Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Njihov otac je bio poštovalac Džona Stjuarta Mila koji je napisao rasprave O pravdi i O slobodi po kojima je stariji Jovanović djeci dao imena. Zanimljivo da se ime Slobodan primilo u narodu, a Pravda nije.

Ja obozavam Djona Stjuarta Mila. On, ne samo da je politicki filozof, vec je bio i odlican logicar. Mada to je sve povezano. Ja to ljudima ne mogu da objasnim. Ljubav, politika, logika, astonomija, knjizevnost. Sve je to jedna nauka. Jos nisam u postpunosti razvila taj moj sistem, ali radim na tome.

Njihov otac je bio poštovalac Džona Stjuarta Mila koji je napisao rasprave O pravdi i O slobodi po kojima je stariji Jovanović djeci dao imena. Zanimljivo da se ime Slobodan primilo u narodu, a Pravda nije.

Da, zanimljivo. Možda se javi neki etnolog sa razumnim objašnjenjem.
Laički, sumnjam da su razlozi balkansko - patrijarhalni (kako, na primer, muž Nenad da dominira nad ženom Pravdom?! :D). Zapravo, lakše mi je da verujem da je razlog tome "tvrdoća" reči. Devojčicama više pristaju imena sa čulnim asocijacijama, idealno deminutivi - Dunja, Milica, Ljubica... Naravno, ne računam ove supercool tendencije, tipa Noa (!?)
U drugim jezicima sasvim normalno i oduvek postoje imena izvedena iz istog korena: Žastin, Džastin, Justinijan...

Zivot i delo Slobodana Jovanovica. PS Jeste znali da je on prvi Srbin sa imenom Slobodan? Otac mu je bio veliki liberal,mozda i osnivac tog politickog pravca u Srbalja...
A htela sam da kazem sa'ce quentin.
Kad ono :lol:

Ime Pravda je vec postojalo,doduse ne nesto mnogo. Suska se da je Slobodan bio i vrlo slobodnih sexualnih shvatanja,zato se nije zenio....hihi.
Ma pusti seks kod knjizevnika, nego si ti mene nedavno podsetio na Zosefa Kesela, ja se setih da sam pre 100 godina citala Putevi nesrece i sada sam je ponovo
procitala. Isti slucaj kao sa Remarkom, nekada sam bila ushicena, sada je smatram obicnom, prosecnom knjigom.

Da li je jos neko od vas citao Kesela?

Ma pusti seks kod knjizevnika, nego si ti mene nedavno podsetio na Zosefa Kesela, ja se setih da sam pre 100 godina citala Putevi nesrece i sada sam je ponovo
procitala. Isti slucaj kao sa Remarkom, nekada sam bila ushicena, sada je smatram obicnom, prosecnom knjigom.

Da li je jos neko od vas citao Kesela?
U pravu si donekle. Procitaj od njega ,,Cudotvorne ruke``. Knjiga je zlo.:)

Znam da ne pripada ovde, no zanima me da li je neko od vas imao prilike da prelista : Radovan Popović, Princ pesnika: biografija Branka Miljkovića?
Videh je juče u knjižari, ovako na brzinski pregled izgledala mi je dosta lepo...želim na poklon da uzmem nekome biografiju Miljkovićevu a koliko vidim napisano ih je baš par....pa me zanima da li možda neko ima preporuku .

Što se mene tiče ,i dalje mrcvarim Sandrarovog ' Moravagine'

Priznaj da je tražila za tebe?:lol: Kolika je, jedva sam je držala u autobusu.:)

Ja imam jedan Politikin kuvar ( ali velelepno izdanje = mozda je Nolit), ali to su neki bapski recepti ( valjda se i zove narodski Patin kuvar) gde
se nesto 3 dana krcka na slaboj vatri, maslinova ulja i ne postoje, ali su osnova, recepti savrseni.
Narocito za Reform ili Vasinu tortu:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back