Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo zbog tvoj konstatacije na kraju se uglavnom i suzdrzavam od iznosenja misljenja u vezi ovakvih tema. kad god kazem da sam fasciniran Rusijom odmah me strpaju u kos nekog nacionaliste i mrzitelja zapada. A nikome ne padne na pamet da Rusija kao najveca zemlja na svetu, sa ogromnim prostranstvom, velikim energetskim potencijalom, prirodnim lepotama i resursima, bogatom istorijom...moze da nekoga zaintrigira vise od "mi i rusi pravoslavna braca" i "putin legenda"!
isto tako nemam nista protiv zapada izricito vec protiv naseg kvazi usvajanja stvari otuda, gde samo ono najgore prihvatamo iako na tom zapadu ima gomila zemalja koje mogu da nam budu uzori na svim nivoima pa tako i u oblasti kulture!
U svakom zitu ima kukolja, dobri su i jedni i drugi podjednako koliko i losi a i generalno nisam pristalica takvih podela istok vs zapad...treba misliti svojom glavom i naciniti neku sopstvenu selekciju kome verovati, kako se obrazovati, koga simpatisati. Ali ja sa 15,16,17 godina nisam bio sposoban da stvari sagledam iz perspektive iz koje mogu sada!

Upravo zbog tvoj konstatacije na kraju se uglavnom i suzdrzavam od iznosenja misljenja u vezi ovakvih tema. kad god kazem da sam fasciniran Rusijom odmah me strpaju u kos nekog nacionaliste i mrzitelja zapada. A nikome ne padne na pamet da Rusija kao najveca zemlja na svetu, sa ogromnim prostranstvom, velikim energetskim potencijalom, prirodnim lepotama i resursima, bogatom istorijom...moze da nekoga zaintrigira vise od "mi i rusi pravoslavna braca" i "putin legenda"!
isto tako nemam nista protiv zapada izricito vec protiv naseg kvazi usvajanja stvari otuda, gde samo ono najgore prihvatamo iako na tom zapadu ima gomila zemalja koje mogu da nam budu uzori na svim nivoima pa tako i u oblasti kulture!
U svakom zitu ima kukolja, dobri su i jedni i drugi podjednako koliko i losi a i generalno nisam pristalica takvih podela istok vs zapad...treba misliti svojom glavom i naciniti neku sopstvenu selekciju kome verovati, kako se obrazovati, koga simpatisati. Ali ja sa 15,16,17 godina nisam bio sposoban da stvari sagledam iz perspektive iz koje mogu sada!

Bold 1: Primitivni i neobrazovani ljudi tako reaguju. Meni se na ovom forumu više puta desilo da preporučim Foknera, Hemingveja ili nekog trećg američkog pisca, a neko mi napiše da neće da ih čita "jer su nas oni bombardovali".

Bold 2: Pa, onda je to do nas, a ne do zapada?

Bold 3: Tačno tako.

Пошто сам сад гледао једну емисију о томе како ће ми држава преузети улогу родитеља и пошто ми је притисак услед те проклете, орвеловске демагогије, достигао 800, нећу износити ставове о тим моделима, нарочито не на овој теми.

Само ћу сумирати да је запад увек у глобалном сукобу са истоком и да сам ја у том сукобу на страни Истока. Мој је дубоки осећај да станиште неке унивезалне правде и истине, ако она постоји, никако не може бити на западу. Да ли је то фрустрација или не, не знам, али сматрам да Србин, који у ово време није фрустриран услед самопорицајуће политике која се води на свим нивоима, и није неки Србин. Ма не само Србин, него сваки слободномислећи човек који не верује у Кока кола филозофију, мора бити фрустриран, ако ни због чег другог, оно ето, зато што држава жели нове Павлик Морозове.

Иначе, сада мало чешљам Толстоја, мало Солжењицина. Солжењицин ми је занимљив као лик, као појава, као неко са ким се историја поиграла на грозан начин, па ме фасцинира тај моменат стваралачке каписле која је потпаљивала његову креацију.

Bold 1: Primitivni i neobrazovani ljudi tako reaguju. Meni se na ovom forumu više puta desilo da preporučim Foknera, Hemingveja ili nekog trećg američkog pisca, a neko mi napiše da neće da ih čita "jer su nas oni bombardovali".

Bold 2: Pa, onda je to do nas, a ne do zapada?

Bold 3: Tačno tako.

