Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Било је речи о Грасу, а од Хамсуна сам читао само ''Пан'', и није ме одушевила. Изгледа да није по мом укусу.

Meni se Pan dopao.

- - - - - - - - - -

Hvala ti, potražiću svakako u Vulkanu. Nego, kako to da oni nemaju drugi deo? :think:

Juče sam u jednoj beogradskoj knjižari kupio "Kad bijah pun tame" Mirka Kovača, u izdanju Frakture. Neću još da sudim o knjizi, jer sam tek počeo sa čitanjem. Ono o čemu mogu da pišem je visoka cena (3100 dinara), s obzirom da se radi o uvozu iz Hrvatske. Plus, tamo su knjige nešto skuplje. U narednom postu - više o književnosti, manje o ekonomiji. :)

Hvala ti, potražiću svakako u Vulkanu. Nego, kako to da oni nemaju drugi deo? :think:

Објављен је само 1. део - У Даларну, 2. део - У Светој земљи још увек није.
Надам се да ће ускоро бити, иначе неће имати много смисла што је објављено само пола књиге.

Batalio sam Predeo slikan čajem, nije to za mene. U međuvremenu sam pročitao Najnormalniji čovek na svetu od Ivana Tokina, zanimljiva knjiga i način pisanja, preporučujem svima, i Parfem od Patrika Ziskinda, verovatno je neko gledao film, koji je inače odličan, ali je knjiga ipak obimnija i bolja. :D Trenutno čitam Pokoravanje od Uelbeka koji mo je njegov prvi roman, interesantna tema, nama strana, ali Francuzima, Nemcima i ostatku zapadne Evrope verovatno i vrlo ostvarljiva.

Batalio sam Predeo slikan čajem, nije to za mene. U međuvremenu sam pročitao Najnormalniji čovek na svetu od Ivana Tokina, zanimljiva knjiga i način pisanja, preporučujem svima, i Parfem od Patrika Ziskinda, verovatno je neko gledao film, koji je inače odličan, ali je knjiga ipak obimnija i bolja. :D Trenutno čitam Pokoravanje od Uelbeka koji mo je njegov prvi roman, interesantna tema, nama strana, ali Francuzima, Nemcima i ostatku zapadne Evrope verovatno i vrlo ostvarljiva.

Pročitao sam Predeo slikan čajem, ali objektivno, nije to moja šolja čaja :lol:
Ovog Tokina mnogi porede sa Valjarevićem, a ja Valjarevića smatram sasvim precijenjnim piscem, pa mi se ni Tokina ne čita.
Pokoravanje ću čitati kad budem osjećao da imam stomak za Uelbeka.

U potpunosti se slažem sa opaskom u vezi šoljice čaja :D Da znaš da Tokin i liči na Valjarevića, koji mi je gotivan, bar Komo, to sam jedino pročitao, malo i liči način pisanja, ali ti preporučujem da ipak pokušaš. Stvarno ne znam kakva su ostala Uelbekova dela, za ovo mi se čini da ne treba poseban stomak, inače ga nebi prodali u toliko primeraka u Francuskoj i Nemačkoj :D

Poslednja izmena:
U potpunosti se slažem sa opaskom u vezi šoljice čaja :D Da znaš da Tokin i liči na Valjarevića, koji mi je gotivan, bar Komo, to sam jedino pročitao, malo i liči način pisanja, ali ti preporučujem da ipak pokušaš. Stvarno ne znam kakva su ostala Uelbekova dela, za ovo mi se čini da ne treba poseban stomak, inače ga nebi prodali u toliko primeraka u Francuskoj i Nemačkoj :D

Za razliku od većine, meni se Komo nije dopao. Nešto mi je tu nedostajalo. Ne porađa svaka redukcija izraza u književnosti Hemingveja ili Karvera.
Od Uelbeka sam pročitao sve ostale romane osim Platforme, tako da mogu da pretpostavim šta me čeka u Pokoravanju i trenutno mi se tako nešto ne čita.

Inače, drago mi je što se na forum javio neko nov ko čita ozbiljne knjige. Nadam se da ćeš ostati aktivan!

Uelbek je s godinama sve namćorastiji. Nedavno sam pročitao ''Lanzarote'', novelicu iz koje je kasnije nastao njegov prvi roman (''Proširenje područja borbe''), i ono što sam odmah primetio je osetno veća količina humora (suvog, ciničnog, ali ipak humora) u toj priči, u odnosu na kasnija dela.
Plašim se da ako nastavi sa tom tendencijom, na kraju će ga doživljavati kao namrgođenu karikaturu (baš nešto poput one u Charlie Hebdo-u).

