Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije nobelovka ,ali vredi pročitati :)

Vesna Radusinović i knjiga "Prijateljice"

Nema ništa lascivnije od razgovora dve prijateljice.
O tome se obično ćuti sve dok se ne posvadjaju i počnu jedna drugu
da ogovaraju,da se medjusobno optužuju i svete,utvrdjujući posle godinama
koja je koju zapravo izdala.
U ovom romanu žene se dokazuju jedna drugoj i posmatraju sebe očima drugih
žena,iako su apsolutno svesne da ih nijedan muškarac ne može upropastiti kao
najbolja prijateljica.

Ja tu Radusinovic volim kad je imam jer njene se knjige lako prodaju.Mislim da su mi kroz ruke prosle sve njene knjige.I sve sam ih prodao,nijednu nisam zadrzao za sebe.
Nemam bas volje da citam takvu ciganiju:)

O toj *ciganiji* od Vesne Radusinović ,pokojni Momo Kapor je rekao:

"Počev od legendarne Žorž Sandove,koja je napisala više od sto romana,žene su povremeno napadale neprikosnoveni muški zabran književnosti da bi se u naše vreme to pretvorilo u pravu epidemiju.I beogradska spisateljica Vesna Radusinović pripada toj ljupkoj ženskoj najezdi naše savremene književnosti,ali se njen rad najmanje može nazvati takozvanim ženskim pismom.Za razliku od drugih nežnih spisateljica,ona stiže iz sveta novinarstva,noseći sa sobom svu žestinu tog zanata,njegov pomalo avanturisetički duh,sklonost ka bizarnim obrtimai ekstravagantnim svetovima.
Šta je zapravo ono što Vesnine knjige odvaja od drugih,slagali se mi ili ne sa njenom ars poetikom? To je pre svega,što nisu dosadne,jer je prvo načelo novinarstva biti zanimljiv,ščepati čitaoca i zadržati mu pažnju.Draž ovih knjiga je što se ne ispuštaju iz ruku dok se ne završe,zanimljive poput naslovnih strana tabloida,sentimentalne na način Džejn Ostin,cinične poput Saganove i erotske gotovo kao da je u pitanju ženski Bukovski."

Dakle,kolega,ako je jedan Momo Kapor mogao da čita tu *ciganiju*,ne znam zašto ne bi i sav ostali normalan svet ?!

Ovih dana uzmem nesto sto sam davno citao.
Pop Cira i pop Spira od Sremca:)
Nije Sremac voleo popove izgleda.
I uzmem da citam od Bronte,valjda Sharlota Bronte,knjiga Vilet.Dosadna je do bola,ne znam kako cu zavrsiti.A ona cuvena Orkanski visovi,nekad davno citao,to i ako lascivni ljubic,ipak ima neku vrednost.
Citao sam ovih dana i Pisma iz Norveske od Isidore Sekulic,pa Ralfa Emersona,jucre zavrsio Aristotela( O nebu),pa Tako je govorio Buda,...

Jak ti Kapor argument.Sve i da je Kapor ravan Dostojevskom,opet njegov sud ne mora biti puno validan.A sto je najgore Kapor u opste nije kvalitetan pisac,on nije pisac u opste bio.Njegove knjige su zabavne,smesnei puno toga jos.Samo nisu umetnicki vredne,to nije knjizevnost sto je pokojni Kapor pisao.
Bez obzira sto nije bio kvalitetan knjizevnik,njegov sud moze biti zanimljiv,tacan i poucan,ali bojim se da nije u slucaju Vesne R.

Neko je pomenuo Danila Kisa.Odlican pisac,sam vrh u nasoj knjizevnosti.Takodje ste pominjali Pamuka.Ja cenim nobelovce,ali Pamuk mi je tanusan.Da je ziv,pre bih dao Nobela jednom Stefanu Cvajgu ili Teodoru Drajzeru,pa Umbertu Eku,Milanu Kunderi...

Meni je Pamuk super.:worth:
Moram priznati da za prvu dvojicu nisam cula :rumenko:,a Eko i Kundera si mi na `must read` listi

Jak ti Kapor argument.Sve i da je Kapor ravan Dostojevskom,opet njegov sud ne mora biti puno validan.A sto je najgore Kapor u opste nije kvalitetan pisac,on nije pisac u opste bio.Njegove knjige su zabavne,smesnei puno toga jos.Samo nisu umetnicki vredne,to nije knjizevnost sto je pokojni Kapor pisao.
Bez obzira sto nije bio kvalitetan knjizevnik,njegov sud moze biti zanimljiv,tacan i poucan,ali bojim se da nije u slucaju Vesne R.

slazem se u potpunosti

Agree.
Nevezano za to šta ko mislio o Kaporu, slepo pozivanje na autoritete u bilo kojoj oblasti nije ni validno ni logično...

Uostalom, Luciuss nije ni rekao da niko normalan ne treba da čita Vesnu R.
Prosto, dotična nije po njegovom ukusu i to je ok.
Što ne znači da neko drugi neće naći određenu vrednost u njenim knjigama.

