Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako nekog interesuje šta Obama čita i preporučuje, neki odavde imaju ista interesovanja :D

“Famous bibliophile” Barack Obama has chosen Fates and Furies, Lauren Groff’s story of a marriage told from both sides, as his favourite book of 2015.

The US president, who last month picked up Jonathan Franzen’s Purity and Salman Rushdie’s Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights from a local bookshop, told People magazine that Groff’s novel topped his list of books read this year.

The novelist, learning of his choice, tweeted: “I just died, came back to life, read again, died again. That’s it, I retire.”

Groff later told Buzzfeed: “Never, even in my most grandiose dreams, did I think the president would read my book, let alone like it. I wish he could run for a third term.”

Michelle Obama also revealed her top read of the year to People, picking Elizabeth Alexander’s memoir, The Light of the World, in which the poet writes about the sudden death of her husband. Alexander, a friend of the Obamas, previously composed and read Praise Song for the Day for Obama’s inauguration in 2009.

“Say it plain: that many have died for this day,” she read that day. “In today’s sharp sparkle, this winter air, / any thing can be made, any sentence begun. / On the brink, on the brim, on the cusp, / praise song for walking forward in that light.”

Alexander said in 2009 of Obama that “what we have seen is a man who understands that words bring power, who understands the power of language, the integrity of language, that it’s not just idle. To be asked to turn my own words to this occasion and for this person is all but overwhelming.”

The president’s interest in various other titles has sent them soaring up the bestseller charts: in 2009, Hugo Chávez handed him a copy of Eduardo Galeano’s 1973 historical work, Open Veins of Latin America: Five Centuries of the Pillage of a Continent, catapulting it up Amazon’s charts. He also boosted sales of Joseph O’Neill’s novel Netherland after mentioning that he was reading it.
Fates and Furies, already a New York Times bestseller, was picked as Amazon.com’s book of the year, with the internet retailer describing it as”dazzling” last month. Despite finding a spot on the Literary Review’s bad sex in fiction award shortlist in the UK, and being called a “strange mashup of literary and pulp fiction” by Susanna Rustin in a review for the Guardian, Groff’s novel has been feted in the US: the Los Angeles Times called it “audacious and gorgeous”, and the Washington Post said it was a “a clear-the-ground triumph”.

Nisu svi... Eto, ti nisi. :)

Mene duša boli kad vidim ispodvlačenu knjigu. Zar nije bolje da te delove prepišeš u neku svesku? :sad2:

Šta reći, Krasuljak?
Balzaka treba pročitati sada kad već nisam to uradio u srednjoj školi.:whistling:
A knjige se pročitaju samo jednom i nikad više.:roll:

I priznajem, ja sam taj koji podvlači pasuse u knjigama, na marginama crta cvetiće, sesi, djoke i srca. :cool:

- - - - - - - - - -

Mi smo tu knjigu u srednjoj zvali ''Čiča Zagoreo'':mrgreen::hahaha:

A "Revizora" ste zvali retrovizor.:D

Nisu svi... Eto, ti nisi. :)

Mene duša boli kad vidim ispodvlačenu knjigu. Zar nije bolje da te delove prepišeš u neku svesku? :sad2:
Pa njegova je knjiga, nece je prodaje .
Ja nikada nista ne podvlacim, tanka sam uvek sa olovkama, pokusavam da zapamtim pa da to napisem na "citatima"
i " pametnim mislima i mudrostima", al posle se ne mogu setim:hahaha:
Juce procitah ( al eto, ne znam vise gde) da se sa citatima zamajavaju ljudi kojima je IQ "onako";)
Moj nije nikakav, nisam se nikada usudjivala da radim taj test jer znam da bih se razocarala i u svoje kljuse, al narocito u se,
zato sam ja specijalista ( specijalka?) za EQ.
Zato se i na javljam sa "citatima".
Ova je Balzakova knjiga remek delo, dva puta sam je citala ( ali je necu citati i treci put, sve znam napamet:D).
Inace ni ja ne volim da citam knjigu u kojoj je neko podvlacio neke za njega jako mudre recenice.

Nisam najbolje razumela, "onako" mali ili "onako" veliki? :think:
Eto, moj je "onako" pristojan, ali ne podvlačim... :malav:
Pa i moj je isti:zcepanje: Imam tu knjigu u tri verzije, a sve su ko nove. Jednom neka fina knjiga
( crvene korice, zlatna slova, valjda Nolit) na srpskom, drugi put opet fina izvedba na nemackom, a treci
put na KindleTu, to su mi dali dzabe.
Ne, ne podvlacim nista, a razlog je sto me bas nista i ne obara toliko s nogu da moram da podvlacim.

Pa njegova je knjiga, nece je prodaje .
Ja nikada nista ne podvlacim, tanka sam uvek sa olovkama, pokusavam da zapamtim pa da to napisem na "citatima"
i " pametnim mislima i mudrostima", al posle se ne mogu setim:hahaha:
Juce procitah ( al eto, ne znam vise gde) da se sa citatima zamajavaju ljudi kojima je IQ "onako";)
Moj nije nikakav, nisam se nikada usudjivala da radim taj test jer znam da bih se razocarala i u svoje kljuse, al narocito u se,
zato sam ja specijalista ( specijalka?) za EQ.
Zato se i na javljam sa "citatima".
Ova je Balzakova knjiga remek delo, dva puta sam je citala ( ali je necu citati i treci put, sve znam napamet:D).
Inace ni ja ne volim da citam knjigu u kojoj je neko podvlacio neke za njega jako mudre recenice.

