Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pročitao dvije smarajuće (Pomoćnik od Roberta Valzera i Mogućnost ostrva od Mišela Uelbeka) a sad uzeo Human Stain Filipa Rota.

Ovaj Pomoćnik je možda nešto značio psihijatru koji je liječio pisca, mada je i to upitno, jer ovaj posljednjih nekoliko decenija života nije izašao iz ludnice, niti pokazao posebnu želju da se to desi. Na čitanje me naveo neki biografski tekst koji ga pomalo poredi sa Kafkom. U stvari, u pitanju je prava germanska dosada (sjetio sam se osjećanja koje sam imao dok sam čitao Brohove Mjesečare, koji su ipak mnogo bolja knjiga).

Uelbek je francuski kontroverzni provokativni pisac-superstar. Čitao sam mu jednu raniju knjigu, onda preskočio dvije druge (kupio ih, ali još su na čekanju), pa uzeo sad ovu, posljednju, Mogućnost ostrva. Iz nekog razloga u Hrvatskoj je dugo bila bestseler, meškoljila se na top-listama zajedno sa Koeljom i kojekakvim knjižurcima koje čitaju frustrirane sredovječne žene, a i pišu ih frustrirane sredovječne žene, i uopće, bila fensi za nošenje u tašni i slučajno vađenje u kafiću dok tražiš novčanik. Anyway, Uelbek zna pisati, vlada rečenicom, tekstom, samo je malo preveliki mizantrop, čak i za moj ukus. Što kaže Apdajk u nekom prikazu, glavni lik mu je toliko antipatičan, da ni najotvoreniji čitalac ne može da saosjeća s njim. Knjiga pretrpana seksom, koji tretira kao predmet potrošačkog društva, što je OK ali ni po čemu revolucionarno. Čitalac dugo ima utisak da će ljubav, kao jedino plemenito osjećanje koje se provlači kroz knjigu, na kraju ipak trijumfovati, ali ona ipak ostaje nemoćna pred starošću i smrću. Sve u svemu, depresivno, predugo, povremeno zamorno. Da se Uelbek rodio u Engleskoj, Rusiji ili, recimo, Americi, sigurno bi pisao odlične knjige, ovako ima breme isuviše intelektualizovanog francuskog društva.

Rot zasad djeluje odlično. Kad pročitam i nađem malo vremena ponovo ću se ovdje oglasiti.

''Ej'', procitala sam ''Sve crvenkapice su iste'' od Marka V. i odusevila se.
OK, nije to neki poseban rad, ali covek je ulozio svoj maksimum verovatno.
Volim da citam takvo stivo, kad gl. lik govori u prvom licu jednine.
Ako je to sve tacno sta je napisao, on tj. njegov junak vodi bas neprilagodjeni zivot za nasu zemlju Srbiju. Ali, ipak svidja mi se. Pa i te psovke. Ne moram ni da napisem da sam se ''primila'' na njih, pa sad ''kocijasim'' po kuci, ali neka... i to je zivot.
E da, i jedva cekam njegov novi roman i sta tu vise ima da se prica. Roman me je dotakao. I da, procitala sam ga za dve noci.
Marko, ako ovo citas, svaka cast. Umes da pises i to dobro.
A posle ''Crvenkapica'' sinoc sam dohvatila ''Kao rani mraz'' Balasevicev, za sada je OK, videcemo kako dalje plete pricu...
Pozdrav za sve one koji vole da citaju.

E,ovako:Treba mi knjiga za poklon za druga,koju cu mu kupiti na sajmu,ali ne znam koju da izaberem. On je inace clan knjizevnog kluba,obozava pesme,i mnogo voli da cita,a cita knjige na fazon Moma Kapora,ili Paula Koelja,i sl. tj. voli bukvalno sve sto mu padne pod ruku,ali da stvarno ima stila,i da nije pasivna,sa opisima,vec knjiga sa radnjom.
Sta mi preporucujete,ali da bude malo novije,posto ne zelim da mu kupim nesto sto je vec chitao?!