Poslednja izmena:
Ovih dana, uglavnom naucne radove:

Fanula Papazoglu - Ljudske zrtve i tragovi kanibalizma kod nekih srednjobalkanskih antickih plemena
Jovanka Kalic - Opis Beograda iz XV veka
Jorjo Tadic - Testamenti Bozidara Vukovica
Vasa Cubrilovic - Postanak plemena Kuca
Marko Jacov - Autobiografija Nikodima Milasa
Svetozar Radojcic - Minhenski srpski psaltir
Anto Babic - Fragmenti iz kulturnog zivota Bosne (zongleri, zabavljaci i dvorske lude na dvorovima srednjovjekovnog Balkana)
Darinka Mitrovic - Bajka kao pedagoski problem
Ljubomir Durkovic-Jaksic - Srpske biblioteke u Dalmaciji
Gligor Stanojevic - Trgovina robljem u doba Kandijskog rata
Dusan Beric - Pravoslavni manastir sv. Venerande na Hvaru
Nada Klaic - O problemima stare domovine, dolaska i pokrstenja dalmatinskih Hrvata
Milica Nikolic - Srpski letopis u zaostavstini grofa Marsilija

Gregor Cremosnik - Izvori za istoriju roblja u nasim zemljama
Behija Zlatar - O nekim muslimanskim feudalnim porodicama u Bosni u 15. i 16. st.
Darko Tanaskovic - Sejhijeva (Jusuf Sinanedin) "Pesma o magarcu"
Branislav Djurdjev - Prodaja crkava i manastira za vrijeme vladavine Selima II
Momcilo Spremic - Turski tributari
Gregor Cremosnik - Radna soba Alekse Santica
Aleksandar Loma - Neki slavisticki aspekti srpske etnogenze
Oleg Trubacev - The Indo-Aryan language substratum in the ancient North Caucasus (jedna pretpostavka o nastanku srpskog imena: ser-bi - glavosjece, Vestnik drevnei istorii, 1974)
Mita Kostic - Kult Petra Velikog medju Rusima, Srbima i Hrvatima
Tatomir Vukanovic - Kopanje i oranje u proslosti i danas
Idriz Ajeti - Poreklo nekih mitskih i demonskih naziva u siptarskom jeziku
Branko Gavela - O problemu porekla i jedinstva Indoevropljana

hihihi, falite me usta... evo i ja ovih dana intenzvno čitam naučnu literaturu:

Paul J. Werbos:Backpropagation through time: what it does and how to implement it
Ben Krose, Patrick van der Smagt - An Introduction To Neural Networks
Jeffrey L. Elman - Distributed Representations, Simple Recurrent Networks, and Grammatical Structure
Paul J. Werbos, Xiaozhong Pang - Neural Network Design for J Function Approximation in Dynamic Programming
Leon O. Chua, Lin Yang. - Cellular Neural Networks: Theory
Paul J. Werbos, Xiaozhong Pang - Generalized Maze Navigation: SRN Critics Solve What Feedforward or Hebbian Nets Cannot
David J. Montana - Neural Network Weight Selection Using Genetic Algorithms
Leon Chua, Tamas Roska - Cellular neural networks and visual computing

i tako dalje. Valjda sam naveo kompletnu literaturu....

A kad to ne radim čituckam neke lepe stvari za dušu....

Hebes sve to ako nemas s kim da podelis procitano...ono, bar da prepricas i da se pravis pametan...:lol:

Ahh...tuzan je zivot pametnjakovica.....:p

@tema
Poslednje procitano:

Rusija u razsulu - Solzenicin
Comment developper une memorie - Lorayne
If you can't climb the wall, build a door - Lever
The 60 second shrink - Lazarus :mrgreen:
Harizma, samopouzdanje i moc (knjiga koja otvara srce i uci kako usmeravati energiju :D) - Vene

Nemam vremena za citanje, ucim strane jezike...:rumenko: :p

To se brzo procita, Trubachev npr. ima 7 ili 8 stranica, za jedno vece ako sam raspolozen procitam desetak radova, skoro sve preko vikenda ili u toku nedjelje, par radova svako vece... Problem je sto im se vracas svako malo jer su veoma interesantni... ;)

Ima par bas zanimljivih naslova na tvom spisku..ali nagadjam da ih ima samo u strucnom fondu fakulteta ili se mogu naci i u gradskim bibliotekama boljim?

Braklo,nisam cuo za takvu knjigu.A imam sabrana dela od Jovanovica.Bice da je taj naziv neoriginalan.Mislim da je to deo jedne njegove druge knjige koja je u dva toma i ogromna je.Ta dva toma su iz sabranih dela koja se sastoje iz 12 knjiga.To su one debele cokoladne knjige izasle tamo oko 1990.A predratna sabrana dela su isti naslovi samo razbijeni u valjda 16-20 knjiga.
Taj naslov u dva toma se zove IZ ISTORIJE I KNJIZEVNOSTI.I moguce je da je taj tvoj naslov izvadjen iz ova dva toma.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back