Nisam najbolje razumela, "onako" mali ili "onako" veliki? :think:
Eto, moj je "onako" pristojan, ali ne podvlačim... :malav:

Razume se da i ja zapisujem, ne podvlačim redove u knjizi.
To što sam napisao bio je odgovor Vreloj Cici. Aludirao sam na jednog od njenih momaka koga je opisala u svom blogu.
On tako "podvalči nešto u knjizi da bi se pravio pametan".:D

Ne pišem po knjigama, ali obožavam ispisane knjige jer one čuvaju nešto od energije ljudi koji su ih čitali.
Najlepše su mi bile knjige iz srednjoškolske biblioteke.
Tu si mogao da pronađeš i datume kad je neko čitao knjigu, nadimke, Peca+Ana u :heart:, poruke lične prirode, utiske nepoznatih i poznatih đaka, zapažanja.
Najlepše su one knjige koje na marginama neki vredan đak ispisuje kao tematske celine. To su putokazi onim malo tupavim đacima koji pasus čitaju, a ne znaju šta čitaju.

Tako kod ovog primerka Balzakovog "Čiča Goria" nalazim sledeće primedbe na marginama : "Eženovo posmatranje čiča Goria" , pa malo dalje: "Dokaz neobrazovanosti stanara pansiona" i sve tako nešto.

Uvek zastanem kod podvučenog dela u knjizi i pitam se šta je čitalac u njemu tako važno pronašao što je meni promaklo.

A najbitnije je da ne volim nove knjige. Jalove su, nevine na neki ružan način, neotvorene, kao da ih niko nije želeo, kao one usedelice koje niko prstom takao nije kao da su kužne.

A najbitnije je da ne volim nove knjige. Jalove su, nevine na neki ružan način, neotvorene, kao da ih niko nije želeo, kao one usedelice koje niko prstom takao nije kao da su kužne.
I ja najvise volim knjige koje su barem jednom citane, ali ako su pozutele pa malo i mirisu na vlagu, ili budj, podrum
onda ih bas i ne obozavam.
Ja vecinu knjiga kupujem na netu ( znaci da su citane´ili ih je neko barem prelistao) jer ih placam 1 evro plus 1-2 evra postarina,
mnoge od tih knjiga posle citanja i prosledjujem dalje, nazalost u kontejnere za papir.
Nove knjige uglavnom cuvam, a i kupujem ih tako u nadi da cu ih nekada citati, ali je glavni razlog taj sto zelim
da ih imam pa kud pukne nek pukne. Tu je recimo citav Pekicev opus koji me gleda, gledam i ja njega, ali se tako gledamo
vec nekoliko godina:D

I ja najvise volim knjige koje su barem jednom citane, ali ako su pozutele pa malo i mirisu na vlagu, ili budj, podrum
onda ih bas i ne obozavam.
Ja vecinu knjiga kupujem na netu ( znaci da su citane´ili ih je neko barem prelistao) jer ih placam 1 evro plus 1-2 evra postarina,
mnoge od tih knjiga posle citanja i prosledjujem dalje, nazalost u kontejnere za papir.
Nove knjige uglavnom cuvam, a i kupujem ih tako u nadi da cu ih nekada citati, ali je glavni razlog taj sto zelim
da ih imam pa kud pukne nek pukne. Tu je recimo citav Pekicev opus koji me gleda, gledam i ja njega, ali se tako gledamo
vec nekoliko godina:D

Pa dobro, novi komplet Pekićevih knjiga sam i ja kupio.
Doduše to je "Prosvetino" izdanje kompleta gde nema baš svih njegovih dela.
Komplet je u 6-7 knjiga.

83284501

A cuj njega, kupiJo:D
Si ga citao? Ja sam pokusala da citam Kako upokojiti vampira, a onda negde procitah da mu je to najkomplikovanija knjiga
pa sam batalila citanje, a knjiga ( barem prvih tridesetak stranica) nije delovala dosadno, ali cudno.

Ja batalila Hodočašće... Besnilo-super, Odbrana i poslednji dani-super, Novi Jerusalim-ok. Kad ugrabim vreme, probaću tog Vampira da upokojim. Baš me briga ako ne uspem. :)

- - - - - - - - - -

Ako ove zime ( nego toplo vreme , od zime ni traga ni glasa pa ce me to zayebati:D) ne procitam
Zlatno runo ima da pljunem nekoga. :D

Mrš, bre...:rotf: Kaže se "pljunite me"...:zcepanje:

Ja batalila Hodočašće... Besnilo-super, Odbrana i poslednji dani-super, Novi Jerusalim-ok. Kad ugrabim vreme, probaću tog Vampira da upokojim. Baš me briga ako ne uspem. :)

- - - - - - - - - -

Mrš, bre...:rotf: Kaže se "pljunite me"...:zcepanje:
A ne, kako se kaze nije ni vazno, ali je ovo znacilo ( Pekic vs Rayela)
da cu samu sebe ispljuvati i prezreti uzduz i popreko.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back