Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavrsio sam knjigu po kojoj je snimljen cuveni film Frankenstajn.Pisac je Meri Sheli,ili bolje reci zena slavnog engleskog pesnika Shelija.
Knjiga je dobra,nije onakva kako je mnogi zamisljaju.
Citam i neku sociologiju od feministe Avgusta Bebela-Zena i socijalizam.
Cujem da je za vreme Tite ova knjiga bila obavezna na nekim fakultetima.
Takodje sam poceo i indijsku knjizevnost koju je prevela Vesna Krmpotic- Hiljadu lotosa.
I neku zbirku Shilerovih pesama.
A pod rukom mi je ovih dana i "Zen budizam i psihoanaliza" od Erih Froma i T.Suzuki(nije Kavasaki).

По не знам који пут, "Тајанствено острво", Ж. Верна.

У мом случају, прецизније - "Тајанствени оток", јер имам то издање скоро 40 година.

И увек је изнова исто занимљиво, премда одавно знам те тајне по којима је острво добило тај епитет. :D

По не знам који пут, "Тајанствено острво", Ж. Верна.

У мом случају, прецизније - "Тајанствени оток", јер имам то издање скоро 40 година.

И увек је изнова исто занимљиво, премда одавно знам те тајне по којима је острво добило тај епитет. :D

Милунка, да немаш можда "Дунавски пељар"? (не знам шта је пељар, читао сам књигу кад сам био мали; фантастична је, путовање Дунавом и авантуре...)

Милунка, да немаш можда "Дунавски пељар"? (не знам шта је пељар, читао сам књигу кад сам био мали; фантастична је, путовање Дунавом и авантуре...)
Имала сам књигу и ја као мала.

Наслов оригинала је Le Pilote du Danube.

А одушевих се недавно кад нађох на "Rapidserbia" у електронском облику, и њу, и још неколико дела Жила Верна.

Тренутно немам тачан линк, али кад одеш тамо, потражи рубрику где су електронске књиге, и наћи ћеш је. Или, просто, потражи преко "search".
Има и много других занимљивих писаца.

Pročitala sam Miljenka Jergovića - Srida pjeva, u sumrak, na Duhove, preporučujem kao i Dvore od oraha. Obe knjige se bave istorijom ovih prostora kroz sudbine junaka koji žive tu.
Srida ima 5 poglavlja, po formi je to kriminalistički roman - ubijena devojčica iz neke istočnevropske zemlje, 5 likova koji pričaju svoje priče i epilog vezana za jedan ... kišobran koji možda rešava zagonetku. Šire gledano roman osvetljava prošlost ovih prostora sa naglaskom na poslednje ratove, mada ide i dublje, do Drugog svetskog rata, a mesta odigravanja radnje su Lika, Banja Luka, Sarajevo, Zagreb, Jergović vas šeta tamo - ovamo da bi se na kraju uvek vratio u Zagreb, gdje je ubijena maloletna Srida, prosjakinja i ulična plesačica na jednom od zagrebačkih raskršća.
Dvori od oraha su kao neki roman - freska, obuhvataju period od čitavih 100 godina koliko traje život glavne junakinje, knjiga ide "naopako" junakinju vidimo kao staricu, pa onda sve mlađu i mlađu, opet mnogo epizodnih likova, opet istorija ovoga tla, samo što zahvata dublje i šire.
Jergović piše velike romane koji se vrlo lako čitaju, čovek ima neobičan dar za pripovedanje, 450 str.sam pročitala za vikend.
Sjon, pisac sa Islanda, preskočite, knjiga se zove "Ptičje mleko", izdavanje knjge je pomogao Fond za promociju islandske književnosti u inostranstvu, a bolje da nije :dash: , ovo je kao neka bajka, imate lucidne momente, pa delove koje je Sjon pisao hm, kao da je na nečemu, bez veze:bljak:. Inače je poznat kao neko ko je pisao textove za zemljakinju Bjork, bolje da je ostalo na tome.
Trenutno :
FANTE, trilogija
1) Čekaj do proleća, Bandini
2) Put za Los Anđeles
3) Upitaj prah
Čitajte ovim redosledom, ja sam pročitala prvu, danas ću drugu, a treću sam ranije, pa ću opet.
Mnogi Artura Bandinija porede sa Holdenov Kolfildom, to se najbolje može videti u Upitaj prah, pa ako se odlučite za samo jednu, onda uzmite nju, iako vam je za bolje razmevanje lika A. Bandinija bolje pročitati sve 3, jer prva govori o njegovom dečaštvu, o traumatičnom periodu, naročito za jednu katoločku porodicu u USA - odlazak oca pred Božić, opis porodice italijanskih doseljanka, njihov život u sirmoaštvu i sl. Upitaj prah, je treća knjiga trilogije, Bandini uspeva da objavi svoje prvo delo ( stalno pokušava da postane pisac ) i tu je najsličniji Holdenu.

