Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Trenutno citam odlicnu knjigu Ernesta Sabata "O junacima i grobovima", nastavak "Tunela". Ne volim da prepricavam radnju, jer smatram da kvari utisak. Oni koju si imali prilike da procitaju nesto od njega, znaju da je Ernesto genije! :]
Uzgred, zna li ko gde mogu da nadjem njegovi "Abadon andjeo unistenja"? Ne nalazim u online knjizarama, a zelela bih da uzmem novu.

Trenutno citam odlicnu knjigu Ernesta Sabata "O junacima i grobovima", nastavak "Tunela". Ne volim da prepricavam radnju, jer smatram da kvari utisak. Oni koju si imali prilike da procitaju nesto od njega, znaju da je Ernesto genije! :]
Uzgred, zna li ko gde mogu da nadjem njegovi "Abadon andjeo unistenja"? Ne nalazim u online knjizarama, a zelela bih da uzmem novu.

https://www.kupindo.com/Beletristika/21376037_Abadon-andjeo-unistenja

A možda možeš da nešto napišeš o O junacima i grobovima i bez prepričavanja radnje?

Ja imam ovaj Tunel, ali njega ( Sabata) nisam jos citala.
I da, Hallucigenijo, aj kazi malo nesto o knjizi. Ja nisam jos imala prilike ( a ni zelje) da je citam pa bih volela da mi neko
kaze koji je njegov stil, koje su mu teme i o kom vremenu pise.

Quentine, hvala ti. No, imadoh lose iskustvo, te vise ne narucujem knjige na taj nacin. Naime, oba puta sam dobila kupusaru, umesto "polovne knjige bez ostecena". Nadam se da mi to nece biti jedina opcija.

Rayela, hello. Htedoh dati utisak nakon li je dovrsim, no evo: U prva dva dela O junacima i grobovima se opisuje veza Martina i misteriozne Aleksandre koja potice iz komplikovane porodice. Martin, opsednut Aleksandrom, pocinje da gubi razum, kao i Castel u Tunelu zbog Marije. Martin, dosta drugaciji od Alexandre, pokusava da je shvati i dopre do nje, ali u tome uspeva samo na momente. Treci deo knjige opisuje sektu slepaca. za koju on, Fernando, veruje da rukovode svetom. Biva opsednut njima, pocinje da ih prati, stavljajuci akcenat na njihovu laznu nemoc, gadjenje koje oseca prema bilo kom vidu manipulacije i zlo. U oba romana, glavni junaci, zeljni nepodeljene paznje, ne mogu da obuzdaju napade ljubomore i agresije, pomesane sa naletima strasti i ljubavi, kriveci sve sile, umesto njih same.. Daje odlican uvid u psihu svih likova, unoseci dozu misterije, terajuci na razmisljanje o definiciji stvarnosti, o univerzumu, o silama koje rukovode svetom. Oba romana odisu pesimizmom, metafizickim temama, nipodastavanjem religije, potrebom za razumevanjem i prihvatanjem glavnih junaka i njihovih radnji, trazenjem smisla u besmislu i obratno. Tunel je knjiga o opsesiji, i on ne vidi izlaz iz tog mracnog tunela koji, zapravo, predstavlja njegov zivot. Cinican, duhovit i izgubljen u svoj realnosti, obojica - Martin i Castel gube svoje ljubavi na tragcne nacine, liseni utiska da su znacili.

Poslednja izmena:
Quentine, hvala ti. No, imadoh lose iskustvo, te vise ne narucujem knjige na taj nacin. Naime, oba puta sam dobila kupusaru, umesto "polovne knjige bez ostecena". Nadam se da mi to nece biti jedina opcija.

Rayela, hello. Htedoh dati utisak nakon li je dovrsim, no evo: U prva dva dela O junacima i grobovima se opisuje veza Martina i misteriozne Aleksandre koja potice iz komplikovane porodice. Martin, opsednut Aleksandrom, pocinje da gubi razum, kao i Castel u Tunelu zbog Marije. Martin, dosta drugaciji od Alexandre, pokusava da je shvati i dopre do nje, ali u tome uspeva samo na momente. Treci deo knjige opisuje sektu slepaca. za koju on, Fernando, veruje da rukovode svetom. Biva opsednut njima, pocinje da ih prati, stavljajuci akcenat na njihovu laznu nemoc, gadjenje koje oseca prema bilo kom vidu manipulacije i zlo. U oba romana, glavni junaci, zeljni nepodeljene paznje, ne mogu da obuzdaju napade ljubomore i agresije, pomesane sa naletima strasti i ljubavi, kriveci sve sile, umesto njih same.. Daje odlican uvid u psihu svih likova, unoseci dozu misterije, terajuci na razmisljanje o definiciji stvarnosti, o univerzumu, o silama koje rukovode svetom. Oba romana odisu pesimizmom, metafizickim temama, nipodastavanjem religije, potrebom za razumevanjem i prihvatanjem glavnih junaka i njihovih radnji, trazenjem smisla u besmislu i obratno. Tunel je knjiga o opsesiji, i on ne vidi izlaz iz tog mracnog tunela koji, zapravo, predstavlja njegov zivot. Cinican, duhovit i izgubljen u svoj realnosti, obojica - Martin i Castel gube svoje ljubavi na tragcne nacine, liseni utiska da su znacili.
Odlican prikaz i mnogo hvala:worth:

A inace nije pravilo da su knjige raskupusane, imala si samo peh, ja bas u Srbiji preko tih vockica tu i tamo dobijam mnogo fine knjige.
neke kao da nisu ni citane.

