Шта урадити кад "пукне" брак

***, ništa normalnije nego da osmanaestogodišnjak ode iz roditeljskog doma na studije u drugi grad...i nikad se više ne vrati da živi sa njima....pa roditelji ne kukaju kako su ostali ''bez deteta'' i ne trude se da sa njim svakodnevno provede vreme, ne pate što ne spava u njhovoj kući i slično...
Mislim, ovde se priča o borbi za starateljstvo nad ''detetom''...i o ponovnom pomirenju ''zbog deteta'', i o tome šta bi bilo ''sa detetom'' ako bi za nekoliko godina opet došlo do pucanja braka...
A to dete koliko sutra može da ima svoje dete...odrastao je dovoljno da može da bira kad će koliko vremena sa kojim roditeljem provoditi, da niko ne može da mu odredi kada će kod koga prespavati, gde će mu biti stvari, kod koga će ručati, gde će učiti...
Na ovoj temi tretiran je kao neko beslovesno detešce...

***, ništa normalnije nego da osmanaestogodišnjak ode iz roditeljskog doma na studije u drugi grad...i nikad se više ne vrati da živi sa njima....pa roditelji ne kukaju kako su ostali ''bez deteta'' i ne trude se da sa njim svakodnevno provede vreme, ne pate što ne spava u njhovoj kući i slično...
Mislim, ovde se priča o borbi za starateljstvo nad ''detetom''...i o ponovnom pomirenju ''zbog deteta'', i o tome šta bi bilo ''sa detetom'' ako bi za nekoliko godina opet došlo do pucanja braka...
A to dete koliko sutra može da ima svoje dete...odrastao je dovoljno da može da bira kad će koliko vremena sa kojim roditeljem provoditi, da niko ne može da mu odredi kada će kod koga prespavati, gde će mu biti stvari, kod koga će ručati, gde će učiti...

u potpunosti se slazem... ja sam sa 14 godina napustila roditeljski dom zbog skole i od tada dolazila kada su mi obaveze dozvoljavale, ovdje treba vidjeti postoji li ikakva sansa da se spase brak i da kada sin ode za svojim zivotom oni imaju jedno drugo kao pomoc ako ne postoji sansa bolje da se odmah razvedu a sin ce u svakom slucaju da jednog dana osnuje svoju porodicu i kao svi mi otici za svojim zivotom... vjerujem da je razvod tezak udarac ali ovdje se sve vrti oko "djeteta" a on vec odavno nije djete

Čitam ovu prepisku i povezujem postove, tako da ono što ću da komenrarišem nije vezano samo za citirano. A ovde sam da bih kompetentno komentarisao jer sam ja, da se skromno izrazim, meritorni faktor. :)
I onda dođe "Brana" i gumicom sve izbriše. Ili, dođe šumar pa istera i Nemce i partizane iz šume.

Prvo ću da obradim semantički. Pošto na uvidu imamo ovaj citat, držaću se njega.
Rečenica: "Фразе су истините чињенице, док се не докаже супротно, али то мора да се "обради" и објасни, иначе је дебилана" je kontradicio in adjecto.
Ako su fraze a priori činjenice, onda ne mora da se objašnjava da ne bi bilo debilana. Ako mora da se objasni, onda nisu a priori činjenice. Ako je nešto zaista činjenica onda se ne može dokazati suprotno. Ako se dokaže suprotno onda to i nije bila činjenica, već pretpostavka. "Istinita činjenica" je pleonazam kao što je neistinita činjenica kontradikcija. Da ne pominjem u daljem tekstu način sklapanja rečenice, koji u pricipu ovde na forumu nije nešto za šta ću da se hvatam. Ali smisao za sporazumevanje je number one.
Sa psihološkog aspekta se vidi ne samo nepoznavanje psihologije sa stručnog stanovišta (što i nije za očekivati), već prepotentnost i nadmenost sa jedne, a nezrelost i neiskustvo sa druge strane. Inače ne bi bilo saveta o tome kako treba "guštiti" sina zbog čega će sin jednog dana biti zahvalan. I ako to "gušenje" ne urodi plodom onda će da okrivi sina?.. ili njegovu majku?.. pa neće valjda sebe? Da se radi o narkomaniji, ovaj stav bih i podržao, ali u ovom slučaju, i u mnogim drugim, je to kontraproduktivno.
Sa druge strane se uočava izražena sujeta koja se ogleda u tome da svako oponiranje, bez obzira što nije zlonamerno ni provokativno, nailazi na omalovažavanje, ismevanje, posprdne kvalifikacije, kako bi sagovornika neargumentovano diskvalifikovao, a nastup je kao da je posisao svu pamet sveta... To je do te mere izraženo da je nepodnošljiva i pomisao da možda neko, ko je stručan za određenu oblast, zna bolje od ove individue. Štaviše, stručnjak bi daleko skromnije i sa manje isključivosti iskazao svoj stav.
Kvalifikacije za one koji nisu tako "čvrsti" i neosetljivi kao citirani su, ne samo izraz netolerancije, već i neprimerene. Možda ova individua nekoga i pleni svojom odlučnošću na rečima, ali u suštini se, najblaže rečeno, radi o prepotenciji, ali i labilnosti (ne bih da prenagljujem sa određenijim kvalifikacijama).