E,ovako:Treba mi knjiga za poklon za druga,koju cu mu kupiti na sajmu,ali ne znam koju da izaberem. On je inace clan knjizevnog kluba,obozava pesme,i mnogo voli da cita,a cita knjige na fazon Moma Kapora,ili Paula Koelja,i sl. tj. voli bukvalno sve sto mu padne pod ruku,ali da stvarno ima stila,i da nije pasivna,sa opisima,vec knjiga sa radnjom.
Sta mi preporucujete,ali da bude malo novije,posto ne zelim da mu kupim nesto sto je vec chitao?!

kupi mu "Svetu knjigu vukodlaka" ili "Ugravirani grad"

Jos uvek sam sa Vasom, Andrijom, Nikolom, Olinkom... fina je to bratija... a jos lepsa ili tragicnija ljubavna prica. Nema sta, ''...sve prave su ljubavi tuzne...''. I obicno to je tako. Ostaje samo bol i secanje na proslo i sta je moglo biti...
... ali ipak sam uzela uporedo i Dz. Patersona ''Cross'', cisto da me zelja mine za necim potpuno drugacijim.
E da, pogledala sam film "Parfem" po knjizi Patrika Ziskinda, mnogo mi se dopao... prosto ne znam sta je bolje, roman ili film... glavni glumac je bas sjajno odigrao rolu, a devojke u filmu (sve crvenokose), su prave princeze.
Vredi odvojiti vreme i za film i za knjigu.
A jos ko voli parfeme, kao ja, utoliko vise.

Patim se sa Tonijem Parsonsom. Prosle godine mi je pao pod ruke njegov roman Nase nezaboravljene price i prilicno mi se svideo i ja budala ne razmisljajuci kupim cetiri prethodna. Iako me jos me boli glava od onog sranja Covek i decak, trenutno citam Za moju malu posto mi sujeta ne dozvoljava da ostavim bilo koji posao nedovrsen. Ukratko, mislim da je parsons nevidjeni bolesnik i da bi mu prijala terapija. Nije jedini na svetu koga je ostavila zena i umro mu stari. U redu je da ga to pogadja, ali da obradjuje tu temu u skoro polovini svojih romana to nije normalno, da ne spominjem njegoovu opsesiju razvedenim zenama sa decom i Ratovima zvezda koje mora da uglavi u svaki roman (jer ih njegov sin voli). Nevidjeno sramoti britansku knjizevnost.

Salvador Dali - Ja sam genije (odlichna knjiga a buduci da mnogo wolim Dalija odushewila me je :) )
trenutno chitam
Filip Pulman - Cudotvorni noz (drugi deo trilogije "Njegova mracna tkanja" - knjiga je mozhda malko dechija ali super je :) )

Mene je Pulman skroz odusevio!Mnogo volim Njegova Mracna Tkanja...Treci deo je ubedljivo najbolji!!

upravo citam Necistu Krv..zaista je dobro

Procitala od Marka Vidojkovica-Djavo je moj drug...
Citam od Srdjana Valjarevica-Zimski dnevnik

I,kako ti se svidja???
Joj,ljudi i mene je odushevio Filip Pulman. Te knjige su medju prvim romanima koje sam ja procitala,a da su malo ozbiljnije... Imam ih vec godinama, i JEDVA cekam da gledam film...
Trenutno citam Momo Kapor- Legenda o Taboru, i lektiru Dragoslav Mihajlovic- Kad su cvetale tikve...

Poslednja knjiga koju sam pročitala je "Norveška šuma" japanskog pisca Murakamija,
a trenutno ništa ne čitam. Mada bih mogla "Hazarski rečnik" knjiga koju sam kupila još
pre par godina i stalno počinjala da čitam i prekidala, sad imam vremena pa ću je čitati,
a i nadam se da će mi sad biti bliža i razumljivija he:-D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back