Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemam predrasude, jednostavno mi nisu padale pod ruku knjige Vesne Radusinović pa je s toga nisam čitala. Ali baš Prijateljice jesam. Drugarica mi je preporučila i pozajmila, i mogu vam reći da je sasvim ok. Nije baš za školsku lektiru, ali Bože moj, jedna sasvim realna, lepo ispričana priča.
Ne razumem potrebu prodavca knjiga da pljuje po kritici jednog književnika. Što ne sedne i sam napiše roman, možda bi nas tada ubedio šta je pravi kvalitet.

Braklo,nisam cuo za takvu knjigu.A imam sabrana dela od Jovanovica.Bice da je taj naziv neoriginalan.Mislim da je to deo jedne njegove druge knjige koja je u dva toma i ogromna je.Ta dva toma su iz sabranih dela koja se sastoje iz 12 knjiga.To su one debele cokoladne knjige izasle tamo oko 1990.A predratna sabrana dela su isti naslovi samo razbijeni u valjda 16-20 knjiga.
Taj naslov u dva toma se zove IZ ISTORIJE I KNJIZEVNOSTI.I moguce je da je taj tvoj naslov izvadjen iz ova dva toma.

Naziv je originalan.To su cini mi se 12 portreta njegovih savremenika.Knjiga je na njegov zahtev posthumno objavljena 1959 u Vindzoru, Kanada,zajedno sa knjigom "Jedan prilog za proucavanje srpskog nacionalnog karaktera".

U ta dva toma iz istorije i knjizevnosti je pobacano sve sto je on pisao tokom zivota a sto nije objavljeno u predratnim sabranim delima, tako da verujem da je tu.
Ali problem je sto ta dva toma kostaju 3.800 .Ja sam negde, izgleda pogresno ,video da je moje savremenike objavila politika 2005,pa zato pitam.
Ima jedno izdanje Iz istorije i knjizevnosti koje je stampano u vreme komunizma.
Da li je to u stvari Moji savremenici?

Ti Rado mesas babe i zabe.Jedno je biti dobar pisac,a drugo dobar kriticar.
Verovatno ne pratis fudbal;u fudbalu cesto odlicni fudbaleri posle karijere postanu veoma losi treneri.Dakle nista mu ne pomaze sto je kao mlad bio klasan fudbaler.
Kapor moze biti ravan Dostojevskom,ali ne znaci i da bolje moze prepoznati kvalitet.Pisac jeste u svojoj struci,ali opet nije isto.
Uz napomenu da Kapor nije dobar pisac,da on nije knjizevnik,nije umetnik.
Sad sto sam ja prodavac ,pokusavas me spustiti,kao ne razumem se u pisanu rec.
I Tito je bio bravar pa je bolje vladao od potonjih vladara koji su bili iz struke jer su bili doktori politickih nauka i sl.
Reci da dobar pisac automatski postaje i dobar knjizevni kriticar isto je sto i smtrati da se moze zavrsiti fakultet za knjizevnost,diplomirati se knjizevnost i time automatski postati odlican pisac.
Jedan Hegel kako je izvrsio kritiku umetnosti,to jedan Leonardo da Vinci ne bi mogao ni 20%,ali ni jedan Hegel ne bi bio ni 20% dobar slikar kvaliteta Leonarda.

Brajko,ti kazes da je ta knjiga stampana zajedno sa JEDAN PRILOG ZA ....
E vidis taj prilog postoji u drugom tomu IZ ISTORIJE I KNJIZEVNOSTI.I pise da je to posmrtno ovjavljeno,mislim 1964. kod nas.
A kroz nekoliko knjiga Jovanovic opisuje drzavnike,pesnike,knjizevnike,kako kod nas tako i one iz sveta,a ljude koji zaista jesu bili njegovi savremenici.Dakle velikani koji su ziveli krajem 19. i do sredine 20.veka.
Dovoljno je samo sto opisuje cesto Pasica,poslednje Obrenovice,Karadjordjevice,Zolu,Prusta,Ataturka,Ibzen,Nedic,Zmaj,Apis...
Sve su to manje vise njegovi savremenici.

Brajko,ti kazes da je ta knjiga stampana zajedno sa JEDAN PRILOG ZA ....
E vidis taj prilog postoji u drugom tomu IZ ISTORIJE I KNJIZEVNOSTI.I pise da je to posmrtno ovjavljeno,mislim 1964. kod nas.
A kroz nekoliko knjiga Jovanovic opisuje drzavnike,pesnike,knjizevnike,kako kod nas tako i one iz sveta,a ljude koji zaista jesu bili njegovi savremenici.Dakle velikani koji su ziveli krajem 19. i do sredine 20.veka.
Dovoljno je samo sto opisuje cesto Pasica,poslednje Obrenovice,Karadjordjevice,Zolu,Prusta,Ataturka,Ibzen,Nedic,Zmaj,Apis...
Sve su to manje vise njegovi savremenici.