E tako te volim : )
Je l čitao neko, treba mi mišljenje, knjigu Slavenke Drakulić o njenom ozdravljenju itd...

Ne znam na koju knjigu misliš ? Ja sam još pre rata čitala Holograme straha, to je roman u kome opisuje presađivanje bubrega, ima i neki odnos sa majkom itd.
Nedavno sam pročitala 2 knjige : Oni ni mrava ne bi zgazili, o ratnim zločincima poslednjeg rata, kao neka studija, dokumentovana njihovim iskazima i Tijelo njenog tijela, da li misliš na ovu knjigu ? Ona opisuje donore bubrega koji daju svoj organ nepoznatoj osobi, ne zaveštanje, nego baš davanje za života. Drakulićka je tako i dobila bubreg, što ju je potaklo na istraživanje, zašto bi neko nekom nepoznatom dao svoj organ ?
Išala je i intervjuisala ljude koji su to uradili, motivi su vrlo različiti, zanimljivo je da su donatori i akceptori ( ružna reč za ljude, ali da ih tako nazovem ), nekad postajali prijatelji, a nekada donori nisu hteli da upoznaju akceptora. Ako misliš na ovu knjigu preporučujem ti, kao i ove dve koje sam navela. Nažalost, nisam ih viđala po bibliotekama, nego sam posudila od prijatelja, ali ne bi trebale biti preskupe, s obzirom na obim.
Pozdrav !

Имала сам књигу и ја као мала.

Наслов оригинала је Le Pilote du Danube.

А одушевих се недавно кад нађох на "Rapidserbia" у електронском облику, и њу, и још неколико дела Жила Верна.

Тренутно немам тачан линк, али кад одеш тамо, потражи рубрику где су електронске књиге, и наћи ћеш је. Или, просто, потражи преко "search".
Има и много других занимљивих писаца.

Генијалштина. Немаш појма колико сам дуго тражио књигу :lol: Хвала :worth:

Konacno se dokopah Metroa 2033 i mogu reci da sam vise ocekivala...
Roman je u redu, moze da se cita, govori o verovatno nuklearnoj apokalipsi i ljudima koji su preziveli i nastavili zivot u stanicama ruskog metroa. Roman ima jasnu poruku kao i ostali romani koji su pisani u ovom fazonu.
Ko ima para da da 1200 dinara, preporucujem. Nije nista spektakularno, bar po meni, ali kao sto sam vec napisala, lako se cita.
Trenutno citam neko lagano krimi stivo ,,Mesto zlocina,, Li Cajld. Dobra je da se utuca vreme kada nesto cekas...
Imam i ,,Taoce,, - njih cu posle.
Zaintrigirao me roman ,,Ne daj mi nikada da odem,,.
Da li je vredan citanja? Hajde neka mi neko odgovori... Molim.
E da, samoj sebi cestitam rodjendan, posto se niko nije setio od ovih koji me okruzuju.
Bas sam baksuz. Necu vise da spamujem.
Pozdrav svima sa teme.

Pročitala sam Ne daj mi nikada da odem, Kazuo Išiguro i na mene nije ostavila jači utisak. Deca klonovi koja su stvorena da bi originalima bila donatori organa, mi je delovala kao jako zanimljiva tema. Ali, knjiga se vrlo malo bavi time, uglavnom je usredsređena na svakodnevan život tih ljudi, koji njima nije nimalo neobičan, jer se sa takvim shvatanjima rađaju. Nema neke jače osude postupaka društva, nema napetosti, strave... Roman je nekako mlak. Ali, naravno, može da se pročita, nije nešto što treba baciti u smeće:), samo sam mnogo više očekivala.

