Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prvo što sam ja o njemu pročitao bilo je "Pinčon na heroinu!", tako da ti je ova asocijacija dobra.
Pročitao sam nekoliko knjiga, ovu koju si ti čitala nisam, i, u principu, bolji su mi njegovi raniji radovi: Omon Ra, Čapajev i Praznina, pa i Generacija P koja je možda i najcjenjenija, mada meni slabija od prethodne dvije.
O Životu insekata, a i o Pelevinu generalno, malo sam pisao na blogu: http://dnevnikcitanja.blogspot.com/2013/03/viktor-pelevin-zivot-insekata.html

Ok, čovek ima neki fetiš na bube :)

poslušaću tvoj savet, čitaću redom :)

I super je osvrt :)

Prvo uzmeš Omona, to definitivno, on kao da je napisan da te uvede u taj peljevinovski svet. A završiš sa EmpireV.
Meni su Vampiri najkompleksniji, Vukodlaci najlakši (love story na njegov način).
Od Šlema užasa me bolela glava (u najpozitivnijem smislu, to mi je prvi i jedini susret sa romanom u formi chata), a prvi su mi bili Insekti.
Od P5 svidela mi se najviše druga priča, mada ni prva ne zaostaje. Inače- Pindostanci, pogrdan naziv za Amere (ako neko ne zna).
DPP me je slatko nasmejala (Pikaču :lol: ) Srakandajev i Stjopa u epizodi sa Tanjom... Koliko se samo često setim toga.. :lol:
Sok od ananasa mi je opet od priče do priče- neke te navedu da staviš prst na čelo, neke nasmeju do suza. Prosto te voza.
Loša mi nije nijedna, a imam ih ukupno 10 (sve pročitane). Moj omiljeni savremeni pisac, inače. HOĆU NJEGOV MOZAK! Bar na par dana, da napišem nešto.
Za detaljnije informacije- pitaj. :lol:

Читам "Мит, магија и религија" од М. Милановића, књига која се бави настанком датих појмова и њиховом анализом.
А прочитала сам "Песме" од Ђуре Јакшића, од нежности до горчине, сјајан песник без намере да било коме подиђе.
Искрен родољуб.

Ljudi, ovaj Viktor je luuuud načisto!
Zbirka priča P5, on je lud na peti stepen! :D

Uzela da bacim pogled, i nisam ostavila dok nisam pročitala.
Nakon prve pročitane priče (o bogomoljkama, koja mi se najviše i dopala) bila sam u fazonu "Ja moram da pročitam sve što je ovaj čovek ikada napisao i što će ikada napisati!". Tako originalne ideje nisam srela skoro. Ja volim fantastiku i mislim da može da pokrije mnogo tema, a ovaj čovek to radi majstorski. :worth: To je i društvena kritika, i kritika vlasti, kritika vremena. Ovaj Viktor je savremeni Bulgakov na ekstaziju i LSD-ju! Ima užasno mnogo referenci iz pop kulture, ali još više iz savremene ruske kulture, tako da, moram priznati, nisam sve detalje pohvatala. Da bi razumeo baš sve, moraš ili da čitaš i uporedo guglaš, ili da se prevodioci i izdavači potrude da naprave neko izdanje sa opširnim objašnjenjima u fusnotama. Na momente deluje pretenciozno, ali sigurna sam da njegovi sunarodnici nemaju taj problem sa prihvatanjem dela, jer prosto nemaju tu barikadu kulturološkog nepoznavanja.
Čitanje zahteva veliku koncentraciju, definitivno po stilu nije za svakoga, ali meni je ovaj čovek vrlo prijatno iznenađenje. (A moram priznati da sam knjigu nasumično odabrala u biblioteci, neobičan naslov me je privukao).
Preporuka od mene.

Ako ima neko od vas da predloži šta sledeće da čitam njegovo, ili redosled čitanja, poslušaću :)

:D Da, da.
Nemaš pojma koliko si me obradovala ovim.
Pokušaj da nađeš Čapajev i praznina - meni ne ide godinama, a mislim da mu je ta najbolja. Ja ću na Quentinove i Direktove preporuke dodati Dijalektiku prelaznog perioda iz niotkuda u nikuda i komentar da je Peljevin za Sorokina tek tinejdžer (ono, trava, opijanje ispred dragstora i te munje), pa se lati ovog drugog ako hoćeš da vidiš poodmaklu metastazu. :D

- - - - - - - - - -

Ja sam krenuo sa P5 koja me je očarala ali onda sam se malo razočarao nakon čitanja Omon Ra :)

Ti si postao vrlo, vrlo ozbiljan čitalac za ovo malo vremena koliko pratim šta pišeš.
Svaka čast.

