Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prvo sam procitala knjigu, pa tek posle odgledala film sa Mongomeri Kliftom i Elizabet Tejlor.
Knjiga me je odusevila, pozajmila sam je iz biblioteke, secam se da mi ju je bibliotekarka preporucivala nekoliko puta, ali ja sam nesto bila skepticna u to vreme sto se te knjige tice, pa sam dugo odlagala da je uzmem na citanje.
Ipak je konacno dosla na red i odusevila me. I nisam se smirila dok nisam nabavila primerak za sebe.
Kao sto imam jos mnogo bisera svetske knjizevnosti u mom vlasnistvu.
Ponekad razmisljam da kada budem krenula na svoje zadnje putovanje, nekog meni bliskog ubedim da mi ih sve potrpa... znate vec gde ;)

Što se tiče Ničea,on je više umetnik nego filozof u pravom smislu te reči.Po mom mišljenju najbolja dela su mu "Volja za moć" u kojoj je izneo neprevaziđenu kritiku religije,dvostrukog morala i licemerja,zatim "S one strane dobra i zla",i naravno "Tako je govorio Zaratustra",koja je napisana u propovedničko-fanatičnom stilu i za mene lično ta knjiga ima značaj kakav za hrišćanina ima Biblija.

Razvukoše se praznici, te od silne gužve i ždranja, ali i skitanja, ne stižem da čitam. Nema veze, Fukoovo klatno nije zec da pobegne.
No, sve ovo vam pričam kao uvertiru za večerašnji film Ime ruže, koji se daje u 21:00 na B92. Ko je čitao knjigu, sjajna dopuna za bolje razumevanje. Ko nije, nemoj odmah da odustane, malo je dosadno, ali vredi odgledati genijalnog Šona Konerija.

Poslednja izmena:
Razvukoše se praznici, te od silne gužve i ždranja, ali i skitanja, ne stižem da čitam. nema veze, Fukoovo klatno nije zec da pobegne.
No, sve ovo vam pričam kao uvertiru za večerašnji film Ime ruže, koji se daje u 21:00 na B92. Ko je čitao knjigu, sjajna dopuna za bolje razumevanje. Ko nije, nemoj odmah da odustane, malo je dosadno, ali vredi odgledati genijalnog Šona Konerija.

film je extra,nije dosadan upste

Šteta je gledati film pre čitanja knjige - to je moj utisak i u ovom slučaju. U filmu nije prikazano gotovo ništa od lavirinta koji Eko opisuje u knjizi, na primer. Izostavljeno je još dosta sjajnih epizoda iz knjige.
Sad, ko želi da izbegne podatke o srednjovekovnim monaškim redovima, najbolje da gleda film, nije dosadan, ali ni spektakularan.

Nije da nestanu vec se knjiga uvek pojavi kad tebi ne treba ili nisi zainteresovana.To nije samo tvoj slucaj vec i kod drugih citatelja.Tu knjigu Tristan,mogao sam ti nabaviti od mog kolege pre ne vise od mesec dana.Imao ju je u prodaji i nije bila skupa,do 500 din,mislim i manje.

Znala sam ja da mi je život bez tebe bio mnogo teži. :cmok2:
Hvala ti u svakom slučaju, našla sam već (jedva, doduše).

Nego, kad sam već pomenula tog Begbedea, javi ako ti naleti (da vidim oko čega toliko buke).

Jao jeste Noro, toliko se prica o Begbedeu, kako pise zna li neko?

Bas mi je zao sto nisam veceras po ko zna koji put odgledala ``Ime ruze``. Spavala sam u to vreme. Stidim se.
Imala sam srecu da prvo procitam knjigu, pa tek posle da odgledam film.
Noro, u pravu si, to kako je opisao sam lavirint - biblioteku, to je prosto maestralno.
A opis ljubavnog cina (K. Slejter sa seoskom devojkom), mi je jedna od najerotskijih scena na filmskom platnu, u pozitivnom smislu.
I opis lepote: ``Bila je lepa kao vojska sa zastavama`` (koje vijore verovatno :)
A Son Koneri je... Son Koneri ;)

Poslednja izmena:
Jao jeste Noro, toliko se prica o Begbedeu, kako pise zna li neko?