Naravno da je do nas sto nas i vraca na pocetak ovog razgovora. Pre 15ak godina promenom vlasti, pocelo je sa stvaranjem nekog vestackog razmisljanja i propagiranja proevropskih idela. Takav sam ja utisak imao tada kao srednjoskolac a i mnogi iz mog okruzenja. tek kasnije uz sazrevanja i sticanje iskustva i kristalisanja licnih stavova i pronalazenja svog mesta u kordinatnom sistemu konfuzije sam shvatio da je ranije takva pomama za zapadom imala velikog uticaja na mladje generacije. Ima ih vrlo verovatno sada jos i vise al vise nisam mlad zelen i glup :D
Tako da, moze biti i to razlog sto nam je tada glava punjena sa; ma kakvi rusi, nemoj to da citas, uzmi nekog normalnog pisca sa zapada. A tako nesto je moguce izazvalo iz bunta odbojnost kod mnogih ljudi koji eto sada citaju to sto su tada propustili i shvataju koliki su idioti bili svi koji su takve stvari i razmisljanja sirili

Poslednja izmena:
A tako nesto je moguce izazvalo iz bunta odbojnost kod mnogih ljudi koji eto sada citaju to sto su tada propustili i shvataju koliki su idioti bili svi koji su takve stvari i razmisljanja sirili

Ја сам и у средњој био на овом друштвено-политичком колосеку, али само у сфери несвесног су ми се дешавали неки пропусти. Ти моји први судари са ауторитетима (наставницима)су такође имали упориште у политици, која се одражавала и на књижевност. А, и они барабе, наставница енглеског, млада, права лафица, моја омиљена, а руског, хистерична старија жена са гомилом фрустрација. Завера од старта.z:lol:

Но, да се вратим на тему. Читао сам у претходном периоду од Владете Јеротића, Психолошко и религиозно биће човека, и Фројда

Ајде, та Владетина књига је више намењена самим терапеутима, али нисам баш фасциниран. Очекивао сам неке луцидније идеје.

Фројд ми је некад био оно, не узор, али за мене, који се само површно бави овим темама, врховни ауторитет. Сада, како старим и развијам неке нове идеје, некако ми тај његов сушти материјализам почиње опасно сметати.

Naravno da je do nas sto nas i vraca na pocetak ovog razgovora. Pre 15ak godina promenom vlasti, pocelo je sa stvaranjem nekog vestackog razmisljanja i propagiranja proevropskih idela. Takav sam ja utisak imao tada kao srednjoskolac a i mnogi iz mog okruzenja. tek kasnije uz sazrevanja i sticanje iskustva i kristalisanja licnih stavova i pronalazenja svog mesta u kordinatnom sistemu konfuzije sam shvatio da je ranije takva pomama za zapadom imala velikog uticaja na mladje generacije. Ima ih vrlo verovatno sada jos i vise al vise nisam mlad zelen i glup :D
Tako da, moze biti i to razlog sto nam je tada glava punjena sa; ma kakvi rusi, nemoj to da citas, uzmi nekog normalnog pisca sa zapada. A tako nesto je moguce izazvalo iz bunta odbojnost kod mnogih ljudi koji eto sada citaju to sto su tada propustili i shvataju koliki su idioti bili svi koji su takve stvari i razmisljanja sirili
Ja samo da kazem da niste u pravu, ni ti ni Velebit.
Na Istoku nema niceg novog ( konkretno bivsi Sovjetski Savez) sve je napisano, oslikano sto na platnu sto u notama ( muzika) jos pre sto i dvesta godina.
Jedan je Kinez ( a nije disident) dobio Nobela, covek izvanredno pise, zasto njega neko ne cita?
Problem je sto se u vasim glavama taj Istok svodi stvarno samo na Rusiju i to carsku Rusiju, konkretnije na nekoliko knjizevnika iz tog vremena.
Procitali smo ih ( cak i nekoliko puta), bili su obavezna lektira, volimo ih, ali svet je ipak i za same Ruse malo vise i shire od Tolstoja i Dostojevskog.

I kako je Quentin lepo primetio za vreme bivse nam zajednicke drzave te zapadne " vrednosti" bile su mnogo izrazenije nego sto su danas.

@Квентин, Рајела
Шта кажете на то што је шеф америчке службе државне безбедности недавно признао, тако су рекли признао, да је америчка књижевност била у служби њихове пропаганде, почевши од друге половине прошлог века. Ово сам чуо на радију пре неколико месеци, не могу да се сетим о којој се тачно америкој тајној служби ради.
Слажем се да је руска књижевност са доласком комунизма у опадању..

@Квентин, Рајела
Шта кажете на то што је шеф америчке службе државне безбедности недавно признао, тако су рекли признао, да је америчка књижевност била у служби њихове пропаганде, почевши од друге половине прошлог века. Ово сам чуо на радију пре неколико месеци, не могу да се сетим о којој се тачно америкој тајној служби ради.