Zašto ovo pišem? Zato što je ovo osetljiva tema ne samo za postavljača teme već i za one koji sve ovo čitaju i donose zaključke, a tema sadrži i odnos prema svom "detetu". Ako već neko daje savete, onda se mora shvatiti i ličnost davaoca istih. Ova tema je vrlo nezahvalna za tvrdoglave lične i uz to nestručne stavove. Ogroman se teret svaljuje na dete (još uvek zavisno od roditelja) kada je prinuđeno da bira, balansira i dokazuje posvećenost svakom roditelju. A roditelji če da ga "guše" i vuku svako na svoju stranu. To nije recept dobrog roditeljstva i ovde mi je najviše žao deteta.

Jel vam ovo deluje ozbiljno što sam pisao?
A možda sam ja ekshibicionista?
A možda smo svi ovde ekshibicionisti?

Iole pismenom je jasno od prvog tvog posta na temi da si - faktor. I to ce ti biti uzeto kao najveca mana - paradoksalno, ali forum je ovo.
Upotrebio si previse slozenih recenica, terninologija je takodje slozena, pa ce ti i to biti otezavajuca okolnost. :lol:
"Nastup" doticnog vise lici kao da jos nije zavrsio sa sisanjem...
Tema je krajnje ozbijna, teska i osetljiva i upravo je zbog toga moja prepiska sa doticnim: ne zelim da jedan siledzija prosipa bljuvotine, sluzeci se mojim postovima u kojima se vata za rec, izvrce je ili razume za trenutnu upotrebu i sluzi mu kao pomagalo da bi prezentirao svetu sebe tako (ne)savrsenog (jos da moze da radja, eh tad bi tek videli sta je savrsen bracni savetodavac).
Ignorisala bih ga skroz, da nije bilo tako.

Napisao si dovoljno ozbiljno, kako dolikuje normalnim, ostvarenim ljudima, bez opterecenja i kalkulcija sa samim sobom i potencijalnim sagovornicima.

Poslednja izmena:

И ја мислим да дете, кад за то дође време или се стекну неки други услови оде из родитељског дома и живи свој живот смостално. Међутим, знајући ситуацију, мислим да он никада неће моћи да се у потпуности осамостали јер му то неће дозволити мајка. Она у њему пре свега види осигурање за сопствену будућност, и све ће учинити да тако и остане. Нпр. кад би смо разговарали о упису на факултет, у обзир је долазио само факултет у нашем граду. Нема везе што он то не би желео. То је оправдавала "аргументом" "нисам га ја родила да би остала сама". У једном од претходних постова поменуо сам њену посесивност. Нисам, како кажу, мериторан, али мислим да та доза посесивности коју она поседује превазилази границе нормалног.
Потврда овога што говорим је и то што ми је син, пре неки дан, кад смо покренули причу о факултету, рекао да можда не би било лоше, да кад заврши средњу школу не уписује одмах факултет, него да паузира једну годину.

Ја сматрам да средина у којој се сада налази није добра за њега и његову будућност из ралога које сам навео (постоје још неки), да неће моћи да оствари себе и да ће бити несрећан. Он то сада, иако има 18 година не може да схвати, а ја осећам моралну обавезу и одговорност, да учиним све што могу да не буде тако.

