Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Knjiga je bila iz biblioteke, pa sam je tamo i vratila, ali koliko sam sad na brzinu našla na netu, u originalu je Fvonk. http://no.wikipedia.org/wiki/Fvonk

Možda su Nemci imali potrebu da drugačije daju naslov knjizi i stave je u kontekst tog Breivika za koji je autor rekao da se desio kad je on vec napisao knjigu.
Zato sam sumnjicava prema kriticarima i analiticarima jer oni pokusavaju da pronadje neke veze, koji pisac nije imao u vidu.

Knjiga je bila iz biblioteke, pa sam je tamo i vratila, ali koliko sam sad na brzinu našla na netu, u originalu je Fvonk. http://no.wikipedia.org/wiki/Fvonk

Možda su Nemci imali potrebu da drugačije daju naslov knjizi i stave je u kontekst tog Breivika za koji je autor rekao da se desio kad je on vec napisao knjigu.
Zato sam sumnjicava prema kriticarima i analiticarima jer oni pokusavaju da pronadje neke veze, koji pisac nije imao u vidu.

Koliko sam ja iz kritika razumela taj roman opisuje nekakvu krizu norveskog drustva jer u momentu te apokalipticne tragedije stize vest da je pronadjeno
neko novo nalaziste nafte tako da prosecan covek ne zna kako da se ophodi prema tom zaista neverovatnom bogatstvu koje Norveska ima i ovom
strasnom tragedijom. Tako i bivsi premijer. Da ti nisi pomenula Stoltenberga ja uopste i ne bih guglala i citala kritike, ali me je kopkalo
kako je moguce da jedan knjizevnik opisuje neka psihicka stana svog premijera, ali to govori u prilog tih zaista liberalnih Norvezana.

I mene je kopkalo to kako je pisao o tada još uvek aktuelnom premijeru. Ja sam posle pronasla vest kad je izabrana nova premijerka posle njega, koja ce, za razliku od premijera ostalih zemalja koji muku muče sa deficitom u budzetu, imati problem kako da potroši silne pare od nafte. z:cry: Jadna
Na kraju cu i ja da procitam knjiguz:)

I mene kopka to sa tim bogatstvom kao iz bajke, ali ne zato sto im zavidim , nego je nekako komplikovano da jedan mali narod, navikao ( po Hamsunu ) i na glad,
zimu, nemastinu, odjednom poseduje tolike milijarde, a imaju srecu da nemaju tako alave politicare ( kao neki, da ih ne navodim) pa tako sve ostaje nekolicini
miliona stanovnika.

Одлучио сам да се вратим српским коренима и српском становишту, у овом, најтежем времену, за сваког човека кога нису хипнотисале Курсаџије и потпредседници разних Влада, па се бацам на Црњанског и Дневник о Чарнојевићу...Можда ћу ту наћи одговоре, како да доскочим Полицији мисли и Министарству љубави.

"Da sam se koju stotinu godina docnije rodio, duže bi živeo, a valjda bi Srpstvo ili srećnije ili sasvim utamanjeno vidio, te bi bar u tom vegetujućem procesu načisto bio, a ovako se još tešim, što sa Srbima zajedno, u jedno isto vreme, na jednoj istoj zemlji, pod jednim istim suncem i mesecom s najslavnijim i najsrećnijim ljudima i narodima živim i njina dela i zadovoljstva smatrajući bar u ideji uživam, predstavljajući sebi, kako bi to i za nas dobro bilo jedared u veku na svoje noge stati i uloge promenuti, te na svetskoj bini plemenit i snažan narod predstavljati"

Novak Radonić: Molska mudrovanja; 1878

"Da sam se koju stotinu godina docnije rodio, duže bi živeo..."
A da sam stotinu godina docnije umro, stotinu godina duže bih živeo...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dakle, pročitao sam ''Naivnog...'' i ništa se tu meni ne sviđa. Ok, ne baš ništa, ali generalna ocena je niska.

Roman počinje depresijom, razvija se nizom pretežno beznačajnih događaja, koji nekako (bogzna kako) na kraju dovode do otkrovenja i ponovo pronađenog smisla. Ali je to ne osećam; glavni junak deluje podjednako izgubljeno i podjednako tupo kao na početku, iako tvrdi da nije tako.

Mogu da pretpostavim šta je Erlend hteo da postigne kratkim, prostoproširenim rečenicama i čestim banalnim konstatacijama iz glave glavnog junaka, ali ono što je postigao kod mene su iritacija usled monotonosti i osećaj da je junak ipak samo autentično glup.

A da sam stotinu godina docnije umro, stotinu godina duže bih živeo...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dakle, pročitao sam ''Naivnog...'' i ništa se tu meni ne sviđa. Ok, ne baš ništa, ali generalna ocena je niska.

Roman počinje depresijom, razvija se nizom pretežno beznačajnih događaja, koji nekako (bogzna kako) na kraju dovode do otkrovenja i ponovo pronađenog smisla. Ali je to ne osećam; glavni junak deluje podjednako izgubljeno i podjednako tupo kao na početku, iako tvrdi da nije tako.

Mogu da pretpostavim šta je Erlend hteo da postigne kratkim, prostoproširenim rečenicama i čestim banalnim konstatacijama iz glave glavnog junaka, ali ono što je postigao kod mene su iritacija usled monotonosti i osećaj da je junak ipak samo autentično glup.

Naravoučenije: ne brij se britvicama kojima je devojka depilirala noge.

:heart:
Ja sam procitala tu glupu knjigu. Knjiga je jako glupa. Na ovom nasem podrucju, punom kvazi intelektualaca, strasno je kada neko kaze svoje misljenje o knjizi, koja se svim svidja, samo zato sto je prosta i bezvezna. :heart:

Čitam Čekaj do proleća, Bandini. Ovo je prvi roman iz sage o Arturu Bandiniju i po stilu najozbiljniji tj. najteži. Opisuje teško detinjstvo u italijanskoj porodici. Ovde nema humora ni parodije, samo gorčine.

:heart:
Procitala sam je. Mnogo glupa knjga.

@Mensh u vezi sa Erlandom Lueom: Inace tu glupu knjigu sam procitala u Norveskoj na norveskom, kada sam tamo isla u skolu. Mnogo glupa knjiga.:heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back