Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je taj Kindle skroz bzvz :P
Ima ga jedan moj drug koji se skoro vratio iz Arizone ,pa ga je tamo uzeo
I ne kazem da je on losa stvar ,ali je meni licno totalna glupost koja nikad nece zameniti pravu knjigu na papiru

Nije ideja da zamijeni knjigu, nega da bude alternativa. Kao kad nemaš bioskop u mjestu u kom živiš, a voliš filmove, pa ti mnogo znači DVD plejer. Kad ne možeš da nađeš knjige koje te interesuju ili nećeš da daješ pare, elektronski čitač je prava stvar.
Meni je iskustvo čitanja potpuno isto kao kod obične knjige. Ima nekih stvari koje su bolje kod štampane knjige (recimo, listanje i pretraživanje nije baš brzo ili to što je obična knjiga jeftina, nije problem ako ispadne iz ruke i sl.), ali ergonomija i praktičnost to pobijaju. Noviji modeli imaju i rječnike, mogućnost dodavanja bilješki itd.

Meni je taj Kindle skroz bzvz :P
Ima ga jedan moj drug koji se skoro vratio iz Arizone ,pa ga je tamo uzeo
I ne kazem da je on losa stvar ,ali je meni licno totalna glupost koja nikad nece zameniti pravu knjigu na papiru

Ja i ne znam sta je taj Kindle, a kako stvari stoje i ne zelim da saznam.
Knjiga je nesto vise od slova. Ima ne samo miris nego i ukus, a to ekran ili displej nikada ne moze da zameni.
Svaka knjiga razlicito i specificno mirise. Ruski romani mirisu drugacije od francuskih ili nemackih.
Danilo Kish rece jednom da "Aleksandrijski kvartet" sve vreme mirise na usecerene ljubicice:heart:

Knjiga je nesto vise od slova. Ima ne samo miris nego i ukus, a to ekran ili displej nikada ne moze da zameni.
Svaka knjiga razlicito i specificno mirise. Ruski romani mirisu drugacije od francuskih ili nemackih.
Danilo Kish rece jednom da "Aleksandrijski kvartet" sve vreme mirise na usecerene ljubicice:heart:

Budimo realni: miriše na vlagu (ako je dugo bila u podrumu), na čips (ako si to jela dok si čitala), na karmin (ako ti je neko poljubio posvetu), na senku/puder/krejon (ako je nosiš u tašni, a neseser ti se prosuo), na mleko (ako ti se prosulo), na paljevinu (ako ti je pao žar cigarete na neku stranicu), na kremu za ruke, na prašinu, na lak za nokte, na štamparsku boju, na drvo... i tako redom. A šta se po bibliotekama tek može naći, ne želim ni da mislim.

Kindle ne miriše ni na šta.

Kišov opus (i kritiku) poznajem sasvim solidno, a Kvarteta sam pročitala prva dva dela. Suma sumarum: mislim da je ta izjava teški sarkazam. Ušećerene ljubičice :zcepanje: Baš ti hvala za to. Darel se tačnije opisati ne može.

Ma sve i da nije sarkazam, zaboga, pa nije Kiš njuškao papir!
Mislio je da knjiga stvara osjećaj da skoro može osjetiti taj miris. A u tom slučaju zaista je nebitno da li se čita sa papira ili ekrana.

Ček', sad si me zbunio.
Ja sam bila ironična. A mislim da je Rahela i mislila na taj osećaj koji stvara tekst.

Nego, da ne spamujem (samo): Selin je sjajan! Čudan mu je jezik nekako, samo još ne mogu da provalim u čemu je fazon. Možda u prisnosti sa čitaocem na ne baš uobičajen način.
I prevod je (Flavia Rigonata), rekla bih, dobar, ali nisam pogledala original.

Moze Kish da trucka sta hoce,ali citajuci Kvartet mi smo zaista u Egiptu,u Aleksandriji.Citao sam naravno taj roman ali sam bio u Egiptu i Aleksandriji.Zao mi je samo sto sam Aleksandriju video malo,tek deo za jedan dan.Veliki je to grad od 10 miliona a znamo i njegovu bogatu istoriju.Lep je i Kairo ali i Aleksandrija ima svoju posebnost.

Moze Kish da trucka sta hoce,ali citajuci Kvartet mi smo zaista u Egiptu,u Aleksandriji.Citao sam naravno taj roman ali sam bio u Egiptu i Aleksandriji.Zao mi je samo sto sam Aleksandriju video malo,tek deo za jedan dan.Veliki je to grad od 10 miliona a znamo i njegovu bogatu istoriju.Lep je i Kairo ali i Aleksandrija ima svoju posebnost.

Koji ste vi?

Vidim pisete samo o "Aleksnadrijskom vartetu". A da li je neko citao "Avinjonski kvintet"? Ja sam ga citao prilicno davno i ostao mi je u mutnom sjecanju kao nesto konfuzno, kao neki narko tripovi.

Bolje da si citao Aleksandrijski kvartet a da nisi citao Avvinjonski.Ja sam citao obe ali Avinjonski je zaista bled.Zato se mozda i ne secas o cemu je rec.
Darel mozda zato i nije dobio Nobela jer su mu druga dela daleko slabija od A.kvarteta.

Meni je Džerald Darel mnogo draži pisac od Lorensa. Nisam čitala sve, naravno, samo Aleksandrijski kvartet, i, da budem iskrena, Moja porodica i druge životinje Džeralda Darela mi je pružila mnogo više zadovoljstva i uživanja : ) Inteligentno, pronicljivo i nepretenciozno, i mnogo mnogo duhovito.

Kindle je super. Zato što ekran ne svetli, i tekst izgleda isto kao na papiru, a često i mnogo bolje. U toj maloj igrački može se imati mnogo knjiga, zgodan je za putovanje, za čitanje elektronskih (besplatnih) izdanja, a kada kupite e-knjigu ili časopis preko Amazona, ona je odmah vaša, nema čekanja da stigne poštom...

Knjiga je tekst. Kraj priče.

Ovo je i moj stav. Malo mi je površno da posmatram knjigu kao papir koji ima miris i ukus. Voleo sam i ja kao klinac da omirišem stranice, ali to je besmisleno pa i isfolirano...Takođe, lakše se dolazi do knjiga i ekonomičnije je...
Elem, zahvaljujući kindlu pročitah Ljud lažu od Skota Peka. Zanimljiv pogled na temu zla ( narcisoidnost + laganje ) od strane nekoga ko je pre svega bio praktičar. Možda mi pomogne da prepoznam zle ljude :)

Ovo je i moj stav. Malo mi je površno da posmatram knjigu kao papir koji ima miris i ukus. Voleo sam i ja kao klinac da omirišem stranice, ali to je besmisleno pa i isfolirano...Takođe, lakše se dolazi do knjiga i ekonomičnije je...
Elem, zahvaljujući kindlu pročitah Ljud lažu od Skota Peka. Zanimljiv pogled na temu zla ( narcisoidnost + laganje ) od strane nekoga ko je pre svega bio praktičar. Možda mi pomogne da prepoznam zle ljude :)

Uz svo postovanje dr Skota Peka, Ljudi lazi mi se nisu dopali, nekako mi je ostao nedorecen.
Ovo sve pisem iz mog ugla, naravno.

Jeste, slažem se da je nedorečen prosto zato što je tema zla jako kompleksan, ne verujem da je iko do sada došao do konačne istine. Nije to knjiga koja na tacni pruža sve odgovore već pre svega otvara nova pitanja...ali i to je nešto pošto se malo psihijatara ako se ne varam na taj način bavilo ovom temom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back