Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uzeo sam Miramar od njega. Nadam se da ima jos dobrih, kakva je "hiljadu i jedna noc"?

Ne znam ni da je napisao hiljadu i jednu noc

Miramar je fina knjiga, ali za malo starije koji se i secaju Tita, Nasera, Egipta u to vreme.

Mahfuz je genijalan kao Egipcanin kao i Tomas Man recimo, kao neki Nemac sa Severa.
jer i Egipcanin kao i ovaj sa Severa na jedan predivan nacin pricaju svoje price
i o svojim nekim iluzijama, nema tu nigde nikakvih slicnosti, ali zasto bismo je i trazili
ako razumemo i jednu i drugu pricu?
Nejgovo glavno delo ( Kairska trilogija) za mene je isto vazno kao i Saga o Forsajtima ili Budenbrokovi,
ali i vaznije jer se coevk prvi put u zivotu nekako konfrontira o sauziva pokusava darazume ovaj Markezovski zivot
"u doba kolere":D

Poslednja izmena:
U biblioteci nema Kairska trilogija nazalost. Da li imas jos koji arapski roman da mi preporucis?

Kako nema? Nije ni prevedena? To je njegovo najcuvenije delo ( mada je pisao i pesme, ali ja ih nisam citala), za to je
valjda i dobio Nobelovu nagradu.

Ja druge arapske knjizevnike ne poznajem, poznajem samo Evropljane koji su obozavali Aleksandriju, Alzir ( grad), Maroko,
a kada njih citas kao da citas nekoga ko je i sam Arapin.

Kako nema? Nije ni prevedena? To je njegovo najcuvenije delo ( mada je pisao i pesme, ali ja ih nisam citala), za to je
valjda i dobio Nobelovu nagradu.

Ja druge arapske knjizevnike ne poznajem, poznajem samo Evropljane koji su obozavali Aleksandriju, Alzir ( grad), Maroko,
a kada njih citas kao da citas nekoga ko je i sam Arapin.

Nisu objavljena sva tri romana zajedno. Znam da je objavljen roman Put između dva dvorca, prvi dio trilogije. Za ostala dva dijela ne znam.

Inače, nema mnogo pisaca iz drugih civilizacija koji su nama zapadnjacima zanimljivi. Čitaoci su licemjerna sorta, mnogi se kunu da vole egzotiku, ali zapravo vole o njoj da čitaju kod pisaca koji koriste književne obrasce koji su njima bliski (Murakami, Halid Hoseini...).

Nisu objavljena sva tri romana zajedno. Znam da je objavljen roman Put između dva dvorca, prvi dio trilogije. Za ostala dva dijela ne znam.

Inače, nema mnogo pisaca iz drugih civilizacija koji su nama zapadnjacima zanimljivi. Čitaoci su licemjerna sorta, mnogi se kunu da vole egzotiku, ali zapravo vole o njoj da čitaju kod pisaca koji koriste književne obrasce koji su njima bliski (Murakami, Halid Hoseini...).

Meni su mnogo drazi i autenticniji Evropljani koji odlaze u Afriku ili Aleksandriju, Alzir, Fes i pisu o tim delovima sveta, ljudima, obicajima nego ovi koji
su igrom slucaja rodjeni u Japanu ili Avganistanu, a zapravo zive i vole Zapad pa i pisu udvarajuci se citaocima iz Evrope ili USA.
Nedavno ( zimus ) sam citala Pustinjsku ruzu ( Henry de Monterland) i iz te knjige sam saznala mnogo vise nego iz bilo kakvih istorijskih spisa
o stvarnom suzivotu izmedju raznih beduinskih plemena iz Sahare i francuske kolonijalne vojske.

Pravu , crnu Afriku sam upoznala citajuci Karin Bliksen.

Orhan Pamuk: Tiha kuca

Tiha kuca je njegov drugi roman, pisan osamdesetih, meni se dopao, meni se sve od njega dopada pa moje odusevljenje ne treba uzimati za ozbiljno;)
Pamuk cesto pise o tri generacije pri cemu je prva obavezno iz vremena zadnjeg sultana, sam pocetak dvadesetog veka, a treca je i dan danas ziva.
Radnja pocinje 1980 kada tri unuka dolaze u posetu kod devedesetogodisnje Fatme, njihove bake. Unuka je student sociologije, jedan je unuk istoricar, a drugi
maturant,.Tu su i dva sina koje je Fatmin muz napravio siromasnoj kucnoj pomocnici.
Roman je pisan u poglavljima koji se u knjizevnosti ( vise u filozofiji= Lajbnic) oznacavaju kao monodolski monolozi.
U svakom poglavlju jedan od ovih glavnih junaka prica iz svog ugla svoju pricu ( jedino tu nema unuke Nilgun).
Autor upseva da u romanu jako citko i pitko isprica istoriju Turske od poslednjeg sultana do danas.
Dustvo koje pokusava , a ne ume da se definise, raskol izmedju vernika ( desnicarski ekstremisti, polupismeni ili nepismeni)
i nevernika( inetlektualna elita koja pokusava da imitira Zapad, ali rezignira i odaje se alkoholu), briljantno opisivanje anarhije,
nereda, nostalgije, "zal za mlados", nasilje.
Sve vreme je zapravo glavni junak deda koji je odavno umro ( od alkohola), a on je neka vrsta Setembrinija ( Carobni breg)
jer pokusava da izmeni svet i da ga definse , ali nekada uvidja da je to nemoguce i pocinje da pije. Batalio je svoj poziv lekara,
pocinje da pise enciklopediju ( nije jasno cega i za koga), prestaje da pise kod slova s ( smrt).

Ja sam ga citala poodavno ( uzecu opet nesto od njega jer sam ga i zaboravila), u secanju mi je ostala kao jako dobra knjiga
Novela o shahu , a mislim da je i jedna od njegovh najcitanijih knjiga.
Jeste jedna od najčitanijih ali nema je na srpskom, osim ako je nisu gurnuli u "Novele" izdanje kao jednu od priča... tako da ću prvo krenuti sa Jučerašnji svet.

Listajući katalog videh da je snimljen ovaj film po njegovom delu koji sam gledao ranije, tako da mi nije u potpunosti stran.
Letter from an Unknown Woman (1948)

Poslednja izmena:
Dostoevsky-Brothers_Karamazov.jpg

Braca Karamazovi - Dostojevski

Ja nikad ne bih u životu rekao, po utisku koji dobijam s foruma o tebi, da bi ti to čitala :D Tako da, svaka čast.

Ja sam jako radoznala žena, volim sve da probam, a imam i vremena za to. Dobro, trenutno ne mnogo, ali imaću ga u izobilju uskoro...:lol:
To što kasnim sa nekim stvarima, isključivo je posledica činjenice da sam se u životu bavila sasvim drugom naukom, ali sam stigla do stadijuma kad mogu da se posvetim sebi i svom hobiju, čitanju. Vi sa Književnosti mi u tome jako puno pomažete i ja sam vam neizmerno zahvalna na tome. :cmok2:

meni tako ličilo..ono: ee, ja sam to čitao u srednjoj a ti čitaš tek sada
izvinjavam se ako nije tako namenjeno :)

Quentin je rekao da je citao to sa 19 ( ili 20) godina koliko sada ima i Direkt.
Eto, ja nisam ni sa 40+:D Barem ne ove dve koje nisu Bukovski.
Citam sada Slobodu ( Dzonatan Frencen) i stvarno sam odusevljena. A fino, ima i ona kao i Korekcije 700 strana pa uzivanju nikad kraja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back