Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ja cu pokusati da procitam sve, bas pruzam sansu svakom romanu, ne odustajem lako ni od jedne.
Mislim da cu prvo uzeti Tomasa Vulfa.
Pa posle te knjige ove ostale ti nece biti bas mnogo zanimljive;)

Mene ce zanimati tvoje misljenje o Zovem se crveno jer sam je i ja dozivela kao i Quentin,, smor i dosada.
A inace sve otalle njegove knjige obozavam.
Ja upravo procitah Americku idilu ( pastoralu)

Odusevljena sam opisima i detaljima oko zanatlija ( uglavnom siromasi iz Napulja) koji prave rukavice, spretnoscu oca glavnog junaka koji od obicnog radnika postaje vlasnik
fabrika, koji zivi i umire za rukavice. Svasta sam naucila o preradi koze iz te knjige.
Najupecatljiviji lik u knjizi zapravo je otac, a ne sin koji je glavna licnost. Pisma koja otac pise Niksonu podsecaju na Bernhardove monologe:)

Korice_1d3.jpg
Корице2_д.jpg

"Варијације неизрецивог могу се читати као лагана пародија, додуше меланхолична, готово несавладивог књижевног Вавилона...Читајући књигу у којој и ноћ с неба не силази без мердевина, ви застајете пред угланцаним речима и реченицама и обувате их као најлепше ципеле...Да за намерног читаоца не постоје случајне књиге ма колико да онај који их чита и сам, верујте ми на реч, постаје случај прочитане књиге...Временом све је неверица."

Милутин Ж. Павлов

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 328354Pogledajte prilog 328355

"Варијације неизрецивог могу се читати као лагана пародија, додуше меланхолична, готово несавладивог књижевног Вавилона...Читајући књигу у којој и ноћ с неба не силази без мердевина, ви застајете пред угланцаним речима и реченицама и обувате их као најлепше ципеле...Да за намерног читаоца не постоје случајне књиге ма колико да онај који их чита и сам, верујте ми на реч, постаје случај прочитане књиге...Временом све је неверица."

Милутин Ж. Павлов

A šta ti kažeš?

Za pomenutog pisca znam sa nekog spiska kandidata za NIN-a.
Privuklo me ime pa sam pokušala da saznam nešto više, ali nisam odmakla mnogo dalje od bloga.

Ono malkice što sam od teksta videla mi je delovalo previše ušećereno. Svakako nedovoljno da me motiviše za dalje raspittivanje.
Utoliko pre bih volela da kažeš nešto više o knjizi, piscu, oboma.

...``Pogrebne obicaje`` Hane Kent...
Romansirana istorijska prica (drama), o istinitom dogadjaju (ubistvu dva coveka), na Islandu u 19. veku.
Za ubistva izmedju ostalih je osudjena i glavna junakinja, koja ceka izvrsenje smrtne kazne tako sto sluzi u jednoj islandskoj porodici... a ne u zatvoru.
Ne bih da detaljisem, ako nekog interesuje neka malo izgugla... Roman drzi paznju, prijatno sam se iznenadila...

A šta ti kažeš?

Za pomenutog pisca znam sa nekog spiska kandidata za NIN-a.
Privuklo me ime pa sam pokušala da saznam nešto više, ali nisam odmakla mnogo dalje od bloga.

Ono malkice što sam od teksta videla mi je delovalo previše ušećereno. Svakako nedovoljno da me motiviše za dalje raspittivanje.
Utoliko pre bih volela da kažeš nešto više o knjizi, piscu, oboma.

Ја не кажем ништа, само препоручујем. Прочитао сам обе књиге, међутим, не бих умео да препричам. Стил је занимљив, на тренутке помало конфузан. Ето, ипак сам нешто рекао.

P.S.If i am the storm, i would know to explain the wonder...with the flashlights of sudden explosions.

Poslednja izmena:
Čitao, sve tri su bile u jednom izdanju valjda.
Zemlji i nebu mu je najčudnija od tih kraćih, žrtvuje ljude, pušta krv, radi zemlje i plodne poljoprivredne godine, tako nešto, biblijske fore kao i u Istočno od raja.

Jesi li ti uopste citao "Istočno od raja"?!
Kakve biblijske fore, kakvo zrtvovanje ljudi, puštanje krvi, ili postoje dve verzije istog romana pa smo i citali različite:roll:
Jednostavno, to je priča, odnosno saga o siromasnim farmerima kroz čak tri generacije...........itd...itd..
Čega biblijskog ima (da ne pomjem krvava zrtvovanja kojih nigde nema)?

Mozda sukog Arona i Kala Treska koji zavrsava smrcu jednog od njih, tebe asocira na Avelja i Kaina?
Moguce, ali to je moderna verzija, i niceg u ovom slucaju biblijskog nema osim asocijacije...
I, da ne duzim, ko je čitao zna o čemu pričam!

