Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To samo govori o tome da vreme nije promenilo ljude, nije ih ucinilo mudrijim, svesnijim i boljim. Mozda je ovo tlo idealno za bujanje i gajenje vanvremenske satire.

Е, веруј ми, ја, последњих годину, две, имам осећај да сам један од споредних ликова у неком сатиричном делу. Чим се пробудим, ту сам, у сатири, у иронији, у Покондиреној Тикви у Вођи, у Мртвом мору у Размишљању једног обичног српског вола. Сиђем до станице, летимице бацим поглед на наслове из дневне штампе и осетим сартровску мучнину, која ме некада не пушта до краја дана. Нарочито ми се све ово дешава у последње време. Преплићу ми се збиља и имагинација. Посрћем. Читам нешто о Титанику. Не знам да ли сањам. На послу, колега слуша радио. Радио ми задаје последње ударце, испод ппојаса. Све ме боли. Мозак ми напушта тело. Бежим...

Мени је Толстој много занимљивији као политиколог, као хришћански анархиста, него као писац, иако не спорим да ми је Ана Карењина, драг роман.

I meni je Ana Karenjina jako draga knjiga, roman, prica.

Rat i Mir je tesko smaranje narocito za zensku populaciju jer zene nemaju filing za neke grandiozna bitke, formacije, strategije i logistike, a on je specijaliac
bas za te price.

Tomas Man jeste bo biseksualan Smrt u Veneciji je najbloji primer za to

Ja ne preprucujem kineskog Nobelovca (Mo Yan-nagrada 2012), a ubedjena sam da cu posle citanja Crveno klasje
najozbiljnije i konsekventno zaobilaziti Nobelovce. Njegov stil i nacin pisanja jeste i originalan ( malo pise u prvom licu, onda pise u trecem),
meni je bilo najzanimljivije da su glavni likovi njegova baka koju nikada nije ni upoznao ( ubijena je sa 32 godine), ali je jos vaznija od bake
sama priroda og dela Kine iz moga i on sam potice ( knjiga je i autobiografska).

To crveno zito je proso cije su stabljike nekada bile crvene, proso je bilo izvor zivota jer su generacije vekovima odrastale na prosu ( psenica, kukuruz,
ali i pirinac su u tom delu Kine nepoznati),, od prosa se pravila ( mozda se jos uvek pravi) i rakija pa je tako i njegova porodica o kojoj i pose
u romanu cuvena po svojoj rakiji. Opisi prirode, narocito tog prosa kako klija, raste, kako je na neki nacin centar i izvor zivota, jednostavno su genijalni,
ne secam se da sam ikada sa toliko ljubavi i paznje citala i uzivala u opisima da ako kazem obicne zitarice. Tu je neprevazidjen majstoor.
Ali, uvek postoji ono ali sto devojci srecu kvari.
Autor je nekako opsednut surovoscu, krvi, do tancina na recimo 300 stranica, a knjiga ima 500 opisuje stravu i uzase rata.
Ima se utisak kao da uziva da citaocu prikazuje najnemogucije mucenje ljudi od strane Japanaca, ali i od strane nekakvih lokalnih bandita
pri cemu i mrtav ladan prica o svom dedi koji je tek tako ljude skalpirao, a sve je to bilo pre nepunih sto godina.
O kasapima koji prodaju samo meso pasa, o psima koji jedu leseve ljudi, a ljudi posle ugojene pse, ne bih da pricam jer mi se povraca.
I sta reci?
"Zapadna civilizacija" je protestvovala protiv te nagrade jer taj nije disident:hahaha:, nijednu knjigu ziv covek nije citao, a kako stvari stoje
tesko da ce njegove knjige imati citaoce.

Njega porede i a Markesom, nekakvim magicnim realizmom, ali je ovo pre neki socijalisticki realizam, ima naravno i magije, ali nje ima i u Srbiji
narociito ako se radi o sahranama u muzikantima na sahrani.

:zcepanje: Da, oni su odavno sve pročitali... :) Zato i jesu intelektualci.
To ti je kao kad jednom budeš primljen u Mensu, zauvek si natprosečno inteligentan.

Cek, cek , pa za tebe se ovde po kuloarima prica da si clan Mense;)
Rece mi covek/zenskog spolovila na PP:D Nego , ajde, svako ko zna matematiku za mene je i tako Ajnstajn.
A knjigu cu kolko sutra uvece da predlozim jer sam na putu ka kuci, autora znam, al nisam sigirna za naslov,
a znam da i ti imas knjigu jerBo sam i ja svoju pazarila na vockicama. A ako nemas, ce je kupis.;)

Ma Breg je bre savrseno normalan roman, Bog te pta sto ga nisi citala iz " cuga".
Nego nije Breg njegovo udarno delo. Dr.Faustus je to, i tu cu te ja sacekam na krivinu;)
Hotju retji za mene jeste Breg, ali za intelektualce samo Dr. Faustus tako da tu nisam ni ja intelektualna.:D

Za vas curice je Kueljo i "Đavo i gospođica Prim"...
Kakav Faustus i Loti...
Hajde da se ne foliramo-meni je Kueljo bolji od mnogih naših pisaca...Nijedan "Ninovac" se ne proda u tolikom tiražu kod nas kao Kueljo...
Slažem se da je uporedivo s gledanošću nekih televizija...
A da li njegovi romani unapređuju ili unazađuju čitalaćku publiku?
Mislim da bi te procene bile veoma šarolike i od eminentnih stručnjaka...
Šta fali podilaženju domaćicama?
Ko da ja ne bih...:hahaha::heart::mrgreen:

Kakav Faustus i Loti...
Hajde da se ne foliramo-meni je Kueljo bolji od mnogih naših pisaca...Nijedan "Ninovac" se ne proda u tolikom tiražu kod nas kao Kueljo...