Ti si postao vrlo, vrlo ozbiljan čitalac za ovo malo vremena koliko pratim šta pišeš.
Svaka čast.

Pa, hvala :D

Sad pokušavam da se izborim sa literaturom za faks, pa iako je i to književnost, tražim još vremena za neka čitanja sa strane xD
Mada, neki ljudi jedva stižu i ono najbitnije da pročitaju, ja ipak smatram da mi je to po prioritetu najvažnija radnja tokom dana :mrgreen:

Inače, naleteo sam na jednu vrlo zanimljivu knjižicu, zbirku priča, tačnije, "Devet zaboravljenih pripovedača", Vasa Pavković sakupio. To su uglavnom imena za koje prvi put čujem, ali uprkos tome, neke priče su jednostavno rečeno - savršene.
Npr Mileta Jakšić i njegove dve "U ogledalu" i "Novac dušogubac". Tu su još Hajim Davičo, Vladan Stojanović Zorovavelj, Gliša Babović, Milica Janković, Ivan Đaja itd. Kad pročitam videću da nađem nešto od onih ljudi čije priče su mi najviše prijale :

Vezano za faks, sad je Platon - Fedar na redu, Eshilove Orestije(ostaje mi još treći deo) i Car Edip, mada tek za onu nedelju :mrgreen:

Ovo komentarisanje Peljevina me podseti na nešto što sam skoro čitala, a ne znam da li sam pisala o tome ovde.

Veovali ili ne, Floberovi Buvar i Pekiše bi mogli biti solidna potka za te Peljevinove akcije. Reč je o dvojici entuzijasta koji traže sebe na razne načine, trošeći gomilu novca. Tako se upliću u svašta nešto: od baštovanstva i arheologije, preko medicine, do alhemije. Ne bi to toliko bilo zabavno da njihova samouverenost ne deluje autoritativno, te postižu i izvesne uspehe. Naravno, daleko iza granica bizarnosti. A onda promene polje delovanja. Udobnost floberovog stila je bespredmetno komentarisati, naročito ako imamo u vidu da je ova knjiga poslednja koju je napisao.

A onda sam se latila njegove prve objavljenje, Novembar i, što retko radim, pročitala je dva puta. To je, izgleda, bio kroki za Sentimetalno vaspitanje sa nešto više osvrta na seksualnost. Ako Uelbekovi stavovi o otuđenosti nisu pokupljeni sa ove gomile, ne znam odakle su.

Prošlu književnu godinu mi je obeležio Prust: sve što sam čitala posle njega, delovalo mi je kao proizašlo iz U potrazi..., sad mi se to dešava sa Floberom. Pa, ako verujete mom sudu, nemojte dozvoliti da vam Gospođa Bovari ostane najjača i jedina veza sa Floberom. Prosto - nije.

I tako se bavim Floberom. I Žanom Ženeom, već neko vreme.
U međuvremenu mi je na spisak upadalo još par manje impresivnih knjižica, od kojih bi posebnu pažnju skrenula na povraćku (žao mi je što tako kažem, volim Isidoru) od Đakona bogorodičine crkve. Od svega u vezi sa tom knjigom, ostade misterija: ko, bre, meni dade to da čitam?!

Jes bogami Buvar i Pekiše opižđena knjiga,ali isto toliko genijalna...Lepo sam vido
kako mu se otvorila širom vrata desnog podkorteksa...
Dok kod Prustovog Puta k Svanu nisam bio načisto:da li je flipnuo pisac ili čitalac koji ga
trenutno čita...Za svaki slučaj sam izlazio povremeno i kukuriknuo kao
Henri Miler u Kolosu (Rayela me na to podsetila:heart:) da se ne bih osećao strancom...:hvala:
(U kafanu pušu marihuanu...)

