s malom verovatnoćom da ćeš pročitati
https://svetosavlje.org/klanjanje-andjelima-ikonama-svecima/
a ti što veruješ u mrtvog boga ja te razumem
Zasto se tako obracas meni.jel sam ikad na ovom forumu ignorisao nekog Bibliskog dokaza ukoliko je iznesen u pravi kontekst ? Ako smatras da jesam onda daj citiraj me slobodno a ako li takvog dooaza nemas onda je boje da ozbiljno revidiras taj tvoj odnos prema meni.
Inace,otvorio sam i procitao sadrzinu tog linka i ako si to isto i ti uradio znao bi da su sve te teze vec uveliko komentirane na ovom forumu.
Medjutim,ono sto mi je stvarno privuklo paznju je sledeci komentar:
" Дакле,
као што молимо комшију, родитеље или било ког пријатеља за помоћ, ми молимо свете за њихово заступништво пред Богом. Знамо да су они били светијег и праведнијег живота и да тиме имају већу слободу савести пред Оцем Небеским.
Знамо да су они сада у Царству Божијем ближи Престолу славе Свевишњега, и да нам њихове молитве помажу. Поштујемо њихову успомену: песмама, текстовима, иконама, зградама, храмовима Божијим, и т.д."
Dakle kao sto se jasno vidi,za ovog sluzbenog lica Vase verske zajednice,sve te sluzbe mrtvim ljudima ( ljubljenje,kadjenje,prinosenje darova njihovih navodnih slika i t.d.) je potpuno isto kao sto se zivi ljudi obracaju svojim zivim komsijama,roditeljima ili bilo kog zivog prijatelja za bilo kakvu pomoc.
I ako je ovo sve sto je problematicno ( a definitivno nije) onda j to nesporan dokaz da je ta doktrina neBibliska stoga van hriscanskih normi iz tog istog Svetog Pisma.
Naime,jedno je umoliti oca da nam da djeparac,da nam pomogne materijalno recimo kad dobije platu ili penziju ili kad mu recimo dobro krene biznis a nama zatreba neki auto ili mozda bolje stanbeno resenje i t.d. a savim je drugo moliti mrtvog coveka da blagosilja setvu i zetvu,da "iz nebeske distance"stiti pojedinca,porodicu ili citavi grad od bilo kakvih problema,da daje zdravlje,da omogucuje i blagosilja porod i t.d.
A zasto ?
Jer sve sto sam nabrojao ukljucujuci i sve ono sto sam propustio a deo je pravoslavne verske prakse,
spada iskljucivo u domenu Bozjeg delovanja -
NIKO DRUGI OSIM BOG NEBESKI ne moze iz nebeske distance davati ljudima zdravlje,porod,blagoslove u poljoprivredi ili stititi ljude !!!
Dalje,
ovaj isti sluzbenik Vase verske zajednice osudjuje se da Isusa Hrista cini lazovom a kruna hriscanske nade o vaskrsenju baca u smece s tim sto jasno navodi da su mrtvaci kojima pravoslavni sluze zapravo sada na nebu u Bozjem carestvu,dakle tamo gde znamo da je trenutno Isus Hristos pored Oca.
Evo Bibliskog dokaza zasto smatram da je ovo slucaj:
Jov.14,1-3:
"...Da se ne plaši srce vaše, vjerujte Boga, i mene vjerujte.
Mnogi su stanovi u kući oca mojega. A da nije tako, kazao bih vam: idem da vam pripravim mjesto.
I kad otidem i pripravim vam mjesto, opet ću doći, i uzeću vas k sebi da i vi budete gdje sam ja..."
Dakle kao sto se jasno vidi,Isus veoma precizno navodi da ce Njegovi verni biti sa Isusom ,tamo na nebu,
tek kada se On bude ponovo vratio ( a kontekst je jasan da je rec o Njegovom drugom dolasku ( kada ce se On pojaviti u svoj slavi Svojoj,kao sto se navodi na druga mesta u Bibliji) !!!
I za kraj,taj isti pravoslavni sluzbenik jasno i glasno kaze da se ljudi mole tim mrtvacima za njihovo zastupnistvo ( posrednistvo) pred Bogom sto je direktni pokusaj osporavanja Bibliske istine po tom pitanju !!!
Naime,Biblija nam jasno otkriva da je nas jedini zastupnik ( posrednik) pred Bogom zapravo Isus Hristos !!!
Evo dokaza:
1 Tim.2,5:
"...Jer je jedan Bog,
i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus,.."