Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je kod Ljubavi jedino smetalo što poglavlja imaju po 80 strana. Ipak mi je to puno da odjednom pročitam, a da ih sad sjeckam, to mi je takođe bezveze.

Knjiga koju sam ja čitala je bila izdeljena na svega nekoliko delova, a stranice su baš bile ispunjene tekstom,
pa je trebalo vremena da se to iščita, ali nisam knjigu delila na delove, upravo zato što su zaista imali puno stranica,
već sam prekidala kod nekog sledećeg dogadjaja, ili kod nekog novog dešavanja, ili kada se umorim od čitanja.

Meni je kod Ljubavi jedino smetalo što poglavlja imaju po 80 strana. Ipak mi je to puno da odjednom pročitam, a da ih sad sjeckam, to mi je takođe bezveze.

Meni je to jedna od omiljenih knjiga ( po meni najvelicanseviniji ljubavni roman ikada napisan), zacudila sam se da pominjes poglavlja od 80 stana, ja se uopste ne secam,
ali i ne obracam paznju a ta poglavlja i njihovu dzinu. Ima mnogo knjiga koja uopste i nemaju poglavlja.

Meni je to jedna od omiljenih knjiga ( po meni najvelicanseviniji ljubavni roman ikada napisan), zacudila sam se da pominjes poglavlja od 80 stana, ja se uopste ne secam,
ali i ne obracam paznju a ta poglavlja i njihovu dzinu. Ima mnogo knjiga koja uopste i nemaju poglavlja.

Rayela, toliko si knjiga pročitala, deluješ kao kao obrazovano i rečito čeljade, a koristiš izraz ,,po meni"...:mrgreen:

Ja sam to davno batalila...:rumenka:

Zahteva malo više dobre volje da se pročita, al kako sam se približavao kraju sve mi je bila bolja.
Mnogo simbola, metafora, alegorija, paralelizama, mislim da treba još 5 puta da je pročitam da bi ukačio sve kako treba. A eto prvo čitanje mi je za nauk, sledeći put ću da crtam genealogiju u obliku stabla uporedo dok čitam da se ne zagubim :) i strukturalno je višeslojno tako da treba čitati pažljivo baš.

Zahteva malo više dobre volje da se pročita, al kako sam se približavao kraju sve mi je bila bolja.
Mnogo simbola, metafora, alegorija, paralelizama, mislim da treba još 5 puta da je pročitam da bi ukačio sve kako treba. A eto prvo čitanje mi je za nauk, sledeći put ću da crtam genealogiju u obliku stabla uporedo dok čitam da se ne zagubim :) i strukturalno je višeslojno tako da treba čitati pažljivo baš.

Kad nacrtaš, javi mi, možda probam još jednom.;)

E to ima negde, baš je neko kačio na ovom forumu; možda u temi za Markesa ili tu knjigu, nznm.
Ja sam izgurao do kraja, čitao prošlog juna. I radujem se ponovnom vraćanju, mada to ne planiram uskoro :mrgreen:

Inače, Kaputt odlično napreduje, oko 450 strana sam završio, još 150 :D Malaparte oduševljava, ima toliko toga u njegovom pisanju, od obilnih dijaloga tokom raznih okupljanja aristokratije, koji obiluju savršenim rečenicama koji pršte od sarkazma, pa do ogoljenog prikaza rata na manje poznatim frontovima. Očaravajuće
Započeo Usta puna zemlje, Šćepanović... tek nekoliko strana pročitao u busu, pa neću dati preranu ocenu.
Lolita isto ide dobro, oko 100 strana završio... ide lagano i odlično za sad, već sam se upoznao sa Nabokovom i ovom tematikom još kod Čarobnjaka, mada je ovde to maestralnije obradio :)

E to ima negde, baš je neko kačio na ovom forumu; možda u temi za Markesa ili tu knjigu, nznm.
Ja sam izgurao do kraja, čitao prošlog juna. I radujem se ponovnom vraćanju, mada to ne planiram uskoro :mrgreen:

Inače, Kaputt odlično napreduje, oko 450 strana sam završio, još 150 :D Malaparte oduševljava, ima toliko toga u njegovom pisanju, od obilnih dijaloga tokom raznih okupljanja aristokratije, koji obiluju savršenim rečenicama koji pršte od sarkazma, pa do ogoljenog prikaza rata na manje poznatim frontovima. Očaravajuće
Započeo Usta puna zemlje, Šćepanović... tek nekoliko strana pročitao u busu, pa neću dati preranu ocenu.
Lolita isto ide dobro, oko 100 strana završio... ide lagano i odlično za sad, već sam se upoznao sa Nabokovom i ovom tematikom još kod Čarobnjaka, mada je ovde to maestralnije obradio :)
Preporučujem od Nabokova i Ada ili strast- hronika jedne porodice
teško je svariti Nabokova, i teme i stil njegov. Ne može uvek da se čita.
Javi utiske o Loliti.

One_Hundred_Years_Of_Solitude.jpg

ili ova, koja god više odgovara :mrgreen:
100+tree.jpg

Setih se Selenića da je u "Prijateljima sa Kosančićevog venca 7" sam dao porodično stablo Hadžislavkovića, što je meni bilo veoma korisno, tako je i Markes mogao slično uraditi da poštedi čitaoce muke :)

Seleniceva knjiga ima jako malo veze sa ovim nemogucim genologijama kod Markeza, pri cemu u tom romanu manje veze ima geneolosko stablo porodice, radi se tu o Makondu ,
prvo kako nastaje, dozivljava svoj period cvetanja, a onda i propada, nestaje.

Ova Seleniceva knjiga mi je i njegova najdraza kniga, a i inace volim Selenica.
Koliko sam primetila, ti ga ovde prvi pominjes. Ne voli ga citalalacka publika ovde?

Jeste, kako se napreduje sa čitanjem, sve je zanimljivija, a i tačno je to da traži malo više dobre volje za čitanjem,
jer mi je to do sada najkomplikovanija Markesova knjiga. Doduše, za sada je treća.
Zaista se treba dobrano usredsrediti na radnju romana da bi se svi detalji "pohvatali".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back