stanovi i plate

QUOTE=coolzeero;6097304]Jedini nacin je da sefa ujedes i da te posalju na raspolaganje. Inace nikako.

Treba obratiti paznju,pojedini sefovi su toliko otrovni, da je veca sansa prosektura ,nego raspolaganje;),[/QUOTE]

Ovo sa ujedanjem je provereno u mojoj jedinici. Zamenik ujeo komandanta. Komandant zavrsio na novoj duznosti u Beogradu a zamenik na VMA na neuropsihijatriji i ocekuje ovih dana da izadje na VVLK pa u penziju.

Ni je to nista,ja znam za jednog koji je mesecima jahao metlu, kao da vozi motor sa sve brrrrmmmm,,kada je dobio resenje za penziju,svratio je da se pozdravi, kada je krenuo da izadje iz kancelarije,kolege mu rekle da je zaboravio motor,tip se hladno okrenuo, nasmesio uz to dobacio da mu vise ne treba, motor je odradio svoje.

Andrija, voleo bih da znam u kom su se to garniconu izjasnjavali. Ja imam preko 25 godina penzijskog staza, ali imam i postavljenje. Bez obzira na moju ogromnu zelju, ne daju mi da idem na raspolaganje, pa u penziju. Ako neko zna neki dobar savet,pomozite,molim vas!

Kolega nemoj da se zalijeces, po ovom cuvenom zakonu ti poslije 6 mjeseci raspolaganja ne gine prestanak PVS ali postoje dve varjante.
Prva, ispunjavas uslove za penziju, pa te shodno tome i isprate iz jedinice ili ti omoguce da postanes CL na sluzbi VS (clan 110 stav 3.).
Druga, ne ispunjavas uslove za penziju pa ti obezbede 24 bruto plate koje bi ostvario pre prestanka sluzbe, tapsanje po ramenu i sut kartu preko kapije (clan 110. stav 4.)

Uslovi za penziju po stavu 3. do donosenja novog pravilnika o penziskom i invalidskom osiguranju su isti kao ranije (clan 197. stav 2. ). Po tom pitanju i dalje je na snazi glava 16 Zakona o VJ (clanovi 240-260 i 262-278 ) sto znaci: 35 godina i 55 godina starosti za presanak PVS po svom zahtjevu (prijevremena starosna penzija) i 40 godina staza bez obzira na godine starosti (starosna penzija po sili zakona), sad tu imaju jos neke zavrzlame oko toga da li obavljas neku duznost od posebnog znacaja ili si neki vazan glavonja pa ti mogu odgoditi penziju do 65 godine starosti po odluci NGS ili tako nesto.

Stara varjanta sa sa 30 godina staza uz saglasnost ministra odbrane po potrebi sluzbe vise ne vazi.

Starosna granica od 55 godina se umanjuje zavisno od toga na kojem si formaciskom mjestu bio postavljen, racunaju se samo pune kalendarske godine sad da nelupam napamet cini mi se da je to clan 246 Zakona o VJ.

Na kraju cuveni clan 192. stav 1. Zakona o VS (kom sam se i sam najvise veselio) ima jednu nezgodnu ogradu a to je da po njemu imas uslove za penziju ako imas 20 godina staza, od toka da si najmanje 10 zaradio kao PVL i ako ti PVS perstaje zbog potreba sluzbe koje nastaju usled organizacisko mobilizaciskih promena u VS, tako da je moje radovanje bilo uzaludno.

Ta varjanta ti igra samo ako ti u jedinicu stigne nova knjiga formacije i da te tada stave na raspolaganje.

Ma niste ljudi, samo ne znam sta da kazem :)
Ja ovaj put nemam ne prave nego nikakve informacije pa reko` bolje da cutim nego da lupam gluposti.
Tj. imam jednu informaciju....skoro 100% je plata 06,03 ma koliko zarko ja zeleo da ovo nije istina.
A sto se tice svih ostalih uplata o kojima mi mastamo...nista od toga prijatelji....

Ma niste ljudi, samo ne znam sta da kazem :)
Ja ovaj put nemam ne prave nego nikakve informacije pa reko` bolje da cutim nego da lupam gluposti.
Tj. imam jednu informaciju....skoro 100% je plata 06,03 ma koliko zarko ja zeleo da ovo nije istina.
A sto se tice svih ostalih uplata o kojima mi mastamo...nista od toga prijatelji....

Ima li bar nagovestaja kada ce se pojaviti pravilnik o putnim i drugim troskovima?

Imam utisak da je ovaj Zakon, meni vrlo ne jasam,do sada su samo vpu, bili lako zamenljiva roba,sada vise nikome nije lako,a meni svakim danom sve mi je sve manje jasno,ili pocinjem da gubim strpljenje,Malo je sasavo da mi svi danima raspravljamo kada ce biti ili nece ulata,ovo je za Verovali ili Ne.

Pozdrav svima!
Danima pratim vase komentare u vezi plate i novog pravilnika-mnogo ste dobri. Ja sam takodjer razocaran podelom ovih "povecanja, koeficijenata i ostalih lazi". Znam dosta kolega koji vas prate i jako ih interesuje tema ali nece da se ukljuce u komentarisanje. Oficir sam sa 20 god. staza(penzijskog), radim u GS VS, (do nedavno u trupi) i posebno mi smeta sto su novim pravilnikom degradirane staresine iz trupe (ukinut trupni i komandirski dodatak, broj premestaja itd). Nadam se da ce nepravda biti ispravljena i da ce obecanja, plasirana u medijima, biti makar delimicno ispunjena.

Da vjerujem u teorije zavjere kao što ne vjerujem, kladio bih se da je u pitanju smišljena dezinfoemacija.

Prvo nam gospoda podare Uredbu o plati koja je svi manje više znamo kakva. Kada su počela sve veća negodovanja zbot te i takve uredbe odjednom pukne priča o čitavoj plati 29. i gle čuda zadnjih sedam dana svi nagađaju i pričaju o toj uplati. Uredbu koja je sve ovo i zakuvala više niko i ne spominje.

Back