenom objektu, izvrsenja gadjanja, obavljanje strazarske sluzbe i sl.) u vanradno vreme ili vreme koje prelazi 40 casova nedeljnog rada i za to nam se isplati dnevna naknada troskova tj. trupna dnevnica (jer se objekat-streliste nalazi van mesta sluzbovanja) kao nadoknada za rad duzi od punog radnog vremena.

1. da li, pored trupne dnevnice, imamo pravo i na preraspodelu radnog vremena,
2. da li nam pripada uvecanje plate za rad nocu?

Ako nekome predstavlja problem, odgovor moze i na e-mail.

Ali me zanima,cini mi se, 20% za SVE SATE RADA u smenama,a "nocni rad" se dodaje na to za "nocne" sate..
+ "dodatak za pripravnost" za sve sate u vanradno vreme, da li sleduje sve nas koji smo duzni na znak za uzbunu da se javimo u jedinicu?

20% nisam nasao nigde. Sve preko 40 sati nedeljno se racuna po sat ipo. Obracunava se tromesecno i da se iskoristi za sest meseci . Ako to ne mogu da ti obezbede onda se placa 26% od radnog sata. Dodatak na pripravnost je 10% od sata. Za uzbunu neznam

20% nisam nasao nigde. Sve preko 40 sati nedeljno se racuna po sat ipo. Obracunava se tromesecno i da se iskoristi za sest meseci . Ako to ne mogu da ti obezbede onda se placa 26% od radnog sata. Dodatak na pripravnost je 10% od sata. Za uzbunu neznam

Za uzbunu је ono čuveno uvećanje koeficijenta od 25% zbog posebnih uslova službe. (član 83 zakona), barem je tu zakon jasan i nedvosmislen.

Back