Da ne zaboravimo, da i decu bez roditelja, za koje drzava ima odgovornost, institucija "otpusti" u svet sa navrsenih 18 godina. Neko strucan je procenio da tako moze.
Ponekad punoletna deca imaju maloletne roditelje.

И ја мислим да дете, кад за то дође време или се стекну неки други услови оде из родитељског дома и живи свој живот смостално. Међутим, знајући ситуацију, мислим да он никада неће моћи да се у потпуности осамостали јер му то неће дозволити мајка. Она у њему пре свега види осигурање за сопствену будућност, и све ће учинити да тако и остане. Нпр. кад би смо разговарали о упису на факултет, у обзир је долазио само факултет у нашем граду. Нема везе што он то не би желео. То је оправдавала "аргументом" "нисам га ја родила да би остала сама". У једном од претходних постова поменуо сам њену посесивност. Нисам, како кажу, мериторан, али мислим да та доза посесивности коју она поседује превазилази границе нормалног.
Потврда овога што говорим је и то што ми је син, пре неки дан, кад смо покренули причу о факултету, рекао да можда не би било лоше, да кад заврши средњу школу не уписује одмах факултет, него да паузира једну годину.

Ја сматрам да средина у којој се сада налази није добра за њега и његову будућност из ралога које сам навео (постоје још неки), да неће моћи да оствари себе и да ће бити несрећан. Он то сада, иако има 18 година не може да схвати, а ја осећам моралну обавезу и одговорност, да учиним све што могу да не буде тако.

Cak i da je sredina sasvim ok ( ne sumnjam u tvoju procenu) trebalo bi da mu pomognes da on sam definise sta je njegov pravi izbor. Sta je to sto bi ga veselilo i bilo mu zadovoljostvo da izucava nadalje u svom obrazovanju. Da mu das jasno do znanja da si mu podrska gde i da ode, zbog njega samog, ne kao kontra majci jer se ona ne slaze sa tim.
Mislim da sve majke poseduju odredjenu dozu posesivnosti, samo sto to nikada, ali nikada ne bi trebalo im nadvlada razum jer time sabotiraju detetove izbore u zivotu.

on ima 18 godina i iako nije zreo ima poprilicno izgradjene stavove....na odnos njega i majke je trebalo uticati mnogo mnogo ranije i dok ste bili zajedno a ne sada kada ste se razisli.....tesko da ti tu mozes ista da uradis jer da on smatra da si ti merodavniji za njegovo vaspitanje i zivot bio bi sa tobom jer ima pravo i mogucnost izbora.....s obzirom da se opredelio za majku znaci da mu je ona bliskija i potrebnija....savetuejm ti da se skoncentrises na vas licni odnos i da jako pazljivo uzimas njegovu majku u usta....samo ces sebi napraviti medvedju uslugu budes li mnogo pametovao....

Cak i da je sredina sasvim ok ( ne sumnjam u tvoju procenu) trebalo bi da mu pomognes da on sam definise sta je njegov pravi izbor. Sta je to sto bi ga veselilo i bilo mu zadovoljostvo da izucava nadalje u svom obrazovanju. Da mu das jasno do znanja da si mu podrska gde i da ode, zbog njega samog, ne kao kontra majci jer se ona ne slaze sa tim.
Mislim da sve majke poseduju odredjenu dozu posesivnosti, samo sto to nikada, ali nikada ne bi trebalo im nadvlada razum jer time sabotiraju detetove izbore u zivotu.

Он сам неће моћи да се управља према својим жељама и афинитетима, због мајчиног утицаја. Ја знам шта би он волео да студира и чиме би волео да се бави у будућности, али да би то студирао, морао би да оде у други град. То му мајка неће дозволити.
Кад смо разговарали о упису на факултет; он зна да ја не одобравам мајчин став; није хтео да каже "тата ја нећу да упишем то забог тога што се мама не слаже с тим" него је почео да наводи неке друге разлоге, нпр. цена, удаљеност или "па, у крајњем случају, ни ово код нас није лоше". Ја знам да то нису његове жеље, знам шта воли, али евидентно мајчин утицај правладава његове жеље.
Како ли ће тек бити кад буде хтео да се нпр. ожени..?
Моје могућности да сад то преокренем у његову корист су врло мале, из простог разлога што врло мало времена проводимо заједно....

