Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i ja danas konačno završio "Veliki rat" Aleksandra Gatalice nakon 40-ak dana čitanja...Odužilo se ovo!

Ovu knjigu bih jednostavno opisao kao nepotrebno preopširnu. U romanu ima skoro 80 manje-više nepovezanih likova i svi su glavni, a knjiga predstavlja neumorno nizanje sudbina tih likova tokom WWI. Jedino što veže te likove je rat, a to je, po meni, slaba karika za jedan roman. Uvjeren sam da bi pisac postigao isti efekat i kazao ono što ima da je smanjio broj likova i događaja za pola.

Zamjerke imam i na sam stil. Sve to djeluje zamorno, monotono, providno, šablonski...Generalno, ne volim baš romane u kojima nema dijaloga, naročito one koji imaju 500 strana, a ovde se dijalozi pojavljuju vrlo rijetko. Mislim da ih pisac treba ubaciti kako bi se razbila monotonija čitanja 500 strana suvog pripovjedanja. Bilo je nekih zanimljivih dijelova, ali i nekih potpuno nepotrebnih i glupih.

Generalno, ništa posebno nisam vidio u ovoj knjizi. Ocjena je prolazna, ali samo 2/5.

Džon Štajnbek - Tortilja Flet
K'o bi rekao da je Štajnbek imao smisla za humor, tj, verovatno mu je dolazio posle koje čašice više, kao likovima ovde opisanim.
Zabavno, simpatično, za ubijanje vremena, kupujem ako naiđem na očuvan primerak.
Bilo je reči ovde ako se dobro sećam da mu kraća forma bolje leži i slažem se sa tim, konkretniji je, ne luta, a kao takav je efikasniji u onome što je naumio.
Je l' ćitao neko Zalutali autobus ili Neizvesnu bitku?

Džon Štajnbek - Tortilja Flet
K'o bi rekao da je Štajnbek imao smisla za humor, tj, verovatno mu je dolazio posle koje čašice više, kao likovima ovde opisanim.
Zabavno, simpatično, za ubijanje vremena, kupujem ako naiđem na očuvan primerak.
Bilo je reči ovde ako se dobro sećam da mu kraća forma bolje leži i slažem se sa tim, konkretniji je, ne luta, a kao takav je efikasniji u onome što je naumio.

Nisam čitao ove dvije. Ako nisi čitao, preporučujem Keneri Rou, možda i Crveni poni, iako je to više knjiga za mlađu publiku. Naravno, O miševima i ljudima, ali to si vjerovatno pročitao.

Nisam čitao ove dvije. Ako nisi čitao, preporučujem Keneri Rou, možda i Crveni poni, iako je to više knjiga za mlađu publiku. Naravno, O miševima i ljudima, ali to si vjerovatno pročitao.
Čitao, sve tri su bile u jednom izdanju valjda.
Zemlji i nebu mu je najčudnija od tih kraćih, žrtvuje ljude, pušta krv, radi zemlje i plodne poljoprivredne godine, tako nešto, biblijske fore kao i u Istočno od raja.

Poslednja izmena:

Ja sam citala i toplo je preporucujem.

Ima i u tj knjizi humora. Samo ime autobusa je vec komicno. Sweatheart:)
Putnii su taodje jako saroliko drustvo, od svega ima omalo. Kelnerica Norma sanja o Holivudu i Klerk Geblu.
Trgovacki putnik Ernest koji neodoljivo podseca na Babita, igracica Camila, zvezda nocnih klubova, jedan mehanicar i jos neki ljudi.
Keneri Rou je prvi ekoloski Roman ikada napisan.

Slična po tematici je i Kako je nestajala Esmi Lenoks. Takođe predivna knjiga.

Kad sam citala ovu knjigu, nisam imala osecaj da ju je pisala Megi...
Jedan od romana kojeg nikada necu zaboraviti.
I Tajni zapis je dobar.
Ja sad citam Pogrebne obicaje. Radnja se desava na Islandu, ali nema puno opisa prirode. Knjizevnica vise paznje ukazuje na likove i njihove zivotne drame...

