Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bilo je i medju komunistickim piscima odstupanja od linije. Primjer su romani Branka Copica "Prolom" i "Gluvi barut" koji su bili na udaru cenzure u vrijeme kada su izasli. I stvarno, meni je Copic uvijek izgledao "realan" i volio sam njegove romane i price, za razliku od recimo Mladena Oljace (iz istog je kraja kao i Copic i pisali su o istim temama) koji je bio klasicni rezimski pisac i u cijim je romanima sve bilo crno-bijelo.

Da, ali Ćopić (i još po neko) to je sebi mogao da dozvoli tek kada se već bio etablirao kao popularan i cijenjen pisac. A i tada ga je čekala žestoka kritika i medijski mrak bar na nekoliko godina.

Trenutno čitam "Poreklo vrsta" od Čarlsa Darvina.Po meni postoje najmanje dve knjige koje su ostvarile ogroman uticaj na svet i koje je neophodno pročitati u životu i to temeljno.Jedna je gore pomenuta , a druga je Biblija.
Čak i ako ne pročitamo te dve knjige , one su uticale i uticaće na naš sadašnji i budući život , hteli mi to ili ne.Zato je neophodno znati koje ideje pokreću svet, a i ljude bilo ateiste bilo hrišćane.

Trenutno čitam "Poreklo vrsta" od Čarlsa Darvina.Po meni postoje najmanje dve knjige koje su ostvarile ogroman uticaj na svet i koje je neophodno pročitati u životu i to temeljno.Jedna je gore pomenuta , a druga je Biblija.
Čak i ako ne pročitamo te dve knjige , one su uticale i uticaće na naš sadašnji i budući život , hteli mi to ili ne.Zato je neophodno znati koje ideje pokreću svet, a i ljude bilo ateiste bilo hrišćane.
ne deli se čovečanstvo samo na ateiste i hrišćane :lol:
inače, sama sam se trudila da pročitam Bibliju od korice do korice, ali nije mi pošlo za rukom... stari zavet je na početku, ono kad objašnjava ko je iz čijeg semena proistekao, užasno dosadan..

Bibliju i ne treba čitati kao običnu knjigu, samo bi vreme potrošila

imala sam fazu interesovanja za religije kao fenomen u srednjoj školi, zato sam pokušavala da je čitam. Ali, slažem se svakako da moje obrazovanje u tom trenutku nije bilo pogodno da proučavam nešto takvo. Ipak, dobro mi je došlo do čitanje, ma koliko manjkavo bilo,da shvatim neke druge stvari iz kulturne ili naučne istorije, društvene, političke..praktično iz svega. Tako da mislim da pre upuštanja u sve drugo, ipak treba pročitati Bibliju, a onda, kad se obrazovanje podigne na neki solidan nivo, negde u poznim godinama, opet se treba vratiti Bibliji i posmatrati je iz nove vizure, bez obzira da li smo hrišćani, nehrišćani ili ateisti.

Ja isto mislim da Mana treba početi (i završiti, ako ti se ne svidi) sa Budenbrokovima. Meni su oni najbolji, najupečatljiviji, najzanimljiviji za čitanje.
Nego, Rudjere, jel ti to čitaš na engleskom?
Mislim, ako već nije u originalu na nemčakom, lakše ti na srpskom.

- - - - - - - - - -

Zar je ovo teško? Meni prvih 40 strana djeluju vrlo lako za čitanje.

Nije teško, meni je teži bio Tonio Kreger kog sam nedavno čitala za čitalački klub. Jel smo čitali to za klub?

Bolje da si uzeo nešto laganije i manje po obimu, ali dobro... prvo pa muško :lol: Budenbrokove nisam čitao ali ih posedujem. Doći će i oni na red :)
Budenbrokovi su "najlaganija" Manova knjiga. Koliko se secam nije to mnogo ni obimno.

I da, i ja da pitam.
Da li je moguce da Rudjer Mana cita na engleskom?;)

Nasi su prevodi savrseni.

- - - - - - - - - -

Ja isto mislim da Mana treba početi (i završiti, ako ti se ne svidi) sa Budenbrokovima. Meni su oni najbolji, najupečatljiviji, najzanimljiviji za čitanje.
Nego, Rudjere, jel ti to čitaš na engleskom?
Mislim, ako već nije u originalu na nemčakom, lakše ti na srpskom.

- - - - - - - - - -

Nije teško, meni je teži bio Tonio Kreger kog sam nedavno čitala za čitalački klub. Jel smo čitali to za klub?

Mi nismo:D ( Ovo Mi, to sam samo ja).

Ja privodim kraju citanje jedne kratke, ali po mom ukusu prilicno dobre knjige, "Jedan dan Ivana Denisovica", Solzenicin...
U principu volim te knjige o prezivljavanju u ekstremnijim uslovima, pa mi se tako i ova svidela, iako recnik i ne odise nekom "melodicnoscu" koju ja inace jurim, posto sam ljubitelj te knjizevne estetike" tecnog teksta, Andric fazon... :)
Sve u svemu dobra knjiga. :)

Uzgred, zna li neko od vas nekog boljeg savremenog pisca koji pise u duhu egzestencijizma, nesto u fazonu Sabato/Sartr/Kami, pozeljno ovo zadnje, ako je moguce i u jos ekstremnijoj apsurdistickoj formi? :lol:

:)

MOC-JE-U-VAMA-95x0-00000138234102.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back