Šta kao? Pa naravno da nisu... Duša me boli i sramota me je u njihovo ime kad mi preko Limunda stigne neotvorena knjiga s posvetom. Pitam se kakvi su to ljudi...
Zato ja poklanjam knjige bez posvete. Bolje nek prenesu dalje nego da prodaju budzašto. Posvetu napišem tek dragim ljudima za koje sam sigurna da će ih obradovati. Moj sin se, recimo, ljuti ako izostane posveta i insistira na njoj...

Pogledah sada Tunel, pa to ima samo 100 strana, ne brini procitacu:D
Ja inace ne kupujem knjige koje nemaju barem 350,;)

Moj ima 189 strana... Nemoguce da ima samo 100. Iako neobimno stivo, i dalje je odlicna, bar meni.
O junacima i grobovima ima 561 stranu.. Ali, moras poceti od Tunela. Da li to znaci da je to 'ne skoro', sada postalo 'skoro' ? ;-p Hopefully.

Moj ima 189 strana... Nemoguce da ima samo 100. Iako neobimno stivo, i dalje je odlicna, bar meni.
O junacima i grobovima ima 561 stranu.. Ali, moras poceti od Tunela. Da li to znaci da je to 'ne skoro', sada postalo 'skoro' ? ;-p Hopefully.

Da, vrlo skoro, ( sutra, prekosutra).
Ja imam neko izdanje Biblioteka Novosti, stvarno ima 126 strana pa jos krupna slova.
Kod mene nema da se kupi O junacima i grobovima ( zasto ne znam, ima je samo na spanskom), ali zato ima treca knjiga Abadon,
a koliko na slici vidim i ona je kao Rat i Mir

Rakel, zar u tvom mestu ne postoji biblioteka? ;)
Ma postoji svakako, cak znam i gde je:D
Ali meni je to nekako smaranje da idem u biblioteku, uostalom i ti nisi bas revnosna posetiteljka te institucije.
E,a pazi ovo. Bus tiket kosta 4,60 evra ( svega su 3-4 stanice udaljeni od mene ali ima dobrih 2 km), a ja za te pare
kupim i novu knjigu koju zelim i donesu mi je na vrata.
Kupim u Srbiji ono sto ovde ne nadjem.

Da, vrlo skoro, ( sutra, prekosutra).
Ja imam neko izdanje Biblioteka Novosti, stvarno ima 126 strana pa jos krupna slova.
Kod mene nema da se kupi O junacima i grobovima ( zasto ne znam, ima je samo na spanskom), ali zato ima treca knjiga Abadon,
a koliko na slici vidim i ona je kao Rat i Mir

A-ha, onda je, mozda, sve ok. Ima Abadon? Posalji mi, please, gde se moze kupiti. Moram je nabaviti. Jos mi samo ona fali, pa cu imati sva njegova dela! Hooray! Ja, vidis, pravim svoju biblioteku i zato zelim sto ocuvanije knjige.. :]

A-ha, onda je, mozda, sve ok. Ima Abadon? Posalji mi, please, gde se moze kupiti. Moram je nabaviti. Jos mi samo ona fali, pa cu imati sva njegova dela! Hooray! Ja, vidis, pravim svoju biblioteku i zato zelim sto ocuvanije knjige.. :]
Ja zivim u Nemackoj, citam na nemackom, ali Tunel je na srpskom. Ne znam ni da li je Abadon kod nas uopste i preveden.
Ma cu ti prepricam:D
Jasno da zelis ocuvane knjige, a pravo da ti kazem mene je i groza da te skoro unistene knjige uopste i uzimam u ruke,
a ne bolujem nace od neke fobije cistih ruku.

Ja zivim u Nemackoj, citam na nemackom, ali Tunel je na srpskom. Ne znam ni da li je Abadon kod nas uopste i preveden.
Ma cu ti prepricam:D
Jasno da zelis ocuvane knjige, a pravo da ti kazem mene je i groza da te skoro unistene knjige uopste i uzimam u ruke,
a ne bolujem nace od neke fobije cistih ruku.

Da mi prepricas? Ne dolazi u obzir! ;-p Nabavicu je vec nekako, makar morala da uzmem onu sa Kupinda, uz slabasnu nadu da cu proci bolje no poslednja dva puta. Nije mi problem da je procitam na spanskom, ali ipak bih morala traziti neke reci, i to me nervira. U svakom slucaju, hvala.
Inace, Izasla je nova knjiga Irvina Jaloma Creatures of a Day: And Other Tales of Psychotherapy , sada cu da se prevrnem od srece!

Делим твоје одушевљење Сабатом, мени је омиљен јужноамерички писац, али О јунацима и гробовима није наставак Тунела. Откуд то?

Делим твоје одушевљење Сабатом, мени је омиљен јужноамерички писац, али О јунацима и гробовима није наставак Тунела. Откуд то?

Eleni :]
Ta, meni se nekako povezani, zar tebi nisu? I on se vise puta vraca na situacije iz Tunela u O Junacima i grobovima. Negde u podsvesti mi odzvanja da mi je neko rekao da jesu, i tokom citanja sam stekla takav utisak. No, moguce da nije.

IMG_0030.jpg

Odličan...Kada hoću da se osetim ''geeky''! :) Samo je i pored pitkog načina pisanja i umešnosti reči kod velikog Asimova posle čitanja potrebno neko jako prizemno ''pražnjenje'' jer se radi o tako uzvišenim pojmovima da ti prosto eksplodira mozak:mrgreen: Ali odličan, i ono što pročitaš ti ulazi u glavu...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back