Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Između ostalog, daleko od toga da samo zato čitam knjige. Ali, kad već mogu, zašto da ih ne iskoristim i u tu svrhu? :)
Naravno da je to odraz karaktera, kao i kod bilo kog drugog odnosa prema knjigama.

Koliko slutim na osnovu postova, mislim da si perfekcionista i da sličan prefekcionizam očekuješ i od književnosti.

Ali vidis, ja ne mogu da ih koristim u tu svrhu, naime ne mogu da se identifikujem sa glavinm ( a ni sporednim ) likovima jer su to u 99% slucajeva
muskarci, a ja sam zena, drugaciji mi je mentalni sklop od muskarca.

Ali vidis, ja ne mogu da ih koristim u tu svrhu, naime ne mogu da se identifikujem sa glavinm ( a ni sporednim ) likovima jer su to u 99% slucajeva
muskarci, a ja sam zena, drugaciji mi je mentalni sklop od muskarca.
Pa većinom su glavni junaci knjiga muškarci, čak i kad su žene pisci, jer ženski mentalni sklop ne razumeju ni žene same:D

Ne znam zašto ovi naši imaju neku odbojnost prema raži :mrgreen: Isto su uradili i sa Ham On Rye od Bukovskog, gde su potpuno otkinuli naslov knjige :rotf:

Naslov knjige Bukovskog (originalan) je lagana ironična aluzija upravo na Selindžera. Naravno, ima veze i s tim što se od raži može praviti viski. Knjiga je kod nas objavljena kao Bludni sin, što nema nikakve veze sa originalom, ali nije loša ideja i primila se.
Kasnije je neki hrvatski prevodilac pokušao da sačuva semantiku originala, pa je dao naslov Lovac ispod žita.

Ovo što Rayela kaže, jeste tačno - raž je žitarica, pa prevod Selindžera nije sasvim netačan.

O Šlinku je bilo reči.
Pisala sam već, Čitača davno čitala sam, obujmio me je čudesnim osećajima, empatijom, strastima, nagonskim trenucima, i film takođe veoma volim. Pisala sam na Filmu prikaz Čitača.
Od Šlinka još pročitala sam Vikend, niti malo me nije držao, štaviše, delovalo mi je da tu neveliku knjigu čitam nedeljama, i da se radnja ne dešava u okviru tog vikenda, nego takođe nedeljama da traje to okupljanje.

Gordijev čvor nije me zaneo. Tu me je Šlink pokolebao, i zapitana ostala sam, i gotovo uverena da raniji osećaj iz Čitača deo je mog odrastanja, odrastanja mene kao čitaoca. Kao ljubitelja pisane reči.

Rada (Krasuljak) reče da ne odustajem od Šlinka dok ne pročitam i Bekstvo od ljubavi, te planiram da jednom pomenutu knjigu i pročitam.

Nisam pročitao. Zapravo ne bih ni kupio, ali sam negdje pročitao da mu je to najbolji roman. Kupi knjigu, pokupi potpis, pozdravi ga i od mene, znam da mu to mnogo znači.

Kupiću sigurno. Iskreno se nadam da će duži red za potpis biti kod Alimpićke, koja takođe dolazi, što mi itekako odgovara. :lol:
Razmišljam o Saramagovom Putovanju jednog slona. Kažu da mu je jedan od boljih...:think:

E zao mi je sto nisam sutra u Nish:D
Ja sve njegove knjige volim, a ova je dobila bas fine kritike.
Pozdravi ga od mene:heart:

Citajuci Arsenicevu kritiku, nisam stekao takav utisak, stavise, deluje kao da nema poente, prilicno isprazno i ponavljacki, napisana cisto radi pisanja, te da smo navikli na dobro od njega, sto Bonavia nije, sem cistog proseka.

Naravno, ako je verovati Arsenicu.

Citajuci Arsenicevu kritiku, nisam stekao takav utisak, stavise, deluje kao da nema poente, prilicno isprazno i ponavljacki, napisana cisto radi pisanja, te da smo navikli na dobro od njega, sto Bonavia nije, sem cistog proseka.

Ne znam, nisam je citala, citala sam neciju ( ali ne znam vise ciju ) kritiku, delovala je ubedljivo, ja njega ( Velikica) volim, ali ga ne smatram velikim, a ni vaznim
knjizevnikom, medjutim danas vise i nema mnogo velikih i vaznih pa mi on tu i tamo lezi. A da se ponavlja, ponavlja se. Nego ponavlja se i Markez, ali
i njega volim.

Pozivaš se na ovaj tekst.
Još kad bih znala koji su po Arseniću uspešni romani, pa da mu poverujem.:think:

Ima li koga da je pročitao roman?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back