Jel vas uce tamo cirilici? :think:

Nemojte samo opet o ćirilici i latinici, ko boga vas molim!
Eno vam tamo podforum Jezik, imate i Politiku, i Istoriju. Svađajte se tamo oko toga smiju li Srbi pisati latinicom ili ne smiju koliko hoćete. Ovo je Književnost i ovdje razgovaramo o tome šta je napisano i kako je to napisano, ali ne na kom pismu je napisano.
Lično ću prijaviti moderaciji svaki post koji se odnosi na antagonizam ćirilica/latinica i biće obrisan, sigurno.

Pročitao sam Predeo slikan čajem, ali objektivno, nije to moja šolja čaja :lol:
Ovog Tokina mnogi porede sa Valjarevićem, a ja Valjarevića smatram sasvim precijenjnim piscem, pa mi se ni Tokina ne čita.
Pokoravanje ću čitati kad budem osjećao da imam stomak za Uelbeka.

:heart:
"Predeo slikan cajem" je jedna od najglupljih i najbesmislenijih knjiga, koje sam procitala. Poznato je da sam ja ozbiljna kriticarka, koja je pomerila mnoge granice knjizevne kritike, jer imam znanja i iskustva, ali sam pored toga, lepa i hrabra, a i iskrena, postena i cestita. Milorad Pavice je covek, koji je stekao popularnost "Hazarskim recnikom", koji je predstavljen kao slika tuzne sudbine Srba, koje niko nije voleo '90-ih. Tom praznom slavom, on je uspeo da pridobije citalacku publiku i za ostale njegove budalastine, kojih ima poprilicno. Ja sam od njega procitala nekoliko knjiga, pored ove dve. Moram da priznam da mi se dopao "Hazarski recnik", jer ima malo opusteniju formu, a, s druge strane, ipak, ja sam zivela u IZraelu. Ostale knjige su sluzile samo kao jedan obican poligon na kojem je on slao neke nepovezane poruke, preko praznih prica. Njegove metafore se glupe. Ono sto je dobro kod njega je da je uspeo da te neke kvazi-intelektulace i citaoce privuce praveci neki misticizam. A to je ono sto u Srbiji najbolje prolazi. Povezanost, ugrozenosti Pravoslavlja, Rusije i misticizam, kao i lamenti za nekom romanticnom prosloscu.:heart:

Nemojte samo opet o ćirilici i latinici, ko boga vas molim!
Eno vam tamo podforum Jezik, imate i Politiku, i Istoriju. Svađajte se tamo oko toga smiju li Srbi pisati latinicom ili ne smiju koliko hoćete. Ovo je Književnost i ovdje razgovaramo o tome šta je napisano i kako je to napisano, ali ne na kom pismu je napisano.
Lično ću prijaviti moderaciji svaki post koji se odnosi na antagonizam ćirilica/latinica i biće obrisan, sigurno.

Квеле, не буди денунцијатор. Решиће се то и без тебе, а овако се деранжираш.

"Sve zveri što su s tobom", Boba Blagojević

Ovu zbirku priča pročitala sam odavno i imala je u kućnoj biblioteci. A onda je, pre deceniju i po, knjiga "dobila noge", i završila neznano kud, najverovatnije kod rođake koja voli da prisvoji tuđe knjige.

Godinama sam je tražila, i danas je dobila posredstvom meni bliske i drage osobe.
Zašto je ova knjiga važna? - Zato što svedoči o tome da smo nekada imali sjajne književnice, i zato što je važno da - ma koliko ih je sistem gurao u zapećak - nikada ne budu zaboravljene.
Boba Blagojević (1947-2000) je, po mom mišljenju, naša najbolja spisateljica. Mimoišle su je, uvek za dlaku, neke bitne književne nagrade. Književni establišment nije je razumeo, odnosno nije bio dorastao takvoj prozi; Boba nije pisala akademskim stilom, nije se bavila temama koje su karakteristične za postmodernu. Boba je - barem na osnovu ove zbirke - srpski Kafka koji, pride, poseduje ženski senzibilitet.

Zbirku je teško pronaći i nabaviti; za Bobu Blagojević je malo ko čuo ... što je tužno, tužno ...

Sastoji iz od osam priča, sa naslovima koji imenuju životinju sa kojom se lik poistovećuje ili u nju preobražava.
O smrti, strahu, usamljenosti. Tzv. psihološka fantastika.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back