Obrene, da li si ti cuo za telefon? Ne treba ti zenina ili sudska dozvola da zoves svoje dete, pogotovo sto dete zakonski ima sva prava da samostalno odlucuje. Takodje vam ne treba odluka da se vidjate koliko to zelite. Ako je po svojoj prirodi povodljiviji i nesamostalniji i lako podleze uticaju, probaj da ga trgnes i izneses argumente za koji on nece moci da opovrgne. Ili se mozda plasi da se suprotstavi majci da ne bi ostao bez krova nad glavom? Da li se on tvoje zene plasi?
Ok, ne sazrevamo svi u isto vreme i nekima treba podrska jace i zrele osobe, ali ako imas volju d apomognes sinu i vidis u cemu je problem ne dizi ruke tako lako.

on ima 18 godina i iako nije zreo ima poprilicno izgradjene stavove....na odnos njega i majke je trebalo uticati mnogo mnogo ranije i dok ste bili zajedno a ne sada kada ste se razisli.....tesko da ti tu mozes ista da uradis jer da on smatra da si ti merodavniji za njegovo vaspitanje i zivot bio bi sa tobom jer ima pravo i mogucnost izbora.....s obzirom da se opredelio za majku znaci da mu je ona bliskija i potrebnija....savetuejm ti da se skoncentrises na vas licni odnos i da jako pazljivo uzimas njegovu majku u usta....samo ces sebi napraviti medvedju uslugu budes li mnogo pametovao....

Овакав однос њега и мајке у великој мери, ја сам потпомагао свесно и намерно. Као што рекох, врло је посесивна, поред тога мене је из мени необјашњивих разлога, доживљавала као претњу детету и њој. Да бих јој доказао и показао да ја нисам никаква претња, практично сам јој "гурао" дете у руке. Њему сам током одрастања говорио да увек мора да буде уз мајку, да јој помаже где год може, да не ради ништа што би је насекирало итд. Још да кажем да он за ових 18 година није добио батине од мене. Од мајке јесте.
Кажите ми да ли је требало да му говорим да не воли мајку, да бежи од ње итд...

Ја схватам ии разумем да са мајком има блискији однос, али он не схвата да неће моћи да се оствари поред мајке, јер је на првом месту средство које њој обезбеђује будућност, а тек онда неко и нешто друго.

Он сам неће моћи да се управља према својим жељама и афинитетима, због мајчиног утицаја. Ја знам шта би он волео да студира и чиме би волео да се бави у будућности, али да би то студирао, морао би да оде у други град. То му мајка неће дозволити.
Кад смо разговарали о упису на факултет; он зна да ја не одобравам мајчин став; није хтео да каже "тата ја нећу да упишем то забог тога што се мама не слаже с тим" него је почео да наводи неке друге разлоге, нпр. цена, удаљеност или "па, у крајњем случају, ни ово код нас није лоше". Ја знам да то нису његове жеље, знам шта воли, али евидентно мајчин утицај правладава његове жеље.
Моје могућности да сад то преокренем у његову корист су врло мале, из простог разлога што врло мало времена проводимо заједно....

Razumem te potpuno. Razumem i tvoje (opravdane) strahove. Samo zelim da ti kazem da problemi ovog tipa postoje i u "nerazvedenim" porodicama. Da jedan od roditelja ne zeli da dete ode od kuce.
Ostaje ti da diskretno radis na tome da dete ostvari svoje afinitete. Mozda ga i odvedes do fakulteta koji ga interesuje. Cisto onako, da vidi, oseti... Ili ga upoznas sa nekim ko vec studira to isto...Nabavis mu literaturu...Ipak ga ti poznajes najbolje. Postoje nacini, malo taktike s tvoje strane (bez straha) i upalice garant. Zelim ti srecu. :)

Овакав однос њега и мајке у великој мери, ја сам потпомагао свесно и намерно. Као што рекох, врло је посесивна, поред тога мене је из мени необјашњивих разлога, доживљавала као претњу детету и њој. Да бих јој доказао и показао да ја нисам никаква претња, практично сам јој "гурао" дете у руке. Њему сам током одрастања говорио да увек мора да буде уз мајку, да јој помаже где год може, да не ради ништа што би је насекирало итд. Још да кажем да он за ових 18 година није добио батине од мене. Од мајке јесте.