Poslednja izmena:
:D Da, da.
Nemaš pojma koliko si me obradovala ovim.
Pokušaj da nađeš Čapajev i praznina - meni ne ide godinama, a mislim da mu je ta najbolja. Ja ću na Quentinove i Direktove preporuke dodati Dijalektiku prelaznog perioda iz niotkuda u nikuda i komentar da je Peljevin za Sorokina tek tinejdžer (ono, trava, opijanje ispred dragstora i te munje), pa se lati ovog drugog ako hoćeš da vidiš poodmaklu metastazu. :D
Dijalektika je opičena totalno.
A ne ide ti da nađeš Čapajeva? Meni nije išlo dugo, tražila sam po Bg-u i po NS-u, na kraju našla u knjižari u okviru zrenjaninske gradske biblioteke.
Sad mislim da je najteže naći Vampire, jer su bili nešto povučeni na neko vreme, sad ne znam, odustala sam (ja imam, ali htela sam nekome da poklonim),
pa ako neko zna da li je to prošlo i da li sad ima, nek javne. ;)
A gotovo je nemoguće naći Žutu strelu i druge priče, raspitivala sam se i slala mejlove, rekli su mi da je izdavač ugašen, i da se čeka da neko preuzme njihova izdanja. Muči me ta. :confused:

Dijalektika je opičena totalno.
A ne ide ti da nađeš Čapajeva? Meni nije išlo dugo, tražila sam po Bg-u i po NS-u, na kraju našla u knjižari u okviru zrenjaninske gradske biblioteke.
Sad mislim da je najteže naći Vampire, jer su bili nešto povučeni na neko vreme, sad ne znam, odustala sam (ja imam, ali htela sam nekome da poklonim),
pa ako neko zna da li je to prošlo i da li sad ima, nek javne. ;)
A gotovo je nemoguće naći Žutu strelu i druge priče, raspitivala sam se i slala mejlove, rekli su mi da je izdavač ugašen, i da se čeka da neko preuzme njihova izdanja. Muči me ta. :confused:

Uh, kad bi mi javila gde mogu da nađem Čapajeva, baš bih ti bila zahvalna.
Ja od ređih koje bih dala imam duplikat Proširenja područja borbe, Uelbek. Trampila bih je za nešto.

Very wel...Ulebek,Mihajlovićev g-din Legija...
To onaj genijalac šo piso ša ja nisam stigo da
pročitam...Smejurija od mejnstrimova ove epohe
-od komuna do teledirigovanih grupacija mladih...
Pa Hameri brattte...:mrgreen:
Čekaj,čekaj-to ono "Bekstvo iz..."civilnog društva,šta li...
Ti Franci na sva zvona Notr Dama dok ne dobiju Nobela,a onda
grade novi mejnstrim ko Kami...Pljuc...Pljuc -avangardno...:evil::mrgreen:

Very wel...Ulebek,Mihajlovićev g-din Legija...
To onaj genijalac šo piso ša ja nisam stigo da
pročitam...Smejurija od mejnstrimova ove epohe
-od komuna do teledirigovanih grupacija mladih...
Pa Hameri brattte...:mrgreen:
Čekaj,čekaj-to ono "Bekstvo iz..."civilnog društva,šta li...
Ti Franci na sva zvona Notr Dama dok ne dobiju Nobela,a onda
grade novi mejnstrim ko Kami...Pljuc...Pljuc -avangardno...:evil::mrgreen:

Izvini, ali ne kapiram ovu vrstu humora.
Možeš li malo jednostavnije, da se plavuša nasmeje?

Je l moze neko da mi preporuci roman od pisca koji je dobar psiholog ili psihoanaliticar (a da nije strucna monografija), takoreci koji poznaje "ljudsku dusu". Hvala. :)

Baci pogled na Citalacki klub, upravo citamo jednu knjigu koja bi udovoljila tvojoj zelji radoznalosti
Nesto izmedju ili slicno kao Zlocin i Kazna i Hamsunove Misterije ( recimo), a vreme je moderno. ( sedamdesete godine).

Pa, tako...od prilike kao tvoj najveći adut.

Frensis Bacon? Hajme,da nis malo prepo...mislim preterala-procenjuju u MENSA da je taj
prvi ministar Njenog Kraljevstva imao oko 200 IQ...Smislio logičku indukciju koja ponela
nauke na talasu prve industrijske...Kao Aristotel nekad s dedukcijama...
Hajde nešto lakše-za njega ni ja ne mogu baš...:mrgreen:
(A da mi to prepolovimo...?M?:smeker:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back