Htela sam da uzmem iz biblioteke ``Cudo u Poskokovoj dragi``, pa ``Letnji dan do podne`` Nebojse Romcevica, Hotornovo ``Skerletno slovo``, Petesunov roman ``Idemo da krademo konje``, ali nisu nista od toga imali, pa sam izabrala Orhana Pamuka Zovem se crveno. Eto to ce mi biti drugi put da se susrecem sa Pamukom. Procitala sam samo njegov ``Muzej nevinosti`` i evo sada posle skoro cetiri godine, opet ga uzimam.
I uzela sam klasika Tomasa Vulfa ``Pogledaj dom svoj, andjele`` i jedan triler Dzejmsa Petersona - ``Peti jahac``.

Kad sam citala ovu knjigu, nisam imala osecaj da ju je pisala Megi...
Jedan od romana kojeg nikada necu zaboraviti.
I Tajni zapis je dobar.
Ja sad citam Pogrebne obicaje. Radnja se desava na Islandu, ali nema puno opisa prirode. Knjizevnica vise paznje ukazuje na likove i njihove zivotne drame...

Htela sam da uzmem iz biblioteke ``Cudo u Poskokovoj dragi``, pa ``Letnji dan do podne`` Nebojse Romcevica, Hotornovo ``Skerletno slovo``, Petesunov roman ``Idemo da krademo konje``, ali nisu nista od toga imali, pa sam izabrala Orhana Pamuka Zovem se crveno. Eto to ce mi biti drugi put da se susrecem sa Pamukom. Procitala sam samo njegov ``Muzej nevinosti`` i evo sada posle skoro cetiri godine, opet ga uzimam.
I uzela sam klasika Tomasa Vulfa ``Pogledaj dom svoj, andjele`` i jedan triler Dzejmsa Petersona - ``Peti jahac``.

Steta sto nisi nasla Skerletno slovo, inace po romanu je snimljen film, ja sam ga gledala (prethodno sam procitala roman) jer jeste zanimljivo (čitaj-strašno) to vreme u kojem se radnja romana desava, ali, film sam odgledala samo zbog glumca koji je tumacio glavnu ulogu:rumenko:
Prelepa je i Demi Mur,naravno, ostavicu ti trejler filma, pogledaj
P.S. Zamolis bibliotearku da ti javi kad knjiga bude vraćena sa čitanja, ja tako radim:)

Mene je Skerletno slovo smorilo, ali to je do mene. Mene su smorili i Orkanski visovi, recimo. Ne volim roman romantizma.
Zovem se crveno me takođe hm... smorilo. Ovaj put ne volim pseudoistorijsku orijentalnu gnjavažu.
Zato Pogledaj dom svoj, anđele obožavam. Tomas Vulf nije bio savršen pisac, dosta toga može mu se prigovoriti, ali ima sposbnost da opčini, hipnotiše čitaoca.

Tomasa Vulfa je obožavao Meša Selimovoić, i ja sam zbog toga kupila Pogledaj dom svoj, anđele. To je bio srednjoškolski period mog života, kad sam mislila da je Derviš i smrt najbolji roman na svetu. :lol: Međutim, pročitala sam samo prvi deo i nemam pojma zašto nisam i drugi. Moraću da ispravim grešku što pre.

Sinoć sam završila Let i nisam uzalud gubila dva dana. Brzina kojom sam ga pročitala govori da je laganica i da je moj tip...:lol: Nisam baš sigurna da su neke istorijske činjenice autentične (recimo, kuća u kojoj je delao Žarko Zrenjnin, radnja se odvija u Petrovgradu tridesetih godina prošlog veka), ali mi je prijao. Mogao je još da piše, što reče Bilja, ali, suštinu je rekao na početku.

Sinoć sam završila Let i nisam uzalud gubila dva dana. Brzina kojom sam ga pročitala govori da je laganica i da je moj tip...:lol: Nisam baš sigurna da su neke istorijske činjenice autentične (recimo, kuća u kojoj je delao Žarko Zrenjnin, radnja se odvija u Petrovgradu tridesetih godina prošlog veka), ali mi je prijao. Mogao je još da piše, što reče Bilja, ali, suštinu je rekao na početku.

Nisam još pročitao Let, ali mislim da je pravo pitanje zašto je Arsenijević odlučio da napiše eskapistički roman. Sve su mu knjige do sada imale dosta izraženu vezu sa aktuelnim vremenom, a Predator je bio čak sasvim štreberski društveno-politički angažovan i on poslije svega napiše nešto što mi, na neviđeno, liči na Mir-Jam sa krilima.

- - - - - - - - - -

To su više ženski romani, zato su te smorili...:lol: Ali, filmovi su :super:

Ne vjerujem ja u te podjele na muške i ženske knjige.