Ја схватам ии разумем да са мајком има блискији однос, али он не схвата да неће моћи да се оствари поред мајке, јер је на првом месту средство које њој обезбеђује будућност, а тек онда неко и нешто друго.

To se cesto tumaci kao "bliskost", a zapravo se samo radi o razlicitoj vrsti odnosa. Mojoj deci, po pitanju nekih stvari, tema, odgovaram ja kao sagovornik. Za neke opet samo otac. Zato mislim da si ti neopravdano u velikom strahu za svoj odnos sa sinom - cini mi se da si sasvim razborita licnost i da si mu mnogo vise potreban i da sin mnogo vise racuna na tebe, nego sto ti mozes sada da vidis - verovatno zbog cele stresne situacije.

...Dok je dete malo.
Sa 15 godina samo odlučuje po svom nahođenju.
A sa 18 je punoletan čovek, ima već odavno izgrađen odnos sa oba roditelja i ne može ga jedan od roditelja odjednom tako lako preveslati...

Možeš i odraslu osobu da preveslaš.
Ali je tačno da ponoletna osoba ipak uglavnom shvata igre koje mu se nameću i može da pruži otpor.
Može da pruži, ali da li će da pruži. Šta će neko uraditi ko je egzistencijalno zavistan sa jedne strane, a sa druge mu se uslovljava roditeljska ljubav, i kako će nastupiti, snaći se u toj situaciji, koje unutrnje ideje će mu se javiti a koje ne sme da izrekne, i kakav teret će poneti? Njemu se izmiče tlo ispod nogu. Možda bi zadržao bi oba roditelja, a može li? Da li mu to roditelji dopuštaju i kako? Sve su to pitanja sa kojima će da se suočava. Neko se lakše izbori, neko teže, a neko bude slomljen (kako god se to manifestovalo).

Kada dete iz stabilnih brakova ode negde, ono zna u duši (kao i roditelji) da su zajedno. Ono zna da uvek ima dom, toplinu i oseća sigurnost i samopouzdanje. Problemi nisu van čoveka već u samom čoveku. U njegovom doživljaju, brizi, nesigurnosti, upitanosti, racionalnom ili iracionalnom strahu...
Ne kažem da je svako rastavljanje roditelja stresno i teret za dete. Ali može da bude u značajnoj meri. U dobroj meri zavisi od roditelja.
Nekoj deci je naravno možda i gore zato što su im roditelji zajedno. Ima raznih situacija. Neku decu bi trebalo spasavati od roditelja. Roditeljstvo nije za svakoga i nije garancija da čine najbolje za svoje dete i ne daje im pravo da čine sa detetom šta im padne na pamet. Ponekad je dete više voljeno od osoba koji mu nisu roditelji i ponekad neke druge osobe učine više za dete nego roditelji. Ono što bi trebalo da bude je samo ideal.
Blago deci koja su imala sreće.

da ste ostali na istoj adresi, da li zaista verujes da bi imao uticaja na njega vise nego sada s obzirom kako si se postavio kao roditelj u periodu odrastanja..
ti si kao partner isao linijom manjeg otpora..
ko kaze da to nije uticaj tvojih roditla na tebe u tvom odrastanju?
slicnu stvar radi tvoj sin..
niko nije nikada rekao da je lako..roditeljstvo je lep, ali i najtezi posao na svetu!
ljudi ga olako shvataju..
a tako si ga shvatio i ti..
na tebi kao roditelju je bilo da se prvo boris za svoju poziciju kao partnera, a potom i kao oca u toj porodici..
ako si tolerisao zarad mira u kuci ili cega vec, do sada takav zenin dominantan stav, nema ti druge, moras da ga tolerises i sada kad je tvoje dete u pitanju..
s druge strane,postoje osobe kojima takav stav odgovara..
ja verujem da se svako od nas negde u zivotu izdefinise i da mora da nadvlada prava priroda..
pa ili budemo organizatori ili realizatori..
rekla bih da je tvoj sin jedan od osoba kojima ce da odgovara da u zivotu radi ono sto mu drugi kazu..
ni to nije lose, mozda to njega ipak cini srecnim..