Jel to neko spori?
Rekao sam da verujem da je tu...
Samo sam mislio da je stampana posebna knjiga 2005...

Bekstvo od slobode, Erih From.
Nisam dugo pročitao ovoliko dobru psihološko/sociološku studiju. Mnogi od nas ni ne slute koliko je breme slobode teško, i šta sve ljudi rade da bi se od nje otarasili (mehanizmi bekstva), i zaštitili se od osećaja beznačajnosti i nemoći. Opisuju se uslovi perioda reformacije, nacizma, i zapadne (nazovi :cool:) demokratije i njihov uticaj na psihu i karakter pojedinca.
Pročitah je kao preporuku, sa foruma, pa širim dalje k'o evanđelje. :D

Ovih dana Pinčon Objava broja 49 i Remark Tri ratna druga.

Poslednja izmena:
Pocela sam da citam ,,Tokio,, - Mo Hejder.
Citala sam njenog ,,Pticjaka`` i ``Postupak``, doduse na eng. jeziku, ali stvarno ume da pise.
Ne verujem da ce ovaj roman da zaseni ova gornja dva, ali videcu, pa cu vam reci, ko voli da cita beletristiku.
E da, htela sam da pocnem da citam ,,Zamak`` Franca Kafke, ali jednostavno nisam imala zivaca... odmah mi je pao neki hormon, pa sam skoro dobila panicni napad. Nije vise Kafka za mene.
Nemojte da pomislite da ne volim Kafku, samo eto, nisam duhovno spremna za njega.

Bekstvo od slobode, Erih From.
Nisam dugo pročitao ovoliko dobru psihološko/sociološku studiju. Mnogi od nas ni ne slute koliko je breme slobode teško, i šta sve ljudi rade da bi se od nje otarasili (mehanizmi bekstva), i zaštitili se od osećaja beznačajnosti i nemoći. Opisuju se uslovi perioda reformacije, nacizma, i zapadne (nazovi :cool:) demokratije i njihov uticaj na psihu i karakter pojedinca.
Pročitah je kao preporuku, sa foruma, pa širim dalje k'o evanđelje. :D

Ovih dana Pinčon Objava broja 49 i Remark Tri ratna druga.

:ok: dobra stvar....

trenutno nista :cry: necu da kupujem nista do sajma knjiga a ne mogu nista da uzmem biblioteke jer sam clan univerzitetske a sad ne mogu da im ostavljam index dok traje ispitni rok....

pih. ja indeksom podglavljujem vrata da ne vuče promaja. :D

nego, baš sam se iznervirao. Natrčim danas u polici za knjige na Kišovu "Encikopediju mrtvih". I naravno imam šta da vidim, ima posvetu. E jes moj pokojni deda bio galamđija, baš je znaogomilu ljudi. A što sam se iznervirao? Pa falična knjiga. Ima jedno 6-7 strana neodštampanih. :evil:

Znaš luciuss, ne želim ja tebe da "spustim", već previše namećeš svoje mišljenje, uzgred, ubeđen si da je ono jedino ispravno. Tom romanu Prijateljice je izgleda najveći nedostatak to što ga je napisala Vesna Radusinović. Ako je on dotakao izvestan broj ljudi, znači da ima nekakvu vrednost, makar i minimalnu. Prema svecu i tropar.

Jak ti Kapor argument.Sve i da je Kapor ravan Dostojevskom,opet njegov sud ne mora biti puno validan.A sto je najgore Kapor u opste nije kvalitetan pisac,on nije pisac u opste bio.Njegove knjige su zabavne,smesnei puno toga jos.Samo nisu umetnicki vredne,to nije knjizevnost sto je pokojni Kapor pisao.
Bez obzira sto nije bio kvalitetan knjizevnik,njegov sud moze biti zanimljiv,tacan i poucan,ali bojim se da nije u slucaju Vesne R.

E sad si se p....rao a ostao živ.

Zavrsila "Dzevdet-beg i njegovi sinovi".
Ima neceg autobiografskog kao i u "Istanbulu".
Moglo je to i na manje od 690 str., ali i ovako je dobro.
9/10

U medjuvremenu sam se setila, da sam pre jedno godinu dana ipak procitala, u drugom pokusaju, "Belu tvrdjavu".
Zanimljiva ideja za pricu. I zanimljiv razvoj likova.
Mada mi se tu nacin pripovedanja manje dopada.
7/10

Животињска фарма - Џорџ Орвел...... књига је танушна, али је стварно :super: ух, колико ме подсетила на данашње време у Србији :neutral:

Све животиње су једнаке, али неке су једнакије од других.
:ok:

Пре неки дан сам завршио Сјенкјевичев Quo vadis? и морам рећи да сам одушевљен...поготово јачином сцена гладијаторских борби тј. страдања хришћана. Феноменално дело :worth:

Poslednja izmena:
I da, Lovac na zmajeve Khaled Hoseini

!!! Oba-vezno !!!