Poslednja izmena:
Nisam još pročitao Let, ali mislim da je pravo pitanje zašto je Arsenijević odlučio da napiše eskapistički roman. Sve su mu knjige do sada imale dosta izraženu vezu sa aktuelnim vremenom, a Predator je bio čak sasvim štreberski angažovan i on poslije svega napiše nešto što mi, na neviđeno, liči na Mir-Jam sa krilima.

Ali, stvarno liči na Mir-Jam..:rotf:

Evo i ja danas konačno završio "Veliki rat" Aleksandra Gatalice nakon 40-ak dana čitanja...Odužilo se ovo!

Ovu knjigu bih jednostavno opisao kao nepotrebno preopširnu. U romanu ima skoro 80 manje-više nepovezanih likova i svi su glavni, a knjiga predstavlja neumorno nizanje sudbina tih likova tokom WWI. Jedino što veže te likove je rat, a to je, po meni, slaba karika za jedan roman. Uvjeren sam da bi pisac postigao isti efekat i kazao ono što ima da je smanjio broj likova i događaja za pola.

Zamjerke imam i na sam stil. Sve to djeluje zamorno, monotono, providno, šablonski...Generalno, ne volim baš romane u kojima nema dijaloga, naročito one koji imaju 500 strana, a ovde se dijalozi pojavljuju vrlo rijetko. Mislim da ih pisac treba ubaciti kako bi se razbila monotonija čitanja 500 strana suvog pripovjedanja. Bilo je nekih zanimljivih dijelova, ali i nekih potpuno nepotrebnih i glupih.

Generalno, ništa posebno nisam vidio u ovoj knjizi. Ocjena je prolazna, ali samo 2/5.

Sve se slažem, ali fenomen ultragigamega tiražnosti ovog romana je ozbiljno pitanje za sociologiju književnosti: prije godinu dana dogurao je do 14 izdanja, a od tada su se bar još dva ili tri pojavila. Mislim, svake godine se dodjeljuje Ninova nagrada, a većina nagrađenih knjiga se ni ne približi ovim ciframa. Znači, u čemu je vic? Obiman, nekoherentan roman sa gomilom referenci koja većini čitalaca ne može biti bliska!?! Ili je stvar ipak samo u reaktuelizovanoj istorijskoj temi i diskretnom plivanju na talasu nacionalnog romantizma, plus Raspućin na koricama?
Nemam pojma. Znam samo da ako neko bude pravio listu najčitanijih knjiga kod nas u posljednjih desetak godina, to neće biti naročito lijep autoportret.

Mene je Skerletno slovo smorilo, ali to je do mene. Mene su smorili i Orkanski visovi, recimo. Ne volim roman romantizma.
Zovem se crveno me takođe hm... smorilo. Ovaj put ne volim pseudoistorijsku orijentalnu gnjavažu.
Zato Pogledaj dom svoj, anđele obožavam. Tomas Vulf nije bio savršen pisac, dosta toga može mu se prigovoriti, ali ima sposbnost da opčini, hipnotiše čitaoca.

Pa ja cu pokusati da procitam sve, bas pruzam sansu svakom romanu, ne odustajem lako ni od jedne.
Mislim da cu prvo uzeti Tomasa Vulfa.

Ja sam citala i toplo je preporucujem.

Ima i u tj knjizi humora. Samo ime autobusa je vec komicno. Sweatheart:)
Putnii su taodje jako saroliko drustvo, od svega ima omalo. Kelnerica Norma sanja o Holivudu i Klerk Geblu.
Trgovacki putnik Ernest koji neodoljivo podseca na Babita, igracica Camila, zvezda nocnih klubova, jedan mehanicar i jos neki ljudi.
Keneri Rou je prvi ekoloski Roman ikada napisan.
Tenks, nabaviću, zvuči kao Ko to tamo peva:)

Ali, ako je tiraž 1000 komada, onda to i nije nešto...
I nije nešto. Mada bih onako na neviđeno rekla da mu je i to puno.
A često je tiraž neke knjige 500 primeraka. Tuga me uhvati kada to vidim :sad2:

- - - - - - - - - -

Dobro, te podjele stoje kod trivijalne literature. Jasno je da su ljubići ženski, a kaubojci muški. Ali kod ozbiljne književnosti, odbijam da prihvatim tako nešto.
:ok:.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back