Ja Koelja ne razumem. Cak sam kupila i dve ( ej dveee) knjige i pocela onog Alhemicara, al ja ne shvatam sta, o cemu i kome on pise.
Zato cu se pre uFatim za nekog NINovca, narocito se ima fatam za ove matore. Nego, dali tebi mozda nekad tu nagradu da znam gde da fatam?

Kakav Faustus i Loti...

Auu kakvo poredjenje mislim.... :eek:
Zamisli, proda se i vise coca colinih flasa nego domaceg hallo-u!!

Neko toliko izvikan i toliko forsiran sirom sveta naravno da ce biti bolje prodat nego anonimni domaci pisci poznati samo bas zaljubljenicima koji do tancina prate svet knjiga, ali to sto se vise proda ne znaci da je i bolji pisac. Covek je obican sarlatan!

Auu kakvo poredjenje mislim.... :eek:
Zamisli, proda se i vise coca colinih flasa nego domaceg hallo-u!!

Neko toliko izvikan i toliko forsiran sirom sveta naravno da ce biti bolje prodat nego anonimni domaci pisci poznati samo bas zaljubljenicima koji do tancina prate svet knjiga, ali to sto se vise proda ne znaci da je i bolji pisac. Covek je obican sarlatan!

Ma Dragoljub je sofisticiran, nisi ti bas najbolje razumeo njegov mesidz.
On je zeleo meni da kaze da batalim pricice o recimo Manu , da se drzim Koelja jer je taj za mene pravi pisac.
Ja mu licno vise necu ni odgovarati, on je velicanstven kada vodi monologe.

Prosle sedmice sam uzela svoju redovnu "cetvorku" knjiga za 15-20 dnevni period. Na spisku mi je bio "Carobni" ali kad videh koliko je debela, glomazna, odustadoh :rumenko:. Morace da saceka. Nekada moram i tople preporuke da o'ladim :D.
Ja bre ne uzimam u ruke knjigu ako nema barem 500 stranica.
Volim da osetim materiju, masu, tezinu:D
Quentin mi je preporucio jednu knjigu, ceka me ( nadam se) vec od ponedeljka, a knjiga ima 1100 stranica:D

@Lanavi

Vidi nekako da se diskusije o knjigama ipak vode na za to odredjenim mestima.
Ipak je ova skupstina

neko neobavezno caskanje Jako malo ljudi uopste i zalazi ovde.

Kakav Faustus i Loti...

Dragoljube, živo me interesuje šta čita tvoja žena? :think:
Msm, čitala sam ja i Koelja, Veronika je odlučila da umre mi se baš dopala, u neku ruku i Brida. Hoće li zbog toga da me izbace iz Mense? Hoće, nisam platila članarinu...;)

Dragoljube, živo me interesuje šta čita tvoja žena? :think:
Msm, čitala sam ja i Koelja, Veronika je odlučila da umre mi se baš dopala, u neku ruku i Brida. Hoće li zbog toga da me izbace iz Mense? Hoće, nisam platila članarinu...;)
Zato sam i zamolila dragu moderatorku da ipak ove teme o knjigama prebaci na neko odovarajuce mesto.
Dragoljub je uglavnom sam sebi zanimljiv, njegovi svetonazori o knjigama, ali i shire, zivog coveka ne zanimaju.
Cak ni njega samog, ali me za to stvarno bas briga,

Ni mene nije odusevio, ja sam citala "Life and Death Are Wearing Me Out" (ne znam kako je prevedeno na srpski ni da li je). Nisam stigla da zavrsim do kraja a isto tako je bilo opisivanja mucnog zivota negde u Kini u nekom selu, pa kroz generacije ide prica. Pripovedac se javlja kao jedna od nekoliko zivotinja redom, a u stvari je isti duh koji samo menja telo kad se ponovo vrati na zemlju. Sad razmisljam da je trebalo da procitam do kraja al tada mi je bilo isuvise tog nekog sivila koje provejava od pocetka knjige pa skoro do kraja.

Ni mene nije odusevio, ja sam citala "Life and Death Are Wearing Me Out" (ne znam kako je prevedeno na srpski ni da li je). Nisam stigla da zavrsim do kraja a isto tako je bilo opisivanja mucnog zivota negde u Kini u nekom selu, pa kroz generacije ide prica. Pripovedac se javlja kao jedna od nekoliko zivotinja redom, a u stvari je isti duh koji samo menja telo kad se ponovo vrati na zemlju. Sad razmisljam da je trebalo da procitam do kraja al tada mi je bilo isuvise tog nekog sivila koje provejava od pocetka knjige pa skoro do kraja.

Ja sam ovu moju citala na nemackom. Prevod je odlican, ali sam shvatila da su nam ti Azijati ipak mnogo strani i da ne treba ( barem se ovo na mene odnosi) da gubim vreme
citajuci ljude koji pisu o situacijama i drustvima, obicajima koi su meni potpuno strani pa i nezanimljivi.

Ja bre ne uzimam u ruke knjigu ako nema barem 500 stranica.
Volim da osetim materiju, masu, tezinu:D
Quentin mi je preporucio jednu knjigu, ceka me ( nadam se) vec od ponedeljka, a knjiga ima 1100 stranica:D

@Lanavi

Vidi nekako da se diskusije o knjigama ipak vode na za to odredjenim mestima.
Ipak je ova skupstina

neko neobavezno caskanje Jako malo ljudi uopste i zalazi ovde.
A možda ljudi imaju pametnijeg posla?:lol:
(Samo probaj da me ignorišeš! Pa šta ako volim monologe...I ti voliš deb...opširne knjige-pa ništa...:mrgreen:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back