Ako su vam jednog od vaših dedova ubili oni koji su pobedili, smatrajući da je bio na pogrešnoj strani,

ako ste sretali ljude koji su se hvalili time što su neke potkazali,

ako ste slušali o " ruci osvetnici" ,

ako je vaš drugi deda bio "na pravoj strani"...

Ako vas ostavljaju bez daha autentični snimci Drugog svetskog rata, i zaboravljate svoje svakodnevne brige gledajući šta je istinska strahota, shvatajući koliko ste, zapravo, bezbrižni...

Ako ste bili po selima Srbije i videli kamen, vrhove u magli, urušene brvnare i u trnje obrasle kamene štale avetinjskih sela kroz koja, čini se, lelujaju sene "naših" i "njihovih"....

Ako ste razmišljali kako i zašto je sve počelo... onda je, čini mi se, za vas prava knjiga

"Gospod nad vojskama" autora Žarka Komanina

Procitala J.ebo sad hiljadu dinara, Borisa Dezulovica i sta ga znam... sinoc sam ga zavrsila i jos uvek razmisljam o njemu. A to mora nesto da znaci...
Radnja se dogadja jednog dana 1993. godine, tada su Hrvati ratovali i sa Bosnjacima u BiH i autor pokusava da objasni citaocima svu besmisao rata i gluposti onih koji u njima ucestvuju.
U romanu ima dosta psovki, ali sve su ja mislim dobro upakovane u sam tok radnje.
E sad da Pako nije cekao da mu trafikantkinja vrati kusur, ne bi bilo ni ove price. Ili bi mozda bilo?

Procitala Ivan Kusanov Toranj. Radi se o ironicnoj prici, o gradnji tornja u malom selu potaknutog od strane najbogatijeg stanovnika. Medjutim, dok svi jedva iscekaju gradnju, nitko se ne pita za sto uopce taj toranj sluzi? Djelo napisano sa puno ironije kao pouka onima koji sto god rade, rade tek zbog svoje slave. Preporucila bih da procitate :)

Dva citata:

' Ali i ondje je imao peh, koga nece, nece.
Uspio je u nekoj vaznoj tvornici neki vazan kotac okrenuti u suprotnom
smjeru, pa se opet nesto znacajno polomilo, i puklo. Chaplinu bi se
smijali, ali Jozu su najurili, tako je to, ima razlicitih filmova. '

' To ti je ono prokleto u covjeku - protest cim te stisnu'.

Trenutno: Francesca Duranti - Djevojcica
Nesto mi tu nedostaje.. :think:

Ja sam luda za tim romanom. Steta sto je prvi deo.
Valjda ce do kraja godine Goran Skrobonja prevesti i drugi deo. Daj Boze, tj. Gorane ako citas ovo kojim slucajem, molim te prevedi drugi deo ovog sjajnog romana - sto pre!!!.

Ja sam i zaboravila dobar deo radnje. Čitala sam knjigu mnogo davno, tako da se sećam samo osnova priče i sad mi baš prija da je čitam.
Nadam se da će Alnari da nastavi saradnju sa Skrobonjom, pa će on da ih ubedi i da prevedu još nešto od Kingovih starijih dela.

Procitala J.ebo sad hiljadu dinara, Borisa Dezulovica i sta ga znam... sinoc sam ga zavrsila i jos uvek razmisljam o njemu. A to mora nesto da znaci...
Radnja se dogadja jednog dana 1993. godine, tada su Hrvati ratovali i sa Bosnjacima u BiH i autor pokusava da objasni citaocima svu besmisao rata i gluposti onih koji u njima ucestvuju.
U romanu ima dosta psovki, ali sve su ja mislim dobro upakovane u sam tok radnje.
E sad da Pako nije cekao da mu trafikantkinja vrati kusur, ne bi bilo ni ove price. Ili bi mozda bilo?

Meni se veoma dopala knjiga. Nije klise, duhovita je a ima i jasnu i jaku poruku.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back