I meni je bilo sumnjivo sto Ameri hvale Avganistanca, ALI sva Sreca te moje stecene pred-rasude nisu delotvornije od urodjene radoznalosti.

Lako je prepoznati zaista prozivljene momente, sta god mislili oni koji tvrde da je ovakva Knjizevnost fikcija.

Znate, Pisanje moze (do)biti i oblik SamoLecenja, usled cega se dogadja i Izlecenje drugih koji umeju da citaju.

Ne znam za Sanyia, ali trash bin u mojoj glavi automatski se isprazni cim ovu Knjigu uzmem u shake.

...

Dobrilo Nenadic - Dorotej

Ne dozvolite da Vas zbuni forma:

- u ovoj Knjizi svaki junak izgovara svoje Vidjenje iste Stvarnosti.

A glavni junak, cini mi se, nije direktno izgovorio nijednu jedinu Rec:

- samo je uzgred citiran na jednom mestu.

ALI, bas zbog Njega se (p)okrece Sve(t), a shvaticete i zasto.

Ovo je Prica je o Svemu sto vrlo cesto nismo u stanju ILI ne smemo da verbalizujemo pred sobom & drugima.

I ova Prica je univerzalnija od Price o tamo-nekim srednjevekovnim, "pravoslavnim" Srbima.

Verovali ILI ne, ovo je prva Knjiga koju je Covek, po imenu Dobrilo, napisao, a posle nje mogao je slobodno da baci Pero.

Ne zato sto Knjiga ne valja, vec zato sto je u njoj rekao gotovo Sve...

- U rasponu od socne narodne psovke do sublimiranih momenata ciste Filosofije.

Ovo Remek-Delo zasluzuje zaista bolju ekranizaciju.

:heart:

Dragi Dobrilo - ostani Dobar.

Poslednja izmena:
!!! Oba-vezno !!!

I meni je bilo sumnjivo sto Ameri hvale Avganistanca, ALI sva Sreca te moje stecene pred-rasude nisu delotvornije od urodjene radoznalosti.

Lako je prepoznati zaista prozivljene momente, sta god mislili oni koji tvrde da je ovakva Knjizevnost fikcija.

Znate, Pisanje moze (do)biti i oblik SamoLecenja, usled cega se dogadja i Izlecenje drugih koji umeju da citaju.

Ne znam za Sanyia, ali trash bin u mojoj glavi automatski se isprazni cim ovu Knjigu uzmem u shake.

...

Dobrilo Nenadic - Dorotej

Ne dozvolite da Vas zbuni forma:

- u ovoj Knjizi svaki junak izgovara svoje Vidjenje iste Stvarnosti.

A glavni junak, cini mi se, nije direktno izgovorio nijednu jedinu Rec:

- samo je uzgred citiran na jednom mestu.

ALI, bas zbog Njega se (p)okrece Sve(t), a shvaticete i zasto.

Ovo je Prica je o Svemu sto vrlo cesto nismo u stanju ILI ne smemo da verbalizujemo pred sobom & drugima.

I ova Prica je univerzalnija od Price o tamo-nekim srednjevekovnim, "pravoslavnim" Srbima.

Verovali ILI ne, ovo je prva Knjiga koju je Covek, po imenu Dobrilo, napisao, a posle nje mogao je slobodno da baci Pero.

Ne zato sto Knjiga ne valja, vec zato sto je u njoj rekao gotovo Sve...

- U rasponu od socne narodne psovke do sublimiranih momenata ciste Filosofije.

Ovo Remek-Delo zasluzuje zaista bolju ekranizaciju.

:heart:

Dragi Dobrilo - ostani Dobar.

Kakav citalacki polet!
:worth:

PS. Citala obe i obe su DOBRE.

Jak ti Kapor argument.Sve i da je Kapor ravan Dostojevskom,opet njegov sud ne mora biti puno validan.A sto je najgore Kapor u opste nije kvalitetan pisac,on nije pisac u opste bio.Njegove knjige su zabavne,smesnei puno toga jos.Samo nisu umetnicki vredne,to nije knjizevnost sto je pokojni Kapor pisao.
Bez obzira sto nije bio kvalitetan knjizevnik,njegov sud moze biti zanimljiv,tacan i poucan,ali bojim se da nije u slucaju Vesne R.

Zanimljivo je ovo osuđivanje i prepucavanje.
Ne slažem se s tim da pisce možemo okarakterisati kao ovakve i onakve.
O djelima se govori.
Ako i laganija knjiga izazove set emocija kod nekoga po meni je DOBRA.
A, bez uvrede, uvijek ću se više osloniti na mišljenje jednog Kapora, nego na tvoje...osim ako nam ne kažeš ko si zapravo, i ŠTA SI TI NAPISAO?
Bez uvrede, trudim se biti realna.
Inače, čitam knjigu "VODA IZ KAMENA".
Preporučujem...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back