Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ovo bi možda upravo bio i moj utisak. Do duše samo o Kletoj reci vremena.
Ali svakako ću uzeti Idemo da krademo konje. Nešto me ipak vuče :D

A kako se zove autor ( mislim u originalu) jer ja ne mogu ni naslov ni autora da nadem.
I da dodam da je u nemackom taj izraz poslovican u smislu da se u kradju konja
ide samo sa najboljim prijateljem u koga imas beskrajno poverenje.

Per Petterson (норвешки).
И ја се нервирам кад неко не напише ко је писац.

Kleta reko vremena – Per Petešun, Geopoetika 180 str.
http://www.geopoetika.com/book.php?id=2117

Nema te knjige koju sam čitala duže od ove. I nema tog utiska koji bi sada bio realni prikaz knjige.
Od njega ću uzeti još Idemo da krademo konje pa ću valjda steći neki bolji uvid :D
Što se džaba nerviraš :lol:

A kako se zove autor ( mislim u originalu) jer ja ne mogu ni naslov ni autora da nadem.
I da dodam da je u nemackom taj izraz poslovican u smislu da se u kradju konja
ide samo sa najboljim prijateljem u koga imas beskrajno poverenje.
Sviđa mi se i nemačka verzija :D

"Pukovniku nema ko da piše", Markes. Privodim kraju ovaj kratak roman, Čak iako je jednostavnost odlika ove knjige, Markes uvek očara :)
Inače, kako april odmiče, verujem da ću uspeti u svom naumu da pročitam 30 knjiga za 30 dana, odnosno za ovaj mesec :lol: Beše ludo i vratolomno, s obzirom da sam skakao između literature za faks, primarne i sporedne, poezije i raznih proznih dela, a i dosta naučnih radova, prevashodno o alhemiji i psihologiji. Ćitanje je svakako delatnost na koju sam potrošio najviše vremena ovog meseca, čak više od spavanja :mrgreen: Izgleda da je to moj pokušaj da nadomestim rupu koja će se javiti sad kad dođe ispitni rok, gde baš i neću imati mnogo vremena da posvetim čitanju sa strane. Ali, leto je blizu :3

:eek: Ti nisi normalan... Pa, čemu to?

Pa, mart je bio mesec mnogih ludosti, opijanja, pravljenja gluposti (mnogih, koje idu izvan zakona :mrgreen: ) i reših da se malo stabilizujem u aprilu. Naravno, da bih se smirio, mora nešto dobrano da me okupira, a eto spojih lepo i korisno :mrgreen:
Evo lista, ako nekog zanima, inače. Piskarao sam o svim knjigama pomalo, imam neke beleške otkucane, neke po sveskama, pa ako nekog zanima za neku knjigu, mogu da napišem ovde :)
Ovidije - Heroide
Alfred Adler - Poznavanje čoveka
Bukovski - Za Džejn
Euripid - Ifigenija u Aulidi
Basara - Peking by night
Šaškinović - Imena i oličenja sazvežđa
Čajkanović - Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama
Sioran - Kratak pregled raspadanja
Fon Franc - O proricanju i sinhronicitetu
Čajkanović - Vergilije i njegovi savremenici
Euripid - Bahantkinje
Starčević - Sećanja iz Aušvica
Jerotić - Bolest i stvaranje
Ujević - Lelek Sebra
Euripid - Kiklop
Bukovski - Beleške matorog pokvarenjaka
Kuper - Jezik ludila
Krakov - Naše poslednje pobede
Marković - Pijanci idu dijagonalno
Vergilije - Eneida
Levi - Misterija kabale
Harms - Apsurdne priče
Cara - Nebeske pustolovine
Paracelzus/Jung - O dugom životu/ Paracelzus kao duhovna pojava
Albahari - Najkraće priče na svetu
Ovidije - Metamorfoze
Ciceron - Država
Breton - Tri manifesta nadrealizma
Fon Franc - Alhemija

Mene zanima Basara!

Odlična je ta njegova. To je zbirka priča, inače. Ako si bilo koju prethodnu zbirku čitao, verovatno će ti neke priče biti poznate, no on ima taj čudan fetiš da menja priče koje se pojavljuju u različitim knjigama i izdanjima, što donosi opet novu svežinu, i želju za ponovnim čitanjem :D U ovom slučaju, tu su neke priče iz njegove "Izgubljen u samoposluzi", pa i ta istoimena priča, koju je, ako sam dobro zapazio, opet malkice izmenio da bi se ona u ovu zbirku uklopila.
Veoma su kratke priče, nimalo teške, zabavne, njegovo klasično poigravanje sa formom i žanrom. Mislim da je on mnooogo bolji pisac kratke proze, nego romana :)

"Pukovniku nema ko da piše", Markes. Privodim kraju ovaj kratak roman, Čak iako je jednostavnost odlika ove knjige, Markes uvek očara :)
Inače, kako april odmiče, verujem da ću uspeti u svom naumu da pročitam 30 knjiga za 30 dana, odnosno za ovaj mesec :lol: Beše ludo i vratolomno, s obzirom da sam skakao između literature za faks, primarne i sporedne, poezije i raznih proznih dela, a i dosta naučnih radova, prevashodno o alhemiji i psihologiji. Ćitanje je svakako delatnost na koju sam potrošio najviše vremena ovog meseca, čak više od spavanja :mrgreen: Izgleda da je to moj pokušaj da nadomestim rupu koja će se javiti sad kad dođe ispitni rok, gde baš i neću imati mnogo vremena da posvetim čitanju sa strane. Ali, leto je blizu :3

Mene je nasmejala poslednja rečenica romana "Pukovniku nema ko da piše". Najluđi kraj knjige. Kladim se da si upamtio tu rečenicu.:mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back