Bas mi je zao sto nisam veceras po ko zna koji put odgledala ``Ime ruze``. Spavala sam u to vreme. Stidim se.
Imala sam srecu da prvo procitam knjigu, pa tek posle da odgledam film.
Noro, u pravu si, to kako je opisao sam lavirint - biblioteku, to je prosto maestralno.
A opis ljubavnog cina (K. Slejter sa seoskom devojkom), mi je jedna od najerotskijih scena na filmskom platnu.
A Son Koneri je... Son Koneri ;)

Što se tiče Begbedea, koliko sam razumela, on je jedan od najomiljenijih protivnika javnog morala, kontraverzni tip, ali ne drekavac i buntovnik bez osnova. VIdela sam samo odlomak ove njegove poslednje knjige "Ljubav traje 3 godine" mislim da je Booka objavila to, pa sam našla na sajtu. Nisam baš mnogo mogla da zaključim. Oni koji ga vole, kažu da mu je taj "399" najbolji (izvorno je u naslovu bio neki broj franaka, što je kod nas je prevedeno kao "399 dinara". Lagala bih kad bih rekla da mi to nije bilo sumnjivo, mada je moguće da ima smisla). Preporučivali su mi ga neki ljudi čiji je književni ukus pristojan, tako da ne bi trebalo da je bizaran ili vulgaran, niti da baš mlati praznu slamu.
Kad sam ga tražila u par navrata, nisam uspela da ga nađem. Zanimao me više kao protiv - teža Uelbeku (tako sam ga nekako shvatila). Eto, čekam da mi naleti taj za koji kažu da je najbolji, ali ne očekujem previše.

Има и другачијих мишљења:

''Поново сам читао Мопасана. Много ствари, од почетка до краја, схватам на нов начин. Прочитао сам пет прича - све саме глупости, не остављају никакав утисак, написане су вешто и чак непријатно, литерарно-нагиздано.''
(Из Буњинових дненика)

Мада, понекад каже за њега и нешто добро:

''Настављам да читам Мопасана. Има изврсних места. Он се једини усуђује да непрестано говори да је човечији живот сав у власти женине пожуде.''

Да будем искрен, ни ја се не усхићујем Мопасаном.

Има и другачијих мишљења:

''Поново сам читао Мопасана. Много ствари, од почетка до краја, схватам на нов начин. Прочитао сам пет прича - све саме глупости, не остављају никакав утисак, написане су вешто и чак непријатно, литерарно-нагиздано.''
(Из Буњинових дненика)

Мада, понекад каже за њега и нешто добро:

''Настављам да читам Мопасана. Има изврсних места. Он се једини усуђује да непрестано говори да је човечији живот сав у власти женине пожуде.''

Да будем искрен, ни ја се не усхићујем Мопасаном.

MOpasan je ipak bolji pisac od Bunjina.Ti Rusi sto su dobili Nobelovu nagradu,verovatno je ne bi ni dobili da nisu pobegli ili proterani iz SSSR.A uglavnom su i pljuvali po komunizmu pa im Zapad onda kao nagradu daje Nobela.

Pročitao Srce tame od Konrada. Onako. Lako za čitanje, ali se povremeno kod čitaoca javlja mučnina od same teme. Likovi se ponašaju kao da su drogirani ili ludi, a kolonijalizam je definitvno veliko zlo.
Čitam Proces od Kafke. Zanimljiv početak, pročitao sam 30 strana, a da nisam ni trepnuo :) Proces obećava!

Stoji mi na polici A. Zid " Kovaci laznog novca " Knjiga koju sam davno trbao procitati ( trenutno sam u fazi vracanja na klasike koje nisam procitao )
Napravio sam i kraci spisak :
- Sekspir : Kralj Lir . Otelo
- Dz . Dzojs : Uliks
- A. Moravija : Dosada , Rimske price
- S Cvajg : Fantasticne noci
- Borhes : Alef
- Ljosa : Zelena kuca
- H. Kortesar : Progonitelj
- D. Grosman : Do kraja zemlje
- P. Ekerman : Razgovor sa Geteom

Ovo je samo deo knjiga koje sam odvojio , a na spisku inace ima oko pedesetak naslova , pa bi bilo suvise da ih nabrajam .
Molio bih kolege i koleginice koji su procitali neke od ovih naslova da napisu kratke impresije.
Hvala.

"Kleopatrina kći" - Mišel Moran.

44885

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back