Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja dva meseca čitam samo poeziju, uglavnom Poljake i Slovake i oduševljena sam. :D
(Mada poeziju i inače čitam neuporedivo više nego prozu.)
Od slovačkih pesnika oduševio me Ivan Štrpka, toplo ga preporučujem. Zanimljive misli i konstrukcije.
Od poljskih pesnika, oduševili su me Zbignjev Bjenjkovski i Vislava Šimborska. Sjajni, sjajni pesnici! Naravno i Česlav Miloš, Tadeuš Ruževič i Eva Lipska.

Poslednje što sam pročitala je zbirka poezije Borisa Olijnika, "Nad strehom jablan" i Antologija slovačke poezije XX veka (priređivač František Lipka).
Sad čitam Izabrane pesme Jaroslava Sajferta.

Poslednja dva meseca čitam samo poeziju, uglavnom Poljake i Slovake i oduševljena sam. :D
(Mada poeziju i inače čitam neuporedivo više nego prozu.)
Od slovačkih pesnika oduševio me Ivan Štrpka, toplo ga preporučujem. Zanimljive misli i konstrukcije.
Od poljskih pesnika, oduševili su me Zbignjev Bjenjkovski i Vislava Šimborska. Sjajni, sjajni pesnici! Naravno i Česlav Miloš, Tadeuš Ruževič i Eva Lipska.

Poslednje što sam pročitala je zbirka poezije Borisa Olijnika, "Nad strehom jablan" i Antologija slovačke poezije XX veka (priređivač František Lipka).
Sad čitam Izabrane pesme Jaroslava Sajferta.

Ljudi mnogo manje citaju poeziju nego prozu.I manje kupuju.Nekako se svi stide emocija,a poezija je puna emocija.Jer ako neko pokaze emocije,smatra se slabicem.
Simborska i Milos su nobelovci.Citao sam ih,solidni su.
I Sjenkjevic je nobelovac,medju prvima je dobio Nobela i dobar je pisac,starog kova.

@kreptoman...Pa šta novo dobro može da se napiše.Mislim ima dobrih knjiga ali DOBRIH slabo...Zato ja rasturam stare majstore...Često je jedna njihova rečenica lepša i vrednija nego nečijih 100 strana...

pa to jes, al problem globalnog tržišta danas upravo to što mnogo šunda može da prođe...al polako, iskristalisaće se vremenom i dobre knjige će ostati zapamćene...isto kao s muzikom...

Ljudi mnogo manje citaju poeziju nego prozu.I manje kupuju.Nekako se svi stide emocija,a poezija je puna emocija.Jer ako neko pokaze emocije,smatra se slabicem.

Da, mnogo manje. A, šteta...
Mada nisam sigurna da je po sredi strah/stid od emocija.
Poezija često nije pitka, mislim da to igra veliku ulogu u neopredeljivanju za nju.
I imam utisak da je čitanje poezije ljudima nekako staromodno.
A ja je prosto obožavam. I na nju pre svega gledam kao na mudrost i metaforu, a tek onda kao na emociju.

Mada, uopšte, mene kratke forme fasciniraju. Poezija, kratak stih, kratkometražni film, minijatura druge vrste... Posebna je umetnost i znatno je teže umeti reći mnogo sa malo reči.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back