ocigledno je i on svjestan da majka nema sredstava pa shodno tome nemoze ni da mu priusti fakultet, ako si ti u mogucnosti mozda bi pomoglo da mu das do znanja da ce mu tata placati studije, stan i sve sto treba, naravno dok vredno uci i ispunjava svoje obaveze a ako i ti nisi u mogucnosti da mu pomognes onda je momak i u pravu sto je svjestan situacije i zeli da se zaposli da bi imao neki "svoj dinar" i da bi mogao da pomogne porodici

toliko nemoci iskazujes u svojim postovima da je to zabrinjavajuce....ti si ne znam iz kog razloga stitio svoju zenu a ne dete sto je meni potpuno suludo....u interakciji sa detetom prvo se gledaju potrebe deteta ma koliko da smo nesavrseni obaveza nam je da se potrudimo da obezbedimo detetu srecno detinjstvo koje ce od njega napraviti osobu sposobnu ya srecan zivot....znaci, trebao si da se odupres uticaju zene i da pokusas da dete osamostalis ako ona vec to nije radila.....ja sam zivela 7 godina sama sa sinom od njegove 4.5 god do 12.5 i ma koliko je to bila specificna situacija imala sam na umu da moram od njega da napravim samostalno stvorenje, slobodno da misli svojom glavom a ne da ga vezem uz suknju....veruj, bilo mi je uzasno tesko jer sam nagonski tezila da ga privijam.....da ne duzim, budi jako pazljiv u odnosima sa sinom, nije sad momenat da mu dajes do znanja da ga majka gusi.....prvo uspostavi zdrav odnos pun ljubavi, postovanja, korektnosti i poverenja a za to ce ti trebati dosta vremena.....jer, moraces sebe da korigujes poprilicno....kad to postignete sve ce ostalo doci samo po sebi....

Кад од некога добијеш потврду својих ставова, за које наравно мислиш да су исправни, онда лакше и са више самопуздања кренеш даље...

Ја се полако враћам у нормалу и без психијатра, и без психолога, и без социјалног радника, а богами и без таблетица...
Неки кажу да оно што те не сломи, очврсне те још више... У сваком случају, хвала на саветима и помоћи.

zamisli da si u jednosmernoj ulici koja je na kraju slepa..treba da se vratis na pocetak da bi nastavio dalje, a ti stojis zaglavljen..i izadjes i nekako se opet nadjes u njoj..i tako nekoliko puta..
e posao psihologa je da ti upravo pokaze mapu..
kojim putem da ides da bi stigao tamo gde hoces..
da si mogao sam, ne bi se nasao u situaciji da supruga 4 puta odlazi i vraca se, a da nista ne bude promenjeno..barem ne ono sustinsko,,
psiholog je taj koji treba samo da ti pokaze gde je greska u tvom stavu i da te navede da razmisljas na pravi nacin kako da ti sam taj problem resis..
nekad zbog okruzenja, uticaja porodice, prijatelja, partnera sebi uskratimo sirinu pogleda..a odgovor nam je svo vreme tako na dohvat ruke..

Bogami ću kao pokvarena ploča. Eto zašto sam predlagao psihologa. Ne samo zbog tebe. Ja sam sa svojom decom išao kod psihologa. A sa ženom i kod psihijatra i kod psihologa (i pomoglo je). Ne znači da će svima da pomogne, jer nikoga ne možeš na silu da nateraš da ode i posluša savet. A naterao sam je tako što sam hteo da se razvedem. Sa decom sam bio iz razloga nevezanih za suprugu i tu je pomoglo. Inače, deca mi nisu problematična i dobra su, a razlozi nisu bili krupni. I ja dobijem savet i deca. Bolje otići dok razlozi nisu postali krupni.
Recimo, drugačije je kada sa tvojom ženom razgovara stručno lice koje ima autoritet struke, nego neko drugi (recimo ti, koliko god da si pametan).
Nije neuobičajeno da ljudi propuste priliku da na vreme zatraže pomoć, jer i ne shvataju ozbiljnost mogućih posledica.

