Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Rayela preporucujem ti Letnje lazi. Slinka jako volim, procitala sam sve sto je prevedeno i da, slazem se da on ponovo, iznova i iznova, onako pravnicki zainteresovano otvara pitanje osecaja krivice obicnog coveka za nacional-socijalizam ali ja vise ne mogu da citam o Hitleru, nacistima i nemackom teretu. Nestao je negde kapacitet za to. Zato ti preporucujem Letnje lazi jer je u toj zbirci prica teziste na coveku, radi se o ljudima koji ne priznaju okolini koliko pate, koliko vole, koliko su bolesni, cak precutkuju i cinjenicu da umiru. Postavlja se pitanje zasto oni to cine, sta to tera coveka da se povuce u sebe, da prestane da deli sa porodicom misli...tako...ako te zanima neki drugaciji Slink probaj
Ja inace citam Ostrvo dana predjasnjeg, jos je rano za sud a poznavajuci sebe, verovatno bih bila i subjektivna![]()
On je profesor prava na nekom pravnom fakultetu, doktor pravnih nauka, poceo je relativno kasno da pise, prvo je bio neki kriminalni roman koji niko nije
ni citao, niti je zivi covek uopste znao da on postoji dok iz nekih razloga ( kriticarima i ljubiteljima lepe knjizevnosti totalno nejasnih) njegov "Citac"
postaje hit, dolazi na prvo mesto bestselera i u USA i u UK, pa i u Japanu, snima se i film ( dobar film), knjiga se posle filma jos bolje prodaje,
medjutim sve to jednog knjizevnika ne cini velicinom. Uostalom, ima mnogo ljudi koji begaju od svakoga ko se pojavi na kioscima, u supermarketima
ili na ovim listama najcitanijih knjiga. Ja ne bih ni njegovo najcuvenije " delo" procitala da me neko iz Srbije nije zamolio da mu pazarim tu knjigu
na nemackom ( osoba, da ne kazem moja bratanica zna savrseno dobro nemacki) pa sam je i ja na aerodromu i avionu ( nekoliko sati) procitala.
Inace, zabrinjavajuce je da ljudi znaju za Shlinka ( ja licno nisam znala ni da postoji) i da je on kao pisao protiv nacista, a pojma nemaju revolt
Bölla, njegov politicki angazman protiv katolicke crkve, hipokrizije u nemackom drustvu, medisjki linc nekih savrseno nevaznih i nepoznatih
ljudi od strane zute stampe koja kad nema velike afere izmislja afere sa totalno nepoznatim ljudima i tera ih u samoubistvo. ( Izgubljena
c ast Katarine Blum), ali i njegov Nobel koji ipak ne dobijaju ljudi koji pisu recenice tipa" masirala me je mlada devojka iz Persije ima kozu boje
breskve, nezne prste, od uzbudjenja su mi posle suze na oci" (citat iz Povratak kuci za koje kriticari kazu da ne znaju da li je rasizam, kitch
ili trivijalnost iz Herc romana u pitanju.

sad se jednostavno, samo redovno opijam
, mada od viska obicno glava ne boli. ( pod uslovom da nije alkohol).