Jesi li ti uopste citao "Istočno od raja"?!
Kakve biblijske fore, kakvo zrtvovanje ljudi, puštanje krvi, ili postoje dve verzije istog romana pa smo i citali različite:roll:
Jednostavno, to je priča, odnosno saga o siromasnim farmerima kroz čak tri generacije...........itd...itd..
Čega biblijskog ima (da ne pomjem krvava zrtvovanja kojih nigde nema)?

Mozda sukog Arona i Kala Treska koji zavrsava smrcu jednog od njih, tebe asocira na Avelja i Kaina?
Moguce, ali to je moderna verzija, i niceg u ovom slucaju biblijskog nema osim asocijacije...
I, da ne duzim, ko je čitao zna o čemu pričam!

Jesam, ali ti nisi razumela moj post.

Zrtvovanje se odnosi na knjigu Zemlji i nebu, a ne na Istocno od raja.

Istocno od raja i i oko biblije mozes ovde da procitas na Major themes http://en.wikipedia.org/wiki/East_of_Eden_(novel)
The book explores themes of depravity, beneficence, love, and the struggle for acceptance, greatness, and the capacity for self-destruction and especially of guilt and freedom. It ties these themes together with references to and many parallels with the biblical Book of Genesis (especially Genesis Chapter 4, the story of Cain and Abel).

Steinbeck's inspiration for the novel comes from the fourth chapter of Genesis, verses one through sixteen, which recounts the story of Cain and Abel. The title, East of Eden, was chosen by Steinbeck from Genesis, Chapter 4, verse 16: "And Cain went out from the presence of the Lord, and dwelt in the Land of Nod, on the east of Eden" (King James Version).

Steinbeck's allusion to Cain and Abel is furthered by the naming of various characters; the first letters of the names of the main characters start with C, A, or both (Charles and Adam, Caleb and Aron, Cathy Ames and Abra).

Other biblical parallels in the novel include............

Istocno od raja je 1 predivan roman. Preprocujem ga svakome ko voli da cita.
Jeste, Rayela, predivan roman:klap:
U prvoj verziji istoimenog filma Elija Kazana, ulogu mladog "buntovnika" Treska, igrao je Dzejms Din, mislim da je nekolik meseci kasnije tragicno nastradao, ili vec koliko, nemoj me drzati za rec, ne mogu da se setim sada..
Bilo je drugih verzija ili je na vidiku nova, a B92 je kod nas davao seriju u nastavcima:)

Jeste, Rayela, predivan roman:klap:
U prvoj verziji istoimenog filma Elija Kazana, ulogu mladog "buntovnika" Treska, igrao je Dzejms Din, mislim da je nekolik meseci kasnije tragicno nastradao, ili vec koliko, nemoj me drzati za rec, ne mogu da se setim sada..
Bilo je drugih verzija ili je na vidiku nova, a B92 je kod nas davao seriju u nastavcima:)
Oh, pa film nas je i uputio na roman:worth:
Barem je kod mene bilo tako.

Vidis, citali smo istu knjigu:ok:
Jesmo, ali, ja sam citirala tebe:
"....tako nešto, biblijske fore kao i u Istočno od raja."
Na ovo sam imala primedbu, ali to nije razlog za netrpeljivost, je li tako?
Ponekad treba gledati u kom kontekstu se sta napiše, jer, tako se i tumaci, dakle, nista licno!

- - - - - - - - - -

Oh, pa film nas je i uputio na roman:worth:
Barem je kod mene bilo tako.
Isti slucaj:)

Rayela(draga moja:) u tvoj sud verujem kad su knjige u pitanju, pa da te pitam nesto: Pre nekoliko dana sam (pred slavu) ronjala po nekom ormanu, i pronadjoh "Mrtvacki brod"- B.Traven(a) a uopste ne znam odakle mi ta knjiga, ali prelistah, nisam citala, nema sanse da se ne bih setila...

Koliko sam uspela da ofrlje pogledam, rekla bih da je dobar roman, ima izuzetnih citata (jedan cu ostaviti na drugoj temi)...Malo znam o tom piscu, i tesko da mogu ista da izguglam, osim da postoji komplet knjiga, da je "Mrtvački brod" klasik, i da se prodaje na aukcijama ili u starinarnicama, i uvek pise- rasprodato itd..itd..
P.S. Procitacu svakako pre nego sto se dam u potragu za vlasnikom (vidim da je iz kompleta :eek:) - da li je iko citao B.Travena generalno:neutral:

... te iz tog razloga uzeh danas u biblioteci Selinovo Putovanje nakraj noći...:lol.
Mrshhh:zcepanje:

Nego da ja tebi dam savet za mnogo dobru knjigu ( pozdrav od Quentina:))
Sve vreme dok sam citala Americku pastoralu (na srpskom je valjda pastorala, umirem od straha da me Nora sada ovde ne uvati i pocinje da mi prica kako sam "bushna")
misila sam na vas, roditelje odrasle decice i vase muke, strahove, iscekivanja i razocarenja ali i srecu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back