Amerika poslije Drugog svjetskog rata bila je po mnogo čemu totalitarna država. Rasni zakoni bili su još na snazi, istragom komunističkih simpatizera kršila su se ljudska prava opštepriznata i u ono vrijeme. Kao i glumci ili muzičari, i mnogi pisci su odlazili na međunarodne turneje koje je organizovala neka državna propagandno-obavještajna agencija. Znam da je Hemingvej imao još tridesetih godina jednu posjetu Aziji, Vijetnamu čini mi se, poslije koje je uredno podnio izvještaj nekom pomoćniku Edgara Huvera. Hladni rat i crvena opasnost mobilisali su sve društvene kapacitete, pa tako i umjetnike. S druge strane, jedina direktna opasnost za književnost u totalitarizmu je cenzura. Ideološki motivisane cenzure u Americi, za razliku od SSSR, ipak nije bilo mnogo, što ne znači da nije bilo denuncijacije pisaca sklonih ljevici.

Amerika poslije Drugog svjetskog rata bila je po mnogo čemu totalitarna država. Rasni zakoni bili su još na snazi, istragom komunističkih simpatizera kršila su se ljudska prava opštepriznata i u ono vrijeme. Kao i glumci ili muzičari, i mnogi pisci su odlazili na međunarodne turneje koje je organizovala neka državna propagandno-obavještajna agencija. Znam da je Hemingvej imao još tridesetih godina jednu posjetu Aziji, Vijetnamu čini mi se, poslije koje je uredno podnio izvještaj nekom pomoćniku Edgara Huvera. Hladni rat i crvena opasnost mobilisali su sve društvene kapacitete, pa tako i umjetnike. S druge strane, jedina direktna opasnost za književnost u totalitarizmu je cenzura. Ideološki motivisane cenzure u Americi, za razliku od SSSR, ipak nije bilo mnogo, što ne znači da nije bilo denuncijacije pisaca sklonih ljevici.

Па погледај само шта је рађено у Холивуду са филмским радницима који су морали потказивати колеге које имају симпатије према левици. На правди Бога, уништене су читаве каријере и животи.
Тада је деловао озлоглашени Комитет за неамеричке делатности(House Un-American Activities Committee– HUAC). Тада су ткз. friendly witness, односно сарадници, из реда глумаца, студија, и осталих сфера живота, потписивали унапред спремљене изјаве у којима су своје колеге оптуживали за левичарење. Један од најпознатијих сарадника био је Гари Купер. Мимо америчког устава, они су осуђени на затворске казне, али много већа казна била је стављање на холивудску Црну листу.
Дакле, људи су осуђени због сумње у политичку неисправност, а притом, и без икаквих доказа. То је рађено у 2 наврата. Првобитно је то било 10 људи, а касније се на Листи нашло 324 филмска радника. Ето, све се то дешавало усред оазе демократије, усред богомданих Сједињених држава.

Ово причам, јер је то имало разорне последице на идеолошки обојен филмски програм у наредним деценијама, који траје до данас, али се рефлектује и на све друге сфере, па и књижевност.

@Квентин, Рајела
A taj kao zna sta je knjizevnost? Ko ima vise od dva grama mozga u glavi, a i malo se razume u knjige taj sigurno nece citati nekakve propagandne knjige.
Ako pogledamo ko je u to vreme od Amera dobijao Nobela tu necemo naci nikoga ko bilo kakve veze moze da ima sa pricom ovog sefa na spijuni.
Stajnbek, ( levicar kakav se dva puta ne radja), Hemingvej, Fokner, Toni Morison, Isak Singer, Sol Belou pri cemu taj Nobel i ne mora kao sto i nije presudan
za dobru knjigu.

Zanimljivo je da je sa dolaskom komunizma bas ta ruska knjizevnost ne samo da je u opadanju nego se totalno i gubi, a s druge strane imamo ne bas isti, ali slican komunizam
u Jugoslaviji, Madjarskoj, Poljskoj i u tim drustvima se pise, stvara kao nikada do tada . Znaci ( moje misljenje) da neko drustveno uredjenje i nema bas ,mnogo veze
sa stvaralastvom. Nemacka je bila podeljena, iz Istocne Nemacke nema nista, u Zapadnoj cveta slobodan duh ( film, knjizevnost, umetnost an zeneral).

I ja necu i ne mogu da razumem drustvo ( Rusija) koje zabranjuje coveku da primi Nobela za knjizevnost ( Pasternak) drustvo koje na silu izbacuje coveka
iz drzave ( Brodski), a kada je umro onda sve ruske novine na naslovnoj strani objavljuju " Zaslo je sunce Rusije".