Oboje ste manipulisali detetom. Steta...
Ovo boldovano necu da komentarisem, nismo deca.

Nema granica...sreca tvoja - bezgranicno mozes da budes glup. :roll:
I ne znam kako da ti kazem a da te ne zaboli previse: roditelj sam dvoje dece, sad vec studentkinji i jednom pubertetliji. I sve vreme sam u braku sa njihovim ocem, mojim dragim muzem.
Tvoje promasene pretpostavke se provlace od prvog tvog posta na temi u vezi svih "zenskih" postova. Nesto te tu "golica"... koprcas se sve vreme da dokazes da si "veliki otac", a mi malene majke...hbga... udesila priroda da ih samo mi radjamo... i to ne slucajno.
Nokte ostavljam tebi za grickanje, nesigurnost se i tako ubija...svoje cuvam, em mi lepi, em mi trebaju.

Мош само да наставиш да грицкаш лололол...јел ти се ђа мој потпис?
.Твоје окружење и очинске фигуре у цивилизацијској канализацији и просто, културолошка средина којој припадаш изгледа овако..
9836_vest_siptari%5B1%5D.jpg

Ајмо зато, љимунада, сљадољеди и како ти кажеш: освежавајућа салата са парадајзЕм...

Добро је, укапирали смо и да ниси дуплирали пост.

Пушку у руке, фронт, он ће ту да се зеза са 18 лол

Него, колико дуго траје адолесценција? И, шта каже педагогија?

Развигоре, ја бих те замолио да не напушташ тему, наравно ако још буде "жива", јер сам у твојим постовима осетио подршку и мислим да се твоје мишљење и ставови, ако не у потпуности, онда великим делом, поклапају са мојим. А што се тиче тога шта ћу да урадим и да ли ће то бити као и претходна три пута, ни сам нисам сигуран. Ја бих без размишљања покушао да вратим супругу јер би ми то аутоматски вратило и сина. Али да ли би то било тако? Шта ако, за годину, две или три, дође поново до овакве ситуације, и ја будем морао да поново (наравно и син) пролазим кроз све ово? Шта то мени гарантује да после четвртог пута неће бити и пети?
Ја ћу, бар сада тако мислим, покушавати да се што више приближим сину, колико год је то могуће у оваквој ситуацији. Покушаћу да успоставим неке мало другачије односе с њим, примерене и овој ситуацији, а и његовом узрасту и афинитетима, што до сада нисам могао, јер сам се дуги низ година трудио да сачувам "мир у кући".
Такође мислим да ова, како ти рече "мала комуна" није дугог века, и да ће ту морати нешто да пукне. Ја ћу настојати да будем спреман за такву ситуацију...

Морам ти рећи да се на слажем у потпуности са тобом кад кажеш да "свако има право на свој живот". Можда је то тачно само док је човек сам и нема своју породицу и децу. Оног тренутка, кад добије децу, он више нема право на свој живот као до тада, већ га мора посветити и прилагодити потребама породице и деце. Ја сам се кроз цео мој брачни стаж трудио да радим тако, али нажалост, много тога зависи и од друге половине...

"Свако има право на свој живот" односило се на твој однос са супругом. Нисам присталица развода јер знам људе који су пола века живели под истим кровом са два одвојена улаза; никад нису били формално разведени, али је свако од њих водио одвојен живо. И приватни и јавни. И све тако док се ћерка, коју су обоје волели, није удала и док, после неког времена, нису срушили зид који их је делио. И живели су складно, жена је умрла, ено га сад, тај наш кућни пријатељ, брине о њеној мачки и живи сам... Или, наши супер пријатељи, које и заједно и појединачно ценимо и једни друге можемо да позовемо у пола ноћи за било шта, били су у брачној кризи. Жена је имала неког љубавника, штекала паре као одсутпницу за коначни растанак са мужем, који је укњичивао и клинца као пакет-аранжман. Пријатељ је био толико наиван и имао поврења у њу да јој је прошло да она годину и нешто не прима плату лол..а за превару је инајмио чак и детектива и говорио како ће да се убије. И тако, прође и та авантура женина и даље су заједно. Било их је срамота да нам причају, а ни не требају, пола што смо чули ионако су зли људи измисли.
Што сам старији, то сам спремнији да прихватим најразличитије комбинације живота у браку мушкарца и жене. Све разумем, не осуђујем,
То што имаш у целој причи подршку њених, говори о томе да си човек на месту. Али, не би било фер да кажем да ни њено мишљене и разлози за те устаљене одласке од тебе, можда негде имају и своје зашто. Просто, не знам. Како ћеш са женом, мораш сам, а и то је важно..

