Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Kamenje predaka" Aminata Forna. Veoma mi se dopala. Glasovima četiri žene istog čoveka u Sijera Leoneu (muslimani su u pitanju pa imaju više žena) prolazi se kroz više decenija dvadesetog veka u Sijera Leoneu, sve do skore istorije. Odlično je napisana, tako da je svaki glas samosvojan i fenomenalno su dati portreti tih jakih žena, svaka je svoj način jaka, u nameri da same budu krojači svoje sudbine. I sama istorija zemlje je odlično data, kroz takvu ličnu vizuru običnih ljudi, ali ma kako je bila burna istorija, autorka nije skliznula u patetiku čak ni u opisivanju užasnih stvari, što je izgleda danas veliki plus.

"Remembrance of Things Past- Swann`s Way"- Marcel Proust, po preporuci da je prevod na engleski odlican.
Paralelno, uglavnom u putu, "Limeni dobos", Ginter Gras i "Prica Teodore Gudman", Patrik Vajt.

Već dugo vremena nagovaram samog sebe da počenam čitati "Potragu za izgubljenim vremenom" na francuskom, ali nikako da se nakanim. Skinuo sam sa neta svih dvanaest tomova, ali to mi je nekako još uvijek pevelik zalogaj. Prusta sam pročitao na srpskom i to moram priznati uz podosta muke. Njegovu rečenicu je teško pratiti i na srpskom, ali da bih što bolje savladao francuski moraću se uhvatiti u koštac i sa ovim velikim izazovom. :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back