Pročitala sam Miljenka Jergovića - Srida pjeva, u sumrak, na Duhove, preporučujem kao i Dvore od oraha. Obe knjige se bave istorijom ovih prostora kroz sudbine junaka koji žive tu.
Srida ima 5 poglavlja, po formi je to kriminalistički roman - ubijena devojčica iz neke istočnevropske zemlje, 5 likova koji pričaju svoje priče i epilog vezana za jedan ... kišobran koji možda rešava zagonetku. Šire gledano roman osvetljava prošlost ovih prostora sa naglaskom na poslednje ratove, mada ide i dublje, do Drugog svetskog rata, a mesta odigravanja radnje su Lika, Banja Luka, Sarajevo, Zagreb, Jergović vas šeta tamo - ovamo da bi se na kraju uvek vratio u Zagreb, gdje je ubijena maloletna Srida, prosjakinja i ulična plesačica na jednom od zagrebačkih raskršća.
Dvori od oraha su kao neki roman - freska, obuhvataju period od čitavih 100 godina koliko traje život glavne junakinje, knjiga ide "naopako" junakinju vidimo kao staricu, pa onda sve mlađu i mlađu, opet mnogo epizodnih likova, opet istorija ovoga tla, samo što zahvata dublje i šire.
Jergović piše velike romane koji se vrlo lako čitaju, čovek ima neobičan dar za pripovedanje, 450 str.sam pročitala za vikend.
Sjon, pisac sa Islanda, preskočite, knjiga se zove "Ptičje mleko", izdavanje knjge je pomogao Fond za promociju islandske književnosti u inostranstvu, a bolje da nije

, ovo je kao neka bajka, imate lucidne momente, pa delove koje je Sjon pisao hm, kao da je na nečemu, bez veze

. Inače je poznat kao neko ko je pisao textove za zemljakinju Bjork, bolje da je ostalo na tome.
Trenutno :
FANTE, trilogija
1) Čekaj do proleća, Bandini
2) Put za Los Anđeles
3) Upitaj prah
Čitajte ovim redosledom, ja sam pročitala prvu, danas ću drugu, a treću sam ranije, pa ću opet.
Mnogi Artura Bandinija porede sa Holdenov Kolfildom, to se najbolje može videti u Upitaj prah, pa ako se odlučite za samo jednu, onda uzmite nju, iako vam je za bolje razmevanje lika A. Bandinija bolje pročitati sve 3, jer prva govori o njegovom dečaštvu, o traumatičnom periodu, naročito za jednu katoločku porodicu u USA - odlazak oca pred Božić, opis porodice italijanskih doseljanka, njihov život u sirmoaštvu i sl. Upitaj prah, je treća knjiga trilogije, Bandini uspeva da objavi svoje prvo delo ( stalno pokušava da postane pisac ) i tu je najsličniji Holdenu.