Битнији сада је твој однос са сином. Ниси свестан да си све радио "школски" - онако како би те сваки добар психолог саветовао.
А то је - инсистирање на контактима. Чак и у функционалним породицама саветује се свакодневни контакт оца и сина, шта то значи - непрекидно учествовање у животу деце и присуство. За то је кажу довољно и десатак минута дневно, и то је најмање, али и довољно време за које ћете да размените и утиске и видиш да је добро. Зато што их волимо, битно нам је да су увек добро, ако приметимо - реагујемо и помажемо.
Улога очинске фигуре у односу оца и сина је специфична. Док девојчице праве модел мушкарца који касније обликује све њихове емотивне односе са партнерима, код дечака је то малко друкчије.
Дечаци се прво везују за мајку. Она им је објекат обожавања и најзначајнија фигура, тек касније иде, не отац, него утицаји вршњака, па су у периоду аадолесценције честе нетрпељивости на релацији отац-син, и тек у периоду касне адолесценције, па до краја живота, утицај очинске фигуре постаје све доминантији. Он је саветник у свим кључним животним питањима.
Видиш, срећа у невољи која те је снашла је та да твој син има и мало шансе да постане проблематичан и пропалитет.
То се дешава са децом која осећају недостатак љубави једног родитеља, некад, на жалост и оба..
Око овог вашег се изломисте обоје, а њему шта - лепо.
Може да студира, а ни не мора, може да ради, а не мора, не сме само да ради ништа што би мајка "препознала" као непријатељски "акт".
Адолесценција је период од 12-20,21 год. Психологија и соц. педагогија говоре и о периоду продужене адолесценције - до 25.
Период одрастања, преласка из детињства у одговорне и самосталне личности.
Колико видим, он заиста касни у томе.
Што буде старији, то ћеш му бити потребнији. Твоје је да разговараш у указујеш шта је за њега добро, али имајући у виду све, његово добро и срећу, да ће се сутра бавити можда послом који ће бити његова проф. оријентација само због тога што није напустио средину. Друга ствар, можда чак и патолошка посесивност мајке може да доведе до тога да тешко остварује трајније емотивне везе са девојчицама. Која ће га цура хтети, ако је он тако неодвојово везан за мајчину сукњу? Ту си да му дајеш битне и уопштене теме за размишљање.
Нарочито је важно и да га убрзаваш у заузимању социјалних улога које ће га учинити спремним за живот.
То су све лепоте очинске фигуре. После би било лепо и да можемо да их запослимо, али биће и тога, само полако..
Ето, то око студија, то је сада актуелно ( и фубал исто, као повод за виђање).
Много среће и верујем да ће бити све у реду. Сајко ти не треба, то што је овима овде пукла тикветина, па су правили сра-ња мужевима, женама, тукли, лечили мале наркомане, пропалитете, кмечали и пали у депресију, па их је лекар опште праксе одмах турио или соц. раадник на посматрање, а психо одмах преписао тону лекова и још појачавао дозе - последице су видљиве хах...

Свако добро и само напред.

Мош само да наставиш да грицкаш лололол...јел ти се ђа мој потпис?
.Твоје окружење и очинске фигуре у цивилизацијској канализацији и просто, културолошка средина којој припадаш изгледа овако..
9836_vest_siptari%5B1%5D.jpg

Ајмо зато, љимунада, сљадољеди и како ти кажеш: освежавајућа салата са парадајзЕм...

:eek:
Tebi bas nije dobro... :sad2:

I ocigledno ne bole te postovi ovde, zbog ove teme...ti si navuko "sindrom" sa neke druge teme znaci... :confused:
Jadnice...nije tebi lako...

p.s. nisi mi napisao koji si Ti od ovih likova sa slike?

Back