Vaša rasprava je bezpredmetna. Rusija kulturno nije postojala dok nije dovukla zapad kod sebe, pri čemu su procvetali i proizvodili kvalitetnu umetnost negde do komunizma, posle čega više nikad ništa dobro nisu proizveli. Njima je kultura propala onog momenta kada su postali zapadna antiteza u svojim glavama.
Zapad, voleli ga vi ili mrzeli iz ličnih razloga, zbog svojih večito liberalnih tendencija i kad oficijelno nisu bili za to, proizvodio je kvalitetnu umetnost. I danas je jedino zapadna kultura sposobna da stvori umetničko delo. Svi ostali mogu samo da se ugledaju na njih, što i rade.

Па погледај само шта је рађено у Холивуду са филмским радницима који су морали потказивати колеге које имају симпатије према левици. На правди Бога, уништене су читаве каријере и животи.
Тада је деловао озлоглашени Комитет за неамеричке делатности(House Un-American Activities Committee– HUAC). Тада су ткз. friendly witness, односно сарадници, из реда глумаца, студија, и осталих сфера живота, потписивали унапред спремљене изјаве у којима су своје колеге оптуживали за левичарење. Један од најпознатијих сарадника био је Гари Купер. Мимо америчког устава, они су осуђени на затворске казне, али много већа казна била је стављање на холивудску Црну листу.
Дакле, људи су осуђени због сумње у политичку неисправност, а притом, и без икаквих доказа. То је рађено у 2 наврата. Првобитно је то било 10 људи, а касније се на Листи нашло 324 филмска радника. Ето, све се то дешавало усред оазе демократије, усред богомданих Сједињених држава.

Ово причам, јер је то имало разорне последице на идеолошки обојен филмски програм у наредним деценијама, који траје до данас, али се рефлектује и на све друге сфере, па и књижевност.

Sve ovo je poznato, ali ne može se mehanički konstatovati da je stavljanje par stotina filmadžija na crnu listu definisalo američku kulturu u narednim decenijama. To naprosto nije tačno. U Americi su se od šezdesetih snimljeni mnogi filmovi, napisane knjige i otpjevane mnoge popularne pjesme koje su izrazito kritične prema zvaničnoj politici.

Ima jer mu je samo to ostalo
Jer je duboko u sebi svestan da ono u šta polaže sve svoje snage protiv "ontološki drugog" - Zapada - jeste zapravo isto: ruska kultura kada je valjala bila je zapadna kultura, a ne ruska.

Ima istine u tome što govoriš. Samo praviš grešku. Nije ruska kultura nužno istočnjačka u smislu neplodonosna. Dakle Rusija je u Evropi i u Aziji. Naravno da se uticaj Zapada oseća u svim vrednim stvaraocima Ruske umetnosti.
Ruska kultura je najbolja onda kada sintetizuje Istok i Zapad. Jednostavno je nemoguće da jedno drugo isključuje. Evropski deo Rusije je oduvek pod uticajem Evrope, kao što je i Evropa pod uticajem Rusije. Pa ljudi moji koliko samo germanizama i galicizama ima u ruskom jeziku i koliko su ruski klasici uticali na zapadne stvaraoce. Glupo je isključivati i praviti vrednosnu orijentaciju prema geografskoj, to je detinjarija. Nema istočnog i zapadnog bloka u strogom smislu u umetnosti. To su ništarije. Postoji vrednost i "'vamo" i "tamo", sve drugo su preferencije.

Ima jer mu je samo to ostalo
Jer je duboko u sebi svestan da ono u šta polaže sve svoje snage protiv "ontološki drugog" - Zapada - jeste zapravo isto: ruska kultura kada je valjala bila je zapadna kultura, a ne ruska.

У праву си. Не могу да ти парирам ни по једном основу. Покушао сам мојим проруским приземностима,али си ме ти одувао својом западном грациозношћу. Убудуће ћу се трудити да се не качим са супериорнијима од себе. Мој дубоки наклон.

Ima istine u tome što govoriš. Samo praviš grešku. Nije ruska kultura nužno istočnjačka u smislu neplodonosna. Dakle Rusija je u Evropi i u Aziji. Naravno da se uticaj Zapada oseća u svim vrednim stvaraocima Ruske umetnosti.
Ruska kultura je najbolja onda kada sintetizuje Istok i Zapad. Jednostavno je nemoguće da jedno drugo isključuje. Evropski deo Rusije je oduvek pod uticajem Evrope, kao što je i Evropa pod uticajem Rusije. Pa ljudi moji koliko samo germanizama i galicizama ima u ruskom jeziku i koliko su ruski klasici uticali na zapadne stvaraoce. Glupo je isključivati i praviti vrednosnu orijentaciju prema geografskoj, to je detinjarija. Nema istočnog i zapadnog bloka u strogom smislu u umetnosti. To su ništarije. Postoji vrednost i "'vamo" i "tamo", sve drugo su preferencije.

lepo vam kaže čovek:deda:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back